Indonéská kuchyně: Kde se najíst a jak se domluvit + slovník

Rady, tipy a speciální česko-indonéský slovník z terénu.

To nejnovější

Pro vaši radost

spot_img

Jednou z nejdůležitějších cestovatelských otázek je ,,Kde se najíst a jak se domluvit.“ Angličtina totiž světu nevládne tak úplně všude a proto jsem pro vás připravila praktické informace o restauracích a jídelnách a také poctivý „jídelní“ slovníček, který bude vaším pomocníkem od prvního dne.

Jídlo je součástí kultury. Pravé kouzlo cestování je nejen v poznávání přírodních krás a památek, ale i v poznávání lidí a zvyků. Vodopády, chrámy, moře, to všechno je krásné, ale kuchyni, tu tvoří lidé tady a teď. A už díky malé znalosti místního jazyka se vám otevřou dveře do úplně nového světa. Toho opravdového.

Kde si dát hotové jídlo?

WARUNG

Menší soukromé jídelníčky, u kterých majitel (a zároveň kuchař) často i bydlí. Vpředu je jídelna s pár plastovými stolky a vzadu vchod do domu. Uvnitř warungu proto můžete vidět povalující se rodinné příslušníky, děti i zvířata. Jídlo z warungů je zpravidla nejchutnější. Kuchař se totiž většinou zaměřuje na konkrétní typ jídla a ten tak umí skvěle. Warungy proto někdy nesou rovnou název jídla, které se v nich vaří (warung sate, warung nasi goreng, warung kopi atd).

A jak poznáte, co si můžete dát? Pokud to není zřejmé přímo z názvu warungu, pak je to jisto jistě všude napsané. A to rovnou zvenku. Cenově jsou warungy velmi přívětivé, za obyčejné jídlo utratíte kolem 20 Kč za porci.

RUMAH MAKAN

Neboli restaurace jsou také častou záležitostí, i když warungů je nejvíce. Rumah makan jsou větší jídelny, kde pracuje více lidí a většinou se tam nebydlí. 🙂 Nabídka jídel tu bývá širší a taky o něco dražší. I tady se dozvíte “jídelníček” hned před vstupem.

POJÍZDNÉ JÍDELNY

Další způsob jak se najíst dobře a za pár korun. Stánek vždy tlačí jeho právoplatný majitel, který cinká lžičkou do mísy, aby všichni věděli že jede. Někteří mají pojízdnou jídelnu přidělanou rovnou na skútru. V těchto stáncích bývá jen jedno jídlo, nejčastěji je to polévka s knedlíčkem bakso, plněné knedlíčky nebo smažené kuře. Jídlo dostanete do pytlíku, novin, či krabičky a někdy má takový stánek i parkoviště se židličkou, takže se můžete najíst na místě. Speciální jsou také stánky se saté (špízy), které voní široko daleko.

FAST FOODY A „ZÁPADNÍ“ STYL RESTAURACÍ

Ve větších městech, turistických centrech a hotelích najdete samozřejmě klasické západní restaurace, koktejl bary, sushi, mexické jídlo, burgery, vegan a raw bistra, Pizza Hut, Starbucks, KFC, McDonald a další dobře známé i neznáme fast foody. Nesmíme taky zapomenout na spoustu čínských restaurací. Ceny těchto restaurací a fast foodů se odvíjí od lokality. Některé jsou cenově jako u nás a jiné se přizpůsobili spíše (zejména na Bali častým) Australanům, takže jsou poměrně drahé.

Kam pro pár surovin nebo něco na zub?

MALÉ SAMOOBSLUHY

Téměř všude budete narážet na Indomarty, Alfamarty, Cocomarty a tak vůbec marty, neboli místní samoobsluhy. A kde chybí tento řetězec, tam je menší soukromý prodejce. V martech najdete instantní nudlové polévky, brambůrky, sušenky, zmrzliny, pití a drogérii. Můžete si zde připravit polévku i kávu a venku posedět. Navíc je tam bezplatné parkoviště a když prší, můžete se hezky schovat. Ceny jsou relativně nízké, drogérie je dražší.

OVOCE A ZELENINA

Ovoce najdete ve stáncích i v autech ze kterých se rovnou prodává. Najdete vše od melounů, banánů, ananasů, papáji, (dovozových) jablek a hrušek, guavy, avokáda, dračího ovoce a také místního hadího ovoce (salak) či dalších netradičních druhů. Banány, melouny a duriany mívají také samostatné stánky, kde je cena většinou o něco nižší. V méně obydlených částech musíte ale ovoce trochu hledat.

