Polévková sezóna pokračuje a dnes zabrousíme opět do teplých krajin. Bude to Thajsko. Thajská kuchyně patří hned po indické k mým nejoblíbenějším. Zelené a červené kari v kombinaci s kokosovým mlékem, nudle, rýže. Zkrátka jednoduchost a krása.

Dnes se společně mrkneme na jednu z nejslavnějších thajských polévek. Bude to Tom Kha Gai. Polévka plná vůní a chutí. Hotová za pár chvil. 🙂


doba přípravy: 15 minut  počet porcí: 6

Thajská polévka Tom Kha Gai recept

ingredience

• 500 ml zeleninového vývaru
• 500 ml kokosového mléka
• 200 – 300 g kuřecích prsou (lze uvařit i bez masa)
• 10 menších žampionů
• 1 lžíce limetové šťávy + 1 limetka k podávání
• 5 lžic rybí omáčky
• 4 čerstvé malé chilli papričky
• 2 stonky citronové trávy
• 5 cm galangalu (nebo zázvoru)
• 8 kafrových listů
• 1 lžíce červené kari pasty (volitelné)
• čerstvé koriandrové listy k podávání

postup

1. připravíme si ingredience
Kuřecí prsa si omyjeme a pokrájíme na tenké plátky, stvoly citronové trávy naklepeme plochou stranou nože a poté pokrájíme na větší kusy. Galangal (nebo zázvor) pokrájíme na plátky, chilli papričky podélně rozkrojíme a zbavíme semínek, koriandr nasekáme na hrubo. Žampiony si očistíme a překrojíme na půl.

2. jdeme na polévku
Do většího hrnce si dáme zeleninový vývar a přivedeme k varu. Přidáme do něj pokrájený galangal (zázvor), citronovou trávu, kafrové listy, chilli papričky a maso. Vaříme cca 5 minut a poté přidáme na půlky pokrájené žampiony a vlijeme kokosové mléko. Znovu přivedeme k varu a vaříme dalších 5 minut.

3. dochucujeme a servírujeme
Provařenou polévku ochutíme rybí omáčkou, limetovou šťávou a pokud chceme chuť ještě zvýraznit, přidáme trochu červené kari a pasty a minutku provaříme. Servírujeme s koriandrovými listy a měsíčkem limety.

tip

  1. Zkuste polévku připravit také ve vegetariánské/veganské verzi. Stačí vynechat maso. 🙂 Vynikající je s ním i bez něj.
  2. Pokud do polévky nepřidáte červenou kari pastu, bude světlejší. Já jí tam ale přidávám s oblibou, protože zvýrazní chuť a dodá šmrnc.
  3. Před podáváním z polévky můžete vylovit kafrové listy, galangal a citronovou trávu.

Dobrou chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT     

Thajská polévka Tom Kha Gai recept Thajská polévka Tom Kha Gai recept Thajská polévka Tom Kha Gai recept Thajská polévka Tom Kha Gai recept Thajská polévka Tom Kha Gai recept Thajská polévka Tom Kha Gai recept

Judita
Zdravím všechny! Jmenuji se Judita a jsem srdcem i hlavou celého blogu. V rámci projektu se starám o tvorbu webu, grafiku a design, texty, fotografie i marketing a výběr zboží. Kromě toho píši většinu receptů a cestovatelských článků, které vznikají na cestách s mým přítelem Filipem. Dělám zkrátka vše od shora dolů, jak to tak u malých projektů bývá. :-) Od malička dělám to, co mě nejvíc baví. Tvořím.

Okomentovat