Domácí rajčatová salsa

Ke grilování, k nachos a ke všemu co máte rádi.

To nejnovější

spot_img

Ani ty nejlepší nachos nejsou dokonalé bez pořádné salsy. Dnes si uděláme jednu z těch nejznámějších a to pravou mexickou z čerstvých rajčat. Tahle salsa je vynikající nejen k nachos a dalším mexickým jídlům, ale i k pečenému a grilovanému masu nebo veg pokrmům.

Opravdu dobrou salsu ale uděláte pouze z kvalitních rajčátek. Některá rajčata z běžných prodejen bývají bez chuti i vůně. Z takový to nikdy nebude to pravé rajčatové, protože u salsy je hlavní právě intenzivní rajčatová chuť. Pokud máte možnost, sáhněte tedy po domácích, která jsou nezaměnitelná a nebo těch od farmářů.

• doba přípravy: 10 minut (+15 min chlazení) • počet porcí: 2

INGREDIENCE

  • 6 středně velkých zralých rajčat (nebo dvojnásobné množství pokud se rozhodneme pro verzi z tipů níže)
  • 1 středně velká červená cibule
  • 1 šalotka
  • 1 limeta
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • svazek čerstvého koriandru
  • špetka mletého římského kmínu
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • olivový olej

TIPY

POCTIVÁ PRÁCE BEZ JADÝREK

Pokud bychom chtěli být extra pečliví, z rajčat vydlabeme vnitřky a nakrájíme pouze pevnou část bez jadýrek a vody. Potom je ale potřeba dvojnásobné množství rajčátek. Je to sice piplačka, ale salsa pak pustí mnohem méně tekutiny a chuť bude intenzivnější.

RŮZNÉ DRUHY RAJČAT

Krásně bude vypadat ze žlutých, oranžových, zelených i černých rajčat.

POSTUP

1KRÁJÍME: Omytá rajčata, cibuli a šalotku nakrájíme na jemno a smícháme s jemně nasekaným koriandrem.

2OCHUTÍME A VYCHLADÍME: Zakápneme limetovou šťávou a olivovým olejem a podle chuti přidáme prolisovaný česnek, špetku římského kmínu, sůl, pepř a pokrájenou chilli papričku. Připravenou salsu dáme nejméně na hodinu do lednice, aby se rozležela.

3SERVÍRUJEME: Servírujeme s oblíbenými nachos, k mexickým jídlům nebo a nebo k nejrůznějším pokrmům dip.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

spot_img
spot_img

Z našich cest