Jak slaví Vánoce a Nový rok v Brazílii. Poznejte vánoční zvyky a tradiční jídlo

přeneste se do dálek

Nové recepty

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

A je to tady! Třikrát hurá, třikrát sláva. Sluníčko, teplo, jaro je tu. Všechno se probouzí ze zimního spánku a vládne veselá...

Klasika jménem Pad Thai

Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské "národní jídlo" a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel,...

Vyrábím s láskou

Brazílie je o Vánocích uprostřed léta. Dárky se rozdávají o půlnoci a sejde se celá brazilská rodina, která může mít i 50 členů. Jaké jsou vánoční zvyky a typické vánoční jídlo?

Vánoce pro mě, člověka narozeného na severní polokouli, byly vždycky symbolem zimy a sněhu. Když jsem byla malá, o Štědrém dnu mě a bráchu naši vozili na sáňkách.

Tady v Jižní Americe je to ale trochu jinak – Brazilci jsou šťastní, když večer zapadne Slunce a venkovní teplota konečně trochu klesne.

Brazilci milují Spojené státy, proto se některé vánoční zvyky podobají těm z USA. Tradice jsou založeny na katolické víře, ale liší se stát od státu.

VÁNOČNÍ ZVYKY V BRAZÍLII

Vánoce, jak jsem je poznala v São Paulu, jsou tradičním rodinným svátkem s obří hostinou, která trvá do ranních hodin.

Na rozdíl od severu země, kde jsou svátky silně náboženskou záležitostí díky vlivu katolické víry, ve větších městech na jihu země (Rio de Janeiro nebo São Paulo) jsou Vánoce méně ortodoxní a více komerční. Nákupní centra a ulice jsou vyzdobeny blikátky v červené a bílé a figurka Santa Clause je tradiční dekorací obchodních výloh i stanic metra.

Zajímavé je, že i tady ve 30 stupních ve stínu rozdává Santa dárky v červenobílém huňatém oblečku. Tradičním prvkem Vánoc je tzv. Persépio, výjev narození Krista v Betlémě. Mají ho buď doma na zahradě, nebo na náměstí poblíž kostela. Papírové miniaturní betlémy, jako u nás, tady nefrčí.

S příchodem Vánoc roste trend půjčování si peněz na dárky. V Brazílii se dá skoro vše pořídit na splátky, včetně oblečení a hraček. Brazilci s sebou v podstatě nenosí peníze, vše jde hezky přes kreditku.

Vánoční jídlo v Brazílii

Štědrovečerní hostina začíná zhruba mezi osmou a desátou večerní. „Máme dům plný lidí, a během noci přicházejí další a další. Některé vidím i poprvé v životě,“ popisuje Leandro ze São Paula.

Hlavním vánočním jídlem je pečený krocan. V některých rodinách se připravuje doma, ale Brazilci milují delivery, a tak si hotového krocana klidně objednají. U mojí brazilské rodiny je to jednoduché – protože přítelovi rodiče vlastní masnu, krocanů tak jako tak objednají spousty, upečou ho přímo v obchodě, a co zbude, vezmou domů.

Co by to bylo za brazilskou hostinu bez rýže a fazolí… tradiční feijoada není klasickým vánočním jídlem, ale některé rodiny si prostě oslavu bez typických surovin nedokážou představit, a tak se na stole objeví oblíbená rodinná jídla, tradice netradice.

Co všechno se ještě jí v Brazílii na Vánoce

Tradičním ovocem na štědrovečerním stole je hroznové víno, protože podle křesťanské tradice přináší štěstí a bohatství.

Členové rodiny přinášejí sami v průběhu večera občerstvení, a slavnostní tabule se potom musí rozdělit třeba i na tři stoly. Brazilci milují maso a sýry. Pečená šunka a ořechy, křupavé sladké brambory pečené s rozmarýnem a paprikou, čerstvý pomerančový džus a kokosová voda…vánoční jídlo je rozmanité stejně jako samotná Brazílie.

V São Paulu je typický typický cuz-cuz paulista, kuskus zapečený ve formě na bábovku s kousky zeleniny. V některých rodinách se jí i “náš” bramborový salát, který tady dostal příhodný název maionese.

