Přemýšleli jste někdy nad větou „To nejím.“? Kopr, krevety, ryby, olivy, plísňové sýry, houby, zelenina, koriandr, lilek, tlusté maso a tak dále a tak dále. To je hotová záplava věcí, které kde kdo nejí a co tak přichází. Upřímně asi bych na tom nebyla jinak, kdybych neměla nekonečnou chuť pořád dokola zkoušet a zkoušet. Většina lidí si v restauraci vždycky dá to co minule a nebo sáhne po klasice. Já nikdy. Vždycky si dám něco, co je nějak netradiční a úspěch je tak 50 na 50. Někdy jsem zklamaná, že jsem si nedala starou dobrou klasiku, ale někdy narazím na chutě, které bych jinak nenašla. A přesně takhle jsem se projedla z klasické české kuchyně, kterou nám doma všem vařili, až k té asijské, která je mojí nejoblíbenější.

Během let ochutnávání a zkoušení jsem si totiž několikrát potvrdila pravidlo.

Není špatné jídlo, je jen jídlo, které je špatně připravené.

A tak ochutnávám a zkouším. 🙂

A jedna z kuchyní, která si zatím pořád prochází fází ochutnávání a objevování je korejská. Upřímně jsem ji opravdu ochutnala docela nedávno, protože na rozdíl od té vietnamské, indické a thajské o ni ještě všude nezakopáváme. První pokus byl řekla bych průměrný, ale nenechala jsem se odradit. Za chvíli už jsem korejskou kuchyni zkoušela vařit a zatím můžu říct, že jsem si vytvořila jeden opravdu oblíbený recept. Takovou svou malou variaci na tradiční korejský bibimbap.

A tady je recept.


 doba přípravy: 30 minut  počet porcí: cca 4

Korejský Bibimbap bowl s mletým masem a tofu

ingredience

na mleté maso budeme potřebovat

• 500 g mletého hovězího masa
• 1 červená cibule
• 3 stroužky česneku
• 1 palec čerstvého zázvoru
• 1 lžička sušeného koriandru
• 10 lžic sojové omáčky (používám tmavou)
• 2 lžíce rýžového octa
• 2 lžíce rýžového sirupu nebo třtinového cukru
• 1 lžíce chilli omáčky
• 1 lžíce černých sezamových semínek
• 1 lžíce světlých sezamových semínek
• 1 lžíce oleje (používám kokosový)
• sůl a pepř podle chuti

další ingredience

• jasmínová rýže
• 1 kostka bílého tofu
• 4 vejce
• 2 větší mrkve
• 1 okurka
• 1 větší zralé avokádo
• sojové výhonky (čerstvé nebo konzervované)
• černá a bílá sezamová semínka
• hrst čerstvé pažitky
• hrst zelené cibulky
• chilli omáčka
• sojová omáčka
• sůl a pepř podle chuti

postup

1. připravíme si maso
Nejprve si na suché pánvi orestujeme sezamová semínka a dáme stranou. Červenou cibulku pokrájíme na drobno a osmahneme na trošce oleje. Po chvíli přidáme mleté maso, které rozdělíme vařečkou na kousky a restujeme. V průběhu restování přidáme nastrouhaný česnek a palec zázvoru, sušený koriandr, sojovou omáčku, chilli omáčku, rýžový ocet, rýžový sirup a orestovaná sezamová semínka. Maso restujeme dokud není měkké a dokud se chutě hezky nepropojí. Osolíme a opepříme podle chuti. Vše trvá cca 15 minut.

2. mezitím je čas na přípravu
Zatímco se nám maso dusí, můžeme si uvařit jasmínovou rýži a také si nakrájíme ostatní ingredience. Osušené tofu na kostičky, mrkev a okurku na proužky, avokádo na plátky, pažitku a zelenou cibulku na jemno.

3. postupně připravíme další ingredience
Když máme maso hotové, dáme si ho do mističky, vytřeme si pánev a pokračujeme v opékání dalších ingrediencí jako je mrkev a tofu. Mrkev restujeme pár minutek, aby zůstala křupavá. Tofu restujeme zprudka na trošce oleje dokud není na povrchu zlatavé a nakonec ho zakápneme pár kapkami sojové omáčky. Jako poslední si opečeme 4 volská oka, která jemně posolíme, žloutek by měl zůstat lehce tekutý.

4. sestavíme bibimbap bowl
Do hlubší misky postupně poskládáme všechny dobroty. Na dno dáme rýži, na kterou po částech poklademe mleté maso, opečené tofu, mrkve, pokrájenou okurku, sojové výhonky a avokádo. Doprostřed položíme volské oko, posypeme pažitkou, zelenou cibulkou a sezamovými semínky. Nakonec zakápneme sojovou a chilli omáčkou. A můžeme servírovat.

tip1. pro vegany a vegetariány
Stačí vynechat mleté maso a recept je vhodný pro všechny.

Tak to je moje variace na bibimbap, kterou máme ze všeho nejraději. A co vy? Nechali jste se inspirovat mnou a nebo jste něco přidali? 🙂

Dobrou chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT     

Korejský Bibimbap bowl s mletým masem a tofu Korejský Bibimbap bowl s mletým masem a tofu Korejský Bibimbap bowl s mletým masem a tofu Korejský Bibimbap bowl s mletým masem a tofu Korejský Bibimbap bowl s mletým masem a tofu

Judita
Zdravím všechny! Jmenuji se Judita a jsem srdcem i hlavou celého blogu. V rámci projektu se starám o tvorbu webu, grafiku a design, texty, fotografie i marketing a výběr zboží. Kromě toho píši většinu receptů a cestovatelských článků, které vznikají na cestách s mým přítelem Filipem. Dělám zkrátka vše od shora dolů, jak to tak u malých projektů bývá. :-) Od malička dělám to, co mě nejvíc baví. Tvořím.

Okomentovat