Milí, vítám vás u prvního receptu po dlooouhé odmlce, která na tomto blogu panovala v podstatě od roku 2019. Proč tomu tak bylo a co se událo se dozvíte na stránce O mě a o blogu a určitě se o tom ještě více rozepíšu v nějakém následném článku.
Nyní máme březen 2022, my jsme právě ve Španělsku a já se po velké životní změně opět naplno vracím k mému zamilovanému vaření. A především sdílení s vámi.
Vše bude ale v tak trochu jiné podobě
Ve zdravější, odlehčenější a opravdovější. Proč, jak, kudy a na co se můžete těšit se dozvíte taktéž na stránce O mě a o blogu, tak si ji utíkejte přečíst, ať vám vše zapadá a pořádně se těšíte. 🙂
K mnoha původním receptům jsem také doplnila zdravější varianty + mnoho tipů na to, jak vše uvařit ve verzi bez živočišných produktů, cukru i lepku. Samozřejmě jsem zachovala všechny recepty, které tu jsou roky a stále jsou vaše oblíbené.
„Trávu s tofu“ nečekejte
I když bude nyní mnoho věcí jinak, žádnou „trávu s tofu“ (či jiné běžné představy o zdravém jídle) nečekejte. Bude to zábavná hra ingrediencí a chutí, které vás budou bavit a možná, že objevíte spoustu nové inspirace nejen do kuchyně, ale také do života. Naučíme se vařit bez živočišných surovin, cukru i lepku. Budeme sbírat a pracovat s bylinkami a jedlými plody z přírody. A především budou naše talíře plné čerstvých surovin, chutí a barev!
U receptů navíc najdete tipy, jak jídlo jednoduše proměnit na verzi s živočišnými produkty. Takže radost budou mít i zapřisáhlí maso/vejce/mléko žrouti, na které často ukazujeme, když říkáme že u nás doma změna není možná, protože rodina by to nejedla. 🙂
Bude to pořádná životní jízda!
První recept nového Koření Života
A první recept, který si představíme v této nové éře Koření Života budou skvělé (bezlepkové veganské) lívance z ovesných vloček, banánů a dalších pokladů.
Jako doplněk si uděláme také jednoduchý „jogurt“ z keshu ořechů s medem a květy borovice. Květy borovice jsou samozřejmě velmi sezónní záležitostí, takže jsou volitelné a jogurt je v uvozovkách protože se nejedná o kvašený produkt. Ve své podstatě je to tedy spíše dip, ale v receptu zastává místo jogurtu.
Navíc v tipech se dozvíte proč je důležité namáčet ořechy a také jakou roli hrají chia semínka. Jste připraveni? Jdeme na recept.
• doba přípravy: 30 min (+ cca 8 hodin na namáčení) • počet porcí: cca 20 ks lívanců
INGREDIENCE
na lívance
- 2 větší zralé banány
- 2 zarovnané hrnky ovesných vloček (hrnek o objemu cca 250 ml)
- 2 lžíce chia semínek
- 2 lžíce mletých lněných semínek
- 4 lžíce konopných semínek
- 4 lžíce předem uvařené quinoi (použila jsem černou)
- 1 lžíce skořice
- 1 lžíce kokosového sirupu nebo medu
- olivový nebo kokosový olej (na pečení)
na keshu „jogurt“
- 1 hrnek keshu ořechů (hrnek o objemu cca 250 ml)
- cca 4 lžíce ovesného mléka z namočených vloček (nebo jiného rostlinného mléka)
- 2 lžíce kokosového sirupu nebo medu
- 2 lžíce citronové šťávy
- špetka skořice
- 6 borovicových květů
k servírování
- domácí keshu „jogurt“ nebo jiný rostlinný jogurt (kokosový, ovesný atd.)
- oblíbené sezónní ovoce (borůvky, maliny, ostružiny, jahody, jablka, hrušky, švestky, atd.)
- oblíbený sirup (kokosový, datlový atd.) nebo med
TIPY
PROČ NAMÁČET VLOČKY A OŘECHY? A PROČ MLETÁ LNĚNÁ SEMÍNKA?
