Mexický fazolový salát s avokádem a kukuřicí

Letní osvěžení plné barev.

To nejnovější

spot_img

Léto je v plném proudu a tak je čas na další pořádně vychlazený recept. Lehký salátek se spoustou čerstvé zeleniny, která doslova hýří barvami. A přesně takový je dnešní mexický fazolový salát. S červenými rajčátky, krémovým avokádem, sladkou kukuřicí a osvěžující zálivkou z limety a rýžového octa. Chutná jak samotný, tak jako příloha k masu nebo doplněk k mexickým jídlům a křupavým nachos.

V receptu používám fazole černé oko neboli black eye beans. Pokud je neseženete, zvolte jakékoli jiné. Salát je vynikající i s klasickými červenými fazolemi a za zmínku určitě stojí také kombinace s fazolemi černými.

• doba přípravy: 10 minut • doba chlazení: 30 minut • počet porcí: 4

INGREDIENCE

na salát

  • 1 velká zelená paprika
  • 3 velká zralá rajčata
  • 1 zralé avokádo
  • 1 červená cibule
  • 150 g mražené kukuřice
  • 250 g uvařených fazolí (černé oko, červené nebo černé)
  • hrst čerstvého koriandru

na zálivku

  • 2 až 3 lžíce limetové šťávy
  • 3 lžíce rýžového octa
  • 1 lžička medu
  • chilli podle chuti
  • 2 lžíce olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

TIPY

JAK SPRÁVNĚ UVAŘIT FAZOLE?

Fazole namočíme do vody nejlépe na 12 hodin a pak je vaříme cca 1 hodinu doměkka v nesolené vodě. Scedíme a necháme vychladnout.

KDE SEHNAT ZRALÉ AVOKÁDO A JAK HO POZNAT

Zralé avokádo poznáte jednoduše a to přímo pohmatem na slupku. Nesmí být tvrdé jako beton ale ani měkké jako máslo. Tvrdé avokádo vám v teplé místnosti dozraje do 2 až 7 dnů, takže si ještě počkáte, ale měkké bývá uvnitř hnědé, vláknité a není dobré. Je zkrátka přezrálé. Avokádo, které je akorát pod slupkou jemně pruží a není příliš měkké ani u stopky. Sehnat akorát zralé avokádo je ale oříšek a já to řeším tak, že kupuju tvrdá avokáda a doma je nechávám dozrát. Tedy počítám s tím, že ihned použít nepůjdou a pravidelně doplňuji zásobu na dozrání. Zejména když vím, že se chystá třeba oslava, kde nesmí chybět. Samozřejmě můžete sáhnout i po takzvaném „ready to eat“, ale málokdy se stává, že by bylo skutečně ihned k jídlu a jeho cena bývá výrazně vyšší.

POSTUP

1SALÁT: Papriku, rajčata, avokádo a červenou cibulku nakrájíme na malé kousky, dáme do mísy společně s kukuřicí, fazolemi a koriandrem pokrájeným na jemno.

2ZÁLIVKA: Smícháme všechny ingredience z odstavce „na zálivku“ (limeta, rýžový ocet, med, chilli, olej, pepř a sůl). Hotovu zálivku smícháme s nakrájenou zeleninu a finálně dochutíme.

3SERVÍRUJEME: Salátek servírujeme vychlazený k mexickým jídlům, grilování a nebo jen tak na chuť.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

spot_img
spot_img

Z našich cest