Nejjemnější avokádové guacamole

s rajčátky a koriandrem

Nové recepty

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

A je to tady! Třikrát hurá, třikrát sláva. Sluníčko, teplo, jaro je tu. Všechno se probouzí ze zimního spánku a vládne veselá...

Klasika jménem Pad Thai

Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské "národní jídlo" a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel,...

Vyrábím s láskou

A jo tady. Po (alespoň pro mě) dlooooooouhé zimní sezóně konečně přichází jaro. Spousta lidí kolem mě říká, že zimu miluje. Že léto nemusí, protože když je ti zima, nabalíš se a je to! Ale když je ti vedro, neuděláš nic. Rok co rok K.A.T.E.G.O.R.I.C.K.Y Nesouhlasím protože jaro, léto a především sluníčko je pro mě jako obrovský žlutý smajlík. Jako ten co měla Lisa v Simpsonech na špatnou náladu.

Možná je to tím, že jsem narozená uprostřed léta a možná proto, že ve vodním znamení. A nebo taky proto, že mi nestačí ani 10 bund a pořád je mi zima a chodím ráda naboso. A možná proto, že miluju grilování. Grilujeme už od února to jo. Ale to sluníčko. To mi chybí. Zasněžená horská zima s modrým nebem je samozřejmě krásná i pro mě. A na Vánoce se těším už od prvního únorového grilování. Ale jaro a léto to je moje.

A synonymem pohody, jara a léta je pro mě, jak už jste asi pochopili, grilování. Grilování je pro mě stejná závislost jako to jaro, léto a sluníčko. A právě proto se s vámi chci podělit o takový “můj” recept na tradiční mexické avokádové guacamole, které u nás doma doslova žereme. Hodí se ke grilu jako salsa či dip, hodí se k nachos, které můžete chroupat než se pustíte do toho hlavního, hodí se k tortillám, jako pomazánka na snídani, jako chuťovka k asijským jídlům. No prostě ke všemu. Tak pojďme na to.

A na začátek ještě pár tipů.

TIPY

KDE SEHNAT ZRALÉ AVOKÁDO

Pokud se vám nepodaří sehnat rovnou zralé, stačí chvíli počkat. Jakékoli tvrdé avokádo do 2-3 dnů v pokojové teplotě “dojde” a je měkké a dobré jako to rovnou zralé. Nejlepší avokádo mají za mě v Lidlu. 🙂

BEZ KORIANDRU?

Do tradičního mexického guacamole samozřejmě patří koriandr, jenže ten není vždy všude k dostání a nebo taky někomu nemusí chutnat jeho typická chuť. Nebojte se proto experimentovat a klidně ho vynechte.

MAČKAT NEBO MIXOVAT?

Tradiční guacamole mačkat, extra krémové mixovat.

A teď už k receptu.

• doba přípravy: 10 minut • počet porcí: cca 2-4 podle toho jak si ho zamilujete

INGREDIENCE

  • 2 větší zralá avokáda
  • 1 velké zralé rajče (v zimním období raději cherry)
  • 2 lžíce zakysané smetany nebo hustého jogurtu
  • hrst čerstvých koriandrových listů
  • 1 menší červená cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 limeta
  • čerstvě mletý pepř
  • špetka soli

POSTUP

1 PŘÍPRAVA AVOKÁDA: Avokáda omyjeme, podélně rozpůlíme a vyndáme pecky, nakonec je zbavíme slupek (buď půjde slupka sloupnout a nebo vnitřek vyndejte lžící). Vyloupnuté avokádo nakrájíme na větší kousky, přidáme 2 lžíce zakysané smetany, česnek a rozmixujeme v hladký krém. A nebo vše zapracujeme ručně. 🙂 Jak nám nálada a vybavení dovolí.

2ŠUP TAM S TÍM OSTATNÍM: Rajče, červenou cibulku a listy koriandru pokrájíme na jemno a přidáme k rozmixovanému avokádu. Nakonec ochutíme solí, pepřem a limetovou šťávou podle chuti.

3SERVÍRUJEME: Podáváme k čemu jen se nám zachce a nejlépe doplněné vychlazeným bílým vínem.

Dobrou chuť přeje Judit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Italské těstoviny s čerstvými rajčaty a bazalkou

Nic nechutná ze zahrádky lépe než domácí rajčata. Barevná, šťavnatá a hlavně voňavá rajčátka, na která se stačí jenom podívat a sbíhají...

Sladké recepty

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Bezlepkové recepty

Domácí majonéza se šalotkou

Víte, že majonéza má původ ve Francii? Denně kolem ní chodíme v obchodě a často ji máme v lednici. Rádi ji přidáváme...

Cestování

Jak slaví Vánoce a Nový rok v Brazílii. Poznejte vánoční zvyky a tradiční jídlo

Brazílie je o Vánocích uprostřed léta. Dárky se rozdávají o půlnoci a sejde se celá brazilská rodina, která může mít i 50...

Dovolená vs dovolená aneb Asie s cestovkou? Netřeba

Když se rozhodnete podívat do světa, máte 2 základní možnosti. Být "cestovatelem", který poznává, objevuje a ochutnává. Nebo "turistou", který dává přednost...

Indonéská kuchyně: Tohle musíte ochutnat!

Indonéská kuchyně je rozmanitá jako Indonésie sama. Na každém ostrově a někdy dokonce v každém městě se připravují variace na tradiční jídla...