Novoroční jižanský Hoppin’ John

tak trochu jiný novoroční oběd

Nové recepty

Vyrábím s láskou

spot_img

Jak na nový rok, tak po celý rok! Určitě všichni znáte některou ze starých novoročních tradic. Třeba tu o čočce, aby se nám nerozkutálely peníze, o štěstí z prasečího rypáčku i o tom, že by se neměla jíst drůbež, aby štěstí nevyletělo z domu. Nebo o věšení prádla, novém oblečení, půjčování peněz a tak dále a tak dále. Je jich celáááá spousta.

My se ale mrkneme právě na jídelní tradice, které praví, že pokud nejste zrovna milovníci čočky a prasečích rypáčků, mělo by se prý jídlo skládat z co nejvíce malých částí. A čím menší, tím lepší. Ideální jsou fazole, kroupy, rýže, nebo na drobno nakrájené kousíčky masa a zeleniny. A v Americe se právě pod těmito ingrediencemi skrývá tradiční jižanské novoroční jídlo zvané Hoppin‘ John, na které existuje spousta zajímavých receptů. Základem jsou ale vždy fazole, rýže, cibule a malé kousky vepřového kolene, nebo slaninky.

Takže pokud už jste celí přečočkovaní a nebo hledáte neobvyklou změnu, je tady recept na tuhle jižanskou dobrotu.

JAK UVAŘIT FAZOLE?

Jediné co je potřeba mít připraveno dopředu jsou fazole a rýže. Jak připravit rýži asi všichni víme, ale fazole, ty potřebují čas. Necháme je proto namáčet 12 hodin ve vodě a poté je uvaříme doměkka v osolené vodě. Trvá asi hodinku. Hotové fazole jsou pak připravené přímo na náš recept.

• doba přípravy: 1 hodina • počet porcí: 6

INGREDIENCE

  • 450 g předem uvařených fazolí černé oko
  • 2 hrnky předem uvařené rýže
  • 200 g slaniny
  • 2 střední cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžičky sušeného tymiánu
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 1 vrchovatá lžička mleté papriky
  • 3/4 lžičky mletého chilli
  • sůl
  • pepř
  • cca 2 šálky vody z fazolí

POSTUP

1PŘIPRAVÍME SI ZÁKLAD: Cibule si nakrájíme na hrubo a slaninku na kostičky. Vše dáme do většího hrnce a na 2 lžících oleje restujeme dokud se chutě krásně nespojí a ingredience nezezlátnou. Trvá to zhruba 5 minut a během té doby nezapomínáme míchat.

2PŘIDÁME SUROVINY A DUSÍME: Do orestované směsi přidáme oregano, tymián, mleté chilli, mletou papriku, špetku soli, pepř, podrcený česnek a pořádně promícháme. Nakonec vsypeme předem uvařené fazole a několik minut společně restujeme. Poté přilijeme hrnek vody z fazolí a vše pomalu dusíme na mírném ohni cca 10 minut. Podle potřeby přidáváme vodu z fazolí, aby směs nebyla příliš suchá.

3PŘIDÁME RÝŽI A JE HOTOVO: Na závěr do směsi vsypeme 2 hrnky předem uvařené rýže. Vše promícháme a dochutíme solí a pepřem. Množství přidané soli závisí především na tom, v jak slané vodě byly vařeny fazole a rýže.

TIPY

Rýži je možné uvařit až přímo v pokrmu, stačí si nechat stranou více vody z fazolí, aby se rýže měla v čem uvařit. Zkuste přidat také uzené vepřové maso.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

spot_img

Vyrábím s láskou

spot_img

Vege a vegan recepty

Sladké recepty

Bezlepkové recepty

Cestování