S hledáním zeleninového stánku to může být horší. Když ale najdete, objevíte všelijaké zelené lupení, rajčata, šalotky, okurky, lilky a fazolky. Mimo to zde lze zakoupit také vajíčka, tofu, tempeh a pár dalších nezbytností. Na Bali je těchto stánků relativně hodně, v jiných částích Indonésie je musíte více hledat a nebo vyrazit na velké ranní trhy.

Ceny ovoce a zeleniny se liší podle stánku i sezóny.

VELKÉ „ZÁPADNÍ“ OBCHODY

Na pořádný nákup po evropsku musíte vyrazit do marketu ve městě. V těch lepších obchodech (jako je Pepito a Carrefour) najdete všechno na co si jen vzpomenete. Cena „nemístních“ výrobků je ale velmi drahá. Šunka a sýry (cca 80 Kč za pár plátků), chleba (cca 40 Kč), lahev vína (cca 400 Kč), zelenina a ovoce (cca 3x dražší než na ulici), čokolády (např ritter sport za cca 60 Kč) a tak dále a tak dále. Chodí sem nakupovat spíš bohatší vrstva a cizinci. Na některých ostrovech ale budete Carrefour hledat těžko, my ho potkali jen na Bali. Sečteno, podtrženo… Vyplatí se nakupovat na ulici. 🙂

Jak se domluvit v neturistických jídelnách?

Možná si říkáte ,,No jak, anglicky přece!“. No ne tak úplně. Místní, kteří nežijí z turismu umí málokdy byť i jediné slovo. A mimo Bali, část Lomboku a turistické přímořské oblasti se bez pár slovíček zrátka neobejdete. I když výjimky potvrzují pravidlo. 🙂

KOUZELNÉ SLOVÍČKO BAWA PULANG (indonéské take away)

Chcete jídlo s sebou? Žádný problém, dělají to všichni a v jídelnách jsou na to připraveni. Stačí si objednat a pak říct kouzelné slovíčko „bawa pulang“, což znamená s sebou. Nandají vám to do igelitových pytlíků, novin, či krabiček a je hotovo.

JAK SI OBJEDNAT A KOMU ZAPLATIT?

Zkrátka přijdete k tomu, kdo nandavá jídlo, nebo tam jen tak postává a spustíte. Výjimečně také narazíte na vychytaný systém s předtištěnou účtenkou, která je zároveň menu. Vy si ji vyplníte a odevzdáte. Ať tak nebo tak, v místních jídelnách se jídlo platí při odchodu člověku, který vám ho nandal. Spropitné není zvykem a ani ho nechtějí. U nákupu surovin ve stáncích prostě jen k pokladně donesete to, co jste si vybrali a je to. 🙂 Klasicky po našem.

SEA FOOD OBJEDNÁVKA

Pokud zavítáte do speciální jídelny připravující plody moře, budete postaveni před volbu. Není tu totiž stálá nabídka. Vyberete si prstem to na co máte chuť, oni vám řeknou kolik váží a cenu, vy kývnete (nebo zavrtíte). Pak vám nabídnou úpravu (gril, smažené, na másle, sladkokyselé). A nakonec už jen přílohy (rýže, smažená rýže, zelenina, špenát). Vypadá to jednoduše, ale trochu to komplikuje fakt, že komunikace bude pravděpodobně probíhat v indonéštině. 🙂 Pár slov anglicky ale občas v přímořských oblastech umí a určitě si poradíte rukama a nohama.

Způsob servírování

Každé jídlo má svůj typický způsob servírování, několik věcí se ale moc neliší. Sambal (chilli pasta), kecap (hustá sladká sójová omáčka), rýže a jako pití čaj. Tam kde se jí kuře, nebo mořské plody najdete zpravidla také umyvadlo, protože se jí rukama. A častá náhrada talířů? Proutěné košíky, do kterých se položí list papíru a na to hromádky jídla. Super rychle uklizené a praktické.

SMAŽENÁ A PEČENÁ JÍDLA

Ta jsou podávána s bílou rýží, sambalem, kecapem a několika plátky zeleniny. Když je někde napsáno třeba ayam goreng, téměř vždy to znamená, že vám naservírují také rýži a tyto doplňky. Můžete se setkat také s kouskem smaženého tofu nebo tempehu. Celé toto jídlo je nazýváno komplit nebo paket (balíček).

NUDLOVÁ A RÝŽOVÁ JÍDLA

Jsou podávána se zeleninovou oblohou, vaječnou plackou a křupavými lupínky zvanými krupuk. Samozřejmě ale záleží také na kuchaři.

