Vánoční sezóna je zamnou, vánoční pohodička přede mnou a vy ani nevíte, jak moc jsem vděčná za to, jaké krásné zprávy mi od vás přicházejí. Ani se mi nesnilo o tom, že přijde tolik objednávek kolik opravdu přišlo. Poslední týdny a hlavně dny jsme se ani nezastavili, odeslali tolik balíčků a zabalili tolik dárečků pro radost, že už se mi o tom i zdálo. Děkuji vám z celého srdce. ♥ vy jste ten důvod proč to dělám. ♥

A protože nesmím zapomínat ani na blog, konečně je tu taky nějaký recept. Mám jich v hlavě asi milion dalších, ale ne a ne se k tomu dostat. Ale slibuji, že hned v lednu se zase hned dám do vaření, focení a sepisování. 🙂

A teď už něco s pořádnou vánoční vůní a svařák to nebude. Budou to skořicové sušenky. Měkké a zároveň křupavé skořicové sušenky s vůní kardamomu, který všemu dodá krásný tón dálek. Nejlépe chutnají se sklenicí vychlazeného mléka, která krásně doplní a rozvine chutě. My je děláme vždy kolem Vánoc a zapráší se po nich snad více, než po tradičním cukroví. 🙂 A tady je recept. Jednoduchý a rychlý jako obvykle.


doba přípravy: 10 minut doba tuhnutí těsta: 1 hodinadoba pečení: 5-7 minut na dávku počet porcí: cca 20 ks sušenek

Domácí skořicové sušenky s kardamomem

ingredience

• 300 g hladké mouky
• 2 lžičky jedlé sody
• 1/2 lžičky soli
• 2 vrchovaté lžičky skořice
• 6 tobolek zeleného kardamomu
• 170 g změklého másla
• 200 g třtinového cukru
• 1 větší vejce
• 100 ml medu
• 2 lžičky vanilkové esence
• skořicový cukr na obalení

postup

1. připravíme si těsto
Nejdříve si smícháme všechny sypké ingredience kromě cukru – tedy mouku, jedlou sodu, sůl, skořici, a zrníčka kardamomu rozdrcená v hmoždíři na prášek. Ve vedlejší míse si smícháme všechny tekuté ingredience a cukr – tedy máslo, cukr, vejce, med a vanilkovou esence, vše promícháme. Obě připravené směsi spojíme v jednu nejprve mícháním a potom hnětením rukou. Hněteme tak dlouho, dokud se těsto krásně nepropojí.

2. dáme vychladit
Propracované těsto přendáme na potravinou folii, zabalíme a dáme do chladničky nejméně na 1 hodinu, aby ztuhlo a dalo se z něj tvarovat.

3. vychlazeno – čas na tvarování
Vychlazené těsto je pevné a tuhé takže se z něj krásně vytvarují kuličky. Kuličky jsem dělala velké od oka – asi jako když byste nabrali vrchovatou polévkou lžíci. Každá samozřejmě bude trochu jinak velká, to je ta ruční práce. 🙂 Hotové kuličky obalíme ve skořicovém cukru.

4. vyskládáme na plech
Pečení je pro tyto sušenky zásadní. Hotové kuličky vyskládáme na pečící papír – já je peču po 6 ks, protože když jsem dala více, vždy se mi při pečení dotkly. Pečení totiž způsobí, že se z kuličky stane placka a tak je dobré mít větší rozestup. Záleží to ale samozřejmě na velikosti plechu – já mám mini troubu a tak doporučuji vyzkoušet 1 kuličku jako pokusnou a uvidíte jak moc se “rozjede” do stran. 🙂

5. pečeme
Sušenky pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 5-7 minut. Že jsou sušenky hotové poznáte tak, že se kulička “rozjede” do placky, nahoře lehce praskne a lehce zezlátne (když začíná po stranách hnědnout je už upečená moc). Když jsou sušenky zlatavé, hned je vytáhněte z trouby a vůbec se nelekejte, že nejsou tuhé, jsou krásně měkké a ztuhnou časem. Sušenky opatrně přendáme na pečící papír a pečeme další várku.

6. servírujeme
Hotové sušenky jsou nejlepší hned po upečení, kdy jsou ještě teplé a nebo druhý den, když opět změknou. Stejně jako perníčky potřebují trochu času na to, aby byly měkké. 🙂 Servírujeme se sklenicí vychlazeného mléka a vánoční náladou.

tip

1. Na první sušence si vyzkoušejte vše – jak se “rozjede”, kolik je potřeba péci a pak už ta můžete sázet jeden plech za druhým. Z tohoto množství těsta jsem upekla cca 20 sušenek.
2. Nebojte se koření. Vyzkoušejte přidat také lžičku mletého zázvoru, hřebíčku či muškátového oříšku a získáte perníkové sušenky. 🙂

Dobrou chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT     

Domácí skořicové sušenky s kardamomem Domácí skořicové sušenky s kardamomem

Okomentovat