Ovesné vločky a ořechy namáčíme přes noc kvůli takzvané „aktivaci“. Díky tomuto procesu jsou poté mnohem lépe stravitelnější, výživnější a tělo z nich dokáže využít maximální hodnotu. A jak je to se lněnými semínky? Možná si říkáte, jestli je nemůžete použít celá. Můžete, ale rozmixovaná, mletá, nebo nadrcená jsou pro tělo mnohem lépe stravitelnější a tedy opět výživnější.
FUNKCE CHIA SEMÍNEK
Chia semínka mají v tomto receptu hned dvojí význam. Ten první je samozřejmě množství důležitých živin a vitamínů, mimo to ale také krásně nabobtnají a celou směs spojí. Tím nahradí funkci vajec nejen z pohledu bílkovin, ale také z pohledu „pojidla“ a lívance budu krásně držet.
BOROVICOVÉ KVĚTY
Na jaře (v květnu) si můžeme tyto krásné květy nasbírat na procházkách v přírodě. Mají jemnou pryskyřičnou chuť a obsahují spoustu vitamínů a antioxidantů.
ZKUSTE EXPERIMENTOVAT
Nebojte se experimentovat a do lívanců přidat i jiná semínka. Například místo konopných semínek můžete zkusit mák a lívance servírovat třeba se švestkami. Do kokosového „jogurtu“ místo skořice klidně použijte vanilku a nebo různé ovoce. A k servírování přidejte třeba kvalitní rozpuštěnou čokoládu, domácí džemy a nebo jedlé jarní květy. Vše je dovoleno, jen nezapomeňte zachovat poměr a ve směsi na lívance určitě nevynechávejte vločky, banány a ani chia semínka, ty mají svou funkční roli. 🙂
POSTUP
1NAMÁČENÍ INGREDIENCÍ: V jedné míse smícháme ovesné vločky s chia semínky a zalijeme vodou tak, aby bylo vše ponořené cca 2 cm pod hladinou. Ve druhé míse zalijeme vodou keshu ořechy. Oboje necháme pracovat ideálně přes noc (cca 8 hodin) a na snídani bude akorát namočeno. 🙂
2DOMÁCÍ OVESNÉ MLÉKO: Po cca 8 h namáčení scedíme ovesné vločky s chia semínky. Tip: Cedíme nad mísou a přes jemnější cedník. Ze směsi potřebujeme dostat co nejvíce tekutiny, takže lehce mačkáme. Do mísy nám tak prokape domácí ovesné mléko a jemný cedník zaručí, že nepropadnou chia semínka a drobné kousky vloček. Mléko potom můžete nechat husté a nebo jej doředit vodou a uchovat do receptů.
3TĚSTO NA LÍVANCE: Jakmile máme směs ovesných vloček a chia semínek scezenou, dáme ji do mixéru a přidáme všechny zbylé ingredience z odstavce „na lívance“ (banány, mleté lněné semínko, konopné semínko, předem uvařenou quinou, skořici a sirup nebo med). OLEJ NE (ten je na pečení). Vše rozmixujeme v hladké těsto.
4PEČEME: Nyní začínáme péct lívance a to na větší pánvi vyložené pečícím papírem a na trošce oleje. Těsto dáváme na rozpálený olej pomocí lžíce a neděláme lívance příliš velké, aby se nám dobře otáčely. Pečeme několik minut z obou stran do zlatova. Tip: Pokud máte kvalitní a opravdu nepřilnavou pánev, nemusíte používat pečící papír.
5KESHU „JOGURT“: Během pečení scedíme namočené keshu ořechy a do hladka rozmixujeme všechny ingredience z odstavce „na keshu „jogurt“ (keshu ořechy, ovesné mléko, sirup nebo med, citronová šťáva, skořice a borovicové květy). Výsledný „jogurt“ dochutíme podle chuti a případně doladíme konzistenci (ovesným mlékem).
6SERVÍRUJEME: Hotové lívance servírujeme s domácím keshu „jogurtem“ (nebo jiným rostlinným jogurtem), ovocem a zakápnuté oblíbeným sirupem nebo medem. A nebo zvolte cokoli vás jen napadne a to od ovoce až po čokoládu a další dobroty. 🙂
Dobrou chuť přeje Judit