Soto ayam: Indonéský kuřecí vývar, který vás postaví na nohy + VEG VERZE

Autentický recept na tradiční polévku z Indonésie.

To nejnovější

spot_img

Pořádná horká polévka je stejně tím nejlepším lékem na téměř každé nachlazení. Recept, který si spolu dnes uvaříme je z mé milované Indonésie. Z míst, kde zimou rozhodně netrpí a kdyby se náhodou o stupínek ochladilo, doženou to lžičkou chilli navíc. 🙂

Tato polévka jedním z nejznámějších indonéských jídel, které se připravuje napříč všemi ostrovy. V každém kraji trochu jinak, ale základ je vždy stejný. Řeč je o legendární kuřecí polévce zvané soto ayam, která se nápadně podobá našemu českému kuřecímu vývaru. Silný základ, nudle, zelenina u křehké maso. To všechno zůstává. Pár ingrediencí je ale jinak.

Největší zvláštností je pasta z nejrůznějších ingrediencí, která se do polévky přidává a dělá ji krásně výraznou a kořeněnou.

V Indonésii doslova milují polévky a zvláště pak ty vývarové. Na ulicích jich proto potkáte celou spoustu a to od obyčejné kuřecí polévky až po dršťkovou, kozí, nebo hovězí. S knedlíčky, s nudlemi, s rýží, s bylinkami, s masem i bez. Koupíte je v každé jídelně (warung), pojízdném stánku či restauraci (rumah makan) a dáte si je buď na místě a nebo hezky tradičně sebou do igelitového sáčku. 🙂 Stačí si jen vybrat. A teď už k receptu.

• doba přípravy: 5 hodin minut • počet porcí: 6

INGREDIENCE

na polévku

  • 1 naporcované kuře
  • 2,5 až 3 l vody
  • 3 bobkové listy
  • 5 kafrových listů
  • 2 stonky citronové trávy
  • 2 cm galangalu (nebo zázvoru)
  • 4 stonky řapíkatého celeru
  • 2 limety
  • 1 lžička bílého pepře
  • cca 1 a půl lžíce soli

na kořenící pastu

  • 1 větší šalota
  • 3 větší stroužky česneku
  • 2 cm galangalu (nebo zázvoru)
  • 1 lžíce mletého koriandru
  • 2 lžičky mleté kurkumy
  • 5 makadamových ořechů (lze použít také para ořechy nebo loupané mandle)

k servírování

  • 150 g mungo nebo sójových klíčků
  • 300 g rýžových nudlí
  • jasmínová rýže
  • vařená vejce (ke každé porci 1 až 2 vejce)
  • smažená cibulka
  • jarní cibulka
  • chilli pasta
  • limetka

VEGETARIÁNSKÁ A VEGANSKÁ VERZE

Pro veg verzi zůstává postup naprosto stejný s výjimkou typu vývaru. Kuřecí maso jednoduše nahradíte zeleninou a je to. Nebojte se jí dát spoustu, ať má vývar sílu a vařte jej klidně stejně dlouho jako vývar kuřecí. Každý vývar potřebuje čas, i ten zeleninový. Doma děláme veg verzi snad ještě častěji, než tu masovou a osvědčila se mi klasická kombinace mrkev, celer, petržel, 2 až 3 bílé cibule se slupkou (pro chuť a barvu), několik stroužků česneku a to, co doma zrovna najdu a hodí se do vývaru. 🙂 Při servírování můžete hravě vynechat vajíčka a místo masa do polévky miluju do křupava opečenou hlívu ústřičnou nebo jiné oblíbené houby. Je to lahoda.

TIPY

CO DĚLAT, KDYŽ NEMÁME KAFROVÉ LISTY A CITRONOVOU TRÁVU?

Pokud nemůžete sehnat citronovou trávu nebo kafrové listy, nevzdávejte to. S nimi je sice recept 100% autentický, ale chuť můžete dohnat limetkou.

PIKANTNÍ NEBO NE?

Výhoda této polévky a velké části indonéských jídel je ta, že v základě nepálí. Veškerou ostrost si každý strávník dodá chilli pastou podle chuti. 🙂 A tak je polévka vhodná i pro děti a odpůrce pálivých jídel.

POSTUP

1KOŘENÍCÍ PASTA DO POLÉVKY: V mixéru si dohladka rozmixujeme všechny ingredience z odstavce „na kořenící pastu do polévky“ (šalotku, česnek, galangal (nebo zázvor), koriandr, kurkumu a ořechy). Rozmixovanou pastu orestujeme ve velkém hrnci na mírném ohni a trošce oleje. Orestováním se rozvine chuť všech ingrediencí a pasta značně krásně vonět. Nesmí se nic připálit a tak pečlivě mícháme.

2ZÁKLAD NA VÝVAR: Naporcované kuře dáme do hrnce k orestované pastě a zalijeme 2,5 až 3 litry studené vody tak, aby bylo maso ponořené. Přidáme bobkový list, pepř a sůl. Vše pozvolna vaříme na mírném ohni cca 3 až 4 hodiny a během vaření sbíráme pěnu. Tip: I když se jedná o kuřecí vývar, dejte mu čas a opravdu ho vařte až 4 hodiny. Chutí se vám odvděčí a maso bude krásně jemné.

3HOTOVÝ VÝVAR SCEDÍME: Když je vývar dostatečně silný a maso jemné, scedíme jej. Maso dáme stranou a vývar zpět na plotnu.

4FINÁLNÍ INGREDIENCE: Vývar opět vrátíme na mírný plamen, přidáme na kusy pokrájenou a nožem podrcenou citronovou trávu, kafrové listy, na kousky nakrájený řapíkatý celer, pokrájený galangal (nebo zázvor) a vše vaříme dalších 30 minut, aby se uvolnily chutě.

5ČAS NA PŘÍLOHY: Mezitím uvaříme rýžové nudle a jasmínovou rýži podle návodu. Maso si obereme od kostí. Uvaříme vejce (cca 7 až 8 min) a oloupeme je. Jarní cibulku pokrájíme na jemno.

6DOCHUCENÍ: Po 30 minutách vaření z vývaru vyjmeme koření a finálně dochutíme solí, pepřem a limetovou šťávou.

7SERVÍRUJEME: Servírujeme tak, že na dno talíře položíme trochu nudlí, masa a klíčků a vše zalijeme horkým vývarem. Nakonec přidáme smaženou a jarní cibulku a překrojené vejce. V mističkách bokem podáváme další maso, nudle, rýži, cibulku, limetku a chilli pastu. Všechny tyto ingredience si každý přidává podle vlastní chuti.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

spot_img
spot_img

Z našich cest