Když je léto v plném proudu je čas na další pořádně vychlazený recept, protože těch není nikdy dost. 🙂 Salátek se spoustou čerstvé zeleniny, která je plná vitamínů a hýří barvami. A přesně takový je mexický fazolový salát zvaný Cowboy Caviar. S červenými rajčátky, krémovým avokádem, sladkou kukuřicí a osvěžující zálivkou z limety a rýžového octa.
Chutná jak samotný, tak jako příloha k masu nebo dip ke křupavým kukuřičným nachos. A tady je recept. Jednoduchý a za pár minut hotový.
V mém receptu používám oblíbené fazole zvané černé oko neboli black eye beans. Nebojte se ale kombinovat různé druhy fazolí nebo zvolte ty, které máte nejraději. Salát je vynikající i s klasickými červenými fazolemi a za zmínku určitě stojí také kombinace černých fazolí s fazolemi černé oko.
JAK SPRÁVNĚ UVAŘIT FAZOLE
Fazole namočíme do vody nejlépe na 12 hodin a pak je vaříme cca 1 hodinu doměkka v osolené vodě. Scedíme, necháme vychladnout a máme připraveno. A můžeme se pustit do přípravy salátu. 🙂
• doba přípravy: 10 minut • doba chlazení: 30 minut • počet porcí: 4
INGREDIENCE
- 1 zelená paprika
- 3 velká rajčata
- 1 zralé avokádo
- 1 červená cibule
- 150 g kukuřice
- 250 g uvařených fazolí černé oko
- hrst čerstvých listů koriandru
- 2 lžíce olivového oleje
- 2-3 lžíce limetové šťávy
- 3 lžíce rýžového octa
- 1 lžička třtinového cukru
- chilli podle chuti
- čerstvě mletý pepř
- sůl
POSTUP
1NAKRÁJÍME ZELENINU: Zelenou papriku, rajčata, avokádo a červenou cibulku nakrájíme najemno. Vše dáme do mísy, přidáme kukuřici i fazole a promícháme.
2PŘIPRAVÍME ZÁLIVKU: Připravíme si zálivku z olivového oleje, limetové šťávy, rýžového octa, cukru, pepře a soli. A kdo má rád, přidá i chilli. Připravený salát zalijeme zálivkou a promícháme s jemně nasekanými koriandrovými listy.
3VYCHLADÍME A PODÁVÁME: Hotový salát chladíme v lednici nejméně 30 minut. Podáváme k nachos a grilovanému masu nebo jen tak na chuť jako osvěžující zdravý salát.
Dobrou chuť přeje Judit