Jak na nový rok, tak po celý rok! Určitě všichni znáte některou ze starých novoročních tradic. Třeba tu o čočce, aby se nám nerozkutálely peníze, o štěstí z prasečího rypáčku i o tom, že by se neměla jíst drůbež, aby štěstí nevyletělo z domu. Nebo o věšení prádla, novém oblečení, půjčování peněz a tak dále a tak dále. Je jich celáááá spousta.

My se ale mrkneme právě na jídelní tradice, které praví, že pokud nejste zrovna milovníci čočky a prasečích rypáčků, mělo by se prý jídlo skládat z co nejvíce malých částí. A čím menší, tím lepší. Ideální jsou fazole, kroupy, rýže, nebo na drobno nakrájené kousíčky masa a zeleniny. A v Americe se právě pod těmito ingrediencemi skrývá tradiční jižanské novoroční jídlo zvané Hoppin‘ John, na které existuje spousta zajímavých receptů. Základem jsou ale vždy fazole, rýže, cibule a malé kousky vepřového kolene, nebo slaninky.

Takže pokud už jste celí přečočkovaní a nebo hledáte neobvyklou změnu, je tady recept na tuhle jižanskou dobrotu.

Jak uvařit fazole?

Jediné co je potřeba mít připraveno dopředu jsou fazole a rýže. Jak připravit rýži asi všichni víme, ale fazole, ty potřebují čas. Necháme je proto namáčet 12 hodin ve vodě a poté je uvaříme doměkka v osolené vodě. Trvá asi hodinku. Hotové fazole jsou pak připravené přímo na náš recept.


doba přípravy: 1 hodina počet porcí: 6

ingredience

• 450 g předem uvařených fazolí černé oko
• 2 hrnky předem uvařené rýže
• 200 g slaniny
• 2 střední cibule
• 4 stroužky česneku
• 2 lžíce oleje
• 3 lžičky sušeného tymiánu
• 2 lžičky sušeného oregana
• 1 vrchovatá lžička mleté papriky
• 3/4 lžičky mletého chilli
• sůl
• pepř
• cca 2 šálky vody z fazolí

postup

1. vše nakrájíme a jdeme na základ
Cibule si nakrájíme na hrubo a slaninku na kostičky. Vše dáme do většího hrnce a na 2 lžících oleje restujeme dokud se chutě krásně nespojí a ingredience nezezlátnou. Trvá to zhruba 5 minut a během té doby nezapomínáme míchat.

2. přidáme suroviny a dusíme
Do orestované směsi přidáme oregano, tymián, mleté chilli, mletou papriku, špetku soli, pepř, podrcený česnek a pořádně promícháme. Nakonec vsypeme předem uvařené fazole a několik minut společně restujeme. Poté přilijeme hrnek vody z fazolí a vše pomalu dusíme na mírném ohni cca 10 minut. Podle potřeby přidáváme vodu z fazolí, aby směs nebyla příliš suchá.

3. přidáme rýži a máme hotovo
Na závěr do směsi vsypeme 2 hrnky předem uvařené rýže. Vše promícháme a dochutíme solí a pepřem. Množství přidané soli závisí především na tom, v jak slané vodě byly vařeny fazole a rýže.

tip

Rýži je možné uvařit až přímo v pokrmu, stačí si nechat stranou více vody z fazolí, aby se rýže měla v čem uvařit. Zkuste přidat také uzené vepřové maso.

Dobrou chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT     

Novoroční jižanský Hoppin' John

Novoroční jižanský Hoppin' John Novoroční jižanský Hoppin' JohnNovoroční jižanský Hoppin' John

Okomentovat