Venku to v posledních dnech vypadá spíš na podzim, ale i tak máme léto v plném proudu. Alespoň podle toho, co říká kalendář. 🙂 A k létu neodmyslitelně patří grilování. Nedá se tomu odolat. A aby dalo, když se vůně line úplně všude. Na chatách, v kempech, u vody a dokonce i na balkonech ve městě.

U nás se bez grilování neobejdeme. Je to symbol léta. Čas pohody a klidu, kdy dlouho do noci sedíme na terase, popíjíme dobré víno, povídáme si a užíváme si.

A jednou za rok pak přichází rodinná oslava, kde pro mě pohoda končí. Dřív byla vždy vrchní hostitelkou babička, ale teď už je to na mě. 🙂 Běžně to vypadá tak, že se nemůžu rozhodnout, co udělat. Filip nadává, že toho je moc a že se to nesní a ať vynechám to a to a to. Já mám ale zase pocit, že někdo by mohl chtít ještě to a to a co když děda bude chtít něco jiného než brácha a co když toho bude málo a co když bude hlad. Vybírám a vymýšlím, zkoušíme a ochutnáváme, pak se konečně rozhodnu a nakonec jsou vždycky všichni spokojeně nacpaní. A zase za rok! 🙂

No, a protože ať se děje, co se děje, kuřecí chtějí vždycky všichni, chci se s vámi podělit o recept na nejlepší kuřecí špízy na světě. V řeckém stylu alias řecké kuřecí kebaby. Nic se nesmí uspěchat, maso marinujeme nejméně přes jednu noc. Já ho ale vždy nechávám marinovat dvě noci, chuť bylinek se krásně spojí s masem a špízy jsou potom neskutečně šťavnaté. Tady je recept.


doba přípravy: 15 minut doba marinování: 1 až 2 noci doba grilování: 15 minut počet porcí: 4

Křehké kuřecí kebaby v řeckém stylu_01

ingredience

na 8 kuřecích špízů 
• 500 g kuřecích stehenních řízků
• 1 velká žlutá paprika
• 1 menší cuketa
• 1 velká červená cibule
• grilovací jehly nebo špejle namočené ve vodě

na marinádu
• 4 lžíce olivového oleje
• šťáva z 1 citronu
• 1 lžíce tmavého balsamikového octa
• 4 stroužky česneku
• 2 lžíce sušeného oregana
• 1/2 lžíce sušené bazalky
• 1/2 lžíce sušeného tymiánu
• 1/2 lžíce mletého koriandru
• sůl
• čerstvě mletý pepř

1. připravíme si kuřecí maso
Kuřecí maso omyjeme, očistíme a nakrájíme na menší kousky. Já okrajuji větší blanky a nečistoty, takže ve výsledku mi zbude asi 400 g čistého masa.

2. jdeme na marinádu
Smícháme olivový olej, šťávu z citronu, balsamikový ocet, prolisované stroužky česneku, sušené oregano, bazalku i tymián, mletý koriandr a čerstvě mletý pepř. Vše promícháme a NEPŘIDÁVÁME SŮL. Maso solíme až hodinu před grilováním, protože jinak pustí šťávu.

3. marinujeme
Maso dáme do uzavíratelné mísy, ve které jej budeme uchovávat a pořádně ho promícháme s marinádou. Podle potřeby zakápneme olivovým olejem, kterým nemusíme šetřit. Maso uložíme do lednice a necháme marinovat přes nejméně přes 1 noc. V průběhu marinování maso několikrát promícháme, aby se marináda dostala opravdu všude.

4. před grilováním maso vyndáme z lednice
Hodinu před grilováním vyndáme maso z lednice a nasolíme jej podle chuti (cca 1 lžička soli na 400 g). Osolené maso opět promícháme a uzavřeme, ale už jej nevracíme do lednice. Je důležité, aby maso před tepelnou úpravou získalo pokojovou teplotu.

5. připravíme si špízy
Papriku si nakrájíme na větší kousky, cuketu na kolečka a cibuli na osminky, které si rozdělíme na menší kousky. Střídavě napichujeme kousky masa a všechny druhy zeleniny. Hotové špízy potřeme zbylou marinádou a máme hotovo.

6. grilujeme
Špízy grilujeme ze všech stran do zlatova cca 10 až 15 minut, ale záleží na grilu a větru.

7. servírujeme
Řecké kuřecí kebaby podáváme s bílou bagetkou a tzaziky nebo oblíbeným jogurtovým dipem.

A nejlepší letní dezert? No přece zmrzlina! Vyzkoušejte banánovou matcha zmrzlinu.

Dobrou chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT     

Křehké kuřecí kebaby v řeckém stylu_02

Křehké kuřecí kebaby v řeckém stylu_03

Křehké kuřecí kebaby v řeckém stylu_05

Křehké kuřecí kebaby v řeckém stylu_06

Křehké kuřecí kebaby v řeckém stylu_07

Křehké kuřecí kebaby v řeckém stylu_04

Judita
Zdravím všechny! Jmenuji se Judita a jsem srdcem i hlavou celého blogu. V rámci projektu se starám o tvorbu webu, grafiku a design, texty, fotografie i marketing a výběr zboží. Dělám zkrátka vše od shora dolů, jak to tak u malých projektů bývá. :-) Od malička dělám to, co mě nejvíc baví. Tvořím.

Okomentovat