Takové krásné nedělní ráno, kdy slunce svítí, tráva voní a ptáci zpívají, bylo právě v ten den, kdy bych nejraději sbalila batoh a vyrazila na cesty. A protože letos žádnou pořádnou cestu asi nestihneme, přemýšleli jsme, že by to mohlo být „alespoň“ Chorvatsko.

Tedy někdo by řekl „alespoň“, ale mě se tam i přes ty všechny cesty do Asie, pořád moc líbí. A navíc to koupání a šnorchlování. To není nikde lepší. Kam se hrabou oceány a písčité pláže, které vypadají na fotce kouzelně, když ve skutečnosti tam bouří vlny, kameny a proudy, při kterých máte pocit, že vás odnesou i když máte vodu po kolena. A protože jsem mořský strašpytel, v Chorvatsku je mi v moři tak nějak bezpečněji.

No a právě během toho krásného nedělního rána, kdy nebyla žádná cesta na obzoru, jsem dostala šílenou chuť na chorvatský džuveč a nějakou dobrou rybu. Zkrátka jsem si chtěla tu atmosféru alespoň pojíst. 🙂 A protože mi v lednici trůnili dva čerství pstruzi, kteří to na gril nestihli bylo jasno.

Bude to chorvatský džuveč s bylinkovou rybkou. A šlo se vařit. 🙂

Zavzpomínala jsem na chutě, co jsem poznala v Chorvatsku a v jedné geniální chorvatské restauraci v Brně jménem Bárka. Pročetla pár inspirací a zkoukla pár obrázků. A jak to tak bývá, spojila jsem to nejlepší z nejlepšího a pokusila se o co nejlepší variaci. Bez masa a se spoustou chutí doplněných bylinkami, olivovým oleje, česnekem, olivami a sýrem. A k tomu bylinková rybka.

A tady je recept.


 doba přípravy: 45 minut  počet porcí: cca 4

Vegetariánský balkánský džuveč recept a filety ze pstruha s bylinkovým olejem

ingredience

na vegetariánský chorvatský džuveč

• 300 g kulatozrnné rýže (použila jsem Arborio)
• cca 600 ml zeleninového vývaru
• 1 sklenička bílého vína (cca 200 ml)
• 2 červené cibule
• 4 stroužky česneku
• 3 papriky (2 bílé a jedna červená)
• 1 velké čerstvé rajče
• 400 g krájených rajčat v plechovce
• 2 lžičky mleté červené papriky
• 1 lžička mletého chilli
• 1 lžička uzené papriky
• sůl
• pepř
•olivový olej
• 2 lžíce másla
• hrst čerstvé petržele a pažitky

na filety ze pstruha budeme potřebovat

• 4 filety ze pstruha nebo z jiné oblíbené bílé ryby (mořský vlk, pražma, candát)
• sůl
• pepř
• sušený česnek
• olivový olej
• 1 lžička másla
• 1 citron

na bylinkový olej k rybě a sýru budeme potřebovat

• olivový olej
• hrst čerstvé petrželky a pažitky
• 2 stroužky česneku
• čerstvě mletý pepř

podáváme s

• balkánským sýrem nebo sýrem feta
• černými olivami
• vychlazeným bílým vínem

postup

1. příprava a základ na džuveč
Omyjeme a očistíme si zeleninu. Červenou cibuli, papriky i rajče si nakrájíme na drobno a rozpálíme si hlubší pánev, do které dáme olivový olej a lžíci másla. Poté zprudka orestujeme cibuli, rajče i papriky a přisypeme rýži. Opět pár minut za občasného míchání restujeme. Nakonec zalijeme plechovkou krájených rajčat a promícháme.

2. čas na koření a pomalé dušení
Když máme základ hotový, ztlumíme plamen na mírný. Přidáme sůl, pepř, červenou i uzenou mletou papriku, chilli a rozdrcené stroužky česneku. Zalijeme sklenicí bílého vína a částí vývaru tak, aby bylo vše ponořené. Promícháme a dusíme pod pokličkou za občasného míchání cca 30 minut. Během vaření podle potřeby přiléváme vývar a dusíme, dokud není rýže měkká a vše krásně propojené.

3. dochutíme a necháme odstát
Když je rýže měkká, džuveč dochutíme solí, pepřem nebo kořením a vmícháme lžíci másla na zjemnění. Necháme odstát.

4. čas na rybu
Rybí filety si omyjeme, osušíme a zprudka osmahneme na olivovém oleji smíchaným s máslem. Začínáme kůží nahoru a během restování každou stranu osolíme, opepříme, zlehka posypeme sušeným česnekem a lehce zakápneme citronem. Celá příprava filetů trvá jen pár minutek, dokud nejsou z obou stran krásně zlatavé.

5. během restování ryby připravíme ostatní
Než se nám orestuje ryba, je ideální čas na dodělání detailů jako je příprava bylinkového oleje. Hrst petržele a pažitky si pokrájíme a smícháme s prolisovaným česnek a olivovým olejem, lehce dochutíme pepřem. Připravený olej servírujeme k rybě i sýru.

6. dodělání a servírování
Džuveč promícháme a přidáme do něj hrst pokrájených bylinek. Rybu lehce potřeme bylinkovým olejem. Pokrájíme si balkánský sýr, připravíme olivy a vše společně servírujeme s citronem a vychlazeným bílým vínem.

Dobrou chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT     

Vegetariánský balkánský džuveč recept a filety ze pstruha s bylinkovým olejem Vegetariánský balkánský džuveč recept a filety ze pstruha s bylinkovým olejem Vegetariánský balkánský džuveč recept a filety ze pstruha s bylinkovým olejem Vegetariánský balkánský džuveč recept a filety ze pstruha s bylinkovým olejem

Judita
Zdravím všechny! Jmenuji se Judita a jsem srdcem i hlavou celého blogu. V rámci projektu se starám o tvorbu webu, grafiku a design, texty, fotografie i marketing a výběr zboží. Dělám zkrátka vše od shora dolů, jak to tak u malých projektů bývá. :-) Od malička dělám to, co mě nejvíc baví. Tvořím.

Okomentovat