Podzim asi nepatří mezi nejoblíbenější roční období. Ale přece jen je na něm mnoho krásného. Když se zářivě zelené listy okolních stromů pomalu mění v nádhernou barevnou paletu oranžové, žluté, vínové a červené. Když paprsky slunce ještě lehce hřejí na tváři a příroda má zvláštní vůni. A když v chladných dnech sedíte na terase s horkým čajem a pozorujete tu barevnou krásu, kterou dokáže vykouzlit jenom příroda. Jsou to jedny z nejkrásnějších dnů v roce. 🙂

I v kuchyni se červená rajčátka a jahody změní v jablka ze zahrady a sladké oranžové dýně. A nastává čas se pořádně zahřát. Dnes se zahřejeme krémovou dýňovou polévkou, kterou si uděláme trochu netradičně. Inspirovanou chutěmi Thajska a se zdravým dýňovým gomasiem. Recept je jednoduchý, rychlý a budete se olizovat. 🙂


doba přípravy: 30 minut počet porcí: 6

dynova_polevka_02

ingredience

na dýňový krém
• 1 středně velká dýně Hokkaido
• 2 brambory
• 2 střední červené cibule
• 2 stroužky česneku
• 5 cm velký kus čerstvého zázvoru
• 1 lžíce červené kari pasty
• 400 ml kokosového mléka (1 plechovka)
• 1 litr silného zeleninového vývaru
• olivový olej
• čerstvě mletý pepř
• sůl

na dýňové gomasio
• hrst dýňových semínek
• mořská sůl

servírujeme s
• celozrnnou bagetkou
• dýňovým olejem

postup

1. připravíme si zeleninu
Dýni omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme z ní semínka. Očištěnou dýni a omyté brambory nakrájíme na kostičky. Dýni ani brambory není třeba loupat. Cibule nakrájíme na hrubo, česnek na plátky a očištěný zázvor na jemno.

2. restujeme
Ve větším hrnci si rozpálíme olivový olej a orestujeme na něm cibuli do sklovata. Po pár minutkách přidáme česnek se zázvorem a vzápětí pokrájenou dýni a brambory. Vše restujeme několik minut a mícháme, aby se cibulka nepřipálila. Po chvíli začne základ krásně vonět.

3. a teď vývar
Orestovaný základ na polévku zalijeme horkým zeleninovým vývarem tak, aby vše bylo ponořené. Polévku vaříme pod pokličkou na mírném ohni zhruba 20 minut. Na konci vaření musí být dýně i brambory zcela měkké. Během vaření občas promícháme.

4. rozmixujeme a přidáme kokosové mléko
Když je vše měkké, odstavíme hrnec z plotny, přidáme lžíci červené kari pasty, promícháme a vše rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Vznikne nám dýňová kaše, do které přilijeme připravené kokosové mléko a promícháme

5. dochutíme
Rozmixovanou polévku vrátíme zpět na plotnu na střední plamen, přidáme lžičku soli, opepříme a za stálého míchání necháme krátce provařit, aby se chutě spojily. Poté naposledy dochutíme solí a pepřem a pokud se nám zdá polévka příliš hustá, můžeme přidat trochu vývaru.

6. polévka je hotová, připravíme si gomasio
Polévku necháme chvíli odstát a připravíme si dýňové sypání aneb gomasio. Na sucho opražíme hrst dýňových semínek. Pražíme velice opatrně na mírném plameni, abychom nic nepřipálili, když začnou semínka praskat, tak je vyndáme a v pánvi opražíme půl lžičky mořské soli. Poté ji přisypeme k semínkům a vše společně rozmixujeme na hrubo. Díky tomu, že je sůl horká, nalepí se na olejnatý povrch semínek a vytvoří skvělou chuťovou kombinaci.

7. servírujeme
Polévku podáváme zakápnutou dýňovým olejem, posypanou dýňovým gomasiem a s čerstvou bagetkou.

tip

1. voda není vývar
Nezaměňujme vývar za vodu, chuť polévky dělané z vývaru je úplně jinde. 🙂

2. když se rozleží, chutná nejlépe
Husté krémové polévky s kořením jsou vždy lepší druhý den. Mějte proto na paměti, že chutě zesílí a proto je potřeba s tím při solení počítat.

Dobrou chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT     

dynova_polevka_26 dynova_polevka_25 dynova_polevka_23 dynova_polevka_20 dynova_polevka_17 dynova_polevka_15 dynova_polevka_14 dynova_polevka_11 dynova_polevka_04

Judita
Zdravím všechny! Jmenuji se Judita a jsem srdcem i hlavou celého blogu. V rámci projektu se starám o tvorbu webu, grafiku a design, texty, fotografie i marketing a výběr zboží. Kromě toho píši většinu receptů a cestovatelských článků, které vznikají na cestách s mým přítelem Filipem. Dělám zkrátka vše od shora dolů, jak to tak u malých projektů bývá. :-) Od malička dělám to, co mě nejvíc baví. Tvořím.

Okomentovat