Když jsou na stromech první podzimní jablíčka. Když se stromy začínají barvit pohádkovými odstíny červené, oranžové, žluté a hnědé. Když všude kolem voní sluneční paprsky, příroda a Země. Je čas zavrtat se do pleteného svetru a s horkým čajem sedět na terase a pozorovat to kouzlo. Pak je ta pravá chvíle k čaji přidat pořádnou snídani a užívat si ji třeba až do oběda.

Podzimní francouzské tousty, které v tomto čase připravuji, jsou hotová pohádka. Kombinace křupavého bílého chleba s chutí cukru a voňavé skořice s jemnou chutí sladko-kyselých karamelizovaných jablek a svěží zakysanou smetanou. To je kombinace, které se nedá odolat. Uvidíte!


• doba přípravy: 15 minut • počet porcí: 2

Recept podzimní francouzské tousty s karamelizovanými jablky

na křupavé francouzské toasty
• 4 plátky bílého toastového chleba
• 200 ml mléka
• 2 střední vejce
• 1 skořicový cukr
• špetka soli
• 2 lžíce másla nebo ghí

na karamelizovaná jablka
• 2 větší jablka
• 100 g třtinového cukru
• 1 lžička skořice
• 1 lžíce másla nebo ghí
• pár kapek citronové šťávy

k podávání
• zakysaná smetana
• skořicový cukr
• lístek máty nebo meduňky

1. opečeme toasty
Ve větší míse si vidličkou rozmícháme mléko s vejcem, skořicovým cukrem a špetkou soli. Plátky toustového chleba postupně namáčíme a vždy necháme ve směsi chvilinku nasáknout z obou stran. Takto připravené plátky chleba opékáme v pánvi na másle dokud nejsou krásně zlatavé.

2. čas na jablka
Mezi namáčením a opékáním toustů se můžeme pustit do přípravy karamelizovaných jablek. Ty omyjeme a pokrájíme na silnější plátky, klidně i se slupkou. 🙂 Pokrájená jablka hodíme do pánve, ve které máme rozpuštěnou lžičku másla, přidáme třtinový cukr, lžičku skořice a na mírném ohni necháme jablka pomalu zkaramelizovat. Poznáte to tak, že cukr se promění v karamelovou omáčku a jablka krásně obalí. Nakonec vše zakápneme pár kapkami citronové šťávy.

3. servírujeme
Křupavé toasty servírujeme se zkaramelizovanými jablky, lžící zakysané smetany a lístkem meduňky nebo máty.

tip

Máslo nebo přepuštěné máslo alias Ghí?
Pokud máte po ruce Ghí, je jednoznačně lepší. Má totiž vyšší teplotu přepalování, než samotné máslo a tak se tousty krásně opečou aniž by se tuk začal přepalovat a chytat hnědou barvu.

Dobrou podzimní chuť přeje Judit 🙂

     VYTISKNOUT RECEPT     

Recept podzimní francouzské tousty s karamelizovanými jablky Recept podzimní francouzské tousty s karamelizovanými jablky Recept podzimní francouzské tousty s karamelizovanými jablky Recept podzimní francouzské tousty s karamelizovanými jablkyRecept podzimní francouzské tousty s karamelizovanými jablky Recept podzimní francouzské tousty s karamelizovanými jablky Recept podzimní francouzské tousty s karamelizovanými jablky

Judita
Zdravím všechny! Jmenuji se Judita a jsem srdcem i hlavou celého blogu. V rámci projektu se starám o tvorbu webu, grafiku a design, texty, fotografie i marketing a výběr zboží. Dělám zkrátka vše od shora dolů, jak to tak u malých projektů bývá. :-) Od malička dělám to, co mě nejvíc baví. Tvořím.

Okomentovat