Quiona neboli merlík čilský je prastará rostlina pocházející z jižní Ameriky. Je významným zdrojem železa, vápníku, hořčíku, draslíku, vitaminů B a E. Díky tomu je mimořádně vhodná pro vegany, kterým dodá potřebné živiny a také je přirozeně bezlepková, což z ní v kuchyni činí hotový zázrak. A tvoří se z ní jedna báseň. Sladké, slané, saláty, kaše, rizota, polévky. Zkrátka vše na co si jen vzpomenete.
Dnešní recept bude snídaňová quinoová čoko bomba, která dodá energii až do večera. 🙂 Jdeme na to.
• doba přípravy: 30 minut • počet porcí: cca 3 až 4
INGREDIENCE
na čokoládovou quinou
- 1 hrnek červené quinoi
- 400 ml hustého kokosového mléka
- 1 hrnek vody
- 2 lžíce kvalitního kakaa
- 2 až 3 lžíce medu nebo jiného sladidla (kokosový, datlový atd sirup nebo třtinový cukr)
- špetka soli
k servírování
- 2 banány
- hrst vlašských ořechů
- 4 kostičky kvalitní hořké čokolády
- med nebo jiné sladidlo (kokosový, datlový atd sirup)
- lístky čerstvé máty
POSTUP
1 QUINOOVÁ KAŠE: Quinou propláchneme a v hnrci smícháme s kokosovým mlékem a polovinou připravené vody. Přivedeme k varu na mírném ohni a za občasného míchání (a případného přilévání vody) vaříme cca 25 minut dokud není quinoa měkká.
2RESTOVANÉ OŘECHY: Než se quinoa uvaří, orestujeme si na sucho v pánvi ořechy. Stačí jen pár chvil, aby se rozvoněly. Nesmí se připálit.
3DOCHUTÍME: Když je quinoa uvařená a tvoří krásnou kaši, vmícháme kakao, med (nebo jiné sladidlo) a šperku soli.
4SERVÍRUJEME: Quinoovou kaši servírujeme s pokrájenými banány, pokrájenou čokoládou a orestovanými ořechy. Nakonec zakápneme medem nebo jiným sirupem a ozdobíme lístky máty.
Dobrou chuť přeje Judit