Domácí čokoládové pralinky aneb truffles ve třech verzích

Neobvyklé cukroví i krásný ručně vyrobený jedlý dárek.

To nejnovější

spot_img

Vánoce nám klepou na dveře a čas přípravy dobrot je tady. Z kuchyní mnohých z vás se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají, slepují vosí hnízda a užívají si předvánoční čas. Já mám tuhle atmosféru moc ráda, ale na vánoční cukroví jsem nikdy moc nebyla (tedy kromě babiččiných vanilkových rohlíčků).

Na co ale nedám dopustit je kvalitní čokoláda a právě o ní bude dnešní recept. Budeme totiž tvořit domácí čokoládové pralinky alias truffles. Budou skvělé nejen jako neobvyklé vánoční cukroví, ale také jako od srdce vyrobený jedlý dárek hotový za pár chvil.

Letos jsem se pustila do tří verzí a právě a hlavní zásada? Vybírejte čokoládu, která vám sama o sobě chutná, protože to je to hlavní. 🙂

• doba přípravy: 30 minut (+ 8 hodin chlazení) • počet porcí: cca 20 ks pralinek na 200 g čokolády

1. Pralinky z hořké čokolády s pomerančem a kardamomem

INGREDIENCE

  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička kůry z bio pomeranče
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
  • 4 tobolky zeleného kardamomu
  • kvalitní kakao holandského typu (na obalení pralinek)

2. Pralinky z mléčné čokolády s brandy a chilli

INGREDIENCE

  • 200 g kvalitní mléčné čokolády
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce brandy (nebo rumu)
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • kvalitní kakao holandského typu (na obalení pralinek)

3. Pralinky z bílé čokolády s limetkou a kokosem

INGREDIENCE

  • 200 g kvalitní bílé čokolády
  • 80 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžičky kůry z bio limetky
  • 1 lžíce limetové šťávy
  • strouhaný kokos (na obalení pralinek)

VEGANSKÁ VERZE

Smetanu nahraďte za rostlinnou verzi (například kokosová či keshu smetana) a zvolte čistě veganskou čokoládu.

POSTUP

1PŘÍPRAVA ČOKOLÁDOVÉ SMĚSI GANACHE: Čokoládu pokrájíme na menší kousky a přendáme ji do misky. Na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu smetanu a poté ji nalijeme k čokoládě. Necháme minutku odstát a když vidíme, že se čokoláda rozpouští, vymícháme metličkou hladký krém neboli ganache.

2OCHUTÍME: Do čokoládové směsi přidáme ingredience k ochucení. U verze 1. (pomerančová kůra a šťáva, v hmoždíři rozdrcená semínka kardamomu). U verze 2. (brandy nebo rum a chilli). U verze 3. (limetovou kůru a šťávu).

3POŘÁDNĚ VYCHLADÍME: Vše pořádně promícháme, necháme zchladnout na pokojovou teplotu a poté ochucenou ganache dáme zcela vychladit do lednice ideálně přes noc (min na 8 hodin).

4TVAROVÁNÍ KULIČEK A FINÁLNÍ DODĚLÁVKY: Čokoládovou ganache vyndáme z lednice a pomocí lžičky nabíráme směs a tvarujeme malé kuličky, které nakonec obalíme v kakau (u verze 1. a 2.) a nebo v kokosu (u verze 3.). Hotové pralinky dáme opět vychladit do lednice. Tip: Mějte po ruce mísu s ledovou vodou, ve které si budete namáčet a omývat ruce, aby vám šlo tvarování lépe a bez lepení.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

spot_img
spot_img

Z našich cest