Novoroční jižanský Hoppin’ John

tak trochu jiný novoroční oběd

Nové recepty

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

A je to tady! Třikrát hurá, třikrát sláva. Sluníčko, teplo, jaro je tu. Všechno se probouzí ze zimního spánku a vládne veselá...

Klasika jménem Pad Thai

Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské "národní jídlo" a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel,...

Vyrábím s láskou

Jak na nový rok, tak po celý rok! Určitě všichni znáte některou ze starých novoročních tradic. Třeba tu o čočce, aby se nám nerozkutálely peníze, o štěstí z prasečího rypáčku i o tom, že by se neměla jíst drůbež, aby štěstí nevyletělo z domu. Nebo o věšení prádla, novém oblečení, půjčování peněz a tak dále a tak dále. Je jich celáááá spousta.

My se ale mrkneme právě na jídelní tradice, které praví, že pokud nejste zrovna milovníci čočky a prasečích rypáčků, mělo by se prý jídlo skládat z co nejvíce malých částí. A čím menší, tím lepší. Ideální jsou fazole, kroupy, rýže, nebo na drobno nakrájené kousíčky masa a zeleniny. A v Americe se právě pod těmito ingrediencemi skrývá tradiční jižanské novoroční jídlo zvané Hoppin‘ John, na které existuje spousta zajímavých receptů. Základem jsou ale vždy fazole, rýže, cibule a malé kousky vepřového kolene, nebo slaninky.

Takže pokud už jste celí přečočkovaní a nebo hledáte neobvyklou změnu, je tady recept na tuhle jižanskou dobrotu.

JAK UVAŘIT FAZOLE?

Jediné co je potřeba mít připraveno dopředu jsou fazole a rýže. Jak připravit rýži asi všichni víme, ale fazole, ty potřebují čas. Necháme je proto namáčet 12 hodin ve vodě a poté je uvaříme doměkka v osolené vodě. Trvá asi hodinku. Hotové fazole jsou pak připravené přímo na náš recept.

• doba přípravy: 1 hodina • počet porcí: 6

INGREDIENCE

  • 450 g předem uvařených fazolí černé oko
  • 2 hrnky předem uvařené rýže
  • 200 g slaniny
  • 2 střední cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžičky sušeného tymiánu
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 1 vrchovatá lžička mleté papriky
  • 3/4 lžičky mletého chilli
  • sůl
  • pepř
  • cca 2 šálky vody z fazolí

POSTUP

1PŘIPRAVÍME SI ZÁKLAD: Cibule si nakrájíme na hrubo a slaninku na kostičky. Vše dáme do většího hrnce a na 2 lžících oleje restujeme dokud se chutě krásně nespojí a ingredience nezezlátnou. Trvá to zhruba 5 minut a během té doby nezapomínáme míchat.

2PŘIDÁME SUROVINY A DUSÍME: Do orestované směsi přidáme oregano, tymián, mleté chilli, mletou papriku, špetku soli, pepř, podrcený česnek a pořádně promícháme. Nakonec vsypeme předem uvařené fazole a několik minut společně restujeme. Poté přilijeme hrnek vody z fazolí a vše pomalu dusíme na mírném ohni cca 10 minut. Podle potřeby přidáváme vodu z fazolí, aby směs nebyla příliš suchá.

3PŘIDÁME RÝŽI A JE HOTOVO: Na závěr do směsi vsypeme 2 hrnky předem uvařené rýže. Vše promícháme a dochutíme solí a pepřem. Množství přidané soli závisí především na tom, v jak slané vodě byly vařeny fazole a rýže.

TIPY

Rýži je možné uvařit až přímo v pokrmu, stačí si nechat stranou více vody z fazolí, aby se rýže měla v čem uvařit. Zkuste přidat také uzené vepřové maso.

Dobrou chuť přeje Judit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Thajská superpolévka Tom Kha Gai

Polévková sezóna pokračuje a dnes zabrousíme opět do teplých krajin. Bude to Thajsko. Thajská kuchyně patří hned po indické k mým nejoblíbenějším....

Sladké recepty

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Bezlepkové recepty

Rychlé nachos z tortilly

Neujíždím si na brambůrkách ani slaných tyčinkách. Na co ale doma nedáme dopustit, jsou nachos. Vždyť jsou tak vynikající a navíc krásně...

Cestování

Za svým snem

Pět měsíců v Indonésii už bude brzo za námi, a kromě hromady zážitků a zkušeností si s sebou domů povezeme šílenou chuť...

Indonéská kuchyně: Tohle musíte ochutnat!

Indonéská kuchyně je rozmanitá jako Indonésie sama. Na každém ostrově a někdy dokonce v každém městě se připravují variace na tradiční jídla...

Hotovo, zabaleno, letíme do Vietnamu

V minulém článku jsme si trochu úsměvně přiblížili způsoby cestování a teď mám pro vás první vyprávění z naší první cesty do...