Balkánské rizoto aneb džuveč s bylinkovým olejem

Dokonalá letní večeře s vůní moře.

To nejnovější

spot_img

Takové krásné nedělní ráno, kdy slunce svítí, tráva voní a ptáci zpívají, bylo právě v ten den, kdy bych nejraději sbalila batoh a vyrazila na cesty. A protože letos žádnou pořádnou cestu asi nestihneme, přemýšleli jsme, že by to mohlo být “alespoň” Chorvatsko.

Tedy někdo by řekl “alespoň”, ale já Chorvatsko miluju. 🙂 A navíc to koupání a šnorchlování. To není nikde lepší. Kam se hrabou oceány a písčité pláže, které vypadají kouzelně na fotce, ale ve skutečnosti se tam nedá koupat kvůli proudům, vlnám nebo kamenům.

No a právě během toho krásného nedělního rána, kdy nebyla žádná cesta na obzoru, jsem dostala šílenou chuť na chorvatský džuveč doplněný o rybku, která nám trůnila v lednici.

Zavzpomínala jsem na chutě Chorvatska, pročetla pár inspirací, spojila to nejlepší z nejlepšího… a tady je recept.

• doba přípravy: 45 minut • počet porcí: 4

INGREDIENCE

na džuveč

  • 300 g kulatozrnné rýže (např Arborio)
  • cca 600 ml zeleninového vývaru
  • 4 dcl bílého vína
  • 2 červené cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 bílé papriky
  • 1 červená paprika
  • 400 g krájených rajčat v plechovce
  • 2 lžičky červené papriky
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • olivový olej
  • 2 lžíce másla
  • hrst čerstvé petržele
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

na bylinkový olej

  • olivový olej
  • hrst čerstvé hladkolisté petržele
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvě mletý pepř

k servírování

  • sýr feta (nebo balkán)
  • černé olivy
  • bílé víno

VEGANSKÁ VERZE

Pro vegan verzi vynechte máslo a feta sýr nahraďte třeba neochuceným tofu smíchaným s bylinkami, česnekem, solí a pepřem.

VERZE S RYBOU

Pokud zvolíte verzi s rybou, stačí orestovat filety a dochutit je solí, červě mletým pepřem a pár kapkami citronu.

POSTUP

1 PŘÍPRAVA A ZÁKLAD NA DŽUVEČ: Cibuli a papriky nakrájíme na drobno a rozpálíme si hlubokou pánev, do které dáme olivový olej a máslo. Zprudka orestujeme cibuli se zeleninou a poté přidáme suchou rýži. Opět pár minut restujeme, poté stáhneme plamen na mírný a zalijeme vínem. Necháme vyvařit a přidáme krájená rajčata.

2OCHUTÍME A VAŘÍME: Do základu přidáme podrcený česnek a koření (sůl, pepř, tymián, červená i uzená paprika a chilli). Přidáme naběračku vývaru, promícháme a vaříme pod pokličkou za občasného míchání cca 30 minut. Během vaření podle potřeby přiléváme vývar a vaříme na mírném ohni, dokud není rýže měkká a vše krásně propojené.

3DOCHUTÍME A NECHÁME ODSTÁT: Uvařený džuveč finálně dochutíme, odstavíme z plotny a vmícháme lžíci másla na zjemnění. Necháme odstát a nakonec vmícháme hrst pokrájené petržele.

4BYLINKOVÝ OLEJ: Během této chvíle si můžeme připravit bylinkový olej. Smícháme jemně pokrájenou petržel s prolisovaným česnekem a olivovým olejem, dochutíme pepřem.

5SERVÍRUJEME: Džuveč podáváme s opečenou rybkou, feta sýrem, olivami a bylinkovým olejem, který si přidáváme podle chuti. Jídlo skvěle doplní sklenka vychlazeného bílého vína.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

spot_img
spot_img

Z našich cest