Domácí majonéza krok za krokem a tipy na další variace

To nejjemnější pohlazení ke všem oblíbeným jídlům.

To nejnovější

spot_img

Denně kolem ní chodíme v obchodě a často ji máme v lednici. Rádi ji přidáváme do sandwichů, dipů i salátů. Její původ je ve Francii a dává chuť mnoha tradičním i netradičním pokrmům. Už víte? Ne? No přece majonéza. Ta zdánlivě obyčejná omáčka ve sklenici, kterou zná snad úplně každý. Když se ale pustíme do té domácí, může být neskutečným chuťovým zážitkem!

TIPY

JAK NA DOMÁCÍ MAJONÉZU?

Příprava domácí majonézy je velmi jednoduchá a s trochou trpělivosti to zvládne každý. Nejdůležitější je nic neuspěchat a správně vyladit všechny ingredience. Když jsem dělala domácí majonézu poprvé, použila jsem ten nejkvalitnější slunečnicový bio olej a myslela jsem si, že úspěch je zaručen. Omyl. Chuť oleje byla natolik výrazná, že přebila všechny ostatní přísady a zbyla nám jen omáčka, která chutnala jako slunečnicová semínka. Musela jsem tedy začít znova a sepsala jsem vám pár bodů, které vás ušetří podobných zkušeností. 🙂

VÝBĚR OLEJE JE ZÁSADNÍ

Použijte olej, který vám sám o sobě chutná a není příliš výrazný. Některé oleje jsou vynikající do salátů, protože zvýrazní jejich chuť, v majonéze je to ale spíš na škodu. Pokud chcete použít olivový olej, tak maximálně v poměru 1/3 vůči 2/3 obyčejného slunečnicového oleje.

TEPOTA ŽLOUTKŮ

V některých receptech se dočtete, že žloutky musí mít pokojovou teplotu, v jiném zase že musí být přímo z lednice. Já vajíčka vyndávám z lednice zhruba 10 minut před akcí a vždy to vyšlo skvěle.

TRPĚLIVOST A POŘÁDNÉ VYBAVENÍ

Bod číslo 1 zní: Olej přilévejte v klidu a postupně. Šlehat můžete ručně a nebo můžete zvolit mixér. Pokud zvolíte ruční verzi, tak jako já, vše šlehejte v těžké skleněné míse pomocí metličky. Plastová mísa vám bude ujíždět a klouzat. Pokud zvolíte mixér, šlehejte se vysoké (klidně) plastové nádobce. V ní bude mixér hezky ponořený a půjde to lépe, než když zvolíte klasickou mísu.

A teď se můžeme pustit do toho veledíla.

• doba přípravy: 15 minut • počet porcí: 1 mistička

INGREDIENCE

  • 2 co nejčerstvější žloutky od šťastných slepiček
  • 180 ml slunečnicového oleje (na každý žloutek počítejte 100 ml oleje)
  • 20 ml olivového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • šťáva z 1/2 citronu (můžete zvolit i ocet)
  • špetka soli
  • trocha čerstvě mletého pepře

POSTUP

1VEJCE: Vajíčka si vyndáme z chladu 10 minut před přípravou. Oddělíme žloutky a dáme je do skleněné mísy s polovinou hořčice, pár kapkami citronové šťávy (nebo octa) a špetkou soli.

2VYŠLEHÁME: Připravenou směs vajíček si metličkou lehce rozmícháme a za stálého míchání začneme čůrkem přilévat olej. Zásadní je nepřestávat míchat. Majonéza je hotová ve chvíli, kdy začne houstnout a nabývat na objemu. K jemné a krámové konzistenci se ručně dopracujete za 8 až 10 minut, s mixérem je to hotové za pár minutek.

3DOCHUTÍME: Hotovou majonézu finálně dochutíme hořčicí, citronem, solí a trochou pepře.

4SERVÍRUJEME: Majonézu můžeme použít do salátů a sandwichů, nebo jako omáčku k masu, bramborům či zelenině.

DALŠÍ VARIANTY

Hotovou majonézu si můžete dochutit podle vaší libosti a vyrobit z ní nejrůznější dipy a nebo třeba oblíbenou tatarskou omáčku.

ČESNEKOVÁ MAJONÉZA – čerstvě prolisovaný česnek
UZENÁ MAJONÉZA – uzená paprika
UZENÁ CHILLI MAJONÉZA – uzená paprika a chilli vločky
ČESNEKOVÁ MAJONÉZA – čerstvě prolisovaný česnek
BYLINKOVÁ MAJONÉZA – hrst oblíbených jemně pokrájených čerstvých bylinek
TATARSKÁ OMÁČKA – jemně pokrájené kyselé okurky, česnek a čerstvé bylinky podle chuti

A jaká varianta je vaše nejoblíbenější? Máte nějaký zajímavý recept, o který byste se semnou rádi podělili? Pište do komentářů pod článkem, těším se.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

spot_img
spot_img

Z našich cest