Balkánské rizoto aneb džuveč s bylinkovým olejem

Dokonalá letní večeře s vůní moře.

0
Džuveč recept
Džuveč recept

Takové krásné nedělní ráno, kdy slunce svítí, tráva voní a ptáci zpívají, bylo právě v ten den, kdy bych nejraději sbalila batoh a vyrazila na cesty. A protože letos žádnou pořádnou cestu asi nestihneme, přemýšleli jsme, že by to mohlo být “alespoň” Chorvatsko.

Tedy někdo by řekl “alespoň”, ale já Chorvatsko miluju. 🙂 A navíc to koupání a šnorchlování. To není nikde lepší. Kam se hrabou oceány a písčité pláže, které vypadají kouzelně na fotce, ale ve skutečnosti se tam nedá koupat kvůli proudům, vlnám nebo kamenům.

No a právě během toho krásného nedělního rána, kdy nebyla žádná cesta na obzoru, jsem dostala šílenou chuť na chorvatský džuveč doplněný o rybku, která nám trůnila v lednici.

Zavzpomínala jsem na chutě Chorvatska, pročetla pár inspirací, spojila to nejlepší z nejlepšího… a tady je recept.

• doba přípravy: 45 minut • počet porcí: 4

INGREDIENCE

na džuveč

  • 300 g kulatozrnné rýže (např Arborio)
  • cca 600 ml zeleninového vývaru
  • 4 dcl bílého vína
  • 2 červené cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 bílé papriky
  • 1 červená paprika
  • 400 g krájených rajčat v plechovce
  • 2 lžičky červené papriky
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • olivový olej
  • 2 lžíce másla
  • hrst čerstvé petržele
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

na bylinkový olej

  • olivový olej
  • hrst čerstvé hladkolisté petržele
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvě mletý pepř

k servírování

  • sýr feta (nebo balkán)
  • černé olivy
  • bílé víno

VEGANSKÁ VERZE

Pro vegan verzi vynechte máslo a feta sýr nahraďte třeba neochuceným tofu smíchaným s bylinkami, česnekem, solí a pepřem.

VERZE S RYBOU

Pokud zvolíte verzi s rybou, stačí orestovat filety a dochutit je solí, červě mletým pepřem a pár kapkami citronu.

POSTUP

1 PŘÍPRAVA A ZÁKLAD NA DŽUVEČ: Cibuli a papriky nakrájíme na drobno a rozpálíme si hlubokou pánev, do které dáme olivový olej a máslo. Zprudka orestujeme cibuli se zeleninou a poté přidáme suchou rýži. Opět pár minut restujeme, poté stáhneme plamen na mírný a zalijeme vínem. Necháme vyvařit a přidáme krájená rajčata.

2OCHUTÍME A VAŘÍME: Do základu přidáme podrcený česnek a koření (sůl, pepř, tymián, červená i uzená paprika a chilli). Přidáme naběračku vývaru, promícháme a vaříme pod pokličkou za občasného míchání cca 30 minut. Během vaření podle potřeby přiléváme vývar a vaříme na mírném ohni, dokud není rýže měkká a vše krásně propojené.

3DOCHUTÍME A NECHÁME ODSTÁT: Uvařený džuveč finálně dochutíme, odstavíme z plotny a vmícháme lžíci másla na zjemnění. Necháme odstát a nakonec vmícháme hrst pokrájené petržele.

4BYLINKOVÝ OLEJ: Během této chvíle si můžeme připravit bylinkový olej. Smícháme jemně pokrájenou petržel s prolisovaným česnekem a olivovým olejem, dochutíme pepřem.

5SERVÍRUJEME: Džuveč podáváme s opečenou rybkou, feta sýrem, olivami a bylinkovým olejem, který si přidáváme podle chuti. Jídlo skvěle doplní sklenka vychlazeného bílého vína.

Dobrou chuť přeje Judit

Žádné komentáře

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Exit mobile version