Před pár dny jsem si vzpomněla na úžasně vláčné bezlepkové brownies z černých fazolí a na obrovskou sklenici vychlazeného mléka. Recept, který jsem pro vás připravila a dnes na něj přišla ta pravá chvíle. Je hotový raz dva a nemá konkurenci. 🙂
• doba přípravy: 1 hodina • počet porcí: 8 až 10
INGREDIENCE
Použila jsem vysoký plech o velikosti cca 30×20 cm.
na brownies
- 500 g předem uvařených černých fazolí
- 150 g medu nebo jiného sladidla (datlový sirup, kokosový sirup, atd. nebo cukr)
- 3 střední vejce od šťastných slepiček
- 70 g kokosového oleje
- 200 g kvalitní hořké čokolády
- 70 g kvalitního kakaa
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
k servírování
- sklenice vychlazeného mléka nebo rostlinného nápoje
- čerstvé ovoce (jahody, maliny, borůvky, atd)
- ovocný rozvar
- zakysaná smetana nebo rostlinný jogurt
TIPY
JAK SPRÁVNĚ UVAŘIT FAZOLE?
Fazole namočíme do vody nejlépe na 12 hodin a pak je vaříme cca 1 hodinu doměkka v nesolené vodě. Scedíme a necháme vychladnout.
POSTUP
1TĚSTO: Ve vodní lázni rozehřejeme 100 g čokolády a smícháme ji s kokosovým olejem a vanilkovým extraktem. Tuto směs vlijeme k fazolím a rozmixujeme na hladký krém. Bokem si rozklepneme vejce, vmícháme do nich med, kakao a špetku soli, přidáme také jedlou sodu a prášek do pečiva. Tuto směs vlijeme do připraveného čoko základu a pořádně promícháme v jedno těsto. Nakonec do této směsi vmícháme zbylých 100 g čokolády, kterou si pokrájíme na drobné kousky.
2PEČENÍ: Formu, ve které budeme brownies péct, vyložíme pečícím papírem (včetně okrajů) a hotovou směs do ní rovnoměrně rozprostřeme. Pečeme na 180°C cca 30 až 40 minut (záleží na velikosti zvolené formy a tedy výšce těsta). Tip: Jak snadno ověřit, že už je hotovo? Do středu těsta stačí zapíchnout špejli a pokud není po vyjmutí olepená syrovým těstem, nebo je na ní jen pár drobečků, je hotovo.
3SERVÍRUJEME: Hotové brownies jsou velmi křehké a krásně vláčné. Podáváme je se sklenicí vychlazeného mléka a podle chuti s ovocem, ovocným rozvarem či trochou zakysané smetany nebo rostlinného jogurtu.
Dobrou chuť přeje Judit