Asijský okurkový salát se sezamovými semínky

osvěžující a zdravý

Nové recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Nejjemnější dýňová polévka s kokosovým mlékem

Podzim asi nepatří mezi nejoblíbenější roční období. Ale přece jen je na něm mnoho krásného. Když se zářivě zelené listy okolních stromů...

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Vyrábím s láskou

Tak my už to v Indonésii pomalu balíme a zítra letíme zpět do Jakarty, kde máme dva poslední dny z naší pěti měsíční cesty. No a protože už se nemůžu dočkat až zase budu moct rochnit v kuchyni, posílám malou vlaštovku na zdravé letní osvěžení.

Okurky, okurčičky. Kdo by je neměl rád. A co teprve vychlazený okurkový salát, který by v tomhle horku pořádně osvěžil. A nejen osvěžil, ale doplnil letní grilovačku, ke které se hodí něco lehkého. Tento rychlý recept je inspirovaný asijskou kuchyní, která je lehce stravitelná, zdravá a dokonale vyvážená. A přesně takový je tento salát s křupavými okurkami a neobyčejně dobrou zálivkou.

Kombinuje jemnou chuť salátových okurek s kyselostí rýžového octa, pikantním chilli a křupavými sezamovými semínky. Naprosto dokonalá kombinace pro všechny, kteří hledají inspiraci na letní salát nebo lehkou přílohu. Hotový je za pár minutek a je tak vynikající, že už jiný okurkový salát nebudete chtít. Tak jdeme na to.

• doba přípravy: 15 minut • doba chlazení: 30 minut • počet porcí: 4

INGREDIENCE

  • 2 střední salátové okurky
  • 1 menší červená cibule nebo několik šalotek
  • 2-3 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžička medu (nebo třtinového cukru)
  • 2 lžičky sojové omáčky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce světlých sezamových semínek
  • 1 lžička černých sezamových semínek (na ozdobu)
  • 1-2 čerstvé červené chilli papričky (podle chuti a pálivosti)

POSTUP

1 NAKRÁJÍME SI INGREDIENCE: Okurky omyjeme a nakrájíme na tenké plátky, které potom lehce osušíme v kuchyňských utěrkách, abychom je zbavili přebytečné vlhkosti. Pokud tento krok vynecháme, musíme počítat s tím, že během chlazení salátu okurky pustí trochu více vody. Cibulku nakrájíme na tenké proužky. Vše dáme do větší mísy.

2SMÍCHÁME SI ZÁLIVKU A OCHUTÍME: Smícháme si zálivku z rýžového octa, oleje, medu, sojové omáčky a soli. Hotovu zálivku vlijeme k okurkám a cibulce a pořádně promícháme. Ochutnáme a dochutíme solí, medem, nebo rýžovým octem podle chuti.

3ORESTUJEME SEZAM: Sezamová semínka si krátce orestujeme na pánvi, aby se rozvinula jejich chuť.

4PŘIDÁME SEMÍNKA A CHILLI: Nakonec do salátu přidáme pokrájené chilli papričky a opražená sezamová semínka.

5VYCHLADÍME A SERVÍRUJEME: Chladíme v lednici nejméně půl hodiny a podáváme.

TIPY

Zkuste také přidat jemně nakrájenou červenou papriku nebo pár snítek čerstvého koriandru.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Polévka z červené řepy s pečenou cizrnou

Co v zimě zahřeje víc, než opravdu horká krémová polévka. A do takové polévky se nejlépe hodí pořádná zelenina, která dodá vitamíny....

Sladké recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Bezlepkové recepty

Polévka z červené řepy s pečenou cizrnou

Co v zimě zahřeje víc, než opravdu horká krémová polévka. A do takové polévky se nejlépe hodí pořádná zelenina, která dodá vitamíny....

Cestování

Doprava v Indonésii: Ty nejzajímavější postřehy

Chystáte se do Indonésie a váháte jakým způsobem cestovat? Na skútru, autobusem, vlakem, nebo třeba taxíkem? Nebo jste jen zvědaví, jak to...

Dovolená vs dovolená aneb Asie s cestovkou? Netřeba

Když se rozhodnete podívat do světa, máte 2 základní možnosti. Být "cestovatelem", který poznává, objevuje a ochutnává. Nebo "turistou", který dává přednost...

Indonéská kuchyně: Kde se najíst a jak se domluvit + slovník

Jednou z nejdůležitějších cestovatelských otázek je ,,Kde se najíst a jak se domluvit.“ Angličtina totiž světu nevládne tak úplně všude a proto...