Za svým snem

velké uvědomění

Nové recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Nejjemnější dýňová polévka s kokosovým mlékem

Podzim asi nepatří mezi nejoblíbenější roční období. Ale přece jen je na něm mnoho krásného. Když se zářivě zelené listy okolních stromů...

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Vyrábím s láskou

Pět měsíců v Indonésii už bude brzo za námi, a kromě hromady zážitků a zkušeností si s sebou domů povezeme šílenou chuť na domácí jídlo a skleničku láhev dobrého vína. Na voňavé sýry, olivy, sušená rajčata a obyčejné brambory s tvarohem.

A hlavně na CHLEBA S MÁSLEM. Mňam. Obyčejný chleba, který má v těchto řádcích neobyčejnou sílu.

Když jsme byli doma, vůbec jsme si nevážili obyčejných věcí, jako je právě chleba. Možná si říkáte, že by vám nechyběl, protože ho moc nejíte. Omyl. Po několika měsících v Asii nám začaly chybět i věci, které jsme brali jako samozřejmost. Naopak věci, které nám doma připadaly nezbytné se ukázaly jako zbytečnosti. Čas od času narazím v diskuzi na příspěvky tipu, balijské jídlo by se mi nikdy nepřejedlo, byl jsem tam 14 dní a bylo to vynikající, mnohem lepší než u nás. Nebo určitě tam máte hromadu mnohem lepší zeleniny a ovoce než my v Čechách. A ten výběr surovin, ten musí být mnohem lepší. Máte se tam prostě určitě o hodně lépe, než my tady.

Najednou v těch větách vidím nás před pár lety, než jsme začali plnit sny a objevovat podstatu štěstí. A i přesto, že v těchto řádcích jde zdánlivě “jen“ o jídlo, uvnitř je něco mnohem hlubšího.

Na cestách jsme potkali spoustu zajímavých lidí, kteří nás inspirovali.

Třeba sympaťáka Harrise z Jávy, který zná každý kout své obrovské země a pamatuje si každý detail. Dlouhovlasého chlapíka Hama z chudé rybářské rodiny na Sulawesi, který procestoval kus světa, naučil se 5 jazyků včetně japonštiny a vlastníma rukama postavil několikapatrový homestay se stahovací střechou, kudy pozoruje hvězdy. A italského gentlemana na vozíčku, který si vzal Javánku, projel celičkou Indonésii, žije dlouhá léta na Bali a jeho slova jsou jako balzám na duši.

Tahle malá setkání plná energie jsou pro nás ohromě důležitá, díky nim se totiž pořád dokola přesvědčujeme o tom, že slovo „nejde“, „nemůžu“ a ,,až příště“ jsou největší nepřátelé štěstí.

Věřte, že v Čechách máme vše, o čem se lidem v Indonésii ani nesnilo, ale zvykli jsme si na to a nestačí nám to. Pořád máme pocit, že máme málo a jinde, že je tráva zelenější. Lidé se naučili vše stavět na práci a odkládání věcí na AŽ. Naučili se říkat, že to kvůli práci nic nejde, nemůžou a příště. Naučili se, že práce je hlavní důvod, proč nemůžou žít podle svých představ. Ve skutečnosti to ale není o práci, o místě, o věcech a o hromadě peněz, ale o lidech a o životě, který si každý z nás vytváří.

Jedna moje kamarádka mi před pár měsíci řekla větu ,,Člověk musí koukat na to, co musí a potřebuje, nejen na to, co chce.“ Tahle věta se mi vryla do paměti, byla něčím víc. Byla to TA VĚTA, která zní v hlavě spoustě lidem a brání jim ve štěstí. Věta s obrovskou silou, která se v nás drží a nechce se pustit. Přitom by to ale mělo být přesně naopak. Jenže tahle věta, tahle zákeřná silná věta, mnoho lidí zastrašuje a skrývá tak opravdovou podstatu života.

Totiž být šťastný a dělat co nás baví. Jděte za svým snem ať už je jakýkoli!

Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Dokonalé brownies z černých fazolí

Tak už to bude měsíc, co jsme v Indonésii. Právě teď sedím venku, kde je asi 30°C ve stínu, píšu recept a...

Sladké recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Bezlepkové recepty

Polévka z červené řepy s pečenou cizrnou

Co v zimě zahřeje víc, než opravdu horká krémová polévka. A do takové polévky se nejlépe hodí pořádná zelenina, která dodá vitamíny....

Cestování

Dovolená vs dovolená aneb Asie s cestovkou? Netřeba

Když se rozhodnete podívat do světa, máte 2 základní možnosti. Být "cestovatelem", který poznává, objevuje a ochutnává. Nebo "turistou", který dává přednost...

20 věcí, které byste měli vědět, než se vydáte do Indonésie

Indonésie to jsou hory, moře, rýžová pole, nekonečně dlouhé cesty a hlavně lidé s těmi nejširšími úsměvy, které jsme kdy na cestách viděli. Je to země...

Doprava v Indonésii: 29 tipů pro bezpečné cestování na skútru

K dopravě v Asii neodmyslitelně patří skútry a motorky. A i přes místní “chaos” má doprava určitá “pravidla”, nejsou sice psaná ani...