Léto je moje nejoblíbenější roční období a jeden z důvodů proč jsme se vrátili do Čech právě na začátku července. Už jsem se nemohla dočkat až poprvé vytáhneme gril a budeme zkoušet nové a nové chutě. Na letní saláty plné čerstvých rajčátek a voňavé bylinky, které rostou za rohem na zahrádce. Až budeme do noci posedávat na terase se sklenkou vína zatímco kolem šumí stromy a v dáli je slyšet pravá letní bouřka. Milujeme jíst venku a k tomu je léto jako stvořené. A proto jíme venku když je hezky i když prší. A když o tom tak přemýšlím tak nejen v létě, ale i na jaře a na podzim. A občas i v zimě. Nejraději bychom byli venku pořád. 🙂

A dnešní recept bude především o dlouhém letním večeru, vůni rajčátek a sklence dobrého vína. Připravíme si slané italské minikoláčky, které jsem poprvé upekla loňské léto a byla to pohádka. Křehká pohádka plná chutí. Máslové těsto s bylinkami se doslova rozplývá na jazyku a stačí už jen doplnit oblíbenými ingrediencemi. Já jsem zvolila dvě varianty. Krémový sýr s rajčaty a bazalkou a rajčatové s parmskou šunkou a špenátem.

A tady je recept. Jednoduchý a ideální ke sklence oblíbeného vína. 🙂


 doba přípravy: 30 minut doba chlazení těsta: 1 hodina  doba pečení: 20 minut  počet porcí: 3-4

ingredience

na křehké máslové těsto s bylinkami

• 280 g hladké mouky
• 180 g vychlazeného másla
• 1 lžička sušeného tymiánu (nebo jiných aromatických bylinek)
• 1 rovná lžička soli
• 7 lžic ledové vody

na koláčky s parmskou šunkou

• 3 velká rajčata – na pyré (můžete použít i kupované pyré)
• 1/2 lžičky sušeného oregana
• špetka soli
• špetka cukru
• čerstvě mletý pepř
• 2 hrsti čerstvých špenátových listů
• 1 stroužek česneku
• několik plátků parmské nebo schwarzwaldské šunky
• hoblinky parmezánu

na koláčky s rajčaty a čerstvým sýrem

• 10 cherry rajčátek
• smetanový sýr – žervé, nebo ricotta
• 1 stroužek česneku
• čerstvě mletý pepř
• sůl
• hrst čerstvých listů bazalky
• hoblinky parmezánu

postup1. příprava křehkého těsta
Všechny sypké ingredience na těsto smícháme ve větší míse (mouku, sůl a sušený tymián). Vše promícháme, přidáme studené máslo nakrájené na kostičky a hněteme rukama dokud se nám z těsta nezačnou tvořit jakési lupínky. Nyní začneme pomalu přilévat studenou vodu a neustále hněteme, dokud nevytvoříme hladké lesklé těsto. Hotové těsto rozdělíme, zabalíme do alobalu a dáme do lednice minimálně na hodinu. Z chladnějším těstem se lépe pracuje. Tip: Křehké těsto je jedno z mých nejoblíbenějších. Dá se připravit na sladko, na slano a kombinovat podle fantazie do nekonečna.

2. připravíme si ostatní ingredience
Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku, špenát a šunku na koláčky.
Rajčatová omáčka: Pokrájená rajčata rozvaříme na pyré, nebo přivedeme k varu kupované pyré. Rajčatový základ smícháme s oreganem, solí, cukrem a pepřem. Doladíme podle chuti a necháme vychladnout.
Špenát: Omytý špenát orestujeme na olivovém oleji s rozdrceným stroužkem česneku a solí.
Šunka: Parmskou šunku pokrájíme na kousky a orestujeme na pánvi na olivovém oleji.
Sýrový krém: Krémový sýr rozmícháme s rozdrceným česnekem, solí, pepřem a pokrájenými lístky bazalky.
Nakonec si na plátky nebo malé kousky pokrájíme cherry rajčata, která budeme pokládat na koláčky.

3. zpracujeme těsto a pečeme
Vychlazené těsto rozválíme na tenkou placku (vysokou několik mm). Z placky vykrájíme kolečka o průměru cca 8-10 cm (já používám sklenici na whiskey). Z tohoto množství těsta jsem vykrájela kolem 18 koleček. Takto připravená kolečka z těsta poklademe v rozestupech na pečící papír, lehce propícháme vidličkou a přikryjeme dalším archem pečícího papíru, který zatížíme fazolemi. Těsto dáme předpéct do trouby cca na 10 minut při 200°C. Kdybychom těsto nezatížili, začalo by se nerovnoměrně zvedat a praskat.

4. čas na náplně a dopečení
Předpečené koláčky vyjmeme z trouby a poklademe na ně náplně. Polovinu potřeme rajčatovým pyré a poklademe kouskem špenátových listů, parmskou šunkou a nakonec posypeme strouhaným parmezánem. Na druhu půlku koláčků opatrně naneseme sýrový krém, na který dáme rajčata, trochu pyré a strouhaný parmezán. Takto připravené koláčky vrátíme zpět do trouby a dopékáme na 180°C cca 10 minut dokud nám nezačnou zlátnout okraje těsta.

5. doladíme a servírujeme
Hotové koláčky s rajčaty poklademe čerstvými lístky bazalky. Servírujeme s dobrým bílým vínem.

A jaká kombinace chutná vám? 🙂

Dobrou chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT     

Judita
Zdravím všechny! Jmenuji se Judita a jsem srdcem i hlavou celého blogu. V rámci projektu se starám o tvorbu webu, grafiku a design, texty, fotografie i marketing a výběr zboží. Kromě toho píši většinu receptů a cestovatelských článků, které vznikají na cestách s mým přítelem Filipem. Dělám zkrátka vše od shora dolů, jak to tak u malých projektů bývá. :-) Od malička dělám to, co mě nejvíc baví. Tvořím.

Okomentovat