Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už jsme zachumlaní v dece. Zkrátka čas, kdy víme, že se blíží barevný a kouzelný podzim, který s sebou přinese záplavu dýní, kukuřice a čerstvých jablíček. Skoro jsem dnes přemýšlela, jestli už se s vámi nepodělím o můj oblíbený recept na tříbarevný dýňový cheesecake s čokoládou, ale pak jsem si řekla, že na něj bude čas příště. Dnes si ještě užijeme chuť léta. S čerstvými rajčaty, voňavými bylinkami a křupavým chlebem.

Uděláme si fazolovou polévku. Ale doslova neobyčejnou. Recept mě napadl jednoho letního dne, kdy jsem se tak rochnila ve sklepě s myšlenkou uvařit jídlo alá co dům dal. A protože dům dal čerstvá rajčátka ze zahrádky, bílé fazole a zbytek naloženého kuřecího masa z grilování, vznikla z toho tahle dobrota inspirovaná chutěmi slunného Toskánska. Kuřecí maso je ale naprosto volitelné a tak tuhle polévku můžete snadno upravit do vegetariánské či dokonce veganské podoby. 🙂

A tady je recept, jednoduchý a rychlý. Jediné, co musíte mít připraveno jsou předvařené bílé fazole. Den před vařením polévky je proto namočte minimálně na 8 hodin do vody a nechte nabobtnat. Poté slijte a vařte doměkka v osolené vodě. Uvařené a scezené fazole jsou připravené na přípravu polévky.


 doba přípravy: 45 minut  namáčení a vaření fazolí: 8+1 hodina  počet porcí: 8

ingredience

na polévku

• 500 g suchých bílých fazolí
• 6 velkých rajčat
• 1 plechovka krájených rajčat
• 4 hrsti špenátových listů
• 1,2 litru vývaru
• 2 větší žluté cibule
• 3 stroužky česneku
• 1 lžíce tymiánu
• 1 lžíce rozmarýnu
• olivový olej
• čerstvě mletý pepř
• 1 lžíce soli

na kuřecí maso (volitelné)

• 2 střední kuřecí prsa
• 2 lžíce citronové šťávy
• 2 stroužky česneku
• 1 lžička sušeného tymiánu
• olivový olej

k podávání (volitelné)

olivový olej
zprudka osmahnutá cherry rajčata
křupavý chléb

1. předvaříme si fazole a naložíme maso
Den před přípravou samotné polévky si musíme předvařit bílé fazole. 500 g bílých fazolí namočíme nejméně na 8 hodin do vody a necháme nabobtnat. Poté je uvaříme v osolené vodě doměkka a scedíme. A teď jsme připraveni na přípravu samotné polévky. 🙂 Kuřecí prsa si jednoduše naložíme do směsi olivového oleje, tymiánu, česneku a citronu. Nesolíme, maso by pustilo šťávu.

2. připravíme si základ na polévku
Cibule nakrájíme na hrubo a osmaheneme je ve větším hrnci na olivovém oleji. Když cibulka začne sklovatět, přidáme na jemné plátky nakrájený česnek a promícháme. Poté přidáme skoro všechny špenátové listy (hrstku si dáme stranou) a skoro všechny fazole (mističku si dáme stranou). Vše promícháme a minutku restujeme. Poté přidáme na kostičky pokrájená čerstvá rajčata i rajčata v plechovce a pořádně promícháme.

3. čas na vývar a vaříme
Nyní přilijeme cca litr zeleninového vývaru, přidáme rozmarýn, tymián, sůl i pepř a vaříme na mírném ohni cca 30 minut dokud se všechny ingredience krásně nespojí. Podle potřeby přiléváme vývar a občas zamícháme.

4. osmahneme si maso
Mezitím co se nám polévka vaří, můžeme si zprudka osmahnout kuřecí maso, které jsme si naložili dopředu. Na pánvi jej zlehka osolíme a když máme hotovo, natrháme jej pomocí vidliček na vlákna. Prozatím dáme stranou.

5. mixujeme
Když je polévka provařená, rozmixujeme ji tyčovým mixérem. Nemusí z ní být zcela hladký krém, pár kousků ničemu nevadí. 🙂 V tuto chvíli můžeme polévku podle potřeby ještě naposledy zředit vývarem a dochutit.

6. přidáme celé fazole a špenátové listy
Do rozmixované a dochucené polévky přidáme celé bílé fazole a špenátové listy, které jsme si na začátku dali stranou. Vše promícháme a necháme pár minutek odstát.

7. přidáme maso a servírujeme
Polévku servírujeme s kousky trhaného kuřecího masa, křupavým chlebem a pár kapkami olivového oleje. Jako ozdobu můžete použít zprudka osmahnutá cherry rajčátka.

Dobrou chuť přeje Judit 🙂

     VYTISKNOUT RECEPT     

Judita
Zdravím všechny! Jmenuji se Judita a jsem srdcem i hlavou celého blogu. V rámci projektu se starám o tvorbu webu, grafiku a design, texty, fotografie i marketing a výběr zboží. Dělám zkrátka vše od shora dolů, jak to tak u malých projektů bývá. :-) Od malička dělám to, co mě nejvíc baví. Tvořím.

Okomentovat