Indonéská kuchyně: 15 faktů a zajímavostí

Ingredience, chutě i zvláštnosti.

To nejnovější

Pro vaši radost

spot_img

Poznávání místní kuchyně patří na cestách k mým největším zálibám. Jídlo pro mě nikdy neznamenalo jen “palivo”. Běžet o polední pauze do kuchyňky a ohřát si v mikrovlnce zbytky od včerejška, to není nic pro mě. Jím nerada sama a už vůbec nedokážu jíst ve stresu. Ať už jde o narozeninovou večeři, nebo prostý oběd s kamarády mezi prací, jídlo je pro mě “kulturní zážitek“ či „malá slavnost“, kterou si vychutnávám a nerada spěchám.

V cizině je to pak o to zábavnější. Skrze jídlo se dozvíte spoustu zajímavých věcí. Poznáte kulturu, místní obyvatele, zvyky a navíc můžete pozorovat dění. Indonéská kuchyně je rozmanitá jako Indonésie sama a kuchař od kuchaře má jiný recept. Celou Indonésii ale přece jen spojuje několik věcí… A ty si dnes prozradíme.

HLADOVĚT NEBUDETE

Jestli je někde opravdu hodně jídla, tak je to právě v Indonésii. O pojízdné stánky a malé jídelny zvané warung doslova zakopáváte, což je ve srovnání s jinými asijskými zeměmi částečně úleva. Města jsou kapitola sama o sobě, tam nevíte, kam dřív. I v každé malé vesničce ale najdete vždycky něco na zub. Místní jsou zvyklí chodit pro jídlo ven a to cestovatelům hraje do karet.

NA HYGIENU NEKOUKEJTE

Pokud si potrpíte na sterilní čistotu, tak do míst kde se připravuje jídlo raději ani nenahlížejte. Malé pochybně vypadající kuchyňky by česká hygiena dávno zavřela, ale to k tomu prostě patří. 🙂 Nebojte se, z našich zkušeností můžu říct, že když nám bylo špatně, vždycky to bylo v lepší restauraci nebo hotelu, kde není zdaleka takový odbyt surovin jako v jídelnách na ulici, kam chodí místní denně.

SMAŽENÉ KRÁLOVSTVÍ

Indonéská kuchyně je velmi mastná a smažená. Olejem se tu opravdu nešetří. Smažení je vynikající způsob desinfekce v horkém počasí a také levná a chutná úprava většiny pokrmů. Smažené kuře, smažená rýže, smažené nudle, smažené ryby, smažená zelenina a dokonce i smažené ovoce a moučníky. Kdo nesmaží, jako by nebyl.

KFC MÁ MNOHO PODOB

V Indonésii milují smažená kuřata. V každém větším městě najdete KFC, CFC či JFC. Na vesničkách a v menších městech to pak řeší pojízdným stánkem na který se nalepí písmena (něco)FC (fried chicken) a už to jede.

TEMPEH, TOFU A KRUPUK

Tofu asi všichni známe a tempeh je jeho přímý sourozenec. Oba tyto poklady z fermentovaných sójových bobů mají původ právě v Indonésii a podle toho to taky vypadá na talířích. Servíruje se skoro ke všemu a to dokonce i k jídlům s masem. Je velmi chutný a často je také součástí nejrůznějších salátů a rýže. Tofu i tempeh se samozřejmě smaží.

Krupuk je indonéská legenda stejně jako tofu s tempehem. Malé křupavé lupínky, či velké spletené placky vyráběné z tapiokové mouky a dalších ingrediencí. Krupuk má nejen mnoho různých tvarů, ale také barev a příchutí od slaných až po rybí. Krupuk najdete v dózách, v sáčcích, ve velkých pytlích na trzích a nebo rovnou na talíři. Je všudypřítomný. Další variantou je křupavý emping, který je o něco dražší a vyrábí se z jiných ingrediencí.

MASOŽRAVCI JSOU VELMI VÍTÁNI

V Indonésii sice není zvykem jíst velké kusy masa, steaky a řízky jako u nás, ale maso tu rozhodně nechybí. Nejlevnější maso je kuřecí, ostatní druhy masa jsou o něco dražší a kromě toho se jí také kozí a hovězí. Na Bali se jí i vepřové, ale hovězí najdete jen v muslimských jídelnách, tam ale zase nenarazíte na vepřové. Maso se připravuje na spoustu různých způsobů a zvíře se zpracuje vždy celé. Lepší maso se používá na smažení a špízy, horší pak do knedlíčků, kůže na křupky a kosti s vnitřnostmi do polévky.

