Rychlé nachos z tortilly v zábavných variantách

Aneb zdravější verze zobání k večernímu filmu nebo na párty.

To nejnovější

spot_img

Neujíždím si na brambůrkách ani slaných tyčinkách. Na co ale doma nedáme dopustit, jsou nachos. Vždyť jsou tak vynikající a navíc krásně křupou! Nejvíc mě na nich baví, že můžeme vymýšlet stále nové varianty. Nejraději je ale stejně máme s domácím guacamole. Půlku obvykle sníme ještě u kuchyňské linky a k filmu toho pak moc nezbývá. Jenže… ta krémová chuť avokáda se svěžími rajčátky, výraznou chutí čerstvého koriandru a kyselostí limetky je prostě tak perfektní, že nejde odolat.

Avokádo je vlastně ve všech ohledech moje oblíbené. Nedávno jsem se pustila do raw dortu, ve kterém byl kakaový krém z avokáda a byl naprosto vynikající.

Teď už ale zpátky k nachos, tentokrát k těm rychlým z tortill, které můžete upravit na sto způsobů. A tady je základní recept se zajímavými tipy.

• doba přípravy: 15 minut • počet porcí: 2

INGREDIENCE

základní recept na nachos

  • oblíbené tortilly (pšeničné, kukuřičné či domácí)
  • olivový olej
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

k servírování

POSTUP

1 TORTILLY: Tortilly nakrájíme na trojúhelníčky, vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a lehce potřeme z obou stran olivovým olejem, posypeme solí a čerstvě mletým pepřem.

2PEČEME: Nachos pečeme na 200° a zhruba 5 minut. Pozor, jde to dost rychle. Tak ať nic nepřipálíte.

3SERVÍRUJEME: Hotové nachos servírujeme s nejrůznějšími omáčkami, dipy, salsami a dalšími oblíbenými jídly.

DALŠÍ VARIANTY

Nachos si můžete ochutit doslova podle své fantazie. Olivový olej zkuste nahradit slunečnicovým, vynikající jsou také s ochucenými oleji, zkuste třeba bazalkový, česnekový a nebo s chilli… a tady je pár receptů.

ČESNEKOVÁ KLASIKA – olivový olej, česnek a sůl
Olivový olej promícháme s česnekem, potřeme jím nachos, posolíme a pečeme. Tip: Čerstvý nebo sušený česnek je lepší promíchat s olejem a hotovou směsí nachos potřít. Posolíme a pečeme. Tip: Skvěle se hodí k jogurtovým dipům s bylinkami.

PO MEXICKU – olivový olej, chilli, limeta, sůl a čerstvý koriandr
Do olivového oleje přimícháme pár kapek limetové šťávy, špetku mletého chilli a hotovou směsí potíráme nachos, posolíme a po dopečení posypeme čerstvým koriandrem. Tip: Skvěle se hodí k domácímu guacamole.

PO ITALSKU – olivový olej, sušené bylinky a sůl
Nachos potřeme olivovým olejem, posypeme sušenými bylinkami, posolíme a pečeme. Tip: Skvělé bude například oregano, tymián a nebo rozmarýn. Skvěle se hodí k domácí rajčatové salse nebo jogurtovým dipům s bylinkami.

SE SÝREM – olivový olej, cheddar a čerstvý koriandr
Nachos potřeme olivovým olejem a pečeme, těsně před dopečením je posypeme cheddarem, který necháme lehce roztéct. Po dopečení posypeme čerstvým koriandrem. Tip: Skvěle se hodí k domácímu guacamole a nebo také k domácí rajčatové salse.

SEZAMOVÉ místo tyčinek – sezamový olej, sezamová semínka a sůl
Nachos potřeme sezamovým olejem, posypeme sezamovými semínky, posolíme a pečeme. Tip: Skvěle se hodí k domácímu cizrnovému hummusu.

PO INDICKU – olivový olej nebo rozpuštěné ghí, římský kmín, oblíbené kari koření a sůl
Olej smícháme s kořením, potřeme jím nachos a osolíme. Po dopečení můžeme posypat čerstvými bylinkami. Tip: Skvěle se hodí k domácí rajčatové salse nebo jogurtovému dipu s mátou.

A na závěr…

SLADKÁ PRASÁRNIČKA INSPIROVANÁ MEXICKÝMI CHURROS – máslo nebo ghí, skořice a cukr
Nachos lehce potřeme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem, skořicí a pečeme. Tip: Skvěle se hodí k namáčení do rozpuštěné čokolády. Přesně jako churros.

TIPY

K ČEMU TAKOVÉ NACHOS ZOBAT, KDYŽ NE K VEČERNÍMU FILMU?

Vyzkoušejte je jako zajímavý a pokaždé jiný křupavý element k předkrmům, polévkám, salátům a nebo třeba jako zdravé zobání k míse zeleniny s domácím hummusem a dalším veg pomazánkám.

A jaká varianta je vaše nejoblíbenější? Máte nějaký zajímavý recept, o který byste se semnou rádi podělili? Pište do komentářů pod článkem, těším se.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

spot_img
spot_img

Z našich cest