Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské “národní jídlo” a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel, které si v Thajsku můžete dát na každém rohu, záleží jen na tom, jak bude dochucené. Na Pad Thai totiž existuje nespočet receptů, asi jako na český guláš a každý pouliční kuchař má svůj recept. Ten si přidá to a ten zas tohle.
Základ je ale jasný. Rýžové nudle, křupavé arašídy, výrazná rybí omáčka, pálivé chilli a svěží chuť tamarindové pasty. Bez toho to prostě nejde ať už zvolíte krevetovou, fotu, nebo kuřecí verzi. Vše je jen o správném přidávání ingrediencí a spojení chutí. Pojďme se do toho pustit.
• doba přípravy: 30 minut • počet porcí: 4
INGREDIENCE
- 250 g širokých rýžových nudlí
- 300 g kuřecího masa (nebo krevet)
- 150 g tofu
- 2 vejce
- 4 lžíce oleje
- 4-5 stroužků česneku
- 3 šalotky (nebo červená cibulka)
- 3 lžíce sušených krevet
- 2 lžičky chilli vloček
- 200 g sojových výhonků (klíčků)
- větší hrst pažitky
na omáčku
- 3 lžíce rybí omáčky
- 1 lžička rajčatového protlaku
- 1 a půl lžíce tamarindové pasty
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce rýžového octa
k servírování
- nasekané arašídy
- měsíčky limetky
- listy koriandru
- chilli vločky
VEGE VERZE
Zkuste vynechat maso a rybí omáčku nahraďte solí. Rázem máte skvělé vegetariánské i veganské jídlo!
POSTUP
1JAK PŘIPRAVIT NUDLE: Rýžové nudle si namočíme do vlažné vody cca na 40 minut, ale hodina jim rozhodně neublíží. Namočené nudle sceďte a dejte stranou. Nikdy nudle předem nevařte, jak je napsáno na obalu. Pokud je totiž budeme dále smažit (což u Pad Thai budeme), slepí se a udělá se z nich hmota, která nejde ani pořádně promíchat. Vlastní zkušenosti.
2A TEĎ OMÁČKU: Smícháme rybí omáčku, tamarindovou pastu, rajčatový protlak, rýžový ocet, cukr a lžíci vody. Zálivka je sladkokyselá a velmi výrazná, takže se vůbec nedivte, že vám samotná nebude chutnat.
3OSMAHNEME SI MASO A DALŠÍ INGREDIENCE: Celé Pad Thai se vám bude nejlépe připravovat v hluboké pánvi, nebo rovnou ve woku. Maso očistíme a pokrájíme na menší kousky, poté zprudka opečeme dozlatova na trošce oleje. Nakonec zakápneme pár kapkami rybí omáčky, vyndáme z pánve a dáme stranou. Poté nakrájíme tofu na kostičky a česnek i šalotku na jemno. Opět si rozpálíme pánev, ve které orestujeme tofu, česnek i šalotku. Nyní přidáme chilli vločky a sušené krevety.
4ČAS NA NUDLE: Do pánve ke všem ostatním ingrediencím přidáme předem namočené a okapané rýžové nudle, promícháme s ostatními ingrediencemi a restujeme cca 2 minuty. Poté nudle shrneme ke straně pánve a do vytvořeného prostoru kápneme olej, na který rozklepneme 2 vejce, která krátce opečeme a po chvíli smícháme s nudlemi.
5PŘIDÁME OMÁČKU A DALŠÍ INGREDIENCE: V tuto chvíli je čas na přidání připravené omáčky, kterou vlijeme do pánve k ostatním ingrediencím a promícháme. Chvíli vše restujeme, aby se chutě spojily a až se nám budou nudle zdát krásně vláčné, můžeme přidat zbylé ingredience. Přidáme okapané sojové výhonky (pokud máme nakládané), předem opečené maso, na jemno nakrájenou pažitku a půlku nasekaných arašíd. Promícháme, ochutnáme a naposledy dochutíme rybí omáčkou, tamarindem, nebo cukrem.
6SERVÍRUJEME: Pad Thai podáváme se snítkami koriandrových listů, nasekanými arašídami, chilli vločkami a zakápnuté limetkovou šťávou.
A autentické Pad Thai jsou na světě. I když mezi námi… i bez sušených krevet je to pořádná dobrota. Takže pokud je ne a ne sehnat, nic si z toho nedělejte a pusťte se do toho.
A praktická rada na závěr? Nikdy nemíchejte příliš křečovitě, abyste nudle nerozdrtili. Míchejte raději opatrně a nebo se pokuste lehce prohazovat. A pozor, Pad Thai se skutečně nesolí, veškerou slanost zajistí rybí omáčka s ostatní ingredience.
Dobrou chuť přeje Judit