Na tohohle lososího fešáka jsem se chystala už dlouho. Nejraději bych si jej tedy chytila sama, ale když není poblíž žádná divoká řeka plná lososů ani žádný udatný rybář, co by mi toho čerstvého lososa dovezl, musel dovézt e-shop. Normálně bych se pro lososa vypravila do Makra, ale ten den jsem byla dost vytížená líná. Tak jsem zalovila na internetu a našla stránky www.cerstveryby.cz a najednou mi krom tří kilového filetu z čerstvého lososa skočilo do košíku i půl kila krevet.

Objednávku mi přivezli hned druhý den a byla jsem nadšená. Filet byl obrovský, čerstvý, měl překrásnou oranžovo-růžovou barvu, žádné tučné části, voněl mořem, voněl tou mou Skandinávií.

Výběr ryby je zásadní

Příprava marinovaného lososa je velmi jednoduchá, ale potřebujete k ní skutečně velmi kvalitní rybu. Žádné rozmrazené podkůvky. Jen čerstvý kus. A kromě toho potřebujete trpělivost, protože losos bude hotový nejdříve za dva dny. A taky dobrou náladu, protože s touhle rybičkou se musíte mazlit… jdeme na to!


doba přípravy: 30 minut doba marinování: 2 dny  počet porcí: 4-5

Marinovaný losos

ingredience

• 1 kg čerstvého filetu z lososa s kůží
• 8 lžic hrubé mořské soli
• 4 lžíce krupicového cukru
• kůra z 1 limetky
• 1 lžička mletého pepře
• 2 pořádné svazky čerstvého kopru
• panák vodky

postup

1. připravíme si solnou krustičku
Smícháme sůl s cukrem, limetkovou kůrou, pepř a nasekaný kopr. Sůl s cukrem fungují jako konzervanty a tak losos zůstane čerstvý.

2. naložení a první den marinování
Větší hlubokou mísu nebo pekáček si vyložíme pečícím papírem nebo potravinovou folií. Celý filet z lososa položíme do pekáčku kůží dolů, pokapeme vodkou a vmasírujeme ji do masíčka. Poté povrch filetu obalíme solnou krustou. Kde je filet tenčí, dáme méně, kde tlustší, tam naopak více. Když máme hotovo, přikryjeme pekáček potravinovou folií a uložíme do lednice. Pekáček musíme zatížit, mně úžasně posloužil meloun. Takto marinujeme jeden den.

3. druhý den marinování
Druhý den slijeme z pekáčku vodu, kterou ryba pustila. Mohla by se nám v ní zkazit. Celý filet obrátíme kůží nahoru, opět přetáhneme folií, opět uložíme do lednice a zatížíme.

4. domarinováno, můžeme dokončovat
Po dvou dnech marinování můžeme lososa vyndat a pod studenou vodou pořádně pláchnout od krusty. Poté z filetu odřízneme kůži, nasekáme si svazek kopru, rozložíme jej po prkénku a přimáčkneme na něj filet. To samé uděláme i z druhé strany.

5. servírujeme
Marinovaného lososa krájíme na tenké plátky a servírujeme s hořčičným dresinkem a čerstvým pečivem.

Chuť tohohle lososa je neskutečná. Čerstvá, přitom NEsyrová a jemná jako máslíčko. Tomu neodoláte. 🙂

Ať Vám chutná a zkuste také křupavé pečené minibrambůrky s tymiánem.

Barborka ♥

     VYTISKNOUT RECEPT     

Marinovaný losos

Marinovaný losos

Bára
Zdravím Vás všechny, Jmenuji se Bára Kašová. Nejsem kuchařka, nejsem ani cukrářka, ba ani pekařka. Jsem dívka, která však pro všechno, co se točí okolo kuchyně a hlavně trouby, chová obrovskou vášeň a nadšení. Nadchnu se pro každou maličkost i velikost, která má nějakou spojitost s kuchyní. Když se někoho zeptáte, kde se u něj zrodila ta láska k vaření, většinou odpoví tak, že už jako malí pobývali s maminkou či babičkou u plotny a pomáhali. U mě je to trošku jinak. Já si svou cestu do kuchyně, k ingrediencím, surovinám, vůním, chutím a recepturám hledala krůček po krůčku, měsíc po měsíci, rok po roce. A když jsem pak okusila ten nejmilejší recept, aneb recept, jak potěšit své nejbližší i ostatní strávníky, věděla jsem, že jsem se zamilovala. Od té doby jdeme, já i mé pečení, vaření a kulinářství, ruku v ruce a asi se jen tak nepustíme. Mé ingredience, jenž přidávám do receptů, nejsou tajné, ostatně, dělím se o ně s Vámi v každém svém příspěvku. Mám však tři přísady, které jsou jen mé a pokud je budete chtít využít také, musíte si je vyrobit sami, své vlastní. Slibuji, že když tyto přísady použijete, nikdy nic nezkazíte. Připravíte s nimi jak tu nejobyčejnější večeři o přísadách co dům dal, tak klidně i hostinu pro krále. A které, že to jsou? Tři obyčejně neobyčejné věci. Láska, radost a úsměv. A jsou skutečně kouzelné. Tak vařte a pečte stejně jako já, vždy s láskou, radostí a úsměvem.

Okomentovat