Vyzkoušejte vynikající těstoviny s krémovou omáčkou z lahodného avokáda. Hotové jsou raz dva a proto se skvěle hodí jako rychlý oběd nebo lehká letní večeře. Stačí mít po ruce jen pár kvalitních surovin a super jídlo je na stole do 20 minut. Takže žádné dlouhé povídání a jdeme na to, ale na začátek jeden malý tip.
TIPY
KDE SEHNAT ZRALÉ AVOKÁDO A JAK HO POZNAT
Zralé avokádo poznáte jednoduše a to přímo pohmatem na slupku. Nesmí být tvrdé jako beton ale ani měkké jako máslo. Tvrdé avokádo vám v teplé místnosti dozraje do 2 až 7 dnů, takže si ještě počkáte, ale měkké bývá uvnitř hnědé, vláknité a není dobré. Je zkrátka přezrálé. Avokádo, které je akorát pod slupkou jemně pruží a není příliš měkké ani u stopky. Sehnat akorát zralé avokádo je ale oříšek a já to řeším tak, že kupuju tvrdá avokáda a doma je nechávám dozrát. Tedy počítám s tím, že ihned použít nepůjdou a pravidelně doplňuji zásobu na dozrání. Zejména když vím, že se chystá třeba oslava, kde nesmí chybět. Samozřejmě můžete sáhnout i po takzvaném „ready to eat“, ale málokdy se stává, že by bylo skutečně ihned k jídlu a jeho cena bývá výrazně vyšší.
• doba přípravy: 20 minut • počet porcí: 3 až 4
INGREDIENCE
- 350 g italských těstovin (já použila linguine)
na avokádové pesto
- 1 větší zralé avokádo
- 2 hrsti čerstvého listového špenátu
- 50 g kešu ořechů
- 2 stroužky česneku
- 50 g parmezánu
- 3 lžíce olivového oleje
- 100 ml vody
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
k servírování
- parmezán
- olivový olej
- čerstvé bylinky
VEGANSKÁ VERZE
Vynechte parmezán a nahraďte ho třeba mixem lahůdkové droždí s keshu ořechy a solí a rázem máte skvělé veganské jídlo.
BEZLEPKOVÁ VERZE
Zkuste použít i oblíbené bezlepkové těstoviny nebo zoodle (nudle z cukety).
POSTUP
1TĚSTOVINY: Do hodně osolené vroucí vody dáme těstoviny a vaříme podle návodu al dente. Tip: Voda musí být tak slaná jako mořská, jinak nedodá těstovinám žádnou chuť.
2PESTO: Do mixéru dáme vydlabané a pokrájené avokádo, špenát, kešu ořechy, česnek, parmezán, sůl, pepř, olivový olej a vodu. Vše rozmixujeme v hladký krém a finálně dochutíme.
3SERVÍRUJEME: Uvařené těstoviny scedíme a promícháme s připraveným pestem. Servírujeme s hoblinkami parmezánu a zakápnuté olivovým olejem.
Dobrou chuť přeje Judit