Domácí teriyaki omáčka s trhaným kuřecím

s jasmínovou rýží a jarní cibulkou

Nové recepty

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

A je to tady! Třikrát hurá, třikrát sláva. Sluníčko, teplo, jaro je tu. Všechno se probouzí ze zimního spánku a vládne veselá...

Klasika jménem Pad Thai

Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské "národní jídlo" a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel,...

Vyrábím s láskou

Jednoduchý japonský recept pro všechny milovníky exotických chutí a asijské kuchyně. Křehké kuřecí maso, rýže, jarní cibulka a domácí japonská teriyaki omáčka, o kterou jde především. Domácí omáčku, kterou si dnes připravíme, můžete použít také na grilování, do burgerů a dokonce jako dip k zelenině. Je to neskutečná lahůdka.

Možná už jste ale pojem teriyaki někde slyšeli a nebylo to zrovna v souvislosti s omáčkou. Teriyaki je totiž především tradiční japonský způsob přípravy masa a ryb. Ty se během grilování potírají směsí sojové omáčky, saké a cukru, díky čemuž mají lesklou glazuru a nasládlou chuť.

Na teriyaki omáčku existuje nespočet receptů. Někdo dává med, někdo cukr, někdo saké, někdo ne. Je to vlastně jako se svíčkovou, každý má svou oblíbenou ingredienci. A tady je můj recept na teriyaki omáčku, po které se vždy jen zapráší.

• doba přípravy včetně vaření: 30 minut • počet porcí: 4

INGREDIENCE

  • 4 kuřecí prsa (cca 600 g)

na omáčku

  • 1/2 šálku sojové omáčky (já používám tmavou)
  • 1/2 šálku medu
  • 1/4 šálku rýžového octa
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1/4 šálku jemně nasekané šalotky
  • 1 jemně nasekaná červená chilli paprička
  • 3 stroužky podrceného česneku
  • 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/4 šálku vody
  • 3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu

k servírování

  • jasmínová rýže nebo nudle
  • jarní cibulka
  • sezamová semínka

TIPY

Vyzkoušejte také verzi s lososem nebo krevetami – lososa či krevety zprudka osmahněte na pánvi a hotovou omáčkou přelijte.

VEGE VERZE

Stejný postup jako u kuřecího masa vyzkoušejte s hlívou ústřičkou a máte dokonalou vege verzi skvělého jídla.

POSTUP

1SMÍCHÁME INGREDIENCE NA OMÁČKU: Všechny ingredience na omáčku (kromě kukuřičného škrobu a vody) rozšleháme metličkou v míse.

2PŘIPRAVÍME MASO: Kuřecí prsa si omyjeme, očistíme, dáme do hrnce a zalijeme připravenou omáčkou.

3POZVOLNA VAŘÍME: Vše přivedeme k varu na mírném ohni. Vaříme cca 15 minut, dokud není maso hotové. Během vaření musí být maso ponořené v omáčce, aby se vařilo rovnoměrně. Občas vše promíchneme, aby se omáčka nepřichytila.

4VYNDÁME MASO A DODĚLÁME OMÁČKU: Když je maso hotové, vyndáme jej z omáčky, okapeme a dáme stranou. V hrnečku si rozšleháme vodu s kukuřičným škrobem a směs vlijeme do omáčky, kterou stále vaříme na mírném ohni. Celou omáčku stále mícháme, dokud ji škrob nezahustí. Trvá to cca 2 minuty.

5POSLEDNÍ DOKONČENÍ: Uvařené maso natrháme na kousky (pomocí vidliček) a vrátíme jej zpět do omáčky. Pořádně promícháme a máme hotovo.

6SERVÍRUJEME: Trhané kuřecí maso v teriyaki omáčce podáváme s rýží nebo nudlemi posypané jarní cibulkou a sezamovými semínky.

Tak to je můj recept na domácí teriyaki omáčku. Děláte ji také doma? S vínem? S medem? Pište, pište. 🙂

Dobrou chuť přeje Judit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Dokonalé brownies z černých fazolí

Tak už to bude měsíc, co jsme v Indonésii. Právě teď sedím venku, kde je asi 30°C ve stínu, píšu recept a...

Sladké recepty

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Bezlepkové recepty

Klasika jménem Pad Thai

Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské "národní jídlo" a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel,...

Cestování

22 způsobů, jak pracovat na cestách

Jako bakalář sociálních věd nemám na pracovním trhu úplně na růžích ustláno. To mi ale nebrání dnes žít a pracovat v zahraničí....

Indonéská kuchyně: 15 faktů a zajímavostí

Poznávání místní kuchyně patří na cestách k mým největším zálibám. Jídlo pro mě nikdy neznamenalo jen “najíst se”. Běžet o polední pauze...

Indonéská kuchyně: Kde se najíst a jak se domluvit + slovník

Jednou z nejdůležitějších cestovatelských otázek je ,,Kde se najíst a jak se domluvit.“ Angličtina totiž světu nevládne tak úplně všude a proto...