Argentinci, Chilani, Peruánci…ti všichni milují empanadas, malé pečené nebo smažené taštičky s náplní z voňavého mletého masa, kukuřice nebo sýra. Argentinci je doplňují červeným vínem, ale skvěle se hodí i ke třetince Plzně.

Ukážeme si, jak připravit tři skvělé a tradiční náplně do empanadas: s mletým masem, s kukuřicí a nakonec s gorgonzolou a ořechy. A příště můžete vyzkoušet třeba náplň s žampiony a oreganem, s mozzarellou a rajčaty anebo empanadas na sladko s marmeládou a vanilkovo-skořicovým tvarohem!

Jakou mouku použít?

Já jsem připravila empanadas částečně z celozrnné mouky, jsou zdravější, křupavé a jejich chuť je prostě skvělá! Navíc mají po upečení krásnou barvu. Klidně ale můžete použít pouze hladkou mouku. Tradiční argentinské empanadas jsou připravované v troubě nebo v peci.


doba přípravy: 1 hodina doba pečení: 20 minut počet porcí: 15 ks

ingredience

na těsto
• 250 g celozrnné mouky
• 150 g hladké mouky
• cca 200 ml vlažné vody
• 1 lžička soli
• 3 lžíce olivového oleje
• 2-3 lžíce šťávy z citronu

na pečení a přípravu náplní
• olivový olej
• 1 rozmíchané vajíčko na potření

na náplň s mletým masem
• 150 g mletého masa (hovězího, nebo vepřového)
• 1 menší červená cibule pokrájená na jemno
• 3 lžíce rajčatového pyré
• 1 lžička sladké mleté papriky
• 1 lžička špetka mletého kmínu
• půl lžičky soli
• špetka pepře

 na náplň s kukuřicí
• 5 lžic konzervované nebo mražené kukuřice
• 1,5-2 lžíce mouky
• 1 hrnek mléka cca 250 ml
• čtvrt lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
• půl lžičky soli
• špetka pepře
• 1 šálek strouhaného sýru parmezánu nebo eidamu

na náplň s gorgonzolou a ořechy
• 150 g strouhané gorgonzoly (můžete použít nivu)
• 100 g nadrobené ricotty nebo tvrdého tvarohu
• špetka soli
• špetka pepře
• 5 lžic vlašských ořechů

postup

1. připravíme si těsto
Do mísy dáme celozrnnou i hladkou mouku a sůl. Promícháme, přidáme olej, citronovou šťávu a začneme po částech přidávat studenou vodu zatímco těsto neustále hněteme, nebo mícháme v robotu. Když je těsto spojené, zpracujeme ho rukama na stole a poté necháme odpočinout zhruba 15 minut. Zatímco nám těsto odpočívá, připravíme si náplně.

2. náplň s mletým masem
Na pánvi na olivovém oleji zpěníme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme maso, mletou papriku, kmín, půl lžičky soli a špetku pepře. Maso restujeme dokud nezhnědne a poté přidáme rajčatové pyré, které promícháme s masem a necháme přejít varem za stálého míchání. Směs dochutíme a necháme vychladnout.

3. náplň s kukuřicí
Kukuřici dáme na pánev a lehce orestujeme na olivovém oleji. Přidáme čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, půl lžičky soli a špetku pepře. Potom zaprášíme kukuřici hladkou moukou, orestujeme a přidáme mléko. Vznikne tak hustší bešamel, do kterého přidáme nastrouhaný sýr a máme hotovo.

4. náplň s gorgonzolou a ořechy
Smícháme strouhaný sýr s ricottou nebo strouhaným tvarohem, trochou soli, pepře a nasekanými ořechy. Je potřeba, aby byla náplň hustá, jinak by mohla z taštiček vytéct. Proto nepoužijeme sýr samostatně.

5. zpracujeme těsto
Náplně máme připravené a můžeme se vrátit k těstu. Jak zjistit, že je správně odpočaté? Stačí do něj dloubnout prstem. Pokud se těsto nevrací do původní pozice, je hotovo. Vyválíme si těsto a nezapomínáme na pomoučnění plochy, jinak by se nám těsto přilepilo. Pokud máte velký stůl a váleček, můžete těsto rozválet vcelku na tloušťku cca 2 mm. Pokud jako já nemáte velký prostor, vytvoříme z těsta 15 kuliček, které vyválíme postupně. Nezávisle na postupu budeme z vyváleného těsta vykrajovat kolečka, k čemuž můžeme použít třeba obrácenou misku o průměru cca 10-15 cm.

6. jdeme plnit
Když máme kolečka vykrájená, stačí na ně doprostřed dát cca 1-1,5 lžíce náplně a taštičku uzavřít tak, aby vytvořila půlměsíc. Okraje pořádně stlačíme prsty a poté vytvoříme ozdobný okraj za pomocí vidličky. Náplně střídáme a pokud chceme vědět, kde je jaká náplň, můžeme každému druhu vytvořit jiný okraj. 🙂

7. pečeme do zlatova
Troubu si předehřejeme na 200°C. Hotové taštičky vyskládáme na plech pokladený pečícím papírem, nebo vymazaný olejem a nakonec je potřeme rozmíchaným vejcem. Pečeme cca 20-25 minut dozlatova.

8. servírujeme
Empanadas podáváme ještě teplé a nejlépe se sklenicí dobrého červeného vína. 🙂

Dobrou chuť! A nebo bon appetit, jak říkají Argentinci, potomci Italů.

Léňa

     VYTISKNOUT RECEPT     

Lenka
Ahoj, moje jméno je Lenka a píšu cestovatelské články a recepty pro blog. Ráda se s vámi podělím o různé travel hacky a tipy na levné cestování po celém světě. Jsem zamilovaná do Latinské Ameriky a zdravého exotického jídla. Na cestách peču perník a smažím bramboráky jako poděkování za nocleh nebo prohlídku města. Ráda se setkávám s místními i sama se sebou.

Okomentovat