Nejjemnější dýňová polévka s kokosovým mlékem

a dýňovým gomasiem

Nové recepty

Vyrábím s láskou

spot_img

Podzim asi nepatří mezi nejoblíbenější roční období. Ale přece jen je na něm mnoho krásného. Když se zářivě zelené listy okolních stromů pomalu mění v nádhernou barevnou paletu oranžové, žluté, vínové a červené. Když paprsky slunce ještě lehce hřejí na tváři a příroda má zvláštní vůni. A když v chladných dnech sedíte na terase s horkým čajem a pozorujete tu barevnou krásu, kterou dokáže vykouzlit jenom příroda. Jsou to jedny z nejkrásnějších dnů v roce.

I v kuchyni se červená rajčátka a jahody změní v jablka ze zahrady a sladké oranžové dýně. A nastává čas se pořádně zahřát. Dnes se zahřejeme krémovou dýňovou polévkou, kterou si uděláme trochu netradičně. Inspirovanou chutěmi Thajska a se zdravým dýňovým gomasiem. Recept je jednoduchý, rychlý a budete se olizovat.

• doba přípravy: 30 minut • počet porcí: 6

INGREDIENCE

  • 1 středně velká dýně Hokkaido
  • 2 brambory
  • 2 střední červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 5 cm velký kus čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce červené kari pasty
  • 400 ml kokosového mléka (1 plechovka)
  • 1 litr silného zeleninového vývaru
  • olivový olej
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

na dýňové gomasio

  • hrst dýňových semínek
  • mořská sůl

k servírování

  • celozrnná bagetka
  • dýňový olej

POSTUP

1PŘIPRAVÍME SI ZELENINU: Dýni omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme z ní semínka. Očištěnou dýni a omyté brambory nakrájíme na kostičky. Dýni ani brambory není třeba loupat. Cibule nakrájíme na hrubo, česnek na plátky a očištěný zázvor na jemno.

2RESTUJEME: Ve větším hrnci si rozpálíme olivový olej a orestujeme na něm cibuli do sklovata. Po pár minutkách přidáme česnek se zázvorem a vzápětí pokrájenou dýni a brambory. Vše restujeme několik minut a mícháme, aby se cibulka nepřipálila. Po chvíli začne základ krásně vonět.

3A TEĎ VÝVAR: Orestovaný základ na polévku zalijeme horkým zeleninovým vývarem tak, aby vše bylo ponořené. Polévku vaříme pod pokličkou na mírném ohni zhruba 20 minut. Na konci vaření musí být dýně i brambory zcela měkké. Během vaření občas promícháme.

4ROZMIXUJEME A PŘIDÁME KOKOSOVÉ MLÉKO: Když je vše měkké, odstavíme hrnec z plotny, přidáme lžíci červené kari pasty, promícháme a vše rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Vznikne nám dýňová kaše, do které přilijeme připravené kokosové mléko a promícháme

5DOCHUTÍME: Rozmixovanou polévku vrátíme zpět na plotnu na střední plamen, přidáme lžičku soli, opepříme a za stálého míchání necháme krátce provařit, aby se chutě spojily. Poté naposledy dochutíme solí a pepřem a pokud se nám zdá polévka příliš hustá, můžeme přidat trochu vývaru.

6PŘIPRAVÍME GOMASIO: Polévku necháme chvíli odstát a připravíme si dýňové sypání aneb gomasio. Na sucho opražíme hrst dýňových semínek. Pražíme velice opatrně na mírném plameni, abychom nic nepřipálili, když začnou semínka praskat, tak je vyndáme a v pánvi opražíme půl lžičky mořské soli. Poté ji přisypeme k semínkům a vše společně rozmixujeme na hrubo. Díky tomu, že je sůl horká, nalepí se na olejnatý povrch semínek a vytvoří skvělou chuťovou kombinaci.

7SERVÍRUJEME: Polévku podáváme zakápnutou dýňovým olejem, posypanou dýňovým gomasiem a s čerstvou bagetkou.

TIPY

VODA NENÍ VÝVAR

Nezaměňujme vývar za vodu, chuť polévky dělané z vývaru je úplně jinde.

KDYŽ SE ROZLEŽÍ, CHUTNÁ LÉPE

Husté krémové polévky s kořením jsou vždy lepší druhý den. Mějte proto na paměti, že chutě zesílí a proto je potřeba s tím při solení počítat.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

spot_img

Vyrábím s láskou

spot_img

Vege a vegan recepty

Sladké recepty

Bezlepkové recepty

Cestování