ZELENINU NEČEKEJTE

V Indonésii je teplo a slunečno, a tak by člověk čekal, že zelenince se tu jenom daří a na talířích jí bude dost. Navíc v horkém počasí si všichni dají rádi vychlazený salát. Zní to logicky? Zní, jenže místní považují zeleninu (asi) za nepotřebnou a tak se s ní na stole setkáte jen málokdy. Většinou bude dušená, smažená, v polévce nebo na kraji talíře jako obloha. V místních stáncích najdete okurky, rajčata, mrkve, květák, vodní špenát, lilky, fazolky a kukuřici. Samozřejmě nechybí česnek a cibule, ale najít takový stánek může dát v určitých oblastech Indonésie dost zabrat. 🙂 Spolehnout se dá asi jen na ranní trhy ve městech.

OVOCNÝ RÁJ

U stánků hýřících barvami najdete banány, papáju, mango, avokádo, citrusy, dračí ovoce i ananas. Z méně známých druhů pak určitě ochutnejte salak známý jako hadí ovoce, rambutan, guavu, longan, karambolu a pichlavý durian, který je kapitolou sám o sobě. Z ovoce se dělají nejrůznější džusy i zmrzliny.

POKLAD ZVANÝ CAMBAL A KECAP

Stejně jako mají Italové parmezán, v Indonésii mají kecap a sambal. Kecap je hustá a sladká sójová omáčka, kterou se dochucují téměř všechna jídla. Někdy se do ní přidávají nasekané chilli papričky a šalotka, čemuž se potom říká sambal kecap. Sambal je tradiční indonéská pasta vyrobená z různých druhů chilli papriček a dalších ingrediencí jako jsou rajčata, limetky, rybičky, šalotka, zelená cibulka, česnek, zázvor a další. Existují stovky druhů, které se liší podle regionu a ingrediencí. Některý vám zachutná a jiný zase ne.

INSTANTNÍ ZÁZRAKY NA POČKÁNÍ

Lidé v Indonésii si rádi dají instantní polévku a jejich výběr je neskutečný. Ve stáncích u silnice, v jídelnách i v obchodech. Ty „lepší“ jsou v kulatých dózách a je v nich dokonce i maso. Výběr je opravdu široký, ale ve výsledku chutnají všechny podobně. Zajímavostí je, že nudle z těchto polévek se používají i na přípravu dalších nudlových jídel jako jsou smažené i vařené nudle a polévky.

BEZ RÝŽE ANI RÁNU

Asi nikoho nepřekvapí, že rýže je v Indonésii číslo 1. Mnoho jídel má v názvu nasi (rýže) a zatímco u nás se jedná pouze o přílohu, tady je rýže tím hlavním. Maso, zelenina, tofu, tempeh i vejce, to všechno jsou přílohy. Kromě neochucené bílé rýže se nejčastěji setkáte s nasi goreng (smažená rýže) a nasi campur (rýže a mix příloh).

RÁJ PRO MILOVNÍKY ČAJE A KÁVY

Čaj se pije horký i studený. Horký sladký čaj teh manis se po přidání ledu stane studeným zvaným es teh. Lahvový čaj je teh botol. Kávu můžete dostat na každém rohu a to pořádně silnou. Specialitou je známá cibetková káva kopi luwak, která je známá po celém světě.

DRSNÁ ZEMĚ PRO MILOVNÍKY ALKOHOLU

Indonésie je země s největším počtem muslimů na světě. Na alkohol tu jen tak nenarazíte a když ano, tak hlavně v turistických barech a za pořádné peníze. Na Bali už to takový problém není, místní si rádi dají pivo i rýžovou pálenku arak. Velké pivo 620 ml zde stojí kolem 60 Kč, pokud jej koupíte v obchodě. V Baru dáte za třetinku klidně i 90 Kč.

DARY MOŘE

Ryby a mořské plody najdete snadno a jsou vynikající. Warungy a restaurace jsou označeny jako „sea food“ a to i přesto, že tam anglicky nikdo neumí. Označení sea food není lákadlo pro cizince, prostě ho používají stejně jako některá další anglická slova, která jsou převzatá. V takovém sea food warungu najdete ryby, krevety i kalamáry a samozřejmě rýži.

CO PRODÁVAJÍ, VÍTE HNED

Jídelní lístek jen tak nepotkáte, není totiž potřeba. Každý prodávající napíše menu přímo zvenku na stánek a tak si můžete vybrat doslova za jízdy. Samozřejmě je v indonéštině, ale názvy se dají rychle naučit. Rady, tipy a jídelní slovníček najdete v tomto článku.

A ČÍM SE VLASTNĚ JÍ?

Během cestování po Indonésii zjistíte, že nůž je naprosto zbytečná věc. Běžnou výbavou je pouze vidlička a lžíce a to na ryby i na kuře. A samozřejmě svatosvaté ruce. Těmi se jí všechno a nejlépe. 🙂

Další články o životě v Indonésii a zajímavé tip najdete tady. Klik.

Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

O mě a o blogu

spot_img

Pro vaši radost

spot_img

Vegetariánské recepty

Veganské recepty

Bezlepkové recepty

Z našich cest