Podzim asi nepatří mezi nejoblíbenější roční období. Ale přece jen je na něm mnoho krásného. Když se zářivě zelené listy okolních stromů pomalu mění v nádhernou barevnou paletu oranžové, žluté, vínové a červené. Když paprsky slunce ještě lehce hřejí na tváři a příroda má zvláštní vůni. A když v chladných dnech sedíte na terase s horkým čajem a pozorujete tu barevnou krásu, kterou dokáže vykouzlit jenom příroda. Jsou to jedny z nejkrásnějších dnů v roce.
I v kuchyni se červená rajčátka a jahody změní v jablka ze zahrady a sladké oranžové dýně. A nastává čas se pořádně zahřát. Dnes se zahřejeme krémovou dýňovou polévkou, kterou si uděláme trochu netradičně. Inspirovanou chutěmi Thajska a se zdravým dýňovým gomasiem. Recept je jednoduchý, rychlý a budete se olizovat.
• doba přípravy: 30 minut • počet porcí: 6
INGREDIENCE
- 1 středně velká dýně Hokkaido
- 2 brambory
- 2 střední červené cibule
- 2 stroužky česneku
- 5 cm velký kus čerstvého zázvoru
- 1 lžíce červené kari pasty
- 400 ml kokosového mléka (1 plechovka)
- 1 litr silného zeleninového vývaru
- olivový olej
- čerstvě mletý pepř
- sůl
na dýňové gomasio
- hrst dýňových semínek
- mořská sůl
k servírování
- celozrnná bagetka
- dýňový olej
POSTUP
1PŘIPRAVÍME SI ZELENINU: Dýni omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme z ní semínka. Očištěnou dýni a omyté brambory nakrájíme na kostičky. Dýni ani brambory není třeba loupat. Cibule nakrájíme na hrubo, česnek na plátky a očištěný zázvor na jemno.
2RESTUJEME: Ve větším hrnci si rozpálíme olivový olej a orestujeme na něm cibuli do sklovata. Po pár minutkách přidáme česnek se zázvorem a vzápětí pokrájenou dýni a brambory. Vše restujeme několik minut a mícháme, aby se cibulka nepřipálila. Po chvíli začne základ krásně vonět.
3A TEĎ VÝVAR: Orestovaný základ na polévku zalijeme horkým zeleninovým vývarem tak, aby vše bylo ponořené. Polévku vaříme pod pokličkou na mírném ohni zhruba 20 minut. Na konci vaření musí být dýně i brambory zcela měkké. Během vaření občas promícháme.
4ROZMIXUJEME A PŘIDÁME KOKOSOVÉ MLÉKO: Když je vše měkké, odstavíme hrnec z plotny, přidáme lžíci červené kari pasty, promícháme a vše rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Vznikne nám dýňová kaše, do které přilijeme připravené kokosové mléko a promícháme
5DOCHUTÍME: Rozmixovanou polévku vrátíme zpět na plotnu na střední plamen, přidáme lžičku soli, opepříme a za stálého míchání necháme krátce provařit, aby se chutě spojily. Poté naposledy dochutíme solí a pepřem a pokud se nám zdá polévka příliš hustá, můžeme přidat trochu vývaru.
6PŘIPRAVÍME GOMASIO: Polévku necháme chvíli odstát a připravíme si dýňové sypání aneb gomasio. Na sucho opražíme hrst dýňových semínek. Pražíme velice opatrně na mírném plameni, abychom nic nepřipálili, když začnou semínka praskat, tak je vyndáme a v pánvi opražíme půl lžičky mořské soli. Poté ji přisypeme k semínkům a vše společně rozmixujeme na hrubo. Díky tomu, že je sůl horká, nalepí se na olejnatý povrch semínek a vytvoří skvělou chuťovou kombinaci.
7SERVÍRUJEME: Polévku podáváme zakápnutou dýňovým olejem, posypanou dýňovým gomasiem a s čerstvou bagetkou.
TIPY
VODA NENÍ VÝVAR
Nezaměňujme vývar za vodu, chuť polévky dělané z vývaru je úplně jinde.
KDYŽ SE ROZLEŽÍ, CHUTNÁ LÉPE
Husté krémové polévky s kořením jsou vždy lepší druhý den. Mějte proto na paměti, že chutě zesílí a proto je potřeba s tím při solení počítat.
Dobrou chuť přeje Judit