Domácí rajčatová salsa

ke grilování, k nachos, ke všemu co máte rádi

Nové recepty

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

A je to tady! Třikrát hurá, třikrát sláva. Sluníčko, teplo, jaro je tu. Všechno se probouzí ze zimního spánku a vládne veselá...

Klasika jménem Pad Thai

Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské "národní jídlo" a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel,...

Vyrábím s láskou

Ani ty nejlepší domácí nachos nejsou dokonalé bez pořádné salsy. Dnes si uděláme jednu z těch nejznámějších a to pravou mexickou z čerstvých rajčat. Tahle salsa je vynikající nejen k nachos a dalším mexickým jídlům, ale i k pečenému a grilovanému masu.

Hlavní jsou chutná rajčata. Recept je velmi jednoduchý, založený na pár ingrediencích. Opravdu dobrou salsu ale uděláte pouze z kvalitních rajčátek. Některá rajčata, která jsou k dostání v běžných prodejnách, bývají světlá bez chuti i vůně. Z takových to nikdy nebude to pravé rajčatové, protože u salsy je hlavní právě čerstvá rajčatová chuť. Pokud máte možnost, sáhněte tedy po domácích, která jsou nezaměnitelná. Kam chodíte pro čerstvá rajčata vy? Pěstujete si svoje, nebo máte vytipovaný obchůdek?

• doba přípravy: 10 minut • doba chlazení: 1 hodina • počet porcí: 2

INGREDIENCE

  • 6 středně velkých rajčat
  • 1 středně velká červená cibule
  • 1 šalotka
  • 1 limeta
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 čerstvá nebo sušená chilli paprička
  • svazek čerstvého koriandru
  • špetka mletého římského kmínu
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • olivový olej

POSTUP

1NAKRÁJÍME SI INGREDIENCE: Omytá rajčata, cibuli a šalotku nakrájíme na jemno a smícháme s jemně nasekaným koriandrem.

2OCHUTÍME: Zakápneme limetovou šťávou a olivovým olejem a podle chuti přidáme prolisovaný česnek, špetku římského kmínu, sůl, pepř a pokrájenou chilli papričku.

3VYCHLADÍME A SERVÍRUJEME: Připravenou salsu dáme nejméně na hodinu do lednice, aby se rozležela. Servírujeme s oblíbenými nachos, k mexickým jídlům nebo k masu jako dip.

TIPY

Zkuste na salsu použít různé druhy rajčat, krásně bude vypadat ze žlutých, oranžových, zelených i černých rajčat.

DALŠÍ VARIANTY

JEMNÁ SALSA

Pokud máte rádi salsu opravdu jemnou, můžete rajčata před krájením spařit horkou vodou a zbavit slupky, nebo všechny ingredience společně lehce rozmixovat. S mixérem buďte opatrní, v salse by měly být znát kousky zeleniny.

PEČENÁ RAJČATOVÁ SALSA

Pokud máte po ruce cherry rajčátka, vyzkoušejte netradiční pečenou rajčatovou salsu.
Na olivovém oleji orestujte pokrájenou cibulku, česnek a cherry rajčata. Když se slupka rajčat začne lehce krabatit, nechte směs vychladnout a poté přijdete zbylé ingredience, které jsou stejné jako v základním receptu. Směs lehce rozmixujte a nakonec přidejte kukuřici. Tip: Pro zajímavou chuť zkuste přidat půl lžičky kakaa.

A nebyla by to pořádná salsa bez nachos. Vyzkoušejte rychlé nachos z tortilly na několik způsobů.

Jakou salsu máte nejradši vy? Pokud máte nějaký zajímavý recept, šup s ním do komentářů.

Dobrou chuť přeje Judit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Krémová batátová polévka s červenou čočkou

,,Jaké je tvé nejoblíbenější jídlo?“ Zeptá se čas od času babička nebo děda a já nedokážu nikdy odpovědět. Když jsem byla malá,...

Sladké recepty

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Bezlepkové recepty

Polévka z červené řepy s pečenou cizrnou

Co v zimě zahřeje víc, než opravdu horká krémová polévka. A do takové polévky se nejlépe hodí pořádná zelenina, která dodá vitamíny....

Cestování

Jak jsme se vydali do Indonésie

Když jsme v loni v podvečer seděli na srílanské pláži, zrodil se nám v hlavě plán, že bychom si chtěli vyzkoušet život...

Z Jakarty až na Sumbawu, naše cesta v obrazech

Tak už jsme zase doma. Když jsme před necelým rokem vyslovili plán, že jedeme na pět měsíců do Indonésie, názory rodiny a...

20 věcí, které byste měli vědět, než se vydáte do Indonésie

Indonésie to jsou hory, moře, rýžová pole, nekonečně dlouhé cesty a hlavně lidé s těmi nejširšími úsměvy, které jsme kdy na cestách viděli. Je to země...