Domácí teriyaki omáčka s trhaným kuřecím

s jasmínovou rýží a jarní cibulkou

Nové recepty

Vyrábím s láskou

spot_img

Jednoduchý japonský recept pro všechny milovníky exotických chutí a asijské kuchyně. Křehké kuřecí maso, rýže, jarní cibulka a domácí japonská teriyaki omáčka, o kterou jde především. Domácí omáčku, kterou si dnes připravíme, můžete použít také na grilování, do burgerů a dokonce jako dip k zelenině. Je to neskutečná lahůdka.

Možná už jste ale pojem teriyaki někde slyšeli a nebylo to zrovna v souvislosti s omáčkou. Teriyaki je totiž především tradiční japonský způsob přípravy masa a ryb. Ty se během grilování potírají směsí sojové omáčky, saké a cukru, díky čemuž mají lesklou glazuru a nasládlou chuť.

Na teriyaki omáčku existuje nespočet receptů. Někdo dává med, někdo cukr, někdo saké, někdo ne. Je to vlastně jako se svíčkovou, každý má svou oblíbenou ingredienci. A tady je můj recept na teriyaki omáčku, po které se vždy jen zapráší.

• doba přípravy včetně vaření: 30 minut • počet porcí: 4

INGREDIENCE

  • 4 kuřecí prsa (cca 600 g)

na omáčku

  • 1/2 šálku sojové omáčky (já používám tmavou)
  • 1/2 šálku medu
  • 1/4 šálku rýžového octa
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1/4 šálku jemně nasekané šalotky
  • 1 jemně nasekaná červená chilli paprička
  • 3 stroužky podrceného česneku
  • 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/4 šálku vody
  • 3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu

k servírování

  • jasmínová rýže nebo nudle
  • jarní cibulka
  • sezamová semínka

TIPY

Vyzkoušejte také verzi s lososem nebo krevetami – lososa či krevety zprudka osmahněte na pánvi a hotovou omáčkou přelijte.

VEGE VERZE

Stejný postup jako u kuřecího masa vyzkoušejte s hlívou ústřičkou a máte dokonalou vege verzi skvělého jídla.

POSTUP

1SMÍCHÁME INGREDIENCE NA OMÁČKU: Všechny ingredience na omáčku (kromě kukuřičného škrobu a vody) rozšleháme metličkou v míse.

2PŘIPRAVÍME MASO: Kuřecí prsa si omyjeme, očistíme, dáme do hrnce a zalijeme připravenou omáčkou.

3POZVOLNA VAŘÍME: Vše přivedeme k varu na mírném ohni. Vaříme cca 15 minut, dokud není maso hotové. Během vaření musí být maso ponořené v omáčce, aby se vařilo rovnoměrně. Občas vše promíchneme, aby se omáčka nepřichytila.

4VYNDÁME MASO A DODĚLÁME OMÁČKU: Když je maso hotové, vyndáme jej z omáčky, okapeme a dáme stranou. V hrnečku si rozšleháme vodu s kukuřičným škrobem a směs vlijeme do omáčky, kterou stále vaříme na mírném ohni. Celou omáčku stále mícháme, dokud ji škrob nezahustí. Trvá to cca 2 minuty.

5POSLEDNÍ DOKONČENÍ: Uvařené maso natrháme na kousky (pomocí vidliček) a vrátíme jej zpět do omáčky. Pořádně promícháme a máme hotovo.

6SERVÍRUJEME: Trhané kuřecí maso v teriyaki omáčce podáváme s rýží nebo nudlemi posypané jarní cibulkou a sezamovými semínky.

Tak to je můj recept na domácí teriyaki omáčku. Děláte ji také doma? S vínem? S medem? Pište, pište. ?

Dobrou chuť přeje Judit

2 Komentáře

  1. Dobrý den, chystám se recept vyzkoušet…. Mám dotaz. Ingredience na omáčku se mají smíchat a zalít tím 4 kuřecí prsa…. Mám pocit, že je té tekutiny na zalití a vaření potopených kuřecích prsou málo…..
    viz. 1/2 šálku sojové omáčky (já používám tmavou)
    1/2 šálku medu
    1/4 šálku rýžového octa
    1 lžíce sezamového oleje
    Opravdu tam není nic víc potřeba? Děkuji za odpověď.

    • Krásný den Milane, do receptu by opravdu nemělo být nic více třeba 🙂 Pokud byste měl tekutiny málo, můžete ji lehce zředit vývarem a nebo vodou a potom finálně dochutit. Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

spot_img

Vyrábím s láskou

spot_img

Vege a vegan recepty

Sladké recepty

Bezlepkové recepty

Cestování