Jednoduchý japonský recept pro všechny milovníky exotických chutí a asijské kuchyně. Křehké kuřecí maso, rýže, jarní cibulka a domácí japonská teriyaki omáčka, o kterou jde především. 🙂 Domácí omáčku, kterou si dnes připravíme, můžete použít také na grilování, do burgerů a dokonce jako dip k zelenině. Je to neskutečná lahůdka.

Možná už jste ale pojem teriyaki někde slyšeli a nebylo to zrovna v souvislosti s omáčkou. Teriyaki je totiž především tradiční japonský způsob přípravy masa a ryb. Ty se během grilování potírají směsí sojové omáčky, saké a cukru, díky čemuž mají lesklou glazuru a nasládlou chuť.

Na teriyaki omáčku existuje nespočet receptů. Někdo dává med, někdo cukr, někdo saké, někdo ne. Je to vlastně jako se svíčkovou, každý má svou oblíbenou ingredienci. A tady je můj recept na teriyaki omáčku, po které se vždy jen zapráší. 🙂


doba přípravy včetně vaření: 30 minut počet porcí: 4

ingredience

• 4 kuřecí prsa (cca 600 g)

na omáčku
• 1/2 šálku sojové omáčky (já používám tmavou)
• 1/2 šálku medu
• 1/4 šálku rýžového octa
• 1 lžíce sezamového oleje
• 1/4 šálku jemně nasekané šalotky
• 1 jemně nasekaná červená chilli paprička
• 3 stroužky podrceného česneku
• 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
• 1/4 lžičky pepře
• 1/4 šálku vody
• 3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu

servírujeme s
• jasmínovou rýží, nebo nudlemi
• jarní cibulkou
• sezamovými semínky

postup

1. smícháme ingredience na omáčku
Všechny ingredience na omáčku (kromě kukuřičného škrobu a vody) rozšleháme metličkou v míse.

2. připravíme maso
Kuřecí prsa si omyjeme, očistíme, dáme do hrnce a zalijeme připravenou omáčkou.

3. pozvolna vaříme
Vše přivedeme k varu na mírném ohni. Vaříme cca 15 minut, dokud není maso hotové. Během vaření musí být maso ponořené v omáčce, aby se vařilo rovnoměrně. Občas vše promíchneme, aby se omáčka nepřichytila.

4. vyndáme maso a doděláme omáčku
Když je maso hotové, vyndáme jej z omáčky, okapeme a dáme stranou. V hrnečku si rozšleháme vodu s kukuřičným škrobem a směs vlijeme do omáčky, kterou stále vaříme na mírném ohni. Celou omáčku stále mícháme, dokud ji škrob nezahustí. Trvá to cca 2 minuty.

5. poslední dokončení
Uvařené maso natrháme na kousky (pomocí vidliček) a vrátíme jej zpět do omáčky. Pořádně promícháme a máme hotovo.

6. servírujeme
Trhané kuřecí maso v teriyaki omáčce podáváme s rýží nebo nudlemi posypané jarní cibulkou a sezamovými semínky.

Tak to je můj recept na domácí teriyaki omáčku. Děláte ji také doma? S vínem? S medem? Pište, pište. 🙂

Dobrou chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT     

Okomentovat