Cizrnový hummus s rajčaty a bazalkou + tipy na další varianty

Rychlá a zdravá svačina.

To nejnovější

spot_img

Taky už vám za zima tak trochu leze na nervy a nemůžete se dočkat sluncem provoněných letních dnů? Já se třesu od chvíle co léto skončilo, protože zima je pro mě období, které bych nejraději přečkala v brlohu jako medvěd. Pokud už se těšíte na jaro a léto jako malí, určitě vás potěší dnešní recept. Recept provoněný létem i uprostřed zimy. Bude to zdravý cizrnový hummus tak trochu jinak. Po italsku. S čerstvými a sušenými rajčátky, bazalkovým pestem a olivovým olejem. Ideální chuťovka, se kterou si léto přeneseme zase o kousek blíž.

TIPY

JAKOU CIZRNU POUŽÍT?

Možná se ptáte jakou cizrnu použít. Sterilovanou a nebo namočenou a doma uvařenou? Já používám sterilovanou, ale samozřejmě lze použít obě varianty. Jde spíš o to, že hummus je taková rychlovka a málokdo má po ruce doma uvařenou cizrnu. Osobně také raději používám sterilovanou proto, že je měkčí a hummus se z ní dá vymixovat v hladší a jemnější konzistenci.

• doba přípravy: 5 minut • počet porcí: 3 až 4

INGREDIENCE

na hummus

  • 300 g cizrny (doma uvařené nebo sterilované)
  • 100 ml vody
  • 250 g cherry rajčat
  • 50 g sušených rajčat v oleji
  • 3 lžíce tahini pasty (sezamová pasta)
  • 2 lžičky bazalkového pesta (domácího nebo kupovaného)
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • hrst čerstvé bazalky
  • sůl

k servírování

  • olej ze sušených rajčat
  • lístky čerstvé bazalky
  • olivy
  • sušená rajčata
  • oblíbený chléb, krekry, křupavé nachos nebo zelenina

TIPY

ZKUSTE EXPERIMENTOVAT

Bylinky a koření můžete zvolit podle vaší chuti. Skvělá je například uzená paprika, římský kmín a nebo třeba chilli vločky. Můžete také zkusit nahradit rajčata za jinou zeleninu, například pečenou dýni nebo mrkev nebo papriky či řepu. Skvělé je také avokádo, které hummusu dodá ještě krémovější konzistenci a pokud budete chtít jít ještě dál, můžete cizrnu nahradit jinou luštěninou, třeba čočkou a nebo fazolemi. Vše je dovoleno. 🙂

POSTUP

1 VŠE DO MIXÉRU: Sterilovanou cizrnu slijeme a vsypem, propláchneme a vložíme do mixéru, přidáme vodu, čerstvá rajčata, sušená rajčata, tahini pastu, česnek, listy bazalky, pesto a 2 špetky soli. Vše rozmixujeme do hladka a dochutíme.

2SPRÁVNÁ KONZISTENE: Pokud se nám zdá hummus příliš hustý, přidáme vodu a znovu promixujeme. Množství vody závisí na použité cizrně. Sterilovaná potřebuje vody méně než doma vařená. Důležité je, aby výsledná konzistence byla krémová a vyhovovala vám jako pomazánka.

3SERVÍRUJEME: Hotový hummus podáváme s lístky čerstvé bazalky a zakápnutý olejem ze sušených rajčat. Ideální přílohou je oblíbený chléb, krekry, křupavé nachos nebo zelenina.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

spot_img
spot_img

Z našich cest