Dokonalé brownies z černých fazolí

bezlepkové, zdravé, zkrátka skvělé

Nové recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Nejjemnější dýňová polévka s kokosovým mlékem

Podzim asi nepatří mezi nejoblíbenější roční období. Ale přece jen je na něm mnoho krásného. Když se zářivě zelené listy okolních stromů...

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Vyrábím s láskou

Tak už to bude měsíc, co jsme v Indonésii. Právě teď sedím venku, kde je asi 30°C ve stínu, píšu recept a koukám na podivně si počínající mravence. Pozorovali jste někdy mravence? Ta jejich týmová práce a snaha odnést cokoli kamkoli a kudykoli ať je to sebevětší, to je něco. Ne, že by indonéští mravenci nedokázali odnést cokoli kamkoli a kudykoli. Jen ta týmová práce trochu zaostává. Naběhají u toho 5x více, než je třeba, vybírají si zásadně tu nejhorší cestu a většinou to vypadá tak, že 4 něco nesou a dalších 6 na ně střídavě kouká a občas pobíhá kolem. A v hlavě se jim honí ,,Jako jo já bych jim i pomohl, ale už se nikam nevejdu a co kdybych to zkazil. Stačí když budu dělat, že něco dělám, aby to vypadalo, že se neflákám.”

Nejzajímavější na tom ale je, že podobný styl práce mají i místní lidští obyvatelé. 🙂 A teď kdo od koho to okoukal. Tak to byla malá vsuvka ze života hmyzu a teď už k tomu vaření.

A teď k receptu.
Letí to tu jako blázen a teprve dnes jsem se dostala na kuchařskou notu, abych s vámi opět sdílela nějaký ten recept. Tuhle večer totiž tak přemýšlím, co bych si asi dala, kdybych si mohla vybrat a vzpomněla jsem si na úžasně vláčné bezlepkové brownies z černých fazolí (black beans brownies) a na obrovskou sklenici vychlazeného mléka. A protože já si brownies dalších x měsíců neupeču, pusťte se do toho a dejte si i za mě! Je to naprostá pohádka.

Nenechte se odradit fazolemi, chuť je neutrální a díky nim jsou brownies vláčné a lehce stravitelné. Je to asi jako s mrkvovým dortem, nebo cuketovým koláčem, dokud vám někdo neřekne, co v tom je, chuťově to nepoznáte, ale na vláčnosti je to ihned znát. A co hlavně potřebujeme? Předem uvařené černé fazole, kvalitní kakao a kokosový olej.

JAK SPRÁVNĚ UVAŘIT FAZOLE?

Fazole namočíme do vody nejlépe na 12 hodin a pak je vaříme cca 1 hodinu doměkka v nesolené vodě. Scedíme, necháme vychladnout a máme připraveno. A můžeme se pustit do přípravy brownies.

• doba přípravy: 15 minut • doba pečení: 30-40 min • počet porcí: 8-10

INGREDIENCE

  • 500 g předem uvařených černých fazolí (black beans)
  • 150 g cukru
  • 3 střední vejce
  • 70 g kokosového oleje
  • 100 g hořké čokolády + 50 g na posypání (lze použít i veganskou čokoládu)
  • 70 g kakaa (půl hrnku)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli

POSTUP

1PŘEDPŘÍPRAVA: Předem uvařené a scezené černé fazole si dáme do větší mísy (jak správně uvařit fazole najdete výše v textu). Troubu si rozehřejeme na 180°C a připravíme si těsto. Ingredience na těsto mixujeme v robotu, ale jde to i tyčovým mixérem.

2JDEME NA TĚSTO: Ve vodní lázni si rozehřejeme 100 g hořké čokolády, smícháme ji s rozpuštěným kokosovým olejem a lžičkou vanilkového extraktu. Čokoládovou směs vlijeme k fazolím a rozmixujeme do hladka. Bokem si rozklepneme vejce, vmícháme do nich připravený cukr, kakao a špetku soli, přidáme také jedlou sodu a prášek do pečiva. Vaječnou směs vlijeme do připraveného základu a pořádně promícháme, nebo párkrát promixujeme, aby se vše spojilo v jedno těsto. Hotová směs je poměrně tuhá, nelekejte se.

3PEČENÍ: Nyní si připravíme plech, na kterém budeme brownies péct. Ten vyložíme pečícím papírem (včetně okrajů), nebo vymažeme máslem a vysypeme kakaem, aby se brownies nepřilepilo. Hotovou směs vlijeme a rozetřeme na připravený plech, nakonec vše posypeme kousky čokolády. Pečeme při 180°C cca 30-40 minut podle výkonu trouby, ale lepší než čas je kontrola špejlí. Stačí zapíchnout do středu a pokud je po vyjmutí čistá, nebo je na ní jen pár drobečků, je hotovo. Já jsem při tomto množství ingrediencí zvolila plech cca 30×20 cm. Když zvolíte menší plech, bude třeba brownies jen o trochu déle péct.

4SERVÍRUJEME: Podáváme se sklenicí vychlazeného mléka a talířkem, protože se přímo rozsýpá.

Brownies z černých fazolí je pro mě naprosté čokoládové nebe. Oproti tomu klasickému je velice křehké, lehce stravitelné a ideální pro bezlepkové stravování.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Krémová batátová polévka s červenou čočkou

,,Jaké je tvé nejoblíbenější jídlo?“ Zeptá se čas od času babička nebo děda a já nedokážu nikdy odpovědět. Když jsem byla malá,...

Sladké recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Bezlepkové recepty

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Cestování

22 způsobů, jak pracovat na cestách

Jako bakalář sociálních věd nemám na pracovním trhu úplně na růžích ustláno. To mi ale nebrání dnes žít a pracovat v zahraničí....

Jak jsme se vydali do Indonésie

Když jsme v loni v podvečer seděli na srílanské pláži, zrodil se nám v hlavě plán, že bychom si chtěli vyzkoušet život...

Jak koupit skútr v Indonésii

Když padlo rozhodnutí, že to bude právě Indonésie, která nám půl roku bude dělat domov, bylo taky hned jasné, že bez skútru...