Balkánský džuveč a pstruh s bylinkovým olejem

dokonalá letní večeře s nádechem moře

Nové recepty

Vyrábím s láskou

spot_img

Takové krásné nedělní ráno, kdy slunce svítí, tráva voní a ptáci zpívají, bylo právě v ten den, kdy bych nejraději sbalila batoh a vyrazila na cesty. A protože letos žádnou pořádnou cestu asi nestihneme, přemýšleli jsme, že by to mohlo být “alespoň” Chorvatsko.

Tedy někdo by řekl “alespoň”, ale mě se tam i přes ty všechny cesty do Asie, pořád moc líbí. A navíc to koupání a šnorchlování. To není nikde lepší. Kam se hrabou oceány a písčité pláže, které vypadají na fotce kouzelně, když ve skutečnosti tam bouří vlny, kameny a proudy, při kterých máte pocit, že vás odnesou i když máte vodu po kolena. A protože jsem mořský strašpytel, v Chorvatsku je mi v moři tak nějak bezpečněji.

No a právě během toho krásného nedělního rána, kdy nebyla žádná cesta na obzoru, jsem dostala šílenou chuť na chorvatský džuveč a nějakou dobrou rybu. Zkrátka jsem si chtěla tu atmosféru alespoň pojíst. A protože mi v lednici trůnili dva čerství pstruzi, kteří to na gril nestihli bylo jasno.

Bude to chorvatský džuveč s bylinkovou rybkou. A šlo se vařit.

Zavzpomínala jsem na chutě, co jsem poznala v Chorvatsku a v jedné geniální chorvatské restauraci v Brně jménem Bárka. Pročetla pár inspirací a zkoukla pár obrázků. A jak to tak bývá, spojila jsem to nejlepší z nejlepšího a pokusila se o co nejlepší variaci. Bez masa a se spoustou chutí doplněných bylinkami, olivovým oleje, česnekem, olivami a sýrem. A k tomu bylinková rybka.

A tady je recept.

• doba přípravy: 45 minut • počet porcí: cca 4

INGREDIENCE

na džuveč

  • 300 g kulatozrnné rýže (použila jsem Arborio)
  • cca 600 ml zeleninového vývaru
  • 1 sklenička bílého vína (cca 200 ml)
  • 2 červené cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 3 papriky (2 bílé a jedna červená)
  • 1 velké čerstvé rajče
  • 400 g krájených rajčat v plechovce
  • 2 lžičky mleté červené papriky
  • 1 lžička mletého chilli
  • 1 lžička uzené papriky
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • 2 lžíce másla
  • hrst čerstvé petržele a pažitky

na pstruhy

  • 4 filety ze pstruha nebo z jiné oblíbené bílé ryby (mořský vlk, pražma, candát)
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • 1 lžička másla
  • 1 citron

na bylinkový olej

  • olivový olej
  • hrst čerstvé petrželky a pažitky
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvě mletý pepř

k servírování

  • sýr feta nebo balkánský sýr
  • černé olivy
  • vychlazené bílé víno

POSTUP

1 PŘÍPRAVA A ZÁKLAD NA DŽUVEČ: Omyjeme a očistíme si zeleninu. Červenou cibuli, papriky i rajče si nakrájíme na drobno a rozpálíme si hlubší pánev, do které dáme olivový olej a lžíci másla. Poté zprudka orestujeme cibuli, rajče i papriky a přisypeme rýži. Opět pár minut za občasného míchání restujeme. Nakonec zalijeme plechovkou krájených rajčat a promícháme.

2ČAS NA KOŘENÍ A POMALÉ DUŠENÍ: Když máme základ hotový, ztlumíme plamen na mírný. Přidáme sůl, pepř, červenou i uzenou mletou papriku, chilli a rozdrcené stroužky česneku. Zalijeme sklenicí bílého vína a částí vývaru tak, aby bylo vše ponořené. Promícháme a dusíme pod pokličkou za občasného míchání cca 30 minut. Během vaření podle potřeby přiléváme vývar a dusíme, dokud není rýže měkká a vše krásně propojené.

3DOCHUTÍME A NECHÁME ODSTÁT: Když je rýže měkká, džuveč dochutíme solí, pepřem nebo kořením a vmícháme lžíci másla na zjemnění. Necháme odstát.

4PŘIPRAVÍME RYBU: Rybí filety si omyjeme, osušíme a zprudka osmahneme na olivovém oleji smíchaným s máslem. Začínáme kůží nahoru a během restování každou stranu osolíme, opepříme, zlehka posypeme sušeným česnekem a lehce zakápneme citronem. Celá příprava filetů trvá jen pár minutek, dokud nejsou z obou stran krásně zlatavé.

5OSTATNÍ PŘÍPRAVY: Než se nám orestuje ryba, je ideální čas na dodělání detailů jako je příprava bylinkového oleje. Hrst petržele a pažitky si pokrájíme a smícháme s prolisovaným česnek a olivovým olejem, lehce dochutíme pepřem. Připravený olej servírujeme k rybě i sýru.

6DODĚLÁVKY A SERVÍROVÁNÍ: Džuveč promícháme a přidáme do něj hrst pokrájených bylinek. Rybu lehce potřeme bylinkovým olejem. Pokrájíme si balkánský sýr, připravíme olivy a vše společně servírujeme s citronem a vychlazeným bílým vínem.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

spot_img

Vyrábím s láskou

spot_img

Vege a vegan recepty

Sladké recepty

Bezlepkové recepty

Cestování