Indonéská kuchyně: Kde se najíst a jak se domluvit + slovník

rady, tipy a speciální česko-indonéský slovník z terénu

Nové recepty

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

A je to tady! Třikrát hurá, třikrát sláva. Sluníčko, teplo, jaro je tu. Všechno se probouzí ze zimního spánku a vládne veselá...

Klasika jménem Pad Thai

Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské "národní jídlo" a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel,...

Vyrábím s láskou

Jednou z nejdůležitějších cestovatelských otázek je ,,Kde se najíst a jak se domluvit.“ Angličtina totiž světu nevládne tak úplně všude a proto jsem pro vás připravila informace o restauracích a jídelnách i poctivý “jídelní” slovníček, který bude vaším pomocníkem od prvního dne. Vše je osobně ověřené a vyzkoušené.

Jídlo je součástí kultury. Pravé kouzlo cestování je nejen v poznávání přírodních krás a památek, ale i v poznávání lidí a zvyků. Vodopády, chrámy, moře, to všechno je krásné, ale kuchyni, tu tvoří lidé teď a tady. A díky té malé znalosti místního jazyka se vám tak otevřou dveře do skutečných míst, kde můžete začít poznávat plnými doušky. Pojďme si tedy projít co a jak právě v místech, kde anglicky nebude mluvit nikdo.

KDE SE NAJÍST A CO TAM HLEDAT?

WARUNG

Menší soukromé jídelníčky, u kterých majitel (a zároveň kuchař) často i bydlí. Vpředu je jídelna s pár plastovými stolky a vzadu vchod do domu. Uvnitř warungu proto můžete vidět povalující-se rodinné příslušníky. Jídlo z warungů je nejchutnější, specializují se na konkrétní typ jídla, který připravují lépe než ostatní. Warungy proto někdy nesou název jídla, které v nich vaří (warung sate, warung nasi goreng, warung kopi atd).

Jak poznáte, co si můžete dát? Pokud to není zřejmé přímo z názvu warungu, pak je to jisto jistě všude napsané. A to rovnou zvenku. Cenově jsou warungy velmi přívětivé, za obyčejné jídlo utratíte kolem 20 Kč za porci.

RUMAH MAKAN

Neboli restaurace jsou také častou záležitostí, i když warungů je nejvíce. Rumah makan jsou větší jídelny, kde pracuje více lidí a nebydlí se tam. 🙂 Nabídka jídel tu bývá širší a lehce dražší. I tady se dozvíte “jídelníček” hned před vstupem.

POJÍZDNÉ MINIJÍDELNY

Jsou dalším způsobem jak se najíst dobře a za pár korun. Stánek vždy tlačí jeho právoplatný majitel, který cinká lžičkou do mísy, aby všichni věděli že jede kolem. A někteří mají pojízdnou jídelnu přidělanou rovnou na skútru. V těchto stáncích bývá jedno jídlo, nejčastěji je to polévka s knedlíčkem bakso, plněné knedlíčky, nebo smažené kuře. Jídlo dostanete do pytlíku, novin, či krabičky a někdy má takový stánek i parkoviště se židličkou, takže se můžete najíst na místě. Speciální jsou také stánky se saté, které voní široko daleko.

A CO OSTATNÍ?

Ve větších městech a turistických centrech najdete západní restaurace, koktejl bary, sushi, mexické jídlo, burgery, vegan raw bistra, Pizza Hut, Starbucks, KFC, McDonald a další. Nesmíme taky zapomenout na spoustu čínských restaurací. Ceny těchto restaurací a fast foodů se odvíjí od lokality, některé jsou cenově jako u nás a jiné se přizpůsobili Australanům, takže si je dopřejete jen, když už máte indonéského jídla dost. 🙂

A kam zaskočit, když chcete ovoce, zeleninu, nebo něco na zub?

SAMOOBSLUHY

Téměř všude budete narážet na Indomarty, Alfamarty, Cocomarty a tak vůbec marty, neboli místní samoobsluhy. A kde chybí tento řetězec, tam je menší soukromý prodejce. V martech najdete instantní nudlové polévky, brambůrky, sušenky, zmrzliny, pití a drogérii. Můžete si zde připravit polévku i kávu a venku si posedět. Navíc je tam bezplatné parkoviště a když prší, můžete se hezky schovat. Ceny jsou relativně nízké, drogérie je dražší. Na Bali najdete také samoobsluhy pro nejbohatší – Pepito a podobně, ceny jsou naprosto šílené a rozhodně se vyplatí tam chodit pouze pro ovesné vločky, které jinde neseženete. 🙂

OVOCE A ZELENINA

Ovoce najdete ve stáncích i na korbách menších náklaďáků, ze kterých se rovnou prodává. Najdete vše od melounů, banánů, ananasů, papáji, rambutanu, (dovozových) jablek a hrušek, guavy, avokáda, dračího ovoce a saláků. Je toho opravdu hodně a ochutnejte to všechno. Banány, melouny a duriany mívají i samostatné stánky, kde je cena nižší. V méně obydlených částech musíte ale ovoce trochu hledat.

