Čokoládová quinoa a banány a kandovaými ořechy

snídaně pro pořádný den

Nové recepty

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

A je to tady! Třikrát hurá, třikrát sláva. Sluníčko, teplo, jaro je tu. Všechno se probouzí ze zimního spánku a vládne veselá...

Klasika jménem Pad Thai

Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské "národní jídlo" a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel,...

Vyrábím s láskou

Quiona. Pro jednoho moderní zrní, pro druhého nepostradatelná součást zdravého jídla. V mé kuchyni si našla místo teprve nedávno a o to víc jsem z ní nadšená. Zatímco kus kus, cizrna, čočka a další se u mě usídlili už před nějakým rokem, quinoa mi přišla do cesty později. A neskutečně mě baví. Tvoří se z ní jedna báseň. Sladké, slané, saláty, kaše, rizota, polévky. Veganské, vegetariánské i masové. To vše a ještě mnohem více mě tahle superpotravina naučila a já se nemůžu nabažit. Objevuji, zkouším, kombinuji.

Dnešní recept bude snídaňová bomba, která krásně oživí zažité snídaňové klasiky jako jsou vajíčka, chleba, jogurt s mysli a vločky. Jdeme na věc.

• doba přípravy: 30 minut • počet porcí: cca 3-4 menší porce

INGREDIENCE

na čokoládovou quinou

  • 1 hrnek quinoi (světlé, tmavé nebo míchané)
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1 hrnek vody
  • 2 zarovnané lžíce holandského kakaa
  • 2-3 lžíce javorového sirupu (lze použít také jiný sladký sirup nebo med)
  • špetka soli

k servírování

  • 2 banány
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička kokosového oleje nebo másla
  • 4 kostičky oblíbené vysokoprocentní hořké čokolády

POSTUP

1 PŘIPRAVÍME SI KAŠI: Quinou propláchneme vlažnou vodou a vložíme do pánve, kde ji několik minutek restujeme za občasného míchání. Poté ji zalijeme kokosovým mlékem a polovinou připravené vody, promícháme a vaříme na mírném plameni cca 25 minut dokud není quinoa hezky měkká. Během vaření občas mícháme a v případě potřeby doléváme vodou, aby se quinoa nevařila na sucho.

2KANDOVANÉ OŘECHY: Než se quinoa uvaří, připravíme si ořechy. Rozpustíme si lžičku kokosového oleje a přidáme ořechy, několik minutek restujeme za stálého míchání, aby se nic nepřipálilo. Když začnou ořechy vonět, přisypeme lžíci třtinového cukru a stále mícháme, dokud cukr nezkaramelizuje a neobalí ořechy. Když je hotovo, vysypeme ořechy na pečící papír a necháme zchladnout.

3DOCHUTÍME: Když je quinoa měkká a tvoří kaši, osladíme ji javorovým sirupem, přidáme kakao, špetku soli a promícháme.

4SERVÍRUJEME: Kaši nandáme do mističek a zdobíme pokrájenými banány, na jemno nakrájenou čokoládou a kandovanými ořechy. Nakonec zakápneme javorovým sirupem a ozdobíme snítkou máty.

Dobrou chuť přeje Judit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Sladké recepty

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Bezlepkové recepty

Klasika jménem Pad Thai

Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské "národní jídlo" a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel,...

Cestování

11 důvodů, proč je super cestovat ve dvou

Cestování s vaším partnerem nebo partnerkou z vás udělá pár snů. Naučíte se respektovat jeden druhého a vaše cesty budou bezpečnější.

Indonéská kuchyně: 15 faktů a zajímavostí

Poznávání místní kuchyně patří na cestách k mým největším zálibám. Jídlo pro mě nikdy neznamenalo jen “najíst se”. Běžet o polední pauze...

Jak jsme se vydali do Indonésie

Když jsme v loni v podvečer seděli na srílanské pláži, zrodil se nám v hlavě plán, že bychom si chtěli vyzkoušet život...