Jednoduchý japonský recept pro všechny milovníky exotických chutí a asijské kuchyně. V kombinaci s masem nebo houbami chutná skvěle a doplněná o rýži a svěží jarní cibulku tvoří skvělé a rychle připravené jídlo.
Teriyaki omáčku z toho receptu můžete navíc použít také ke grilování, do burgerů a dokonce jako dip k nejrůznějším pokrmům. Skvěle doplní například jakékoli trhané maso, jarní nebo letní závitky, zeleninu i brambory či dýni.
Na teriyaki omáčku existuje nespočet receptů, tak jak už to na světě bývá. 🙂 Někdo dává med, někdo cukr, někdo saké, někdo ne. Každý má svou oblíbenou ingredienci a tady je můj nejoblíbenější recept.
• doba přípravy: 1 a půl hodiny (verze s hlívou 30 minut) • počet porcí: 4
INGREDIENCE
- 4 kuřecí prsa nebo 3 balení hlívy ústřičné
na teriyaki omáčku
- 1/2 šálku kvalitní sójové omáčky (já používám tamari)
- 1/2 šálku medu
- 1/4 šálku rýžového octa
- 1/4 šálku vývaru (nebo vody)
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1/4 šálku nadrobno nasekané šalotky
- 1 nadrobno nasekaná červená chilli paprička
- 3 stroužky prolisovaného česneku
- 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
- 3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu a 3 polévkové lžíce vody
k servírování
- jasmínová rýže nebo rýžové nudle
- jarní cibulka
- opražená sezamová semínka
VEGETARIÁNSKÁ A VEGANSKÁ VERZE
Pro vegetariánskou verzi vynechte maso a nahraďte jej na drobno nakrájenou a zprudka orestovanou hlívou ústřičnou, kterou nakonec přimícháte do hotové omáčky. Omáčku vytvoříte stejným postupem jako v případě kuřecího masa. Pro veganskou verzi ještě vyměňte med za kokosový sirup a je to.
TIPY
ZKUSTE EXPERIMENTOVAT
Vyzkoušejte také verzi s krevetami (stačí je v omáčce jen krátce povařit) a nebo nahraďte kuřecí maso za trhané vepřové. Obě kombinace jsou skvělé.
POSTUP
1OMÁČKA: Všechny ingredience z odstavce „na teriyaki omáčku“ (kromě kukuřičného škrobu a vody) rozšleháme metličkou v míse (sójová omáčka, med, rýžový ocet, vývar nebo voda, sezamový olej, šalotka, chilli, česnek, zázvor a pepř). Vše přivedeme k varu na mírném ohni.
2VLOŽÍME MASO DO OMÁČKY A VAŘÍME: Do omáčky vložíme omytá kuřecí prsa tak, aby byla ponořená a následně vše vaříme pod pokličkou na velmi mírném ohni s občasným promícháním. Tip: Vaříme cca 1 až 1,5 hodiny, dokud není maso krásně jemné. Můžeme vařit i kratší dobu, maso bude ale tužší, nebude se dobře trhat a nebude tak vláčné a jemné. Tip: Hrnec vybíráme takový, aby maso plus mínus vyplnilo dno a lehce se ponořilo v omáčce. V případě, že maso nezabere celé dno hrnce, budete potřebovat více omáčky k ponoření a tudíž budete muset navýšit množství ingrediencí na omáčku, aby tekutina k ponoření masa vystačila.
3MASO NATRHÁME A DODĚLÁME OMÁČKU: Hotové měkké maso vyndáme na prkénko a pomocí vidliček natrháme na nitky. Omáčku naposledy ochutnáme, případně dochutíme omáčku a smícháme si kukuřičný škrob s vodou v hrnečku. Tuto směs přilijeme do omáčky a necháme přijít k varu za stálého míchání. Po minutce se omáčka krásně zahustí a odstavíme ji z plotny. Vrátíme do ní natrhané maso a promícháme. Tip: V případě veg verze v této fázi orestujeme hlívu ústřičnou a vložíme do omáčky těsně před servírováním.
4SERVÍRUJEME: Trhané kuřecí nebo hlívu v teriyaki omáčce podáváme s rýží nebo rýžovými nudlemi posypané jarní cibulkou a na sucho opraženými sezamovými semínky.
Dobrou chuť přeje Judit
Dobrý den, chystám se recept vyzkoušet…. Mám dotaz. Ingredience na omáčku se mají smíchat a zalít tím 4 kuřecí prsa…. Mám pocit, že je té tekutiny na zalití a vaření potopených kuřecích prsou málo…..
viz. 1/2 šálku sojové omáčky (já používám tmavou)
1/2 šálku medu
1/4 šálku rýžového octa
1 lžíce sezamového oleje
Opravdu tam není nic víc potřeba? Děkuji za odpověď.
Krásný den Milane, do receptu by opravdu nemělo být nic více třeba 🙂 Pokud byste měl tekutiny málo, můžete ji lehce zředit vývarem a nebo vodou a potom finálně dochutit. Judit
Tekutiny je skutečně málo je to vlastně 1 a 3/4 šálku a do toho se nedají ponořit ani dvě malá prsa 😉 jinak recept dobrý ale dělám od oka asi dvojnasobné množství omáčky na polovinu kuřecích prsou.
Opožděně krásný den Zděňku, jsem ráda, že jste si nakonec poradil, na blog jsem teď dlouho neměla čas, ale už se k němu zase vracím a tak budu mnohé recepty měnit, případně převařovat a upravovat. 🙂 Omáčku v tomto receptu jsem ještě jednou vyzkoušela a pokud zvolíte takový hrnec, ve kterém maso plus mínus vyplní dno hrnce, bude původní podíl omáčky stačit. Pokud budete upravovat podíl masa a tedy zabere menší plochu dna hrnce, omáčka stačit nebude a tak je potřeba jej navýšit. Uvedla jsem to jako poznámku v receptu, tak snad to dalším pomůže. 🙂 Děkuji za komentář. Judit
Dobrý den, kdy prosím do té směsí přidat škrob, to tam není napsané. děkuji za odpověd
Adam
Krásný den Adame,
je to v bodě 3. 🙂
Judit