S hledáním zeleniny to někde může být horší (hlavně na Jávě). Když ale najdete, v malém špinavém stánečku si vyrochníte všelijaké zelené lupení, rajčata, limety, šalotky, okurky, lilky a fazolky. Mimo to mívají také vajíčka, tofu, tempeh a pár dalších nezbytností. Na Bali je těchto stánků relativně hodně.

Ceny jsou nižší než u nás, vše ale záleží na stánku a sezóně. Banány můžete sehnat za 15 i za 30 Kč/kilo a tak je to se vším. Záleží na lokalitě, trpělivosti a výběru.

NA POŘÁDNÝ NÁKUP

Na pořádný nákup po evropsku musíte jít do marketu ve velkém městě. V těch lepších obchodech (jako je Carrefour) budete mít všechno, co si jen vysníte. Šunka a sýry (80 Kč za pár plátků), chleba (40 Kč), víno (kolem 400 Kč), zelenina a ovoce (3x dražší než na ulici), dovozové čokolády (ritter sport za 60 Kč) a tak dále a tak dále. Chodí sem nakupovat spíš bohatší vrstva a cizinci. Na některých ostrovech ale budete Carrefour hledat těžko, my ho potkali jen na Bali. Sečteno, podtrženo. Rozhodně se vyplatí nakupovat na ulici.

JAK SE DOMLUVIT + PÁR TIPŮ

KOUZELNÉ SLOVÍČKO BAWA PULANG (indonéské take away)

Chcete jídlo s sebou? Žádný problém, dělají to všichni a v jídelnách jsou na to připraveni. Stačí si objednat a pak říct kouzelné slovíčko bawa pulang, což znamená indonésky s sebou. Nandají vám to do igelitových pytlíků, novin, či krabiček a je hotovo. Zvládají i polévky. 🙂

JAK SI OBJEDNAT A KOMU ZAPLATIT?

Zkrátka přijdete k tomu, kdo nandavá jídlo, nebo tam jen tak postává a spustíte. Výjimečně ale narazíte na vychytaný systém s předtištěnou účtenku, která je zároveň menu. Vy si ji vyplníte a odevzdáte. Ať tak nebo tak, v místních jídelnách se jídlo platí při odchodu tomu co vám ho nandal. Spropitné není zvykem nechávat a ani ho nechtějí.

SEA FOOD OBJEDNÁVKA

Pokud zavítáte do speciální jídelny připravující seafood, budete postaveni před volbu. Není tu stálá nabídka, já se to co se vylovilo v moři. Vyberete si na co máte chuť, oni vám řeknou kolik váží a cenu, vy kývnete (nebo zavrtíte), pak vám nabídnou úpravu (gril, smažené, na másle, sladkokyselé). A pak už jen přílohy (rýže, smažená rýže, zelenina, špenát). A pak už jen čaj a je hotovo! Trochu to komplikuje fakt, že komunikace bude pravděpodobně probíhat v indonéštině. Pár slov ale v přímořských oblastech umí a určitě si poradíte. Je to lahůdka a nikde neumí rybu připravit lépe.

ZPŮSOB SERVÍROVÁNÍ

Každé jídlo má typický způsob podávání. Několik věcí se ale moc neliší. Chilli omáčka sambal, sojovka kecap, rýže a jako pití čaj. A tam kde se jí kuře, nebo sea food najdete zpravidla umyvadlo, protože se jí rukama. A častá náhrada talířů? Proutěné košíky, do kterých se položí list papíru a na to hromádky jídla. Super rychle uklizené, praktické a bez námahy. 🙂

SMAŽENÁ A PEČENÁ JÍDLA

Jsou podávána s čistou bílou rýží, sambalem, sojovkou kecap a několika plátky zeleniny. Když je někde napsáno třeba ayam goreng, téměř vždy to znamená, že vám naservírují také rýži a tyto doplňky. Můžete se setkat také s kouskem tofu nebo tempehu. Celé toto jídlo je nazýváno komplit nebo paket (balíček).

NUDLOVÁ A RÝŽOVÁ JÍDLA

Jsou podávána se zeleninovou oblohou, vaječnou plackou a křupavými lupínky krupuk. Samozřejmě ale záleží na kuchaři.

A teď? Jdeme na slovník!

SLOVNÍK INDONÉSKÉ KUCHYNĚ

Teď už víme kde se najíst a jdeme na slovník! Část 1 obsahuje základní slova, díky kterým se naučíte poskládat a poznat jídla, chutě, suroviny i úpravy. V části 2 se dozvíte hotové názvy jídel.

