Velké podzimní polévkování pokračuje. Protože pořádná horká polévka je stejně nejlepším lékem na zahřátí a každé podzimní nachlazení. 🙂 A dnes to platí dvojnásob. Recept, který si spolu uvaříme je totiž z daleké Indonésie, kde zimou rozhodně netrpí a kdyby se náhodou o stupínek ochladilo, doženou to lžičkou chilli navíc. Chilli je totiž tím pravým lékem na všechno.

Polévka, o které je řeč, je jedním z nejznámějších indonéských jídel, které se připravuje napříč všemi ostrovy. V každém kraji trochu jinak, ale základ je vždy stejný. Řeč je o legendární kuřecí polévce zvané Soto ayam. Soto ayam se nápadně podobá klasickému kuřecímu vývaru, který známe z českých kuchyní. Silný základ, nudle, zelenina u vařené masíčko. To všechno zůstává, pár tajných ingrediencí je ale navíc. 🙂 Největší zvláštností je pasta z koření a bylinek, která se krátce orestuje a přidá do polévky.

Soto ayam s rýží přímo v Indonésii

Soto ayam má v Indonésii mnoho podob a podle toho se liší i název. Například soto ayam ceker je polévka s kuřecími pařátky, která je oblíbenou delikatesou. V Indonésii milují polévky a zvláště pak ty vývarové, na ulicích jich proto potkáte celou hromadu. Od „obyčejné“ kuřecí polévky po dršťkovou, kozí, nebo hovězí. Stačí si vybrat a opravdu je z čeho. 🙂 Moje nejoblíbenější byla právě soto ayam a gule kambing (kozí polévka). Ale o té zase někdy příště. Teď už k dnešnímu receptu.


 doba přípravy: 15 minut  doba vaření: 5-6 hodin  počet porcí: 6

Recept indonéský kuřecí vývar Soto ayam

ingredience

na vývar
• 1 kuře rozdělené na části
• 2-3 l vody
• 3 bobkové listy
• 1 a půl lžíce soli
• lžička bílého pepře
• 5 kafrových listů
• 2 stonky citronové trávy
• 2 cm galangalu (nebo zázvoru)
• 4 stonky řapíkatého celeru
• 2 limety

na pastu
• 1 červená cibule
• 3 větší stroužky česneku
• 2 cm galangalu (nebo zázvoru)
• 1 lžíce mletého koriandru
• 5 mandlí
• 2 lžičky mleté kurkumy

k podávání
• 150 g sojových klíčků
• 300 g rýžové nudle
• jasmínová rýže (volitelná)
• vařené vejce (ke každé porci 1 vejce)
• smažená cibulka
• zelená jarní cibulka
• sladká sojová omáčka
• chilli pasta
• limetka

postup

1. připravíme si základní vývar – silný vývar je základ
Kuře pokrájené na části omyjeme, dáme do hrnce a zalijeme 2-3 litry studené vody tak, aby bylo maso ponořené. Přidáme bobkový list, pepř a sůl. Vše pozvolna vaříme na mírném plameni 5-6 hodin a během toho sbíráme z vývaru pěnu.

2. z hotového vývaru vyjmeme maso
Když je vývar dostatečně silný, vyjmeme z něj uvařené kuře, které si dáme stranou.

3. připravíme si pastu
V mixéru si dohladka rozmixujeme všechny ingredience na pastu (cibuli, česnek, galangal (zázvor), koriandr, mandle a kurkumu). Hotovou pastu několik minut restujeme na lžíci oleje a mícháme, aby se nám nepřipálila. Restování rozvine vůně a chutě.

4. finální vaření
Hotovou pastu přidáme do polévky a promícháme. Polévku opět vrátíme na mírný plamen, přidáme na kusy pokrájenou a nožem podrcenou citronovou trávu, kafrové listy, na kousky nakrájený řapíkatý celer, pokrájený galangal (zázvor) a vše vaříme dalších 30 minut.

5. čas na dodělávky
Mezitím si uvaříme rýžové nudle (zalijeme je horkou vodou a necháme několik minut odstát, poté slijeme). Jasmínovou rýži (pokud budeme chtít polévku servírovat i s ní). Maso si obereme z kostí a uvaříme vejce na tvrdo.

6. dochutíme
Po 30 minutách vaření z polévky vyjmeme kusy citronové trávy a zázvoru, bobkové a kafrové listy a finálně dochutíme solí, pepřem a limetovou šťávou.

7. servírujeme
Servírování probíhá tak, že se na dno talíře položí trocha nudlí, masa a sojových klíčků a vše se zalije horkým vývarem. Na vrch se vše posype smaženou i zelenou cibulkou a přidá se překrojené vejce na tvrdo. V mističkách bokem poté podáváme další maso, nudle a rýži, cibulku, limetku, sojovku a chilli pastu, kterou si strávník přidává podle chuti. 🙂

tip

  1. Pokud nemůžete sehnat citronovou trávu nebo kafrové listy, určitě recept nevzdávejte. S nimi je recept 100% autentický, ale chuť můžeme dohnat limetkou.
  2. Výhoda polévky? V základě nepálí. 🙂 Veškerou ostrost si strávník určuje sám přidáním chilli pasty.

Dobrou chuť přeje Judit 🙂

     VYTISKNOUT RECEPT     

Recept indonéský kuřecí vývar Soto ayam Recept indonéský kuřecí vývar Soto ayam Recept indonéský kuřecí vývar Soto ayam Recept indonéský kuřecí vývar Soto ayam Recept indonéský kuřecí vývar Soto ayam

Judita
Zdravím všechny! Jmenuji se Judita a jsem srdcem i hlavou celého blogu. V rámci projektu se starám o tvorbu webu, grafiku a design, texty, fotografie i marketing a výběr zboží. Kromě toho píši většinu receptů a cestovatelských článků, které vznikají na cestách s mým přítelem Filipem. Dělám zkrátka vše od shora dolů, jak to tak u malých projektů bývá. :-) Od malička dělám to, co mě nejvíc baví. Tvořím.

Okomentovat