Znáte to, je léto a vy máte na práci spoustu věcí, a ne a ne uvařit. A pro tuhle chvíli jsou nejdůležitější recepty, které přesně splňují tyhle body:

• Recept z jednoho hrnce
• Recept, který je hotový za půl hodinky
• Recept, který je chutný za tepla i za studena
• Recept, který chutná veganům, vegetariánům, bezlepkářům i masoužroutům 🙂
• Recept, který se dá zabalit na cesty

A proto tahle skvělá mexická rýže, která splňuje úplně všechny „letní“ body, které vás napadnou. Když tuhle rýži vařím, vždycky se po ní zapráší a to i proto, že se dá krásně kombinovat. Takže pokud máte pocit, že byste ji na talíři viděli spíše jako přílohu, zkuste přidat třeba trhané kuřecí maso nebo avokádo a je hotovo. 🙂

A tady je recept.


 doba přípravy: 30 minut  počet porcí: cca 4-6

Lehký letní oběd. Mexická rýže s koriandrem a římským kmínem

ingredience

• 150 g černých fazolí (suchých) = 300 g uvařených = 400 g konzervovaných – vyberte si, které je libo 🙂
• 150 g suché rýže basmati
• 400 g konzervovaných krájených rajčat
• 1 větší červená cibule
• 1 čerstvá červená chilli paprička
• hrst čerstvého koriandru
• 1 a půl lžíce římského kmínu (mletého, nebo v hmoždíři podrceného)
• 500 ml zeleninového vývaru
• 5 stroužků česneku
• 1 lžíce oleje
• sůl
• pepř

postup1. připravíme si základ
Ve větším hrnci nebo hlubší pánvi si na oleji osmahneme na drobno pokrájenou červenou cibuli a římský kmín. Když začne cibule zlátnout, přidáme 2 stroužky česneku pokrájené na drobné kousky a pokrájenou chilli papričku (bez semínek). Necháme provonět a přisypeme suchou rýži. Vše promícháme a pár minutek restujeme.

2. vaříme
Nyní přidáme plechovku krájených rajčat a vše zalijeme zeleninovým vývarem (tak aby byla rýže lehce ponořená), promícháme a stáhneme plamen na střední. Rýži vaříme za občasného míchání, tak aby byla na skus a podle potřeby přidáváme vývar. Když je rýže na skus, přidáme připravené černé fazole a promícháme.

3. přidáme fazole a dochutíme
Společně vše ještě chvíli vaříme tak, aby se vývar vyvařil a směs zůstala hezky propojená. Během této fáze ochutíme solí, pepřem, zbylým česnekem a případně dalším chilli, pokud máme raději ostřejší.

4. servírujeme
Dochucenou rýži servírujeme posypanou čerstvým koriandrem.

Tak a jaké letní recepty rádi vaříte vy? 🙂

Dobrou chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT     

Lehký letní oběd. Mexická rýže s koriandrem a římským kmínem Lehký letní oběd. Mexická rýže s koriandrem a římským kmínem Lehký letní oběd. Mexická rýže s koriandrem a římským kmínem

Judita
Zdravím všechny! Jmenuji se Judita a jsem srdcem i hlavou celého blogu. V rámci projektu se starám o tvorbu webu, grafiku a design, texty, fotografie i marketing a výběr zboží. Dělám zkrátka vše od shora dolů, jak to tak u malých projektů bývá. :-) Od malička dělám to, co mě nejvíc baví. Tvořím.

Okomentovat