Rychlé nachos z tortilly

hotové raz dva a mají mnoho variant

Nové recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Nejjemnější dýňová polévka s kokosovým mlékem

Podzim asi nepatří mezi nejoblíbenější roční období. Ale přece jen je na něm mnoho krásného. Když se zářivě zelené listy okolních stromů...

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Vyrábím s láskou

Neujíždím si na brambůrkách ani slaných tyčinkách. Na co ale doma nedáme dopustit, jsou nachos. Vždyť jsou tak vynikající a navíc krásně křupou! Nejvíc mě na nich baví, že můžeme vymýšlet stále nové varianty. Nejraději je ale stejně máme s domácím guacamole. Půlku obvykle sníme ještě u kuchyňské linky a k filmu toho pak moc nezbývá. Jenže… ta krémová chuť avokáda se svěžími rajčátky, výraznou chutí čerstvého koriandru a kyselostí limetky je prostě tak perfektní, že nejde odolat.

Avokádo je vlastně ve všech ohledech moje oblíbené. Nedávno jsem se pustila do raw dortu, ve kterém byl kakaový krém z avokáda a byl naprosto vynikající. Recept se chystá.

Teď už ale zpátky k nachos, tentokrát k těm rychlým z tortill, které můžete upravit na sto způsobů. A tady je základní recept se zajímavými tipy.

• doba přípravy včetně pečení: 15 minut • počet porcí: 2 tortilly na osobu

INGREDIENCE

  • oblíbené tortilly (pšeničné nebo kukuřičné)
  • olivový olej
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

POSTUP

1 PŘIPRAVÍME TORTILLY: Tortilly nakrájíme na trojúhelníčky, vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme z obou stran lehce olivovým olejem (nejlépe to jde štětečkem), posypeme solí i čerstvě mletým pepřem.

2PEČEME: Nachos dáme do předehřáté trouby a pečeme na 200° a zhruba 5 minut. Pozor, jde to dost rychle. Tak ať nic nepřipálíte.

Tak to je základní recept a pod fotografií najdete nejrůznější tipy a varianty, které musíte vyzkoušet!

DALŠÍ VARIANTY

Ještě než nachos dáte upéct do trouby, můžete si je ochutit jen podle své fantazie.
Olivový olej zkuste nahradit slunečnicovým, vynikající jsou také s ochucenými oleji, zkuste třeba bazalkový, česnekový, nebo chilli. A tady pár receptů na vyzkoušení.

S OLIVOVÝM OLEJEM, ČESNEKEM A SOLÍ

Tip: Čerstvý česnek je lepší promíchat s olejem a hotovou směsí nachos potřít, nebo použijte sušený česnek.

S OLIVOVÝM OLEJEM, CHILLI, LIMETOU, SOLÍ A ČERSTVÝM KORIANDREM

Do olivového oleje přimícháme pár kapek limetové šťávy, špetku mletého chilli a hotovou směsí potíráme nachos, posolíme a těsně před dopečením posypeme nachos jemně nakrájeným koriandrem. Tip: Pro exotičtější chuť zkuste přidat špetku mletého římského kmínu.

S OLIVOVÝM OLEJEM, OREGÁNEM A SOLÍ

Nachos potřeme olivovým olejem, lehce posypeme oregánem a posolíme a pečeme. Tip: Oregáno můžeme vyměnit za jinou oblíbenou bylinku, zkuste třeba tymián nebo rozmarýn, ke kterému je vynikající rajčatová salsa.

S OLIVOVÝM OLEJEM A CHEDDAREM

Nachos potřeme olivovým olejem a dáme péct, těsně před dopečením nachos zlehka posypeme strouhaným cheddarem, který necháme lehce roztéct.

S OLIVOVÝM OLEJEM, SEZAMEM A SOLÍ

Nachos potřeme olivovým olejem, posolíme, lehce posypeme sezamovými semínky a pečeme.

SLADKÉ SE SKOŘICÍ A CUKREM

Nachos lehce potřeme rozpuštěným máslem, posypeme třtinovým cukrem, skořicí a pečeme.

A co k nachos? Zkuste domácí rajčatovou salsu, nebo avokádové guacamole.

A jaká varianta je vaše nejoblíbenější? Máte nějaký zajímavý recept, o který byste se s námi rádi podělili? Pište do komentářů pod článkem, těším se.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

A je to tady! Třikrát hurá, třikrát sláva. Sluníčko, teplo, jaro je tu. Všechno se probouzí ze zimního spánku a vládne veselá...

Sladké recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Bezlepkové recepty

Indonéská kuchyně: Soto ayam, kuřecí vývar, který vás postaví na nohy

Velké podzimní polévkování pokračuje. Protože pořádná horká polévka je stejně nejlepším lékem na zahřátí a každé podzimní nachlazení. A dnes to platí...

Cestování

22 způsobů, jak pracovat na cestách

Jako bakalář sociálních věd nemám na pracovním trhu úplně na růžích ustláno. To mi ale nebrání dnes žít a pracovat v zahraničí....

Dovolená vs dovolená aneb Asie s cestovkou? Netřeba

Když se rozhodnete podívat do světa, máte 2 základní možnosti. Být "cestovatelem", který poznává, objevuje a ochutnává. Nebo "turistou", který dává přednost...

Za svým snem

Pět měsíců v Indonésii už bude brzo za námi, a kromě hromady zážitků a zkušeností si s sebou domů povezeme šílenou chuť...