Dokonalé brownies z černých fazolí

bezlepkové, zdravé, zkrátka skvělé

Nové recepty

Vyrábím s láskou

spot_img

Tak už to bude měsíc, co jsme v Indonésii. Právě teď sedím venku, kde je asi 30°C ve stínu, píšu recept a koukám na podivně si počínající mravence. Pozorovali jste někdy mravence? Ta jejich týmová práce a snaha odnést cokoli kamkoli a kudykoli ať je to sebevětší, to je něco. Ne, že by indonéští mravenci nedokázali odnést cokoli kamkoli a kudykoli. Jen ta týmová práce trochu zaostává. Naběhají u toho 5x více, než je třeba, vybírají si zásadně tu nejhorší cestu a většinou to vypadá tak, že 4 něco nesou a dalších 6 na ně střídavě kouká a občas pobíhá kolem. A v hlavě se jim honí ,,Jako jo já bych jim i pomohl, ale už se nikam nevejdu a co kdybych to zkazil. Stačí když budu dělat, že něco dělám, aby to vypadalo, že se neflákám.”

Nejzajímavější na tom ale je, že podobný styl práce mají i místní lidští obyvatelé. ? A teď kdo od koho to okoukal. Tak to byla malá vsuvka ze života hmyzu a teď už k tomu vaření.

A teď k receptu.
Letí to tu jako blázen a teprve dnes jsem se dostala na kuchařskou notu, abych s vámi opět sdílela nějaký ten recept. Tuhle večer totiž tak přemýšlím, co bych si asi dala, kdybych si mohla vybrat a vzpomněla jsem si na úžasně vláčné bezlepkové brownies z černých fazolí (black beans brownies) a na obrovskou sklenici vychlazeného mléka. A protože já si brownies dalších x měsíců neupeču, pusťte se do toho a dejte si i za mě! Je to naprostá pohádka.

Nenechte se odradit fazolemi, chuť je neutrální a díky nim jsou brownies vláčné a lehce stravitelné. Je to asi jako s mrkvovým dortem, nebo cuketovým koláčem, dokud vám někdo neřekne, co v tom je, chuťově to nepoznáte, ale na vláčnosti je to ihned znát. A co hlavně potřebujeme? Předem uvařené černé fazole, kvalitní kakao a kokosový olej.

JAK SPRÁVNĚ UVAŘIT FAZOLE?

Fazole namočíme do vody nejlépe na 12 hodin a pak je vaříme cca 1 hodinu doměkka v nesolené vodě. Scedíme, necháme vychladnout a máme připraveno. A můžeme se pustit do přípravy brownies.

• doba přípravy: 15 minut • doba pečení: 30-40 min • počet porcí: 8-10

INGREDIENCE

  • 500 g předem uvařených černých fazolí (black beans)
  • 150 g cukru
  • 3 střední vejce
  • 70 g kokosového oleje
  • 100 g hořké čokolády + 50 g na posypání (lze použít i veganskou čokoládu)
  • 70 g kakaa (půl hrnku)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli

POSTUP

1PŘEDPŘÍPRAVA: Předem uvařené a scezené černé fazole si dáme do větší mísy (jak správně uvařit fazole najdete výše v textu). Troubu si rozehřejeme na 180°C a připravíme si těsto. Ingredience na těsto mixujeme v robotu, ale jde to i tyčovým mixérem.

2JDEME NA TĚSTO: Ve vodní lázni si rozehřejeme 100 g hořké čokolády, smícháme ji s rozpuštěným kokosovým olejem a lžičkou vanilkového extraktu. Čokoládovou směs vlijeme k fazolím a rozmixujeme do hladka. Bokem si rozklepneme vejce, vmícháme do nich připravený cukr, kakao a špetku soli, přidáme také jedlou sodu a prášek do pečiva. Vaječnou směs vlijeme do připraveného základu a pořádně promícháme, nebo párkrát promixujeme, aby se vše spojilo v jedno těsto. Hotová směs je poměrně tuhá, nelekejte se.

3PEČENÍ: Nyní si připravíme plech, na kterém budeme brownies péct. Ten vyložíme pečícím papírem (včetně okrajů), nebo vymažeme máslem a vysypeme kakaem, aby se brownies nepřilepilo. Hotovou směs vlijeme a rozetřeme na připravený plech, nakonec vše posypeme kousky čokolády. Pečeme při 180°C cca 30-40 minut podle výkonu trouby, ale lepší než čas je kontrola špejlí. Stačí zapíchnout do středu a pokud je po vyjmutí čistá, nebo je na ní jen pár drobečků, je hotovo. Já jsem při tomto množství ingrediencí zvolila plech cca 30×20 cm. Když zvolíte menší plech, bude třeba brownies jen o trochu déle péct.

4SERVÍRUJEME: Podáváme se sklenicí vychlazeného mléka a talířkem, protože se přímo rozsýpá.

Brownies z černých fazolí je pro mě naprosté čokoládové nebe. Oproti tomu klasickému je velice křehké, lehce stravitelné a ideální pro bezlepkové stravování.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

spot_img

Vyrábím s láskou

spot_img

Vege a vegan recepty

Sladké recepty

Bezlepkové recepty

Cestování