Mezi Vánočním jídlem nechybí ani koloniální dědictví a nejtypičtější pokrm Portugalska – bacalhão, solená treska pečená s miniaturními brambůrkami, cibulí a zeleninou.

Typickou vánoční sladkostí je Panettone, sladký chléb v italském stylu s kandovaným ovocem a kousky čokolády, který se ale téměř vždy kupuje – ještě jsem neviděla, že by ho připravovali doma.

Dárky o půlnoci a Amigo secreto

Typicky v pracovních kolektivech se před Vánoci v Brazílii losuje Amigo secreto – tajný kamarád. Losem je každému přiřazena osoba, které musí koupit dárek buď předem stanovené hodnoty nebo v konkrétním obchodě – typicky například “havaianas amigo secreto” kdy jeden druhému koupí tradiční brazilské sandále-žabky značky Havaianas.

V rodinném kruhu se dárky rozdávají až úderem půlnoci. Na stolech stále ještě zbývá spousta jídla, většina hostů už se ale věnuje spíše lahvi piva, které se podává podchlazené pod nulovou teplotu – jednak stejně nemá žádnou chuť, a taky je ještě pořád docela vedro.

Objetí a ohňostroj

Před rozbalováním dárků rozlijí hostitelé šampaňské a všichni si jednotlivě popřejí Feliz Natal (Veselé Vánoce) s polibkem na tvář a objetím. To mě na mých prvních brazilských vánocích bavilo nejvíc – opravdu každý jednotlivě objal kohokoliv, bez pevného pořadí, přiťukli jsme si a šli dál. Trvalo to asi půl hodiny.

Ve stejnou dobu začne ze všech stran hřmět vánoční ohňostroj. A party pokračuje – teď už ve velmi neformálním stylu. Připraví se káva a podává se dezert. Potom se starší členové rodiny rozloučí, a otevře se cachaça – lahev brazilské pálenky z cukrové třtiny.

SILVESTR A NOVÝ ROK

V posledních letech se v Brazílii pro oslavu Silvestra vžilo francouzské slovo Reveillon. Znamená probuzení, znovuožití nebo proměnu, se kterou si celý svět oslavy Nového roku spojuje.

Tradičně chodí Brazilci slavit konec roku na pláž. Kdo bydlí u moře to má jednoduché, ve vnitrozemí si rodina nebo kamarádi buď udělají výlet na pobřeží, nebo prostě slaví v baru s přáteli.

Důležitým kulturním zvykem je oslavovat příchod nového roku v bílém. Obchody týden před Silvestrem převléknou všechny figuríny jednotně do barvy, která symbolizuje čistotu přicházejícího roku.

Bohyně moře

Tradicí na Silvestra je půlnoční přeskočení 7 mořských vln. Tento sympatický rituál do Brazílie přinesli afričtí otroci. Přeskočením 7 vln se oslavuje bohyně moří Iemanjá a zvyk prý přináší očištění a dodá sílu překonat možné překážky v novém roce.

Lenka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Italské těstoviny s čerstvými rajčaty a bazalkou

Nic nechutná ze zahrádky lépe než domácí rajčata. Barevná, šťavnatá a hlavně voňavá rajčátka, na která se stačí jenom podívat a sbíhají...

Sladké recepty

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Bezlepkové recepty

Dokonalé brownies z černých fazolí

Tak už to bude měsíc, co jsme v Indonésii. Právě teď sedím venku, kde je asi 30°C ve stínu, píšu recept a...

Cestování

Z Jakarty až na Sumbawu, naše cesta v obrazech

Tak už jsme zase doma. Když jsme před necelým rokem vyslovili plán, že jedeme na pět měsíců do Indonésie, názory rodiny a...

Jak jsme se vydali do Indonésie

Když jsme v loni v podvečer seděli na srílanské pláži, zrodil se nám v hlavě plán, že bychom si chtěli vyzkoušet život...

Indonéská kuchyně: 15 faktů a zajímavostí

Poznávání místní kuchyně patří na cestách k mým největším zálibám. Jídlo pro mě nikdy neznamenalo jen “najíst se”. Běžet o polední pauze...