Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Krok za krokem k nejoblíbenější zmrzlině ze všech.

0
Domácí vanilková zmrzlina recept
Domácí vanilková zmrzlina recept

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava je hračka a zmrazit a rozmixovat můžete skoro každé ovoce. 🙂 Dnes si ale připravíme jednu z nejoblíbenějších a nejtradičnějších zmrzlin vůbec. Pravou vanilkovou z poctivé smetany a vajíček. A navíc bez zmrzlinovače, takže si ji může připravit opravdu každý.

• doba přípravy: 1 hodina (+ 8 hodin na zmražení) • počet porcí: 8

INGREDIENCE

na zmrzlinu

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 6 žloutků od šťastných slepiček
  • 1 vanilkový lusk
  • 160 g cukru krystal
  • 2 vanilkové cukry
  • špetka soli

k servírování

  • oblíbené ovoce (jahody, borůvky, maliny atd)
  • ovocný rozvar
  • domácí šlehačka

POSTUP

1SVAŘÍME SMETANU A MLÉKO: Do hrnce dáme smetanu i mléko, podélně rozřízneme vanilkový lusk a pomocí lžičky z něj vyškrabeme dužinu. Dužinu i lusk přidáme ke smetaně s mlékem a vše začneme vařit na mírném plameni. Stále mícháme a když se začne směs vařit, mícháme ještě minutku a poté odstavíme.

2VYLOUHUJEME VANILKU: Svařené mléko se smetanou odstavíme z plotny a necháme v něm louhovat vanilku ještě minimálně dalších 30 minut.

3PŘIPRAVÍME ŽLOUTKOVOU SMĚS: Mezitím si pomocí mixéru vyšleháme žloutky s cukrem i vanilkovým cukrem. Hotovo je, když se směs začne měnit v hladký žloutkový krém (trvá to několik minut).

4PŘECEDÍME SMETANOVOU SMĚS: Když máme vanilku vylouhovanou, přecedíme smetanovou směs přes jemné sítko, abychom se zbavili velkých kusů vanilky a lusku. Získáme tak čistou vanilkovou směs, kterou opět za stálého míchání trochu přihřejeme. Tip: Teplota by měla být zhruba taková, abychom ve směsi v klidu udrželi prst. Nikdy směs nevaříme.

5SMETANOVOU SMĚS SPOJÍME SE ŽLOUTKOVOU: Zahřátou vanilkovou smetanu začneme pomalinku lít do připravené žloutkové směsi. Stále během toho jemně mícháme, aby se nám žloutky nesrazily. Když tyto dvě směsi spojíme, přelijeme je do čistého hrnce a opět za stálého míchání ohříváme dokud směs lehce nezhoustne. Hotovo máme, když je směs lehce pěnová a drží na měchačce. Výsledek vypadá jako řídký puding.

6CHLADÍME A MÍCHÁME: Hotovu směs necháme vychladnout na pokojovou teplotu a poté přelijeme do krabičky, ve které budeme zmrzlinu mrazit. Dáme ji do mrazáku a každou hodinku až dvě ji pořádně promícháme, aby byla hezky jemná a krémová. Míchání opakujeme 3 až 5 x a poté ji necháme zmrazit úplně. Tip: Pravidelné míchání nahrazuje práci zmrzlinovače. Pokud bychom to neudělali, zmrzlina by byla krystalová a tuhá. Tip: Kdyby se vám stalo, že na ni zapomenete a nepromícháte ji, dá se to obejít snadným trikem. Před podáváním zmrzlinu necháte lehce povolit, poté ji dáte do výkonného mixéru a rozmixujete.

7SERVÍRUJEME: Hotovou zmrzlinu podáváme samotnou nebo s oblíbeným ovocem, ovocným rozvarem či šlehačkou. Co takhle proslulá kombinace horké maliny a vanilková zmrzlina?

Dobrou chuť přeje Judit

Žádné komentáře

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Exit mobile version