Nejjemnější avokádové guacamole

s rajčátky a koriandrem

Nové recepty

Vyrábím s láskou

spot_img

A jo tady. Po (alespoň pro mě) dlooooooouhé zimní sezóně konečně přichází jaro. Spousta lidí kolem mě říká, že zimu miluje. Že léto nemusí, protože když je ti zima, nabalíš se a je to! Ale když je ti vedro, neuděláš nic. Rok co rok K.A.T.E.G.O.R.I.C.K.Y Nesouhlasím protože jaro, léto a především sluníčko je pro mě jako obrovský žlutý smajlík. Jako ten co měla Lisa v Simpsonech na špatnou náladu.

Možná je to tím, že jsem narozená uprostřed léta a možná proto, že ve vodním znamení. A nebo taky proto, že mi nestačí ani 10 bund a pořád je mi zima a chodím ráda naboso. A možná proto, že miluju grilování. Grilujeme už od února to jo. Ale to sluníčko. To mi chybí. Zasněžená horská zima s modrým nebem je samozřejmě krásná i pro mě. A na Vánoce se těším už od prvního únorového grilování. Ale jaro a léto to je moje.

A synonymem pohody, jara a léta je pro mě, jak už jste asi pochopili, grilování. Grilování je pro mě stejná závislost jako to jaro, léto a sluníčko. A právě proto se s vámi chci podělit o takový “můj” recept na tradiční mexické avokádové guacamole, které u nás doma doslova žereme. Hodí se ke grilu jako salsa či dip, hodí se k nachos, které můžete chroupat než se pustíte do toho hlavního, hodí se k tortillám, jako pomazánka na snídani, jako chuťovka k asijským jídlům. No prostě ke všemu. Tak pojďme na to.

A na začátek ještě pár tipů.

TIPY

KDE SEHNAT ZRALÉ AVOKÁDO

Pokud se vám nepodaří sehnat rovnou zralé, stačí chvíli počkat. Jakékoli tvrdé avokádo do 2-3 dnů v pokojové teplotě “dojde” a je měkké a dobré jako to rovnou zralé. Nejlepší avokádo mají za mě v Lidlu. 🙂

BEZ KORIANDRU?

Do tradičního mexického guacamole samozřejmě patří koriandr, jenže ten není vždy všude k dostání a nebo taky někomu nemusí chutnat jeho typická chuť. Nebojte se proto experimentovat a klidně ho vynechte.

MAČKAT NEBO MIXOVAT?

Tradiční guacamole mačkat, extra krémové mixovat.

A teď už k receptu.

• doba přípravy: 10 minut • počet porcí: cca 2-4 podle toho jak si ho zamilujete

INGREDIENCE

  • 2 větší zralá avokáda
  • 1 velké zralé rajče (v zimním období raději cherry)
  • 2 lžíce zakysané smetany nebo hustého jogurtu
  • hrst čerstvých koriandrových listů
  • 1 menší červená cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 limeta
  • čerstvě mletý pepř
  • špetka soli

POSTUP

1 PŘÍPRAVA AVOKÁDA: Avokáda omyjeme, podélně rozpůlíme a vyndáme pecky, nakonec je zbavíme slupek (buď půjde slupka sloupnout a nebo vnitřek vyndejte lžící). Vyloupnuté avokádo nakrájíme na větší kousky, přidáme 2 lžíce zakysané smetany, česnek a rozmixujeme v hladký krém. A nebo vše zapracujeme ručně. ? Jak nám nálada a vybavení dovolí.

2ŠUP TAM S TÍM OSTATNÍM: Rajče, červenou cibulku a listy koriandru pokrájíme na jemno a přidáme k rozmixovanému avokádu. Nakonec ochutíme solí, pepřem a limetovou šťávou podle chuti.

3SERVÍRUJEME: Podáváme k čemu jen se nám zachce a nejlépe doplněné vychlazeným bílým vínem.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

spot_img

Vyrábím s láskou

spot_img

Vege a vegan recepty

Sladké recepty

Bezlepkové recepty

Cestování