Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské „národní jídlo“ a klasika, kterou mnozí z vás jistě dobře znají. Je to jedno z nejslavnějších jídel, které si v Thajsku můžete dát a samozřejmě bude pokaždé trochu jiné. Existuje na něj nespočet receptů, ale základ je ale jasný. Rýžové nudle, arašídy a skvělá chuť. Pojďme se do toho pustit.
• doba přípravy: 30 minut • počet porcí: 4
INGREDIENCE
na základ Pad Thai
- 250 g širokých rýžových nudlí
- 300 g kuřecích prsou nebo krevet či hlívy ústřičné
- 150 g tofu
- 2 vejce od šťastných slepiček
- 4 až 5 stroužků česneku
- 3 šalotky
- 3 lžíce sušených krevet (autentické ale volitelné)
- 2 lžičky chilli vloček
- 200 g sójových klíčků
- svazek jarní cibulky
- hrst nasekaných arašíd
- 4 lžíce oleje
na omáčku
- 3 lžíce rybí omáčky
- 1 lžička rajčatového protlaku
- 1 a půl lžíce tamarindové pasty
- 2 lžíce kokosového sirupu
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce vody
k servírování
- 2 až 4 vejce od šťastných slepiček (na omeletu nebo volské oko na vrch nudlí)
- hrst nasekaných arašíd
- měsíčky limetky
- čerstvé koriandrové listy
- chilli vločky
VEGETARIÁNSKÁ A VEGANSÁ VERZE
Pro vege verzi vynechte maso, sušené krevety a rybí omáčku. Maso nahraďte zprudka opečenou hlívou ústřičnou a rybí omáčku nahraďte solí, případně kapkou limetky. Pro vegan verzi vynechte výše zmíněné a vejce. Postup s hlívou ústřičnou zůstává stejný.
KREVETOVÁ VERZE
Pro krevetovou verzi nahraďte kuřecí maso za krevety.
POSTUP
1NUDLE: Rýžové nudle namočíme do vlažné vody cca na 40 až 60 minut, poté je scedíme a dáme stranou. Tip: tento postup lze urychlit uvařením do poloměkka, nikdy nudle ale nevařte do měkka, protože je budeme dále smažit a byla by z nich měkká hmota.
2OMÁČKA: V mističce smícháme všechny ingredience z odstavce „na omáčku“ (rybí omáčku, tamarindovou pastu, rajčatový protlak, rýžový ocet, kokosový sirup a vodu).
3MASO A ZÁKLADNÍ INGREDIENCE: Vše připravujeme v hluboké pánvi (woku). Maso, krevety nebo hlívu ústřičnou pokrájíme na menší kousky a na trošce oleje zprudka opečeme dozlatova a dáme stranou. Stejný postup zopakujeme u tofu nakrájeného na kostičky. Tip: Tofu si před pečením obalte minimálně na 15 minut do papírových utěrek a položte na něj něco těžšího, díky tomu se z něj dostane přebytečná voda a bude mnohem chutnější.
4NUDLE: Do pánve, ve které jsme opékali ingredience z bodu 3 nyní dáme na jemno nakrájenou šalotku s česnekem a chvíli restujeme, poté přidáme chilli vločky a předem připravené, pořádně okapané nudle. Promícháme a restujeme cca 2 minuty, poté nudle shrneme ke straně a do vytvořeného prostoru rozklepneme 2 vejce, která krátce mícháme a nakonec je promícháme s celými nudlemi.
5OMÁČKA A DALŠÍ INGREDIENCE: Nyní do pánve k nudlím vlijeme předpřipravenou omáčku, opatrně promícháme a chvíli za občasného míchání restujeme. Až se nám nudle budou zdát krásně vláčné, přidáme zbylé ingredience (opečené maso nebo krevety či hlívu, tofu, sójové klíčky, na jemno nakrájenou jarní cibulku a nasekané arašídy).
6DOCHUTÍME A PŘIPRAVÍME OMELETU: Promíchané Pad Thai ochutnáme a finálně dochutíme. V pánvi bokem si připravíme jednoduchou omeletku s vajec, lžíce vody a špetky soli.
7SERVÍRUJEME: Pad Thai servírujeme s omeletou, koriandrovými listy, nasekanými arašídami, chilli vločkami a zakápnuté limetkou.
Dobrou chuť přeje Judit