Indonéská kuchyně: 15 faktů a zajímavostí

ingredience, chutě i zvláštnosti

Nové recepty

Vyrábím s láskou

spot_img

Poznávání místní kuchyně patří na cestách k mým největším zálibám. Jídlo pro mě nikdy neznamenalo jen “najíst se”. Běžet o polední pauze do kuchyňky a ohřát si v mikrovlnce zbytky od včerejška, které do sebe v rychlosti naláduji, to není nic pro mě. Jím nerada sama a už vůbec ne ve stresu. Ať už jde o slavností večeři, nebo prostý oběd s kamarády mezi prací, je to pro mě “kulturní” zážitek, který si vychutnám a nerada spěchám. A tak je to jak na cestách, tak i doma.

V cizině je to pak o to zábavnější. Skrze jídlo se dozvíte spoustu zajímavých věcí. Poznáte kulturu, místní lidi, zvyky a naučíte se pozorovat, co se děje kolem vás. A to nemluvím o chutích. Indonéská kuchyně je rozmanitá jako Indonésie sama a kuchař od kuchaře má jiný recept. Celou Indonésii ale spojuje několik věcí, které si dnes všechny povíme.

15 faktů a zajímavostí o indonéské kuchyni je tady

  1. HLADOVĚT NEBUDETE: Jestli je někde hodně jídla, tak je to právě v Indonésii. O pojízdné stánky a malé jídelny zvané warung skoro zakopáváte, což je ve srovnání s jinými asijskými zeměmi obrovská úleva. Města jsou kapitola sama o sobě, tam nevíte, kam dříve, ale také v každé vesničce najdete vždycky něco na zub. Místní jsou zvyklí chodit pro jídlo ven a to cestovatelům hraje do karet.
  1. NA HYGIENU NEKOUKEJTE: Pokud máte slabší žaludek, tak do míst kde se připravuje jídlo radši nenahlížejte. Malé pochybně vypadající kuchyňky by česká hygiena dávno zavřela, ale to k tomu prostě patří a v Asii to není nic neobvyklého. Nebojte se toho, z našich zkušeností můžu říct, že když nám bylo špatně, vždycky to bylo v lepší restauraci nebo hotelu. Nikdy ne v poctivém místním pajzlíku a tak skoro nikde jinde nejíme.
  1. SMAŽENÉ KRÁLOVSTVÍ: Indonéská kuchyně je VELMI mastná a smažená. Olejem se tu nešetří. Smažení je vynikající způsob desinfekce v horkém počasí a také levná a chutná úprava většiny pokrmů. Smažené kuře, smažená rýže, smažené nudle, smažené ryby, smažená zelenina, a dokonce i smažené ovoce. Kdo nesmaží, jako by nebyl. Někdy už nám z toho jdou chutě kolem.
  1. KFC MÁ MNOHO PODOB: Lidé v Indonésii milují smažené kuře. V každém větším městě najdete KFC, CFC či JFC. Na vesničkách a v menších městech to pak řeší pojízdným stánkem na který se nalepí písmena (něco)FC a už to jede.
  1. TEMPEH, TOFU A KRUPUK: Jestli je pro Indonésii něco typické, tak je to smažené kuře, tempeh, tofu a krupuk. Tofu asi všichni známe a tempeh je podle googlu “plnohodnotná” náhrada masa vyrobená ze sojových bobů. Lidé v Indonésii ale asi tuší, že jedinou plnohodnotnou náhradou masa je maso, a tak tempeh podávají i k masu. Je velmi chutný a často je součástí nejrůznějších salátů a rýže. Tofu i tempeh se samozřejmě smaží. Krupuk je indonéská legenda stejně jako tempeh. Malé křupavé lupínky, či velké spletené placky vyráběné z tapiokové mouky a dalších ingrediencí. Krupuk má nejen mnoho různých tvarů, ale také barev a příchutí od slaných až po rybí. Krupuk najdete v dózách, v sáčcích, ve velkých pytlích na trzích a nebo rovnou na talíři. Je všudypřítomný. Další variantou je křupavý emping, který je o něco dražší a vyrábí se z jiných ingrediencí.
  1. MASOŽRAVCI JSOU VÍTÁNI: Sice zde není zvykem jíst fláky masa, steaky a řízky jako u nás, ale maso tu rozhodně nechybí. Nejlevnější maso je kuřecí (ayam), kterého je všude dost. Ostatní druhy masa jsou dražší (i když pořád několikrát levnější než u nás). Kromě kuřecího se jí kozí (kambing) a hovězí (sapi), na Bali se jí i vepřové (babi). Maso se připravuje na spoustu různých způsobů a zvíře se zpracuje vždy celé. Lepší maso se používá na smažení a špízy, horší pak do knedlíčků, kůže na křupky a kosti a vnitřnosti do polévky.
  1. ZELENINU NEČEKEJTE: Je tu teplo a slunečno, a tak by člověk čekal, že zelenince se tu jenom daří a bude jí tu všude dost. Navíc v horkém počasí si všichni dají rádi vychlazený salátek. Houby. Indonésani považují zeleninu pravděpodobně za jedovatou a tak se s ní na stole setkáte jen zřídkakdy. Většinou bude dušená, smažená, v polévce nebo na kraji talíře jako obloha. V místních stáncích vyrochníte okurky, rajčata, mrkve, květák, vodní špenát, lilky, fazolky a kukuřici. Samozřejmě nechybí česnek a cibule, ale najít takový stánek může dát v určitých oblastech Indonésie dost zabrat.
