Quiona. Pro jednoho moderní zrní, pro druhého nepostradatelná součást zdravého jídla. V mé kuchyni si našla místo teprve nedávno a o to víc jsem z ní nadšená. Zatímco kus kus, cizrna, čočka a další se u mě usídlili už před nějakým rokem, quinoa mi přišla do cesty později. A neskutečně mě baví. Tvoří se z ní jedna báseň. Sladké, slané, saláty, kaše, rizota, polévky. Veganské, vegetariánské i masové. To vše a ještě mnohem více mě tahle superpotravina naučila a já se nemůžu nabažit. Objevuji, zkouším, kombinuji.
Dnešní recept bude snídaňová bomba, která krásně oživí zažité snídaňové klasiky jako jsou vajíčka, chleba, jogurt s mysli a vločky. Jdeme na věc.
• doba přípravy: 30 minut • počet porcí: cca 3-4 menší porce
INGREDIENCE
na čokoládovou quinou
- 1 hrnek quinoi (světlé, tmavé nebo míchané)
- 400 ml kokosového mléka
- 1 hrnek vody
- 2 zarovnané lžíce holandského kakaa
- 2-3 lžíce javorového sirupu (lze použít také jiný sladký sirup nebo med)
- špetka soli
k servírování
- 2 banány
- hrst vlašských ořechů
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička kokosového oleje nebo másla
- 4 kostičky oblíbené vysokoprocentní hořké čokolády
POSTUP
1 PŘIPRAVÍME SI KAŠI: Quinou propláchneme vlažnou vodou a vložíme do pánve, kde ji několik minutek restujeme za občasného míchání. Poté ji zalijeme kokosovým mlékem a polovinou připravené vody, promícháme a vaříme na mírném plameni cca 25 minut dokud není quinoa hezky měkká. Během vaření občas mícháme a v případě potřeby doléváme vodou, aby se quinoa nevařila na sucho.
2KANDOVANÉ OŘECHY: Než se quinoa uvaří, připravíme si ořechy. Rozpustíme si lžičku kokosového oleje a přidáme ořechy, několik minutek restujeme za stálého míchání, aby se nic nepřipálilo. Když začnou ořechy vonět, přisypeme lžíci třtinového cukru a stále mícháme, dokud cukr nezkaramelizuje a neobalí ořechy. Když je hotovo, vysypeme ořechy na pečící papír a necháme zchladnout.
3DOCHUTÍME: Když je quinoa měkká a tvoří kaši, osladíme ji javorovým sirupem, přidáme kakao, špetku soli a promícháme.
4SERVÍRUJEME: Kaši nandáme do mističek a zdobíme pokrájenými banány, na jemno nakrájenou čokoládou a kandovanými ořechy. Nakonec zakápneme javorovým sirupem a ozdobíme snítkou máty.
Dobrou chuť přeje Judit