Velké podzimní polévkování pokračuje. Protože pořádná horká polévka je stejně nejlepším lékem na zahřátí a každé podzimní nachlazení. 🙂 A dnes to platí dvojnásob. Recept, který si spolu uvaříme je totiž z daleké Indonésie, kde zimou rozhodně netrpí a kdyby se náhodou o stupínek ochladilo, doženou to lžičkou chilli navíc. Chilli je totiž tím pravým lékem na všechno.
Polévka, o které je řeč, je jedním z nejznámějších indonéských jídel, které se připravuje napříč všemi ostrovy. V každém kraji trochu jinak, ale základ je vždy stejný. Řeč je o legendární kuřecí polévce zvané Soto ayam. Soto ayam se nápadně podobá klasickému kuřecímu vývaru, který známe z českých kuchyní. Silný základ, nudle, zelenina u vařené masíčko. To všechno zůstává, pár tajných ingrediencí je ale navíc. 🙂 Největší zvláštností je pasta z koření a bylinek, která se krátce orestuje a přidá do polévky.

Soto ayam má v Indonésii mnoho podob a podle toho se liší i název. Například soto ayam ceker je polévka s kuřecími pařátky, která je oblíbenou delikatesou. V Indonésii milují polévky a zvláště pak ty vývarové, na ulicích jich proto potkáte celou hromadu. Od “obyčejné” kuřecí polévky po dršťkovou, kozí, nebo hovězí. Stačí si vybrat a opravdu je z čeho. 🙂 Moje nejoblíbenější byla právě soto ayam a gule kambing (kozí polévka). Ale o té zase někdy příště. Teď už k dnešnímu receptu.
• doba přípravy: 15 minut • doba vaření: 5-6 hodin • počet porcí: 6
na vývar
• 1 kuře rozdělené na části
• 2-3 l vody
• 3 bobkové listy
• 1 a půl lžíce soli
• lžička bílého pepře
• 5 kafrových listů
• 2 stonky citronové trávy
• 2 cm galangalu (nebo zázvoru)
• 4 stonky řapíkatého celeru
• 2 limety
na pastu
• 1 červená cibule
• 3 větší stroužky česneku
• 2 cm galangalu (nebo zázvoru)
• 1 lžíce mletého koriandru
• 5 mandlí
• 2 lžičky mleté kurkumy
k podávání
• 150 g sojových klíčků
• 300 g rýžové nudle
• jasmínová rýže (volitelná)
• vařené vejce (ke každé porci 1 vejce)
• smažená cibulka
• zelená jarní cibulka
• sladká sojová omáčka
• chilli pasta
• limetka
1. připravíme si základní vývar – silný vývar je základ
Kuře pokrájené na části omyjeme, dáme do hrnce a zalijeme 2-3 litry studené vody tak, aby bylo maso ponořené. Přidáme bobkový list, pepř a sůl. Vše pozvolna vaříme na mírném plameni 5-6 hodin a během toho sbíráme z vývaru pěnu.
2. z hotového vývaru vyjmeme maso
Když je vývar dostatečně silný, vyjmeme z něj uvařené kuře, které si dáme stranou.
3. připravíme si pastu
V mixéru si dohladka rozmixujeme všechny ingredience na pastu (cibuli, česnek, galangal (zázvor), koriandr, mandle a kurkumu). Hotovou pastu několik minut restujeme na lžíci oleje a mícháme, aby se nám nepřipálila. Restování rozvine vůně a chutě.
4. finální vaření
Hotovou pastu přidáme do polévky a promícháme. Polévku opět vrátíme na mírný plamen, přidáme na kusy pokrájenou a nožem podrcenou citronovou trávu, kafrové listy, na kousky nakrájený řapíkatý celer, pokrájený galangal (zázvor) a vše vaříme dalších 30 minut.
5. čas na dodělávky
Mezitím si uvaříme rýžové nudle (zalijeme je horkou vodou a necháme několik minut odstát, poté slijeme). Jasmínovou rýži (pokud budeme chtít polévku servírovat i s ní). Maso si obereme z kostí a uvaříme vejce na tvrdo.
6. dochutíme
Po 30 minutách vaření z polévky vyjmeme kusy citronové trávy a zázvoru, bobkové a kafrové listy a finálně dochutíme solí, pepřem a limetovou šťávou.
7. servírujeme
Servírování probíhá tak, že se na dno talíře položí trocha nudlí, masa a sojových klíčků a vše se zalije horkým vývarem. Na vrch se vše posype smaženou i zelenou cibulkou a přidá se překrojené vejce na tvrdo. V mističkách bokem poté podáváme další maso, nudle a rýži, cibulku, limetku, sojovku a chilli pastu, kterou si strávník přidává podle chuti. 🙂
- Pokud nemůžete sehnat citronovou trávu nebo kafrové listy, určitě recept nevzdávejte. S nimi je recept 100% autentický, ale chuť můžeme dohnat limetkou.
- Výhoda polévky? V základě nepálí. 🙂 Veškerou ostrost si strávník určuje sám přidáním chilli pasty.
Dobrou chuť přeje Judit 🙂
VYTISKNOUT RECEPT