A jo tady. Po (alespoň pro mě) dlooooooouhé zimní sezóně konečně přichází jaro. Spousta lidí kolem mě říká, že zimu miluje. Že léto nemusí, protože když je ti zima, nabalíš se a je to! Ale když je ti vedro, neuděláš nic. Rok co rok K.A.T.E.G.O.R.I.C.K.Y Nesouhlasím protože jaro, léto a především sluníčko je pro mě jako obrovský žlutý smajlík. Jako ten co měla Lisa v Simpsonech na špatnou náladu.

Možná je to tím, že jsem narozená uprostřed léta a možná proto, že ve vodním znamení. A nebo taky proto, že mi nestačí ani 10 bund a pořád je mi zima a chodím ráda naboso. A možná proto, že miluju grilování. Grilujeme už od února to jo. Ale to sluníčko. To mi chybí. Zasněžená horská zima s modrým nebem je samozřejmě krásná i pro mě. A na Vánoce se těším už od prvního únorového grilování. Ale jaro a léto to je moje. 🙂

A synonymem pohody, jara a léta je pro mě, jak už jste asi pochopili, grilování. Grilování je pro mě stejná závislost jako to jaro, léto a sluníčko. A právě proto se s vámi chci podělit o takový “můj” recept na tradiční mexické avokádové guacamole, které u nás doma doslova žereme. 🙂 Hodí se ke grilu jako salsa či dip, hodí se k nachos, které můžete chroupat než se pustíte do toho hlavního, hodí se k tortillám, jako pomazánka na snídani, jako chuťovka k asijským jídlům. No prostě ke všemu. Tak pojďme na to. 🙂

A na začátek ještě pár tipů.

tip

1. Kde sehnat zralé avokádo? Pokud se vám nepodaří sehnat rovnou zralé, stačí chvíli počkat. Jakékoli tvrdé avokádo do 2-3 dnů v pokojové teplotě “dojde” a je měkké a dobré jako to rovnou zralé. 🙂

2. Bylinky! Do tradičního mexického guacamole samozřejmě patří koriandr, jenže ten není vždy všude k dostání a nebo taky někomu nemusí chutnat jeho typická chuť. Nebojte se proto experimentovat, je to přece jen “náš” recept a tak si přidejte bylinky podle chuti – třeba hladkolistou petrželku.

3. Mačkat nebo mixovat? Tradiční guacamole mačkat, extra krémové mixovat. 🙂

A teď už k receptu.



doba přípravy: 10 minut  počet porcí: cca 2-4 podle toho jak si ho zamilujete


Nejjemnější avokádové guacamole

ingredience

• 2 větší zralá avokáda
• 1 velké zralé rajče (v zimním období raději cherry)
• 2 lžíce zakysané smetany nebo hustého jogurtu
• hrst čerstvých koriandrových listů
• 1 menší červená cibule
• 1-2 stroužky česneku
• 1 limeta
• čerstvě mletý pepř
• špetka soli

postup

1. příprava avokáda
Avokáda omyjeme, podélně rozpůlíme a vyndáme pecky, nakonec je zbavíme slupek (buď půjde slupka sloupnout a nebo vnitřek vyndejte lžící). Vyloupnuté avokádo nakrájíme na větší kousky, přidáme 2 lžíce zakysané smetany, česnek a rozmixujeme v hladký krém. A nebo vše zapracujeme ručně. 🙂 Jak nám nálada a vybavení dovolí.

2. šup tam s tím ostatním
Rajče, červenou cibulku a listy koriandru pokrájíme na jemno a přidáme k rozmixovanému avokádu. Nakonec ochutíme solí, pepřem a limetovou šťávou podle chuti.

3. podáváme
Podáváme k čemu jen se nám zachce a nejlépe doplněné vychlazeným bílým vínem. 🙂

Dobrou chuť přeje Judit a slibuje, že teď už bude zase přidávat více receptů!

     VYTISKNOUT RECEPT     

Nejjemnější avokádové guacamole Nejjemnější avokádové guacamole Nejjemnější avokádové guacamole Nejjemnější avokádové guacamole

Okomentovat