Cizrnový hummus s rajčaty a bazalkou

rychlá a zdravá svačina

Nové recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Nejjemnější dýňová polévka s kokosovým mlékem

Podzim asi nepatří mezi nejoblíbenější roční období. Ale přece jen je na něm mnoho krásného. Když se zářivě zelené listy okolních stromů...

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Vyrábím s láskou

Taky už vám za zima tak trochu leze na nervy a nemůžete se dočkat sluncem provoněných letních dnů? Já se třesu od chvíle, co léto skončilo, protože zima je pro mě období, které bych nejraději vymazala. Pokud už se těšíte na jaro a léto jako malí, určitě vás potěší dnešní recept. Recept provoněný létem i uprostřed zimy. Bude to zdravý arabský hummus tak trochu jinak. Po italsku. S čerstvými a sušenými rajčátky, bazalkovým pestem a olivovým olejem. Ideální chuťovka, se kterou si léto přeneseme zase o kousek blíž.

• doba přípravy: 5 minut • počet porcí: cca 3-4

INGREDIENCE

  • 300 g sterilované cizrny
  • 100 ml vody
  • 250 g cherry rajčat
  • 50 g sušených rajčat v oleji
  • 3 lžíce sezamové pasty tahini
  • 2 lžičky bazalkového pesta
  • 2-3 stroužky česneku
  • hrst čerstvé bazalky
  • sůl
  • olej ze sušených rajčat

POSTUP

1 VŠE DO MIXÉRU: Sterilovanou cizrnu slijeme a vsypeme do mixéru, přidáme vodu, čerstvá rajčata, sušená rajčata, tahini pastu, česnek, listy bazalky, pesto a 2 špetky soli. Vše rozmixujeme do hladka a dochutíme solí či bazalkovým pestem.

2SPRÁVNÁ KONZISTENE: Pokud se nám zdá hummus příliš hustý, přidáme vodu a znovu promixujeme. Množství vody závisí na použité cizrně. Sterilovaná potřebuje vody méně, než doma vařená. Důležité ale je, aby se dal hotový hummus musí natírat jako pomazánka.

3SERVÍRUJEME: Hotový hummus podáváme s lístky čerstvé bazalky a zakápnutý olejem ze sušených rajčat. Ideální přílohou je oblíbený chléb, křupavé krekry i zelenina.

TIPY

Fantazii se meze nekladou. Vyzkoušejte hummus i s vašimi oblíbenými ingrediencemi. Inspiracemi se to jenom hemží. Už jste zkoušeli třeba variantu s avokádem, pečenými paprikami, dýní, nebo třeba s červenou kari pastou?

Jakou variantu máte nejraději?

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Thajská superpolévka Tom Kha Gai

Polévková sezóna pokračuje a dnes zabrousíme opět do teplých krajin. Bude to Thajsko. Thajská kuchyně patří hned po indické k mým nejoblíbenějším....

Sladké recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Bezlepkové recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Cestování

Za svým snem

Pět měsíců v Indonésii už bude brzo za námi, a kromě hromady zážitků a zkušeností si s sebou domů povezeme šílenou chuť...

Indonéská kuchyně: Tohle musíte ochutnat!

Indonéská kuchyně je rozmanitá jako Indonésie sama. Na každém ostrově a někdy dokonce v každém městě se připravují variace na tradiční jídla...

Indonéská kuchyně: 15 faktů a zajímavostí

Poznávání místní kuchyně patří na cestách k mým největším zálibám. Jídlo pro mě nikdy neznamenalo jen “najíst se”. Běžet o polední pauze...