ČÁST 1. ZÁKLADNÍ SLOVA

maso – daging
kuřecí – ayam
kozí – kambing
hovězí – sapi
vepřové – babi
kachní – bebek
dršťky – babat
játra – ati ampela

mořské plody a ryby
krevety – udang
krab – kepiting
chobotnice / kalamáry – cumi cumi
ryba – ikan
lele – sumec

přílohy, důležité suroviny a zelenina
rýže – nasi
nudle – mie
vlasové nudle – bihun
vajíčko – telur
sýr – keju
čokoláda – coklat
oříšky – kacang
zelenina – sayur
špenát – kangkung
brambory – kentang

ovoce – buah
banán – pisang
pomeranč – jeruk
meloun – melon
mango – mangga
avokádo – alpukat
guava – jambu

nápoje – minuman
čaj – teh
káva – kopi
džus – jus
mléko – susu
studený – es

úpravy jídla
smažený – goreng
pečený – bakar
obalovaný – tepung
vařený – rebus

omáčky a chutě
omáčka – saus / saos
sladkokyselý – asam manis
pikantní – pedas
na másle – mentega
rica rica – pikantní směs koření z chilli
kecap / kecap manis – speciální hustá sojová omáčka
sambal – speciální omáčky vyrobené z chilli, rajčat, česneku,…

co se jinam nevešlo
polévka – sop, soto
kari – gule / gulai
krupuk – nejrůznější smažené lupínky
kaše – bubur

ČÁST 2. NÁZVY JÍDEL

ayam bakar / ayam goreng – pečené kuře/smažené kuře
ayam penyet – smažené kuře, které je následně rozdrceno paličkou
babi guling – hody z rožněného prasátka, maso, křupky, polévka, bylinky a rýže
bakso – kulatý karbanátek, který se přidává do polévek a nudlí
bihun goreng – smažené vlasové nudle
bubur ayam – rýžová kaše s kuřecím masem, cibulkou a omáčkami
cap cay – zeleninová směs bez masa nebo s masem
gado gado – zeleninový salát s arašídovou omáčkou, vejcem a tempehem
gorengan – smažené kousky pečiva plněné nejrůznějšími náplněmi
gulai / gule kambing – kozí kari polévka
ikan bakar – pečená ryba
kwetiaw – smažené placaté nudle se zeleninou i masem
lak lak – malé zelené lívanečky podávané s kokosem a sirupem
martabak – plněná vajíčková palačinka na slano
masakan padang – typ stravování, nejrůznější mističky s masem, vnitřnostmi a rýží
mie ayam / mie ayam bakso – nudle s kuřecím masem a kousky špenátu/a karbanátky
mie goreng / mie rebus – smažené nudle/vařené nudle
nasi campur – rýže a spousta masových i zeleninových příloh
nasi goreng – smažená rýže
nasi timbel – rýže vařená v banánovém listu podávaná s masem, tofu, tempehem a dalším
nasi putih / nasi uduk – čistá bílá rýže/rýže vařená v kokosovém mléce
pecel / nasi pecel – zelenina s arašídovou omáčkou/a rýží
pecel lele – pečený sumec se zeleninovým salátem pecel
pisang goreng – smažený banán
sate – grilované masové špízy
sayur asem – zeleninový vývar s kukuřicí
siomay – plněné knedlíčky podávané s arašídovou omáčkou
soto ayam / soto sapi /soto babi / soto bakso / sop buntut – polévka kuřecí / polévka hovězí / polévka vepřová / polévka knedlíčková / polévka z hovězí oháňky
soto betawi – polévka s kokosovým mlékem
tahu / tempe goreng – smažené tofu / smažený tempeh
terang bulan – plněná palačinka na sladko
udang asam manis / udang bakar – krevety ve sladkokyselé omáčce / grilované krevety

Další podrobnosti a detaily o jídlech najdete v tomto článku, kde najdete více o každém jídle, chutích a orientační ceny, které se určitě budou každému cestovateli hodit. 🙂

A jak se na cestách stravujete vy? Vyhledáváte místní restaurace a jídelny? A jaké jsou vaše zkušenosti a tipy? Pište, pište.

Judit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Čokoládová quinoa a banány a kandovaými ořechy

Quiona. Pro jednoho moderní zrní, pro druhého nepostradatelná součást zdravého jídla. V mé kuchyni si našla místo teprve nedávno a o to...

Sladké recepty

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Bezlepkové recepty

Těstoviny s avokádovým pestem a parmezánem

Vyzkoušejte vynikající jarní těstoviny s avokádovo-špenátovou omáčkou. Hotové jsou raz dva a proto se skvěle hodí jako rychlý oběd, nebo lehká večeře....

Cestování

Indonéská kuchyně: Tohle musíte ochutnat!

Indonéská kuchyně je rozmanitá jako Indonésie sama. Na každém ostrově a někdy dokonce v každém městě se připravují variace na tradiční jídla...

Doprava v Indonésii: Ty nejzajímavější postřehy

Chystáte se do Indonésie a váháte jakým způsobem cestovat? Na skútru, autobusem, vlakem, nebo třeba taxíkem? Nebo jste jen zvědaví, jak to...

Jak jsme se vydali do Indonésie

Když jsme v loni v podvečer seděli na srílanské pláži, zrodil se nám v hlavě plán, že bychom si chtěli vyzkoušet život...