  1. OVOCNÝ RÁJ: U stánků hýřících barvami najdete banány, papáju, mango, avokádo, citrusy, dračí ovoce i ananas. Z méně známých druhů pak určitě ochutnejte salak známý jako hadí ovoce, rambutan, guavu, longan, karambolu a pichlavý durian, který je kapitolou sám o sobě. Banány, duriany a melouny mívají samostatné stánky, kde je jejich cena přívětivější. Z ovoce se dělají nejrůznější džusy i zmrzliny.
  1. POKLAD ZVANÝ CAMBAL A KECAP: Stejně jako mají italové parmezán, v Indonésii mají kecap a sambal. Kecap je hustá a nasládlá sojová omáčka, kterou se dochucují nejrůznějších jídla. Někdy se do ní přidávají nasekané chilli papričky a šalotka, čemuž se potom říká sambal kecap. Sambal je tradiční indonéská pasta vyrobená z různých chilli papriček a dalších ingrediencí jako jsou rajčata, limetky, rybičky, šalotka, zelená cibulka, česnek, zázvor a další. Existují stovky druhů, které se liší podle regionu a ingrediencí. Některý vám zachutná a jiný zase ne, doteď se v nich nevyznám.
  1. INSTANTNÍ ZÁZRAKY NA POČKÁNÍ: Lidé v Indonésii si rádi dají instantní polévku a tak jich je všude dost. Ve stáncích u silnice, v jídelnách i v obchodech. Ty lepší jsou v kulatých dózách a je v nich dokonce i maso. Výběr je opravdu široký, ale ve výsledku chutnají všechny podobně. Zajímavostí je, že nudle z těchto polévek se používají i na přípravu dalších nudlových jídel jako jsou smažené i vařené nudle a polévky.
  1. BEZ RÝŽE ANI RÁNU: Asi nikoho nepřekvapí, že rýže je v Indonésii číslo 1. Mnoho jídel má v názvu nasi (rýže) a zatímco u nás se jedná pouze o přílohu, tady je rýže hlavním jídlem. Maso, zelenina, tofu, tempeh i vejce, to všechno jsou přílohy. Kromě čisté bílé rýže se nejčastěji setkáte s nasi goreng (smažená rýže) a nasi campur (rýže a mix příloh).
  1. RÁJ PRO MILOVNÍKY ČAJE A KÁVY: Čaj (teh) se pije horký i studený. Horký sladký čaj teh manis se po přidání ledu stane studeným zvaným es teh, lahvový čaj je teh botol. Kávu můžete dostat na každém rohu a to pořádně černou a silnou. Někteří místní nám dokonce tvrdili, že si takovou kávu dají i 5x denně. A k tomu krabičku cigaret. Mňam. Specialitou je známá cibetková káva kopi luwak, která je tu velkým tahákem na turisty.
  1. DRSNÁ ZEMĚ PRO MILOVNÍKY ALKOHOLU: Indonésie je země s největším počtem muslimů na světě. Na alkohol tu jen tak nenarazíte a když ano, tak hlavně v turistických barech a za pořádné peníze. Na Bali už to takový problém není, místní si rádi dají pivo i rýžovou pálenku arak. Velké pivo 620 ml zde stojí kolem 60 Kč, pokud jej koupíte v obchodě. V Baru dáte za třetinku klidně i 90 Kč.
  1. DARY MOŘE: Ryby a mořské plody najdete snadno. Warungy a restaurace (rumah makan) jsou označeny jako sea food a to i přesto, že tam anglicky nikdo neumí. Označení sea food není lákadlo pro cizince, prostě ho používají stejně jako některá další anglická slova, která jsou převzatá. V takovém sea food warungu najdete ryby, krevety, kalamáry a samozřejmě rýži. Ve srovnání s ostatními jídly je to ale dražší večeře. Více o mořských plodech v tomto článku.
  1. CO PRODÁVAJÍ, VÍTE HNED: Jídelní lístek jen tak nepotkáte, není totiž potřeba. Každý prodávající napíše menu přímo zvenku na stánek a tak si můžete vybrat za pochodu. Samozřejmě je to v indonéštině, ale názvy se dají rychle naučit. Rady, tipy a jídelní slovníček najdete v tomto článku.

A čím se vlastně jí?

Během cestování po Indonésii zjistíte, že nůž je naprosto zbytečná věc, já už vlastně ani nevím, jak se drží. Běžnou výbavou je pouze vidlička a lžíce a to na ryby i na kuře.

Tak to bylo 15 nejzajímavějších zvyků a ingrediencí a vy se mrkněte ještě na článek
Kde se najíst a jak se domluvit a Jídla, která musíte ochutnat. V obou článcích najdete tipy, triky, rady a slovíčka ověřená přímo v terénu.

Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

spot_img

Vyrábím s láskou

spot_img

Vege a vegan recepty

Sladké recepty

Bezlepkové recepty

Cestování