Víte, že majonéza má původ ve Francii? Denně kolem ní chodíme v obchodě a často ji máme v lednici. Rádi ji přidáváme do sandwichů, dipů i salátů. Majonéza ale není jen tak obyčejná omáčka ve sklenici. Pokud se totiž pustíme do té domácí, může být neskutečným chuťovým zážitkem, který překvapí.

Jak na pravou domácí majonézu?

Samotná příprava domácí majonézy je velmi jednoduchá a s trochou trpělivosti to zvládne každý. 🙂 Nejdůležitější je nic neuspěchat a správně vyvážit všechny použité přísady.
Když jsem dělala domácí majonézu poprvé, použila jsem ten nejkvalitnější slunečnicový bio olej a myslela jsem, že úspěch je zaručen. Opak byl ale pravdou. Chuť oleje byla natolik výrazná, že přebila všechny ostatní přísady a zbyla nám jen omáčka, která chutnala jako hromada tekutých slunečnicových semínek. Musela jsem tedy začít znova s jiným olejem a zde je pár zásad, které vás ušetří podobných karambolů. 🙂

tip1. výběr oleje je zásadní
Používejte jen olej, který vám sám o sobě chutná a není příliš výrazný. Některé oleje jsou vynikající do salátů, protože zvýrazní jejich chuť, v majonéze je to ale spíš na škodu. Pokud chcete použít olivový olej, tak maximálně v poměru 1/3 vůči 2/3 slunečnicového oleje.

2. správný poměr přísad a pořádná mísa
Přísady přidávejte postupně, opatrní buďte s citronovou šťávou, hořčicí i solí. Při ručním šlehání nepoužívejte plastovou mísu, bude vám klouzat. Použijte raději těžší skleněnou, ta bude stát na místě i bez přidržování.

3. nejlepší teplota žloutků a způsob mixování
V některých receptech se dočtete, že žloutky musí mít pokojovou teplotu, v jiném zase že musí být přímo z lednice. Někde se dozvíte, že nejlepší je majonéza z mixéru a jinde, že jedině ručně vyšlehaná. Já vajíčka vyndavám z lednice zhruba 10 minut před, šlehám ručně a konzistence je akorát. 🙂

A teď se můžeme pustit do toho veledíla.


doba přípravy: 15 minut počet porcí: 1 malá mistička

Domácí majonéza se šalotkou

ingredience• 2 co nejčerstvější žloutky
• 180 ml slunečnicového oleje (na každý žloutek počítejte 100 ml oleje)
• 20 ml olivového oleje
• 1 lžička dijonské hořčice
• šťáva z 1/2 citronu
• špetka soli
• špetka cukru
• trocha čerstvě mletého pepře
• 1  šalotka
• 1 stroužek česneku

postup

1. připravíme vejce
Vajíčka si vyndáme z chladu 10 minut před přípravou majonézy. Z vajíček si oddělíme žloutky a dáme je do skleněné mísy. Ke žloutkům přidáme půl lžičky dijonské hořčice, pár kapek citronové šťávy a špetku soli.

2. vyšleháme
Připravenou směs si metličkou lehce rozmícháme, začneme pomalu po kapičkách přidávat olej a nepřestáváme míchat. Postupně můžeme začít olej lít jemným čůrkem a stále šleháme metličkou. Majonéza je hotová ve chvíli, když začne houstnout a nabývat na objemu. Pak je hezky krémová a jemná. Pěkně z toho bolí ruce, ale nesmíte přestat. Celé to trvá zhruba 6-8 minut. 🙂

3. dochutíme
Hotovou majonézu dochutíme. Přidáme druhou půlku lžičky dijonské hořčice, pár kapek citronové šťávy, špetku soli a cukru i čerstvě mletý pepř. Na závěr přidáme malý stroužek nadrceného česneku a na jemno pokrájenou šalotku. Vše promícháme a máme hotovo-

4. servírujeme
Majonézu můžeme použít do salátů a sendvičů, nebo jako vynikající dip k masu, bramborům u zelenině. Je to jen na vás. 🙂

další variantyPřidáním šalotky jsme už lehký krok k domácí tatarské omáčce, zkuste také přidat i na jemno nakrájenou pažitku nebo petrželku a kapari.

Chuť domácí majonézy je nezaměnitelná a jen stěží se dá srovnat s tou kupovanou. Jaké fígle máte vy? Připravujete majonézu doma a nebo dáváte přednost té kupované? 🙂

Dobrou chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT     

Domácí majonéza se šalotkou

Judita
Zdravím všechny! Jmenuji se Judita a jsem srdcem i hlavou celého blogu. V rámci projektu se starám o tvorbu webu, grafiku a design, texty, fotografie i marketing a výběr zboží. Dělám zkrátka vše od shora dolů, jak to tak u malých projektů bývá. :-) Od malička dělám to, co mě nejvíc baví. Tvořím.

Okomentovat