Minulý víkend to sice ještě nevypadalo, ale teď už je vidět, že se pomalu blíží podzim. Pojďme si užít poslední letošní grilovačky, i když tentokrát to asi bude v mikině. 🙂

V předchozích článcích už jsem se několikrát zmiňovala, že jsem tak trochu grilovací maniak. Proto neustále zkouším nové a nové recepty. Posledně jsme si ukázali jak na ty nejšťavnatější kuřecí kebaby v řeckém stylu a také exotické grilované batáty s chilli a limetou. I dnes zabrousíme za hranice a bude to přímo do arabské kuchyně provoněné kořením a bylinkami. 🙂

Arabská kuchyně patří mezi nejpestřejší, nejchutnější a nejvoňavější na světě. A přesně takové jsou i křehké jehněčí kofty s vůní skořice, římského kmínu a máty, které si dnes připravíme. K tomu samozřejmě patří tradiční arabský chléb zvaný pita a jogurtový dip, který vše zjemní a příjemně osvěží.

A tady je recept.


doba přípravy: 15 minut  doba chlazení: 1 hodina doba grilování: 10 minut  počet porcí: 4-5

Arabské jehněčí kofty.

ingredience

na arabské jehněčí kofty
• 500 g mletého jehněčího masa (lze nahradit i hovězí kýtou)
• malá hrst čerstvé hladkolisté petržele
• malá hrst čerstvé máty
• 1 lžička římského kmínu (mletého nebo nadrceného v hmoždíři)
• 1 lžička mleté skořice
• 1 vetší červená cibule
• 2-3 stroužky česneku
• 1/4 lžičky mletého chilli nebo chilli hoblinek
• šťáva z jednoho menšího citronu
• sůl
• čerstvě mletý pepř
• olivový olej
• 10 dřevěných špejlí

servírujeme s
• arabským pita chlebem, nebo tortillami
• mátovo jogurtovým dipem

na mátovo-jogurtový dip
• 250 g řeckého jogurtu
• hrst čerstvé máty
• 1 stroužek česneku
• sůl
• čerstvě mletý pepř
• pár kapek citronové šťávy

postup

1. připravíme si maso
Jehněčí (popřípadě hovězí) maso si omyjeme a pokud jej máme vcelku, tak nameleme.

2. ochutíme
Cibulku, petržel a mátu si nakrájíme na jemno a přidáme k masu. Dále k masu přidáme římský kmín, skořici, prolisovaný česnek, chilli a šťávu z citronu. Nakonec přidáme lžičku soli a čerstvě mletý pepř. Maso pořádně promícháme s ostatními ingrediencemi a nakonec vše pokapeme olivovým olejem a znovu promícháme.

3. vychladíme
Promíchanou masovou směs dáme na hodinu do ledničky, aby se propojily chutě a vše vychladlo. Mleté maso musí být před grilováním studené, protože při pokojové teplotě by začalo být mazlavé a nedrželo by na opékací špejli.

4. namočíme si špejle a připravíme jogurtový dip
Zatímco se nám chladí maso, namočíme si špejle do vlažné vody, aby na grilu nechytaly od ohně. Poté se můžeme pustit do přípravy jogurtového dipu s mátou. Smícháme řecký jogurt, hrst jemně nasekané máty, prolisovaný stroužek česneku, pár kapek citronové šťávy, špetku soli a pepř. Vše promícháme, finálně dochutíme a dáme vychladit.

5. jde se grilovat
Maso vyndáme z lednice a začneme z něj tvarovat válečky na předem namočené špejle. Takto připravené kofty opékáme na grilu do zlatova ze všech stran zhruba 10 minutek, ale záleží na grilu a větru. 🙂

6. servírujeme
Šťavnaté kofty podáváme s jogurtovým dipem a křupavým pita chlebem, nebo tortillami, které můžeme na chvíli opéct na grilu.

Dobrou grilovací chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT     

Arabské jehněčí kofty. Arabské jehněčí kofty. Arabské jehněčí kofty.

Grilované batáty s mátovým dipem Grilované batáty s mátovým dipem

Arabské jehněčí kofty. Arabské jehněčí kofty. Arabské jehněčí kofty. Arabské jehněčí kofty.

Judita
Zdravím všechny! Jmenuji se Judita a jsem srdcem i hlavou celého blogu. V rámci projektu se starám o tvorbu webu, grafiku a design, texty, fotografie i marketing a výběr zboží. Dělám zkrátka vše od shora dolů, jak to tak u malých projektů bývá. :-) Od malička dělám to, co mě nejvíc baví. Tvořím.

Okomentovat