Klasika jménem Pad Thai

chuť Thajska u vás doma

Nové recepty

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

A je to tady! Třikrát hurá, třikrát sláva. Sluníčko, teplo, jaro je tu. Všechno se probouzí ze zimního spánku a vládne veselá...

Klasika jménem Pad Thai

Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské "národní jídlo" a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel,...

Vyrábím s láskou

Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské “národní jídlo” a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel, které si v Thajsku můžete dát na každém rohu, záleží jen na tom, jak bude dochucené. Na Pad Thai totiž existuje nespočet receptů, asi jako na český guláš a každý pouliční kuchař má svůj recept. Ten si přidá to a ten zas tohle.

Základ je ale jasný. Rýžové nudle, křupavé arašídy, výrazná rybí omáčka, pálivé chilli a svěží chuť tamarindové pasty. Bez toho to prostě nejde ať už zvolíte krevetovou, fotu, nebo kuřecí verzi. Vše je jen o správném přidávání ingrediencí a spojení chutí. Pojďme se do toho pustit.

• doba přípravy: 30 minut • počet porcí: 4

INGREDIENCE

  • 250 g širokých rýžových nudlí
  • 300 g kuřecího masa (nebo krevet)
  • 150 g tofu
  • 2 vejce
  • 4 lžíce oleje
  • 4-5 stroužků česneku
  • 3 šalotky (nebo červená cibulka)
  • 3 lžíce sušených krevet
  • 2 lžičky chilli vloček
  • 200 g sojových výhonků (klíčků)
  • větší hrst pažitky

na omáčku

  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 1 a půl lžíce tamarindové pasty
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce rýžového octa

k servírování

  • nasekané arašídy
  • měsíčky limetky
  • listy koriandru
  • chilli vločky

VEGE VERZE

Zkuste vynechat maso a rybí omáčku nahraďte solí. Rázem máte skvělé vegetariánské i veganské jídlo!

POSTUP

1JAK PŘIPRAVIT NUDLE: Rýžové nudle si namočíme do vlažné vody cca na 40 minut, ale hodina jim rozhodně neublíží. Namočené nudle sceďte a dejte stranou. Nikdy nudle předem nevařte, jak je napsáno na obalu. Pokud je totiž budeme dále smažit (což u Pad Thai budeme), slepí se a udělá se z nich hmota, která nejde ani pořádně promíchat. Vlastní zkušenosti.

2A TEĎ OMÁČKU: Smícháme rybí omáčku, tamarindovou pastu, rajčatový protlak, rýžový ocet, cukr a lžíci vody. Zálivka je sladkokyselá a velmi výrazná, takže se vůbec nedivte, že vám samotná nebude chutnat.

3OSMAHNEME SI MASO A DALŠÍ INGREDIENCE: Celé Pad Thai se vám bude nejlépe připravovat v hluboké pánvi, nebo rovnou ve woku. Maso očistíme a pokrájíme na menší kousky, poté zprudka opečeme dozlatova na trošce oleje. Nakonec zakápneme pár kapkami rybí omáčky, vyndáme z pánve a dáme stranou. Poté nakrájíme tofu na kostičky a česnek i šalotku na jemno. Opět si rozpálíme pánev, ve které orestujeme tofu, česnek i šalotku. Nyní přidáme chilli vločky a sušené krevety.

4ČAS NA NUDLE: Do pánve ke všem ostatním ingrediencím přidáme předem namočené a okapané rýžové nudle, promícháme s ostatními ingrediencemi a restujeme cca 2 minuty. Poté nudle shrneme ke straně pánve a do vytvořeného prostoru kápneme olej, na který rozklepneme 2 vejce, která krátce opečeme a po chvíli smícháme s nudlemi.

5PŘIDÁME OMÁČKU A DALŠÍ INGREDIENCE: V tuto chvíli je čas na přidání připravené omáčky, kterou vlijeme do pánve k ostatním ingrediencím a promícháme. Chvíli vše restujeme, aby se chutě spojily a až se nám budou nudle zdát krásně vláčné, můžeme přidat zbylé ingredience. Přidáme okapané sojové výhonky (pokud máme nakládané), předem opečené maso, na jemno nakrájenou pažitku a půlku nasekaných arašíd. Promícháme, ochutnáme a naposledy dochutíme rybí omáčkou, tamarindem, nebo cukrem.

6SERVÍRUJEME: Pad Thai podáváme se snítkami koriandrových listů, nasekanými arašídami, chilli vločkami a zakápnuté limetkovou šťávou.

A autentické Pad Thai jsou na světě. I když mezi námi… i bez sušených krevet je to pořádná dobrota. Takže pokud je ne a ne sehnat, nic si z toho nedělejte a pusťte se do toho.

A praktická rada na závěr? Nikdy nemíchejte příliš křečovitě, abyste nudle nerozdrtili. Míchejte raději opatrně a nebo se pokuste lehce prohazovat. A pozor, Pad Thai se skutečně nesolí, veškerou slanost zajistí rybí omáčka s ostatní ingredience.

Dobrou chuť přeje Judit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Dokonalé brownies z černých fazolí

Tak už to bude měsíc, co jsme v Indonésii. Právě teď sedím venku, kde je asi 30°C ve stínu, píšu recept a...

Sladké recepty

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Bezlepkové recepty

Pečené brambůrky s timiánem

Kdo by neměl rád brambory, dají se upravit na spoustu způsobů a každý z nich má něco do sebe. Já osobně jsem...

Cestování

Jak se cestuje ve Vietnamu?

Znáte ty dny na silnicích kdy si říkáte, kde se bere tolik lidí? A kam teď všichni jedou? Je přece sobota a...

Za svým snem

Pět měsíců v Indonésii už bude brzo za námi, a kromě hromady zážitků a zkušeností si s sebou domů povezeme šílenou chuť...

22 způsobů, jak pracovat na cestách

Jako bakalář sociálních věd nemám na pracovním trhu úplně na růžích ustláno. To mi ale nebrání dnes žít a pracovat v zahraničí....