Jak se blíží podzim, regály obchodů se zase začínají plnit mými oblíbenými oranžovými dýněmi. Ani nevím, kolikrát jsem sem psala o tom, jak jsem do dýní zamilovaná. Takže, když jich začíná být všude nespočet, když vidím, kolik druhů se dá sehnat, když si pak jeden ten velký oranžový lampionek odnáším a pak doma krájím a vydlabávám semínka, je to pro mě takový ceremoniál. Upřímně se někdy divím, že si nechala Popelka přeměnit dýni na kočár za záměrem ulovit prince. 🙂 Já osobně bych si nechala dýni a utíkala bych z ní udělat polévku, cheesecake, koláč, salát, nebo bych si ji dala jen tak, pečenou.

Mám podzim ráda, je to čas, kdy se vše začne barvit překrásnými vřesy, sušenými klasy kukuřice, obilím a senem… tohle jsou věci, které zbožňuji. Ze všeho bych hned vytvářela dekoraci. Z obilných klasů bych si udělala kytku, svázala ji kuchyňským špagátkem a dala do postaršího keramického džbánku. Džbánek bych umístila doprostřed dřevěného stolu a hned vedle bych položila talíř s dýňovým koláčem. A kdykoliv bych si šla uďobnout trošku z té sladkou dýní nasáklé, oříškovo skořicové drobenky, všimla bych si, jak je to obilí zlatavé a jak je ten podzim nádherný a živý. 🙂

A když budete mít chvilku a do klína vám skočí oranžová dýňová kráska, upečte si můj dýňový cheesecake s mandlemi a hořkou čokoládou.


doba přípravy: 1 hodina  doba pečení: 45 minut doba chlazení: 8 hodin počet porcí: 8-10

Podzimní dýňový cheesecake
ingredience

• 150 g oblíbených kakaových sušenek (já používám Derby)
• 50 g másla
• 450 g dýně Hokkaido
• 400 g čerstvého sýru
• 150 g cukr
• 3 vejce
• 2 lžíce kukuřičného škrobu
• pár kapek vanilkové esence

servírujeme s
• hrstkou pokrájených mandlí
• nastrouhanou hořkou čokoládou

postup

1. připravíme si dýni
Dýni rozkrojíme napůl, vydlabeme semínka a oloupeme ji. Dužinu pokrájíme na kostky, které uvaříme doměkka. Poté scedíme a rozmixujeme na pyré, které necháme vychladit. Dýňové pyré můžeme mít připraveno i dopředu a pak ho jen vytáhnout a začít připravovat. 🙂

2. rozdrtíme si sušenky
Sušenky nadrtíme na jemno a spolu s máslem z nich vytvoříme těstíčko, které prsty napěchujeme na dno formy.

3. připravíme krém a pečeme
Do vychladlého pyré zašleháme vejce, vanilku, cukr, škrob a následně jemnými tahy vmícháme také čerstvý sýr. Můžeme přidat trochu mandliček, nebo, kdo chce extra podzimní verzi, může ochutit i skořicí a muškátovým oříškem. Hotovou směs vlijeme na krustu, trochu uhladíme, párkrát bouchneme s formou o stůl, aby vyprchaly vzduchové bublinky a dáme péct do trouby předehřáté na 170°C cca na 45 minut.

4. když máme upečeno neotvíráme troubu
Po upečení necháme cheesecake stále v troubě s pootevřenými dvířky minimálně hodinku. Cheesecake v této fázi vypadá nedopečený, což je správně. Krém zatuhne až chlazením. Po vyndání z trouby ho necháme vychladnout na pokojovou teplotu a poté ho dáme přes noc do lednice, aby zatuhl.

5. servírujeme
Vychlazený cheesecake zdobíme pokrájenými mandlemi a nastrouhanou hořkou čokoládou.

Ať Vám chutná …

Ochutnejte i další vynikající cheesecaky.

Barborka ♥

     VYTISKNOUT RECEPT     

Podzimní dýňový cheesecake Podzimní dýňový cheesecake

Bára
Zdravím Vás všechny, Jmenuji se Bára Kašová. Nejsem kuchařka, nejsem ani cukrářka, ba ani pekařka. Jsem dívka, která však pro všechno, co se točí okolo kuchyně a hlavně trouby, chová obrovskou vášeň a nadšení. Nadchnu se pro každou maličkost i velikost, která má nějakou spojitost s kuchyní. Když se někoho zeptáte, kde se u něj zrodila ta láska k vaření, většinou odpoví tak, že už jako malí pobývali s maminkou či babičkou u plotny a pomáhali. U mě je to trošku jinak. Já si svou cestu do kuchyně, k ingrediencím, surovinám, vůním, chutím a recepturám hledala krůček po krůčku, měsíc po měsíci, rok po roce. A když jsem pak okusila ten nejmilejší recept, aneb recept, jak potěšit své nejbližší i ostatní strávníky, věděla jsem, že jsem se zamilovala. Od té doby jdeme, já i mé pečení, vaření a kulinářství, ruku v ruce a asi se jen tak nepustíme. Mé ingredience, jenž přidávám do receptů, nejsou tajné, ostatně, dělím se o ně s Vámi v každém svém příspěvku. Mám však tři přísady, které jsou jen mé a pokud je budete chtít využít také, musíte si je vyrobit sami, své vlastní. Slibuji, že když tyto přísady použijete, nikdy nic nezkazíte. Připravíte s nimi jak tu nejobyčejnější večeři o přísadách co dům dal, tak klidně i hostinu pro krále. A které, že to jsou? Tři obyčejně neobyčejné věci. Láska, radost a úsměv. A jsou skutečně kouzelné. Tak vařte a pečte stejně jako já, vždy s láskou, radostí a úsměvem.

Okomentovat