Indonéská kuchyně: Soto ayam, kuřecí vývar, který vás postaví na nohy

s chilli, limetou a rýžovými nudlemi

Nové recepty

Vyrábím s láskou

spot_img

Velké podzimní polévkování pokračuje. Protože pořádná horká polévka je stejně nejlepším lékem na zahřátí a každé podzimní nachlazení. A dnes to platí dvojnásob. Recept, který si spolu uvaříme je totiž z daleké Indonésie, kde zimou rozhodně netrpí a kdyby se náhodou o stupínek ochladilo, doženou to lžičkou chilli navíc. Chilli je totiž tím pravým lékem na všechno.

Polévka, o které je řeč, je jedním z nejznámějších indonéských jídel, které se připravuje napříč všemi ostrovy. V každém kraji trochu jinak, ale základ je vždy stejný. Řeč je o legendární kuřecí polévce zvané Soto ayam. Soto ayam se nápadně podobá klasickému kuřecímu vývaru, který známe z českých kuchyní. Silný základ, nudle, zelenina u vařené masíčko. To všechno zůstává, pár tajných ingrediencí je ale navíc. Největší zvláštností je pasta z koření a bylinek, která se krátce orestuje a přidá do polévky.

Soto ayam má v Indonésii mnoho podob a podle toho se liší i název. Například soto ayam ceker je polévka s kuřecími pařátky, která je oblíbenou delikatesou. V Indonésii milují polévky a zvláště pak ty vývarové, na ulicích jich proto potkáte celou hromadu. Od “obyčejné” kuřecí polévky po dršťkovou, kozí, nebo hovězí. Stačí si vybrat a opravdu je z čeho. ? Moje nejoblíbenější byla právě soto ayam a gule kambing (kozí polévka). Ale o té zase někdy příště. Teď už k dnešnímu receptu.

• doba přípravy: 15 minut • doba vaření: 5-6 hodin • počet porcí: 6

INGREDIENCE

  • 1 kuře rozdělené na části
  • 2-3 l vody
  • 3 bobkové listy
  • 1 a půl lžíce soli
  • lžička bílého pepře
  • 5 kafrových listů (lze i bez, ale do původního receptu patří)
  • 2 stonky citronové trávy (lze i bez, ale do původního receptu patří)
  • 2 cm galangalu (nebo zázvoru)
  • 4 stonky řapíkatého celeru
  • 2 limety

na pastu do základu polévky

  • 1 větší šalota
  • 3 větší stroužky česneku
  • 2 cm galangalu (nebo zázvoru)
  • 1 lžíce mletého koriandru
  • 2 lžičky mleté kurkumy
  • 5 makadamových ořechů (lze použít také para ořechy nebo loupané mandle)

k servírování

  • 150 g sojových klíčků
  • 300 g rýžových nudlí
  • jasmínová rýže
  • vařené vejce (ke každé porci 1 vejce)
  • smažená cibulka
  • zelená jarní cibulka
  • sladká sojová omáčka
  • chilli pasta
  • limetka

POSTUP

1PŘIPRAVÍME SI PASTU: V mixéru si dohladka rozmixujeme všechny ingredience na pastu (šalotku, česnek, galangal (zázvor), koriandr, mandle a kurkumu). Hotovou pastu několik minut restujeme ve velkém hrnci na lžíci oleje a mícháme, aby se nám nepřipálila. Restování rozvine vůně a chutě.

2ZALOŽÍME SI VÝVAR: Kuře pokrájené na části omyjeme, dáme do hrnce k orestované pastě a zalijeme 2-3 litry studené vody tak, aby bylo maso ponořené. Přidáme bobkový list, pepř a sůl. Vše pozvolna vaříme na mírném plameni 3-4 hodiny a během toho sbíráme z vývaru pěnu.

3VYJMEME MASO: Když je vývar dostatečně silný, vyjmeme z něj uvařené kuře, které si dáme stranou.

4FINÁLNÍ VAŘENÍ: Polévku opět vrátíme na mírný plamen, přidáme na kusy pokrájenou a nožem podrcenou citronovou trávu, kafrové listy, na kousky nakrájený řapíkatý celer, pokrájený galangal (zázvor) a vše vaříme dalších 30 minut.

5ČAS NA DODĚLÁVKY: Mezitím si uvaříme rýžové nudle (zalijeme je horkou vodou a necháme několik minut odstát, poté slijeme). Jasmínovou rýži (pokud budeme chtít polévku servírovat i s ní). Maso si obereme z kostí a uvaříme vejce na tvrdo.

6DOCHUTÍME: Po 30 minutách vaření z polévky vyjmeme kusy citronové trávy a zázvoru, bobkové a kafrové listy a finálně dochutíme solí, pepřem a limetovou šťávou.

7SERVÍRUJEME: Servírování probíhá tak, že se na dno talíře položí trocha nudlí, masa a sojových klíčků a vše se zalije horkým vývarem. Na vrch se vše posype smaženou i zelenou cibulkou a přidá se překrojené vejce na tvrdo. V mističkách bokem poté podáváme další maso, nudle a rýži, cibulku, limetku, sojovku a chilli pastu, kterou si strávník přidává podle chuti.

TIPY

CO DĚLAT, KDYŽ NEMÁME KAFROVÉ LISTY A CITRONOVOU TRÁVU?

Pokud nemůžete sehnat citronovou trávu nebo kafrové listy, určitě recept nevzdávejte. S nimi je recept 100% autentický, ale chuť můžeme dohnat limetkou.

PÁLIVÁ NEBO NEPÁLIVÁ

Výhoda polévky? V základě nepálí. Veškerou ostrost si strávník určuje sám přidáním chilli pasty.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

spot_img

Vyrábím s láskou

spot_img

Vege a vegan recepty

Sladké recepty

Bezlepkové recepty

Cestování