Nejjemnější avokádové guacamole

S rajčátky a koriandrem.

To nejnovější

spot_img

A jo tady. Po (alespoň pro mě) dlooooooouhé zimní sezóně konečně přichází jaro. Spousta lidí kolem mě říká, že zimu miluje. Že léto nemusí, protože když je ti zima, nabalíš se a je to. Ale když je ti vedro, neuděláš nic. Stejně si ale pořád myslím, že většina lidí miluje spíš tu Ladovskou zimu z hor, protože městská šedá upršená zima… brrrrr. Komu by se mohla líbit? 🙂

Rok co rok tedy ihned po Vánocích toužebně vyhlížím jaro, protože teplo a sluníčko je pro mě jako obrovská injekce energie. Možná je to tím, že jsem narozená uprostřed léta a možná proto, že ve vodním znamení. A nebo taky proto, že ráda chodím ráda naboso a miluju jíst venku. Hezky, pomalu a povídat si u toho. Jaro a léto to je moje.

A proto se s vámi chci podělit o recept na naše tradiční domácí guacamole, které nemůže chybět u žádného zahradního posezení nebo oslavy. Hodí se jako omáčka ke grilování, k nachos i jako pomazánka a ke všem jídlům inspirovaným mexickou kuchyní. Tam zaručeně nesmí chybět. Tak pojďme na to.

A na začátek si prozradíme jeden důležitý tip.

TIPY

KDE SEHNAT ZRALÉ AVOKÁDO A JAK HO POZNAT

Zralé avokádo poznáte jednoduše a to přímo pohmatem na slupku. Nesmí být tvrdé jako beton ale ani měkké jako máslo. Tvrdé avokádo vám v teplé místnosti dozraje do 2 až 7 dnů, takže si ještě počkáte, ale měkké bývá uvnitř hnědé, vláknité a není dobré. Je zkrátka přezrálé. Avokádo, které je akorát pod slupkou jemně pruží a není příliš měkké ani u stopky. Sehnat akorát zralé avokádo je ale oříšek a já to řeším tak, že kupuju tvrdá avokáda a doma je nechávám dozrát. Tedy počítám s tím, že ihned použít nepůjdou a pravidelně doplňuji zásobu na dozrání. Zejména když vím, že se chystá třeba oslava, kde nesmí chybět. Samozřejmě můžete sáhnout i po takzvaném „ready to eat“, ale málokdy se stává, že by bylo skutečně ihned k jídlu a jeho cena bývá výrazně vyšší.

• doba přípravy: 10 minut • počet porcí: cca 2 až 4 (podle chutě strávníků 🙂 )

INGREDIENCE

  • 2 větší zralá avokáda
  • 10 až 15 cherry rajčátek
  • 2 lžíce hustého jogurtu (volitelné)
  • 1 menší červená cibule
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • 1 limeta
  • hrst čerstvého koriandru
  • čerstvě mletý pepř
  • špetka soli

VEGANSKÁ VERZE

Stačí nahradit klasický jogurt za rostlinnou verzi a je to.

POSTUP

1 AVOKÁDO: Avokáda podélně rozpůlíme, vyndáme pecky a krásný zralý vnitřek vydlabeme lžící. Vydlabanou dužinu dáme do mixéru, přidáme jogurt a česnek a rozmixujeme v hladký krém. Tip: Pokud nemáme po ruce mixér, můžeme avokáda rozmačkat vidličkou a zbylé ingredience přimíchat.

2ŠUP TAM S TÍM OSTATNÍM: Rajče, červenou cibulku a listy koriandru pokrájíme na jemno a přidáme k avokádovému základu. Nakonec ochutíme solí, pepřem a limetovou šťávou.

3SERVÍRUJEME: Servírujeme jako omáčku ke grilování, k nachos i jako pomazánku a ke všem jídlům inspirovaným mexickou kuchyní.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

spot_img
spot_img

Z našich cest