Na podzimu asi nejvíc miluju barvy. Ty barvy všude kolem. Když podzimní sluníčko prozáří barevné listy. Když se můžeme vydat na dlouhé procházky po lesích. Když si zachumlaní povídáme u horkého čaje. A ty vůně. Ty podzimní vůně. Vůně spadaného listí. Vůně jablek a skořice. Vůně čerstvě dopečených dýňových lívanců. 🙂 A právě tuhle vůni vám dnes představím.

Recept na vláčné dýňové lívance se skořicovým tvarohem a vlašskými oříšky, kterých je teď všude hotová záplava.


 doba přípravy: 30 minut  počet porcí: cca 4

Podzimní dýňové lívance se skořicovým tvarohem, ořechy a javorovým sirupem

ingredience

na dýňové lívance
• 200 g hladké mouky
• 350 g (1 šálek) dýňového pyré
(do měkka upečená a do hladka rozmixovaná dýně hokkaido)
• 250 ml mléka
• 2 domácí vejce
• 2 lžíce třtinového cukru
• 2 lžíce javorového sirupu
• 2 lžičky prášku do pečiva
• 1/2 lžičky jedlé sody
• 1/4 lžičky soli
• 1 a půl lžičky mleté skořice
• špetka mletého badyánu (drtím si v hmoždíři)
• špetka muškátového oříšku
• špetka mletého hřebíčku (drtím si v hmoždíři)
• kokosový olej nebo ghí na smažení

na skořicový tvaroh
• 250 g polotučného tvarohu
• troška mléka
• 1/2 lžičky skořice
• 1 lžíce javorového sirupu

k podávání
• vlašské ořechy
• javorový sirup

postup

1. těsto na lívance
V míse si smícháme všechny sypké ingredience kromě cukru. Tedy mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a koření. Lehce promícháme a ve velké míse si rozmícháme všechny tekuté ingredience (kromě dýňového pyré) a cukr. Tedy vejce, mléko, cukr a javorový sirup. Vše promícháme tak, aby se ingredience spojily a nakonec k tekuté části začneme pomalu přisypávat a vmíchávat část suchou. Když máme obě části spojené v hladký celek, vmícháme připravené dýňové pyré.

2. a pečeme
Lívanečky postupně pečeme na trošce ghí nebo kokosového oleje z obou stran. Kdo má pánvičku na lívance, může si vytvořit malé lívanečky a kdo má jen jednu pánev, tak je bude mít trochu větší jako já. 🙂

3. mezi pečením si připravíme tvaroh
Tvaroh si rozmícháme do hladka se skořicí a javorovým sirupem. Pokud je směs příliš hustá, přidávám trošku mléka, aby byla krémovější.

4. servírujeme
Hotové lívance servírujeme se skořicovým tvarohem, javorovým sirupem a vlašskými oříšky. 🙂

Dobrou chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT     

Podzimní dýňové lívance se skořicovým tvarohem, ořechy a javorovým sirupem Podzimní dýňové lívance se skořicovým tvarohem, ořechy a javorovým sirupem Podzimní dýňové lívance se skořicovým tvarohem, ořechy a javorovým sirupem Podzimní dýňové lívance se skořicovým tvarohem, ořechy a javorovým sirupem

Okomentovat