Léto je v plném proudu a tak je čas na další pořádně vychlazený recept. Lehký salátek se spoustou čerstvé zeleniny, která doslova hýří barvami. A přesně takový je dnešní mexický fazolový salát. S červenými rajčátky, krémovým avokádem, sladkou kukuřicí a osvěžující zálivkou z limety a rýžového octa. Chutná jak samotný, tak jako příloha k masu nebo doplněk k mexickým jídlům a křupavým nachos.
V receptu používám fazole černé oko neboli black eye beans. Pokud je neseženete, zvolte jakékoli jiné. Salát je vynikající i s klasickými červenými fazolemi a za zmínku určitě stojí také kombinace s fazolemi černými.
• doba přípravy: 10 minut • doba chlazení: 30 minut • počet porcí: 4
INGREDIENCE
na salát
- 1 velká zelená paprika
- 3 velká zralá rajčata
- 1 zralé avokádo
- 1 červená cibule
- 150 g mražené kukuřice
- 250 g uvařených fazolí (černé oko, červené nebo černé)
- hrst čerstvého koriandru
na zálivku
- 2 až 3 lžíce limetové šťávy
- 3 lžíce rýžového octa
- 1 lžička medu
- chilli podle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
- čerstvě mletý pepř
- sůl
TIPY
JAK SPRÁVNĚ UVAŘIT FAZOLE?
Fazole namočíme do vody nejlépe na 12 hodin a pak je vaříme cca 1 hodinu doměkka v nesolené vodě. Scedíme a necháme vychladnout.
KDE SEHNAT ZRALÉ AVOKÁDO A JAK HO POZNAT
Zralé avokádo poznáte jednoduše a to přímo pohmatem na slupku. Nesmí být tvrdé jako beton ale ani měkké jako máslo. Tvrdé avokádo vám v teplé místnosti dozraje do 2 až 7 dnů, takže si ještě počkáte, ale měkké bývá uvnitř hnědé, vláknité a není dobré. Je zkrátka přezrálé. Avokádo, které je akorát pod slupkou jemně pruží a není příliš měkké ani u stopky. Sehnat akorát zralé avokádo je ale oříšek a já to řeším tak, že kupuju tvrdá avokáda a doma je nechávám dozrát. Tedy počítám s tím, že ihned použít nepůjdou a pravidelně doplňuji zásobu na dozrání. Zejména když vím, že se chystá třeba oslava, kde nesmí chybět. Samozřejmě můžete sáhnout i po takzvaném „ready to eat“, ale málokdy se stává, že by bylo skutečně ihned k jídlu a jeho cena bývá výrazně vyšší.
POSTUP
1SALÁT: Papriku, rajčata, avokádo a červenou cibulku nakrájíme na malé kousky, dáme do mísy společně s kukuřicí, fazolemi a koriandrem pokrájeným na jemno.
2ZÁLIVKA: Smícháme všechny ingredience z odstavce „na zálivku“ (limeta, rýžový ocet, med, chilli, olej, pepř a sůl). Hotovu zálivku smícháme s nakrájenou zeleninu a finálně dochutíme.
3SERVÍRUJEME: Salátek servírujeme vychlazený k mexickým jídlům, grilování a nebo jen tak na chuť.
Dobrou chuť přeje Judit