Domácí rajčatová salsa

ke grilování, k nachos, ke všemu co máte rádi

Nové recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Nejjemnější dýňová polévka s kokosovým mlékem

Podzim asi nepatří mezi nejoblíbenější roční období. Ale přece jen je na něm mnoho krásného. Když se zářivě zelené listy okolních stromů...

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Vyrábím s láskou

Ani ty nejlepší domácí nachos nejsou dokonalé bez pořádné salsy. Dnes si uděláme jednu z těch nejznámějších a to pravou mexickou z čerstvých rajčat. Tahle salsa je vynikající nejen k nachos a dalším mexickým jídlům, ale i k pečenému a grilovanému masu.

Hlavní jsou chutná rajčata. Recept je velmi jednoduchý, založený na pár ingrediencích. Opravdu dobrou salsu ale uděláte pouze z kvalitních rajčátek. Některá rajčata, která jsou k dostání v běžných prodejnách, bývají světlá bez chuti i vůně. Z takových to nikdy nebude to pravé rajčatové, protože u salsy je hlavní právě čerstvá rajčatová chuť. Pokud máte možnost, sáhněte tedy po domácích, která jsou nezaměnitelná. Kam chodíte pro čerstvá rajčata vy? Pěstujete si svoje, nebo máte vytipovaný obchůdek?

• doba přípravy: 10 minut • doba chlazení: 1 hodina • počet porcí: 2

INGREDIENCE

  • 6 středně velkých rajčat
  • 1 středně velká červená cibule
  • 1 šalotka
  • 1 limeta
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 čerstvá nebo sušená chilli paprička
  • svazek čerstvého koriandru
  • špetka mletého římského kmínu
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • olivový olej

POSTUP

1NAKRÁJÍME SI INGREDIENCE: Omytá rajčata, cibuli a šalotku nakrájíme na jemno a smícháme s jemně nasekaným koriandrem.

2OCHUTÍME: Zakápneme limetovou šťávou a olivovým olejem a podle chuti přidáme prolisovaný česnek, špetku římského kmínu, sůl, pepř a pokrájenou chilli papričku.

3VYCHLADÍME A SERVÍRUJEME: Připravenou salsu dáme nejméně na hodinu do lednice, aby se rozležela. Servírujeme s oblíbenými nachos, k mexickým jídlům nebo k masu jako dip.

TIPY

Zkuste na salsu použít různé druhy rajčat, krásně bude vypadat ze žlutých, oranžových, zelených i černých rajčat.

DALŠÍ VARIANTY

JEMNÁ SALSA

Pokud máte rádi salsu opravdu jemnou, můžete rajčata před krájením spařit horkou vodou a zbavit slupky, nebo všechny ingredience společně lehce rozmixovat. S mixérem buďte opatrní, v salse by měly být znát kousky zeleniny.

PEČENÁ RAJČATOVÁ SALSA

Pokud máte po ruce cherry rajčátka, vyzkoušejte netradiční pečenou rajčatovou salsu.
Na olivovém oleji orestujte pokrájenou cibulku, česnek a cherry rajčata. Když se slupka rajčat začne lehce krabatit, nechte směs vychladnout a poté přijdete zbylé ingredience, které jsou stejné jako v základním receptu. Směs lehce rozmixujte a nakonec přidejte kukuřici. Tip: Pro zajímavou chuť zkuste přidat půl lžičky kakaa.

A nebyla by to pořádná salsa bez nachos. Vyzkoušejte rychlé nachos z tortilly na několik způsobů.

Jakou salsu máte nejradši vy? Pokud máte nějaký zajímavý recept, šup s ním do komentářů.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Mexický fazolový salát s avokádem

Když je léto v plném proudu je čas na další pořádně vychlazený recept, protože těch není nikdy dost. 🙂 Salátek se spoustou...

Sladké recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Bezlepkové recepty

Klasika jménem Pad Thai

Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské "národní jídlo" a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel,...

Cestování

Jak slaví Vánoce a Nový rok v Brazílii. Poznejte vánoční zvyky a tradiční jídlo

Brazílie je o Vánocích uprostřed léta. Dárky se rozdávají o půlnoci a sejde se celá brazilská rodina, která může mít i 50...

Indonéská kuchyně: 15 faktů a zajímavostí

Poznávání místní kuchyně patří na cestách k mým největším zálibám. Jídlo pro mě nikdy neznamenalo jen “najíst se”. Běžet o polední pauze...

Z Jakarty až na Sumbawu, naše cesta v obrazech

Tak už jsme zase doma. Když jsme před necelým rokem vyslovili plán, že jedeme na pět měsíců do Indonésie, názory rodiny a...