Dýňové muffiny se skořicí a marcipánem

A navíc tip na dokonalou čokoládovou verzi.

To nejnovější

spot_img

Vůně vánočního cukroví, svařeného vína, skořice a pomerančové kůry. Praskající oheň a poletující sníh, horký čaj a malá světýlka. To je pro mě ta pravá vánoční atmosféra. Čas kdy většina z nás může odložit všechny pracovní povinnosti a klidně přestat stát hodinové fronty v nákupních centrech. Protože naše nejbližší potěší určitě i maličkosti a protože to úsměv je ten nejkrásnější dárek. Úsměv, dobrá nálada a ještě lepší jídlo, to je to pravé kouzlo nádherných zimních svátků.

Já osobně nejsem žádný velký nadšenec do sladkých jídel, ale tyhle muffiny s perníkovým kořením jsou úžasné. A to především díky dýni. To je totiž skutečný poklad kuchyně. Dají se z ní vykouzlit úžasně krémové polévky, nejrůznější variace kari a zeleninových jídel a samozřejmě i dezerty. Všem jídlům dodá vláčnost, jemnost a krásně nasládlou chuť. Tady je recept.

• doba přípravy: 45 minut • počet porcí: cca 20 ks

INGREDIENCE

Použila jsem velkou formu s otvory na muffiny (lze ale použít i silikonové formičky).

na dýňové muffiny

  • 400 g dýňového pyré (do měkka upečená a rozmixovaná dýně hokkaido)
  • 300 g hladké mouky
  • 3 střední vejce od šťastných slepiček
  • 300 g kokosového cukru nebo jiného sladidla (kokosový, datlový atd sirup, med nebo třtinový cukr)
  • 1 a půl lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého hřebíčku (nebo podrceného v hmoždíři)
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • 1 lžička soli
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • + papírové košíčky na muffiny (v případě pečení v silikonových formičkách nejsou třeba)

na horní krémovou vrstvu

  • 250 g neochuceného čerstvého sýru philadelphia (nebo žervé či lučiny)
  • 2 až 3 lžíce medu nebo jiného sladidla (kokosový, datlový atd sirup)
  • pár kapek citronové šťávy

na marcipánové dýně

  • 250 g bílého marcipánu
  • oranžové potravinářské barvivo
  • 1 lžička rumu (na rozmíchání barviva)
  • cca 20 ks hřebíčků (na stopky marcipánových dýní)

TIPY

DÝŇOVÉ PYRÉ

Dýňové pyré připravujeme předem z dýně hokkaido (vydlabanou dýni upečeme v troubě do měkka a rozmixujeme do hladka). Tip: Vaření dýně v tomto případě nedoporučuji, protože pečením se dýně přirozeně zbaví přebytečné vody.

DOKONALÁ ČOKOLÁDOVÉ VERZE

Vyzkoušejte také čokoládovou verzi, stačí do těsta přimíchat 100 g ve vodní lázni rozpuštěné, kvalitní hořké čokolády a cca 4 lžíce kvalitního kakaa. Tip: Do každého muffinu můžete před upečením navíc zastrčit malou kostičku čokolády, která se uvnitř krásně rozpustí.

POSTUP

1 SUCHÉ SUROVINY NA TĚSTO: Ve větší míse smícháme všechny suché suroviny z odstavce „na dýňové muffiny“ (mouka, prášek do pečiva, jedlá soda, skořice, zázvor, hřebíček, muškátový oříšek a sůl).

2MOKRÉ SUROVINY NA TĚSTO: V druhé míse si metličkou rozmícháme cukr (nebo jiné sladidlo) s vejci, olejem a vanilkovým aroma.

3SPOJÍME SUROVINY: Do připravené směsi suchých surovin postupně přiléváme směs mokrých surovin a mícháme dokud vše nespojíme v jedno těsto. Nakonec přidáme vychladlé dýňové pyré a opět promícháme v jedno těsto.

4DÁME DO FORMIČEK A PEČEME: Formičky na muffiny vyložíme papírovými košíčky a opatrně plníme hotovým těstem cca 1 cm pod okraj. Vložíme do trouby a pečeme na 180°C cca 20 až 25 minut dokud hezky nevyběhnou a nezezlátnou. Hotové muffiny necháme vychladnout a zdobíme.

5KRÉMOVÁ VRSTVA A MARCIPÁNOVÉ DÝNĚ: Čerstvý sýr v pokojové teplotě smícháme s medem (nebo jiným sladidlem) a citronovou šťávou. Marcipán obarvíme barvivem rozmíchaném v trošce rumu a poté z něj vytvoříme malé kuličky. Tvar dýní tvoříme pomocí špejle a stopku zapíchnutým hřebíčkem.

6ZDOBÍME A SERVÍRUJEME: Hotovým krémem z čerstvého sýru ozdobíme všechny muffiny (třeba zdobičkou na dorty), lehce posypeme skořicí a ozdobíme marcipánovou dýní.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

spot_img
spot_img

Z našich cest