Poslední dobou vůbec nestíhám přispívat s recepty a to jich mám pro vás vymyšlených tooooolik. Připravuji trhy, šperky, lapače snů, plakáty, kreslím, navlékám, vymýšlím. A tak dále a tak dále. Čas na jídlo ale nelze zcela opomenout. 🙂 A tak jsem se rozhodla, že přidám náš tolik oblíbený recept na zapečené tortilly, které vznikly úplně náhodou.

O tom, že mě neskutečně baví plnit tortilly všelijakými náplněmi už sem se tu zmiňovala hned několikrát a přesně tak vznikl i tento recept. Když už jsme nechtěli jen tak nějaké tortilly, ale trochu lepší tortilly, spojila jsem klasiku s variací na tradiční enchiladas a vznikly z toho vynikající zapečené tortilly, které si můžete naplnit čím jen chcete.

Naše variance byla s kuřecím masem, ale samozřejmě lze přidat i jiné maso jako je hovězí, nebo třeba trhané vepřové. A nebo tortilly nechte vegetariánské a přidejte si trochu avokáda a rajčat navrch. Variací je mnoho, základ je ale jasný. 🙂


doba přípravy: 30 minut  počet porcí: 2

Zapečené tortilly s avokádem, fazolemi a rajčatovou omáčkou

ingredience

• 5 ks velkých pšeničných tortill (použila jsem tmavé)
• 2 kuřecí prsa (maso stačí vynechat a máte vege verzi)
• 1 větší zralé avokádo
• 1 větší hrnek strouhaného cheddaru
• 400 g fazolí v nálevu (použila jsem červené)
• 350 ml rajčatového pyré
• 1 malý hustý bílý jogurt nebo kysaná smetana
• 2 lžičky mletého římského kmínu
• půl lžičky chilli
• 3 stroužky česneku
• 1 lžička sušeného oregana
• 1 limeta
• svazek čerstvého koriandru
• olivový olej
• sůl
• pepř

postup

1. připravíme si maso
Kuřecí prsa si omyjeme, lehce rozklepeme, osolíme a opepříme. Na grilovací pánvi si rozpálíme trochu oleje a maso zprudka opečeme z obou stran do zlatova. Hotové maso necháme odstát, aby se do něj vsákla šťáva.

2. příprava omáčky
Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku smícháním rajčatového pyré s česnekem, solí, pepřem, lžičkou oregana a špetkou chilli. Vše společně na mírném ohni přejdeme varem. Pokud se nám zdá omáčka příliš kyselá, dosladíme trochou třtinového cukru.

3. fazole
Poté si prohřejeme fazole (bez nálevu) společně s prolisovaným stroužkem česneku, lžičkou římského kmínu, solí, pepřem a špetkou chilli.

4. jogurtový dip
Nakonec si rozmícháme jogurt nebo zakysanou smetanu a ochutíme česnekem, solí a pepřem.

5. jde se balit
Když máme vše připravené, začneme si plnit tortilly. Rozloženou tortillu potřeme lžící rajčatové omáčky, poté poklademe masem, pokrájeným avokádem, sýrem a troškou jogurtového dipu. Tortillu potíráme a plníme v dolní části, ale ne úplně u kraje. Poté přehneme boční kraje tortilly směrem dovnitř a zarolujeme nakonec. Díky ohnutým krajům nám náplň zůstane hezky dovnitř – stejným způsobem se balí i vietnamské závitky nebo třeba tradiční zelné závitky.

6. pečeme
Připravíme si pekáček, rozprostřeme do něj pečící papír a na dno dáme trochu rajčatové omáčky, na ni poskládáme zabalené tortilly, potřeme zbytkem omáčky, zasypeme cheddarem a pečeme cca 10-15 minut při 180°C aby se vše společně prohřálo a sýr se rozpustil.

7. servírujeme
Hotové tortilly vyndáme z trouby a servírujeme z jogurtovým dipem, posekaným koriandrem a limetou.

tip

• vyzkoušejte i jiné varianty – s hovězím masem, trhaným vepřovým masem nebo třeba s krevetami
• vegetariánská verze je také vynikající – stačí vynechat maso 🙂

A jakou verzi tortill milujete vy?

Dobrou chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT     

Zapečené tortilly s avokádem, fazolemi a rajčatovou omáčkou Zapečené tortilly s avokádem, fazolemi a rajčatovou omáčkou Zapečené tortilly s avokádem, fazolemi a rajčatovou omáčkou Zapečené tortilly s avokádem, fazolemi a rajčatovou omáčkou

Okomentovat