Domácí teriyaki omáčka s trhaným kuřecím a VEG VERZE s hlívou ústřičnou

Váš oblíbený recept na asijskou dobrotu.

To nejnovější

spot_img

Jednoduchý japonský recept pro všechny milovníky exotických chutí a asijské kuchyně. V kombinaci s masem nebo houbami chutná skvěle a doplněná o rýži a svěží jarní cibulku tvoří skvělé a rychle připravené jídlo.

Teriyaki omáčku z toho receptu můžete navíc použít také ke grilování, do burgerů a dokonce jako dip k nejrůznějším pokrmům. Skvěle doplní například jakékoli trhané maso, jarní nebo letní závitky, zeleninu i brambory či dýni.

Na teriyaki omáčku existuje nespočet receptů, tak jak už to na světě bývá. 🙂 Někdo dává med, někdo cukr, někdo saké, někdo ne. Každý má svou oblíbenou ingredienci a tady je můj nejoblíbenější recept.

• doba přípravy: 1 a půl hodiny (verze s hlívou 30 minut) • počet porcí: 4

INGREDIENCE

  • 4 kuřecí prsa nebo 3 balení hlívy ústřičné

na teriyaki omáčku

  • 1/2 šálku kvalitní sójové omáčky (já používám tamari)
  • 1/2 šálku medu
  • 1/4 šálku rýžového octa
  • 1/4 šálku vývaru (nebo vody)
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1/4 šálku nadrobno nasekané šalotky
  • 1 nadrobno nasekaná červená chilli paprička
  • 3 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu a 3 polévkové lžíce vody

k servírování

  • jasmínová rýže nebo rýžové nudle
  • jarní cibulka
  • opražená sezamová semínka

VEGETARIÁNSKÁ A VEGANSKÁ VERZE

Pro vegetariánskou verzi vynechte maso a nahraďte jej na drobno nakrájenou a zprudka orestovanou hlívou ústřičnou, kterou nakonec přimícháte do hotové omáčky. Omáčku vytvoříte stejným postupem jako v případě kuřecího masa. Pro veganskou verzi ještě vyměňte med za kokosový sirup a je to.

TIPY

ZKUSTE EXPERIMENTOVAT

Vyzkoušejte také verzi s krevetami (stačí je v omáčce jen krátce povařit) a nebo nahraďte kuřecí maso za trhané vepřové. Obě kombinace jsou skvělé.

POSTUP

1OMÁČKA: Všechny ingredience z odstavce „na teriyaki omáčku“ (kromě kukuřičného škrobu a vody) rozšleháme metličkou v míse (sójová omáčka, med, rýžový ocet, vývar nebo voda, sezamový olej, šalotka, chilli, česnek, zázvor a pepř). Vše přivedeme k varu na mírném ohni.

2VLOŽÍME MASO DO OMÁČKY A VAŘÍME: Do omáčky vložíme omytá kuřecí prsa tak, aby byla ponořená a následně vše vaříme pod pokličkou na velmi mírném ohni s občasným promícháním. Tip: Vaříme cca 1 až 1,5 hodiny, dokud není maso krásně jemné. Můžeme vařit i kratší dobu, maso bude ale tužší, nebude se dobře trhat a nebude tak vláčné a jemné. Tip: Hrnec vybíráme takový, aby maso plus mínus vyplnilo dno a lehce se ponořilo v omáčce. V případě, že maso nezabere celé dno hrnce, budete potřebovat více omáčky k ponoření a tudíž budete muset navýšit množství ingrediencí na omáčku, aby tekutina k ponoření masa vystačila.

3MASO NATRHÁME A DODĚLÁME OMÁČKU: Hotové měkké maso vyndáme na prkénko a pomocí vidliček natrháme na nitky. Omáčku naposledy ochutnáme, případně dochutíme omáčku a smícháme si kukuřičný škrob s vodou v hrnečku. Tuto směs přilijeme do omáčky a necháme přijít k varu za stálého míchání. Po minutce se omáčka krásně zahustí a odstavíme ji z plotny. Vrátíme do ní natrhané maso a promícháme. Tip: V případě veg verze v této fázi orestujeme hlívu ústřičnou a vložíme do omáčky těsně před servírováním.

4SERVÍRUJEME: Trhané kuřecí nebo hlívu v teriyaki omáčce podáváme s rýží nebo rýžovými nudlemi posypané jarní cibulkou a na sucho opraženými sezamovými semínky.

Dobrou chuť přeje Judit

6 Komentáře

  1. Dobrý den, chystám se recept vyzkoušet…. Mám dotaz. Ingredience na omáčku se mají smíchat a zalít tím 4 kuřecí prsa…. Mám pocit, že je té tekutiny na zalití a vaření potopených kuřecích prsou málo…..
    viz. 1/2 šálku sojové omáčky (já používám tmavou)
    1/2 šálku medu
    1/4 šálku rýžového octa
    1 lžíce sezamového oleje
    Opravdu tam není nic víc potřeba? Děkuji za odpověď.

    • Krásný den Milane, do receptu by opravdu nemělo být nic více třeba 🙂 Pokud byste měl tekutiny málo, můžete ji lehce zředit vývarem a nebo vodou a potom finálně dochutit. Judit

  2. Tekutiny je skutečně málo je to vlastně 1 a 3/4 šálku a do toho se nedají ponořit ani dvě malá prsa 😉 jinak recept dobrý ale dělám od oka asi dvojnasobné množství omáčky na polovinu kuřecích prsou.

    • Opožděně krásný den Zděňku, jsem ráda, že jste si nakonec poradil, na blog jsem teď dlouho neměla čas, ale už se k němu zase vracím a tak budu mnohé recepty měnit, případně převařovat a upravovat. 🙂 Omáčku v tomto receptu jsem ještě jednou vyzkoušela a pokud zvolíte takový hrnec, ve kterém maso plus mínus vyplní dno hrnce, bude původní podíl omáčky stačit. Pokud budete upravovat podíl masa a tedy zabere menší plochu dna hrnce, omáčka stačit nebude a tak je potřeba jej navýšit. Uvedla jsem to jako poznámku v receptu, tak snad to dalším pomůže. 🙂 Děkuji za komentář. Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

spot_img
spot_img

Z našich cest