Indonéská kuchyně: Soto ayam, kuřecí vývar, který vás postaví na nohy

s chilli, limetou a rýžovými nudlemi

Nové recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Nejjemnější dýňová polévka s kokosovým mlékem

Podzim asi nepatří mezi nejoblíbenější roční období. Ale přece jen je na něm mnoho krásného. Když se zářivě zelené listy okolních stromů...

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Vyrábím s láskou

Velké podzimní polévkování pokračuje. Protože pořádná horká polévka je stejně nejlepším lékem na zahřátí a každé podzimní nachlazení. A dnes to platí dvojnásob. Recept, který si spolu uvaříme je totiž z daleké Indonésie, kde zimou rozhodně netrpí a kdyby se náhodou o stupínek ochladilo, doženou to lžičkou chilli navíc. Chilli je totiž tím pravým lékem na všechno.

Polévka, o které je řeč, je jedním z nejznámějších indonéských jídel, které se připravuje napříč všemi ostrovy. V každém kraji trochu jinak, ale základ je vždy stejný. Řeč je o legendární kuřecí polévce zvané Soto ayam. Soto ayam se nápadně podobá klasickému kuřecímu vývaru, který známe z českých kuchyní. Silný základ, nudle, zelenina u vařené masíčko. To všechno zůstává, pár tajných ingrediencí je ale navíc. Největší zvláštností je pasta z koření a bylinek, která se krátce orestuje a přidá do polévky.

Soto ayam má v Indonésii mnoho podob a podle toho se liší i název. Například soto ayam ceker je polévka s kuřecími pařátky, která je oblíbenou delikatesou. V Indonésii milují polévky a zvláště pak ty vývarové, na ulicích jich proto potkáte celou hromadu. Od “obyčejné” kuřecí polévky po dršťkovou, kozí, nebo hovězí. Stačí si vybrat a opravdu je z čeho. 🙂 Moje nejoblíbenější byla právě soto ayam a gule kambing (kozí polévka). Ale o té zase někdy příště. Teď už k dnešnímu receptu.

• doba přípravy: 15 minut • doba vaření: 5-6 hodin • počet porcí: 6

INGREDIENCE

  • 1 kuře rozdělené na části
  • 2-3 l vody
  • 3 bobkové listy
  • 1 a půl lžíce soli
  • lžička bílého pepře
  • 5 kafrových listů (lze i bez, ale do původního receptu patří)
  • 2 stonky citronové trávy (lze i bez, ale do původního receptu patří)
  • 2 cm galangalu (nebo zázvoru)
  • 4 stonky řapíkatého celeru
  • 2 limety

na pastu do základu polévky

  • 1 větší šalota
  • 3 větší stroužky česneku
  • 2 cm galangalu (nebo zázvoru)
  • 1 lžíce mletého koriandru
  • 2 lžičky mleté kurkumy
  • 5 makadamových ořechů (lze použít také para ořechy nebo loupané mandle)

k servírování

  • 150 g sojových klíčků
  • 300 g rýžových nudlí
  • jasmínová rýže
  • vařené vejce (ke každé porci 1 vejce)
  • smažená cibulka
  • zelená jarní cibulka
  • sladká sojová omáčka
  • chilli pasta
  • limetka

POSTUP

1PŘIPRAVÍME SI PASTU: V mixéru si dohladka rozmixujeme všechny ingredience na pastu (šalotku, česnek, galangal (zázvor), koriandr, mandle a kurkumu). Hotovou pastu několik minut restujeme ve velkém hrnci na lžíci oleje a mícháme, aby se nám nepřipálila. Restování rozvine vůně a chutě.

2ZALOŽÍME SI VÝVAR: Kuře pokrájené na části omyjeme, dáme do hrnce k orestované pastě a zalijeme 2-3 litry studené vody tak, aby bylo maso ponořené. Přidáme bobkový list, pepř a sůl. Vše pozvolna vaříme na mírném plameni 3-4 hodiny a během toho sbíráme z vývaru pěnu.

3VYJMEME MASO: Když je vývar dostatečně silný, vyjmeme z něj uvařené kuře, které si dáme stranou.

4FINÁLNÍ VAŘENÍ: Polévku opět vrátíme na mírný plamen, přidáme na kusy pokrájenou a nožem podrcenou citronovou trávu, kafrové listy, na kousky nakrájený řapíkatý celer, pokrájený galangal (zázvor) a vše vaříme dalších 30 minut.

5ČAS NA DODĚLÁVKY: Mezitím si uvaříme rýžové nudle (zalijeme je horkou vodou a necháme několik minut odstát, poté slijeme). Jasmínovou rýži (pokud budeme chtít polévku servírovat i s ní). Maso si obereme z kostí a uvaříme vejce na tvrdo.

6DOCHUTÍME: Po 30 minutách vaření z polévky vyjmeme kusy citronové trávy a zázvoru, bobkové a kafrové listy a finálně dochutíme solí, pepřem a limetovou šťávou.

7SERVÍRUJEME: Servírování probíhá tak, že se na dno talíře položí trocha nudlí, masa a sojových klíčků a vše se zalije horkým vývarem. Na vrch se vše posype smaženou i zelenou cibulkou a přidá se překrojené vejce na tvrdo. V mističkách bokem poté podáváme další maso, nudle a rýži, cibulku, limetku, sojovku a chilli pastu, kterou si strávník přidává podle chuti.

TIPY

CO DĚLAT, KDYŽ NEMÁME KAFROVÉ LISTY A CITRONOVOU TRÁVU?

Pokud nemůžete sehnat citronovou trávu nebo kafrové listy, určitě recept nevzdávejte. S nimi je recept 100% autentický, ale chuť můžeme dohnat limetkou.

PÁLIVÁ NEBO NEPÁLIVÁ

Výhoda polévky? V základě nepálí. Veškerou ostrost si strávník určuje sám přidáním chilli pasty.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Asijský okurkový salát se sezamovými semínky

Tak my už to v Indonésii pomalu balíme a zítra letíme zpět do Jakarty, kde máme dva poslední dny z naší pěti...

Sladké recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Bezlepkové recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Cestování

Doprava ve Vietnamu: 29 tipů pro bezpečné cestování na skútru

Rozhodli jste se pro Vietnam, nebo jinou asijskou zemi a stále váháte, jakým způsobem cestovat? Asi vás moc nepřekvapí, když napíšu, že...

Indonéská kuchyně: 15 faktů a zajímavostí

Poznávání místní kuchyně patří na cestách k mým největším zálibám. Jídlo pro mě nikdy neznamenalo jen “najíst se”. Běžet o polední pauze...

Indonéská kuchyně: Kde se najíst a jak se domluvit + slovník

Jednou z nejdůležitějších cestovatelských otázek je ,,Kde se najíst a jak se domluvit.“ Angličtina totiž světu nevládne tak úplně všude a proto...