Nejjemnější dýňová polévka s kokosovým mlékem

a dýňovým gomasiem

Nové recepty

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

A je to tady! Třikrát hurá, třikrát sláva. Sluníčko, teplo, jaro je tu. Všechno se probouzí ze zimního spánku a vládne veselá...

Klasika jménem Pad Thai

Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské "národní jídlo" a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel,...

Vyrábím s láskou

Podzim asi nepatří mezi nejoblíbenější roční období. Ale přece jen je na něm mnoho krásného. Když se zářivě zelené listy okolních stromů pomalu mění v nádhernou barevnou paletu oranžové, žluté, vínové a červené. Když paprsky slunce ještě lehce hřejí na tváři a příroda má zvláštní vůni. A když v chladných dnech sedíte na terase s horkým čajem a pozorujete tu barevnou krásu, kterou dokáže vykouzlit jenom příroda. Jsou to jedny z nejkrásnějších dnů v roce.

I v kuchyni se červená rajčátka a jahody změní v jablka ze zahrady a sladké oranžové dýně. A nastává čas se pořádně zahřát. Dnes se zahřejeme krémovou dýňovou polévkou, kterou si uděláme trochu netradičně. Inspirovanou chutěmi Thajska a se zdravým dýňovým gomasiem. Recept je jednoduchý, rychlý a budete se olizovat.

• doba přípravy: 30 minut • počet porcí: 6

INGREDIENCE

  • 1 středně velká dýně Hokkaido
  • 2 brambory
  • 2 střední červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 5 cm velký kus čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce červené kari pasty
  • 400 ml kokosového mléka (1 plechovka)
  • 1 litr silného zeleninového vývaru
  • olivový olej
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

na dýňové gomasio

  • hrst dýňových semínek
  • mořská sůl

k servírování

  • celozrnná bagetka
  • dýňový olej

POSTUP

1PŘIPRAVÍME SI ZELENINU: Dýni omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme z ní semínka. Očištěnou dýni a omyté brambory nakrájíme na kostičky. Dýni ani brambory není třeba loupat. Cibule nakrájíme na hrubo, česnek na plátky a očištěný zázvor na jemno.

2RESTUJEME: Ve větším hrnci si rozpálíme olivový olej a orestujeme na něm cibuli do sklovata. Po pár minutkách přidáme česnek se zázvorem a vzápětí pokrájenou dýni a brambory. Vše restujeme několik minut a mícháme, aby se cibulka nepřipálila. Po chvíli začne základ krásně vonět.

3A TEĎ VÝVAR: Orestovaný základ na polévku zalijeme horkým zeleninovým vývarem tak, aby vše bylo ponořené. Polévku vaříme pod pokličkou na mírném ohni zhruba 20 minut. Na konci vaření musí být dýně i brambory zcela měkké. Během vaření občas promícháme.

4ROZMIXUJEME A PŘIDÁME KOKOSOVÉ MLÉKO: Když je vše měkké, odstavíme hrnec z plotny, přidáme lžíci červené kari pasty, promícháme a vše rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Vznikne nám dýňová kaše, do které přilijeme připravené kokosové mléko a promícháme

5DOCHUTÍME: Rozmixovanou polévku vrátíme zpět na plotnu na střední plamen, přidáme lžičku soli, opepříme a za stálého míchání necháme krátce provařit, aby se chutě spojily. Poté naposledy dochutíme solí a pepřem a pokud se nám zdá polévka příliš hustá, můžeme přidat trochu vývaru.

6PŘIPRAVÍME GOMASIO: Polévku necháme chvíli odstát a připravíme si dýňové sypání aneb gomasio. Na sucho opražíme hrst dýňových semínek. Pražíme velice opatrně na mírném plameni, abychom nic nepřipálili, když začnou semínka praskat, tak je vyndáme a v pánvi opražíme půl lžičky mořské soli. Poté ji přisypeme k semínkům a vše společně rozmixujeme na hrubo. Díky tomu, že je sůl horká, nalepí se na olejnatý povrch semínek a vytvoří skvělou chuťovou kombinaci.

7SERVÍRUJEME: Polévku podáváme zakápnutou dýňovým olejem, posypanou dýňovým gomasiem a s čerstvou bagetkou.

TIPY

VODA NENÍ VÝVAR

Nezaměňujme vývar za vodu, chuť polévky dělané z vývaru je úplně jinde.

KDYŽ SE ROZLEŽÍ, CHUTNÁ LÉPE

Husté krémové polévky s kořením jsou vždy lepší druhý den. Mějte proto na paměti, že chutě zesílí a proto je potřeba s tím při solení počítat.

Dobrou chuť přeje Judit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Italské těstoviny s čerstvými rajčaty a bazalkou

Nic nechutná ze zahrádky lépe než domácí rajčata. Barevná, šťavnatá a hlavně voňavá rajčátka, na která se stačí jenom podívat a sbíhají...

Sladké recepty

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Bezlepkové recepty

Domácí majonéza se šalotkou

Víte, že majonéza má původ ve Francii? Denně kolem ní chodíme v obchodě a často ji máme v lednici. Rádi ji přidáváme...

Cestování

11 důvodů, proč je super cestovat ve dvou

Cestování s vaším partnerem nebo partnerkou z vás udělá pár snů. Naučíte se respektovat jeden druhého a vaše cesty budou bezpečnější.

Dovolená vs dovolená aneb Asie s cestovkou? Netřeba

Když se rozhodnete podívat do světa, máte 2 základní možnosti. Být "cestovatelem", který poznává, objevuje a ochutnává. Nebo "turistou", který dává přednost...

20 věcí, které byste měli vědět, než se vydáte do Indonésie

Indonésie to jsou hory, moře, rýžová pole, nekonečně dlouhé cesty a hlavně lidé s těmi nejširšími úsměvy, které jsme kdy na cestách viděli. Je to země...