SLOVNÍK INDONÉSKÉ KUCHYNĚ

Tak teď už známe základní informace a můžeme jít na praktickou stránku a tedy slovník toho nejdůležitějšího.

Část 1.: Základní slova

MASO

maso – daging
kuřecí – ayam
kozí – kambing
hovězí – sapi
vepřové – babi
kachní – bebek
dršťky – babat
játra – ati ampela

MOŘSKÉ PLODY A RYBY

krevety – udang
krab – kepiting
chobotnice / kalamáry – cumi cumi
ryba – ikan
lele – sumec

PŘÍLOHY A DALŠÍ NEZBYTNÉ SUROVINY

rýže – nasi
nudle – mie
vlasové nudle – bihun
vajíčko – telur
sýr – keju
čokoláda – coklat
oříšky – kacang

OVOCE A ZELENINA

ovoce – buah
banán – pisang
pomeranč – jeruk
meloun – melon
mango – mangga
avokádo – alpukat
guava – jambu
zelenina – sayur
špenát – kangkung
brambory – kentang

NÁPOJE

nápoje – minuman
čaj – teh
káva – kopi
džus – jus
mléko – susu
studený – es

ÚPRAVY JÍDLA

smažený – goreng
pečený – bakar
obalovaný – tepung
vařený – rebus

OMÁČKY A CHUTĚ

omáčka – saus/saos
sladkokyselý – asam manis
pikantní – pedas
manis – sladký
na másle – mentega
rica rica – pikantní směs koření z chilli
kecap/kecap manis – hustá sladká sójová omáčka
sambal – speciální omáčky vyrobené z chilli, rajčat, česneku,…

OSTATNÍ JÍDLA

polévka – sop, soto
kari – gule/gulai
krupuk – nejrůznější smažené lupínky
kaše – bubur

Část 2.: Názvy jídel

ayam bakar/ayam goreng – pečené kuře/smažené kuře
ayam penyet – smažené kuře, které je následně podrceno
babi guling – hody z prasátka, maso, křupky, polévka, bylinky a rýže
bakso – kulatý masový knedlíček, který se přidává do polévek a nudlí
bihun goreng – smažené vlasové nudle
bubur ayam – rýžová kaše s kuřecím masem, cibulkou a omáčkami
cap cay – zeleninová směs bez masa nebo s masem
gado gado – zeleninový salát s arašídovou omáčkou, vejcem a tempehem
gorengan – smažené kousky pečiva plněné nejrůznějšími náplněmi
gulai/gule kambing – kozí kari polévka
ikan bakar – pečená ryba
kwetiaw – smažené placaté nudle se zeleninou i masem
lak lak – malé zelené lívanečky podávané s kokosem a sirupem
martabak – plněná vajíčková palačinka na slano
masakan padang – typ stravování, nejrůznější mističky s masem, vnitřnostmi a rýží
mie ayam/mie ayam bakso – nudle s kuřecím masem a kousky špenátu/a karbanátky
mie goreng/mie rebus – smažené nudle/vařené nudle
nasi campur – rýže a spousta masových i zeleninových příloh
nasi goreng – smažená rýže
nasi timbel – rýže vařená v banánovém listu podávaná s masem, tofu, tempehem a dalším
nasi putih/nasi uduk – čistá bílá rýže/rýže vařená v kokosovém mléce
pecel/nasi pecel – zelenina s arašídovou omáčkou/a rýží
pecel lele – pečený sumec se zeleninovým salátem pecel
pisang goreng – smažený banán
sate – grilované masové špízy
sayur asem – zeleninový vývar s kukuřicí
siomay – plněné knedlíčky podávané s arašídovou omáčkou
soto ayam/soto sapi/soto babi/soto bakso/sop buntut – polévka kuřecí/polévka hovězí/polévka vepřová/polévka knedlíčková/polévka z hovězí oháňky
soto betawi – polévka s kokosovým mlékem
tahu goreng/tempe goreng – smažené tofu/smažený tempeh
terang bulan – plněná palačinka na sladko
udang asam manis/udang bakar – krevety ve sladkokyselé omáčce/grilované krevety

Další podrobnosti a detaily o jídlech najdete v tomto článku. Včetně orientačních cen a fotek. 🙂

A jak se na cestách stravujete vy? Vyhledáváte místní restaurace a jídelny? A jaké jsou vaše zkušenosti a tipy?

Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

O mě a o blogu

spot_img

Pro vaši radost

spot_img

Vegetariánské recepty

Veganské recepty

Bezlepkové recepty

Z našich cest