Cizrnový hummus s rajčaty a bazalkou

rychlá a zdravá svačina

Nové recepty

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

A je to tady! Třikrát hurá, třikrát sláva. Sluníčko, teplo, jaro je tu. Všechno se probouzí ze zimního spánku a vládne veselá...

Klasika jménem Pad Thai

Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské "národní jídlo" a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel,...

Vyrábím s láskou

Taky už vám za zima tak trochu leze na nervy a nemůžete se dočkat sluncem provoněných letních dnů? Já se třesu od chvíle, co léto skončilo, protože zima je pro mě období, které bych nejraději vymazala. Pokud už se těšíte na jaro a léto jako malí, určitě vás potěší dnešní recept. Recept provoněný létem i uprostřed zimy. Bude to zdravý arabský hummus tak trochu jinak. Po italsku. S čerstvými a sušenými rajčátky, bazalkovým pestem a olivovým olejem. Ideální chuťovka, se kterou si léto přeneseme zase o kousek blíž.

• doba přípravy: 5 minut • počet porcí: cca 3-4

INGREDIENCE

  • 300 g sterilované cizrny
  • 100 ml vody
  • 250 g cherry rajčat
  • 50 g sušených rajčat v oleji
  • 3 lžíce sezamové pasty tahini
  • 2 lžičky bazalkového pesta
  • 2-3 stroužky česneku
  • hrst čerstvé bazalky
  • sůl
  • olej ze sušených rajčat

POSTUP

1 VŠE DO MIXÉRU: Sterilovanou cizrnu slijeme a vsypeme do mixéru, přidáme vodu, čerstvá rajčata, sušená rajčata, tahini pastu, česnek, listy bazalky, pesto a 2 špetky soli. Vše rozmixujeme do hladka a dochutíme solí či bazalkovým pestem.

2SPRÁVNÁ KONZISTENE: Pokud se nám zdá hummus příliš hustý, přidáme vodu a znovu promixujeme. Množství vody závisí na použité cizrně. Sterilovaná potřebuje vody méně, než doma vařená. Důležité ale je, aby se dal hotový hummus musí natírat jako pomazánka.

3SERVÍRUJEME: Hotový hummus podáváme s lístky čerstvé bazalky a zakápnutý olejem ze sušených rajčat. Ideální přílohou je oblíbený chléb, křupavé krekry i zelenina.

TIPY

Fantazii se meze nekladou. Vyzkoušejte hummus i s vašimi oblíbenými ingrediencemi. Inspiracemi se to jenom hemží. Už jste zkoušeli třeba variantu s avokádem, pečenými paprikami, dýní, nebo třeba s červenou kari pastou?

Jakou variantu máte nejraději?

Dobrou chuť přeje Judit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Americká kukuřičná polévka s křupavou slaninkou

Chladné říjnové počasí přímo svádí k tomu se pořádně zahřát. U krbu a s pořádným talířem vydatné horké polévky. A protože polévka...

Sladké recepty

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Bezlepkové recepty

Balkánský džuveč a pstruh s bylinkovým olejem

Takové krásné nedělní ráno, kdy slunce svítí, tráva voní a ptáci zpívají, bylo právě v ten den, kdy bych nejraději sbalila batoh...

Cestování

22 způsobů, jak pracovat na cestách

Jako bakalář sociálních věd nemám na pracovním trhu úplně na růžích ustláno. To mi ale nebrání dnes žít a pracovat v zahraničí....

Indonéská kuchyně: Kde se najíst a jak se domluvit + slovník

Jednou z nejdůležitějších cestovatelských otázek je ,,Kde se najíst a jak se domluvit.“ Angličtina totiž světu nevládne tak úplně všude a proto...

Hotovo, zabaleno, letíme do Vietnamu

V minulém článku jsme si trochu úsměvně přiblížili způsoby cestování a teď mám pro vás první vyprávění z naší první cesty do...