Mexický fazolový salát s avokádem

osvěžující rychlý recept

Nové recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Nejjemnější dýňová polévka s kokosovým mlékem

Podzim asi nepatří mezi nejoblíbenější roční období. Ale přece jen je na něm mnoho krásného. Když se zářivě zelené listy okolních stromů...

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Vyrábím s láskou

Když je léto v plném proudu je čas na další pořádně vychlazený recept, protože těch není nikdy dost. 🙂 Salátek se spoustou čerstvé zeleniny, která je plná vitamínů a hýří barvami. A přesně takový je mexický fazolový salát zvaný Cowboy Caviar. S červenými rajčátky, krémovým avokádem, sladkou kukuřicí a osvěžující zálivkou z limety a rýžového octa.

Chutná jak samotný, tak jako příloha k masu nebo dip ke křupavým kukuřičným nachos. A tady je recept. Jednoduchý a za pár minut hotový.

V mém receptu používám oblíbené fazole zvané černé oko neboli black eye beans. Nebojte se ale kombinovat různé druhy fazolí nebo zvolte ty, které máte nejraději. Salát je vynikající i s klasickými červenými fazolemi a za zmínku určitě stojí také kombinace černých fazolí s fazolemi černé oko.

JAK SPRÁVNĚ UVAŘIT FAZOLE

Fazole namočíme do vody nejlépe na 12 hodin a pak je vaříme cca 1 hodinu doměkka v osolené vodě. Scedíme, necháme vychladnout a máme připraveno. A můžeme se pustit do přípravy salátu. 🙂

• doba přípravy: 10 minut • doba chlazení: 30 minut • počet porcí: 4

INGREDIENCE

  • 1 zelená paprika
  • 3 velká rajčata
  • 1 zralé avokádo
  • 1 červená cibule
  • 150 g kukuřice
  • 250 g uvařených fazolí černé oko
  • hrst čerstvých listů koriandru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2-3 lžíce limetové šťávy
  • 3 lžíce rýžového octa
  • 1 lžička třtinového cukru
  • chilli podle chuti
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

POSTUP

1NAKRÁJÍME ZELENINU: Zelenou papriku, rajčata, avokádo a červenou cibulku nakrájíme najemno. Vše dáme do mísy, přidáme kukuřici i fazole a promícháme.

2PŘIPRAVÍME ZÁLIVKU: Připravíme si zálivku z olivového oleje, limetové šťávy, rýžového octa, cukru, pepře a soli. A kdo má rád, přidá i chilli. Připravený salát zalijeme zálivkou a promícháme s jemně nasekanými koriandrovými listy.

3VYCHLADÍME A PODÁVÁME: Hotový salát chladíme v lednici nejméně 30 minut. Podáváme k nachos a grilovanému masu nebo jen tak na chuť jako osvěžující zdravý salát.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

A je to tady! Třikrát hurá, třikrát sláva. Sluníčko, teplo, jaro je tu. Všechno se probouzí ze zimního spánku a vládne veselá...

Sladké recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Bezlepkové recepty

Novoroční jižanský Hoppin’ John

Jak na nový rok, tak po celý rok! Určitě všichni znáte některou ze starých novoročních tradic. Třeba tu o čočce, aby se...

Cestování

Dovolená vs dovolená aneb Asie s cestovkou? Netřeba

Když se rozhodnete podívat do světa, máte 2 základní možnosti. Být "cestovatelem", který poznává, objevuje a ochutnává. Nebo "turistou", který dává přednost...

Za svým snem

Pět měsíců v Indonésii už bude brzo za námi, a kromě hromady zážitků a zkušeností si s sebou domů povezeme šílenou chuť...

Indonéská kuchyně: Kde se najíst a jak se domluvit + slovník

Jednou z nejdůležitějších cestovatelských otázek je ,,Kde se najíst a jak se domluvit.“ Angličtina totiž světu nevládne tak úplně všude a proto...