Dokonale vychlazený okurkový salát do horkých letních dnů. Tento rychlý recept je inspirovaný asijskou kuchyní a tak nečekejte klasiku z dětství, ale řízné chutě, svěží zálivku a křupavá sezamová semínka. 🙂 Naprosto dokonalá kombinace pro všechny, kteří hledají inspiraci na letní osvěžení. Hotový je za pár minutek, tak jdeme na to.
• doba přípravy: 15 minut • počet porcí: 4
INGREDIENCE
na salát
- 2 salátové okurky
- 1 menší červená cibule
- 1-2 čerstvé červené chilli papričky (podle chuti a pálivosti)
na zálivku
- 2 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžička medu
- 2 lžičky sójové omáčky
- 1/2 lžičky soli
k servírování
- 1 lžíce světlých sezamových semínek
- 1 lžíce černých sezamových semínek
TIPY
DALŠÍ INGREDIENCE
Zkuste přidat také jemně nakrájenou červenou papriku nebo pár snítek čerstvého koriandru.
POSTUP
1 SALÁT: Okurky nakrájíme na tenké plátky, cibulku nakrájíme na tenké proužky. Vše dáme do větší mísy.
2ZÁLIVKA: Smícháme všechny ingredience z odstavce „na zálivku“ (rýžový ocet, olej, med, sójová omáčka a sůl. Hotovu zálivku smícháme s nakrájenou zeleninu a finálně dochutíme.
3SEZAM A CHILLI: Sezamová semínka si krátce orestujeme na pánvi a přidáme je do salátu společně s pokrájeným chilli.
4SERVÍRUJEME: Salátek servírujeme vychlazený k asijským jídlům, grilování a nebo jen tak na chuť. 🙂 Tip: Pokud budete salátek před podáváním chladit v lednici, přidejte opražená semínka až ve chvíli, kdy jej vyndáte.
Dobrou chuť přeje Judit