Nejlepší kuřecí křidélka: Sriracha chicken wings

Recept na nejlepší křidélka, která jste kdy ochutnali.

To nejnovější

spot_img

Taky vás vždycky zajímalo, jak na křupavá kuřecí křidélka v marinádě? Mě tedy ano, protože tuhle chuťovku jsem si občas moc ráda dávala v restauracích a doma to pořád nebylo ono. A jak to tak na začátku bývá, byly to pokusy a omyly. Marináda nedržela a bylo to spíš pečené kuře s tekutou omáčkou, což mělo k mojí představě daleko. Ale pak jsem na to přišla.

TIPY

KOUZLO PŘEDPEČENÍ

Kouzlo křupavých křidélek není jen ve vynikající marinádě, ale v pořádném osušení a především pak v předpečení. Takže si k receptu rovnou připravte i velkou roli kuchyňských utěrek a jdeme na to. 🙂

• doba přípravy: 1 a půl hodiny • počet porcí: 2

INGREDINECE

na první fázi předpečení

  • kuřecí křídla cca 800 g
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžíce sezamového (nebo olivového oleje)
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • role kuchyňských utěrek

na chilli sriracha marinádu

  • 2 lžíce másla
  • 5 lžic medu
  • 5 lžic sriracha chilli omáčky (nebo jiné husté chilli omáčky)
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce limetové šťávy
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1/2 lžičky chilli vloček
  • 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 1 a půl lžičky kukuřičného škrobu

k servírování

  • měsíčky limetky
  • sezamová semínka
  • hrst čerstvého koriandru
  • křupavá bagetka

POSTUP

1PŘÍPRAVA MASA: Kuřecí křídla omyjeme a pořádně osušíme papírovými utěrkami, abychom odstranili co nejvíc vody.

2MARINÁDA NA PRVNÍ PŘEDPEČENÍ: Smícháme si všechny ingredience z odstavce „na první fázi předpečení“ (máslo, olej, sůl, česnek a pepř).

3MARINUJEME A PEČEME: Osušená kuřecí křídla dáme do větší mísy, přidáme marinádu z předchozího bodu a pořádně promícháme, aby se dostala všude. Takto připravená křídla vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě na 200°C cca 50 min (až začnou zlátnout je hotovo). Tip: V půlce pečení křídla obrátíme, aby byla křupavá z obou stran a pokud pustily hodně šťávy, slijeme ji, aby se nedusily ale pekly.

4CHILLI SRIRACHA MARINÁDA: Během pečení si připravíme finální chilli marinádu. V malém hrnci na mírném plameni si rozehřejeme máslo, přidáme chilli vločky a zázvor. Minutku restujeme, poté přidáme med, chilli sriracha omáčku, sójovou omáčku, limetovou šťávu a rýžový ocet. Promícháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Nakonec přidáme kukuřičný škrob rozmíchaný v trošce vody a ještě minutku mícháme, dokud se škrob neprovaří a marinádu nezahustí. Hotovou marinádu odstavíme a necháme zchladnout. Tip: Marinádu nechte opravdu vychladnout, lépe potom drží při finálním pečení v bodě 5.

5MARINUJEME A DOPÉKÁME: Po cca 50 minutách by měla být křídla v troubě hezky zlatavá a připravená na finální marinování. Plech vyndáme z trouby, křídla přendáme do větší mísy a smícháme je s chilli sriracha marinádou. Na plech dáme nový arch pečícího papíru a vyskládáme na něj takto připravená křídla. Na každé křidélko můžeme ještě kápnout zbylou marinádu a opět vložíme do trouby na 200°C max na 5 minut.

6SERVÍRUJEME: Hotová křídla servírujeme s listy koriandru, sezamovými semínky a zakapané limetkou. Jako příloha je vynikající křupavá bagetka a nebo třeba jen salátek.

TIPY

SKVĚLÁ OMÁČKA ZE ZBYTKU MARINÁDY

Zbytek chilli sriracha marinády můžete využít na vynikající dip. Stačí k němu přidat majonézu, trochu sezamových semínek, šťávu z limetky, jemně nakrájený čerstvý koriandr a promíchat.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

spot_img
spot_img

Z našich cest