Balkánský džuveč a pstruh s bylinkovým olejem

dokonalá letní večeře s nádechem moře

Nové recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Nejjemnější dýňová polévka s kokosovým mlékem

Podzim asi nepatří mezi nejoblíbenější roční období. Ale přece jen je na něm mnoho krásného. Když se zářivě zelené listy okolních stromů...

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Vyrábím s láskou

Takové krásné nedělní ráno, kdy slunce svítí, tráva voní a ptáci zpívají, bylo právě v ten den, kdy bych nejraději sbalila batoh a vyrazila na cesty. A protože letos žádnou pořádnou cestu asi nestihneme, přemýšleli jsme, že by to mohlo být “alespoň” Chorvatsko.

Tedy někdo by řekl “alespoň”, ale mě se tam i přes ty všechny cesty do Asie, pořád moc líbí. A navíc to koupání a šnorchlování. To není nikde lepší. Kam se hrabou oceány a písčité pláže, které vypadají na fotce kouzelně, když ve skutečnosti tam bouří vlny, kameny a proudy, při kterých máte pocit, že vás odnesou i když máte vodu po kolena. A protože jsem mořský strašpytel, v Chorvatsku je mi v moři tak nějak bezpečněji.

No a právě během toho krásného nedělního rána, kdy nebyla žádná cesta na obzoru, jsem dostala šílenou chuť na chorvatský džuveč a nějakou dobrou rybu. Zkrátka jsem si chtěla tu atmosféru alespoň pojíst. A protože mi v lednici trůnili dva čerství pstruzi, kteří to na gril nestihli bylo jasno.

Bude to chorvatský džuveč s bylinkovou rybkou. A šlo se vařit.

Zavzpomínala jsem na chutě, co jsem poznala v Chorvatsku a v jedné geniální chorvatské restauraci v Brně jménem Bárka. Pročetla pár inspirací a zkoukla pár obrázků. A jak to tak bývá, spojila jsem to nejlepší z nejlepšího a pokusila se o co nejlepší variaci. Bez masa a se spoustou chutí doplněných bylinkami, olivovým oleje, česnekem, olivami a sýrem. A k tomu bylinková rybka.

A tady je recept.

• doba přípravy: 45 minut • počet porcí: cca 4

INGREDIENCE

na džuveč

  • 300 g kulatozrnné rýže (použila jsem Arborio)
  • cca 600 ml zeleninového vývaru
  • 1 sklenička bílého vína (cca 200 ml)
  • 2 červené cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 3 papriky (2 bílé a jedna červená)
  • 1 velké čerstvé rajče
  • 400 g krájených rajčat v plechovce
  • 2 lžičky mleté červené papriky
  • 1 lžička mletého chilli
  • 1 lžička uzené papriky
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • 2 lžíce másla
  • hrst čerstvé petržele a pažitky

na pstruhy

  • 4 filety ze pstruha nebo z jiné oblíbené bílé ryby (mořský vlk, pražma, candát)
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • 1 lžička másla
  • 1 citron

na bylinkový olej

  • olivový olej
  • hrst čerstvé petrželky a pažitky
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvě mletý pepř

k servírování

  • sýr feta nebo balkánský sýr
  • černé olivy
  • vychlazené bílé víno

POSTUP

1 PŘÍPRAVA A ZÁKLAD NA DŽUVEČ: Omyjeme a očistíme si zeleninu. Červenou cibuli, papriky i rajče si nakrájíme na drobno a rozpálíme si hlubší pánev, do které dáme olivový olej a lžíci másla. Poté zprudka orestujeme cibuli, rajče i papriky a přisypeme rýži. Opět pár minut za občasného míchání restujeme. Nakonec zalijeme plechovkou krájených rajčat a promícháme.

2ČAS NA KOŘENÍ A POMALÉ DUŠENÍ: Když máme základ hotový, ztlumíme plamen na mírný. Přidáme sůl, pepř, červenou i uzenou mletou papriku, chilli a rozdrcené stroužky česneku. Zalijeme sklenicí bílého vína a částí vývaru tak, aby bylo vše ponořené. Promícháme a dusíme pod pokličkou za občasného míchání cca 30 minut. Během vaření podle potřeby přiléváme vývar a dusíme, dokud není rýže měkká a vše krásně propojené.

3DOCHUTÍME A NECHÁME ODSTÁT: Když je rýže měkká, džuveč dochutíme solí, pepřem nebo kořením a vmícháme lžíci másla na zjemnění. Necháme odstát.

4PŘIPRAVÍME RYBU: Rybí filety si omyjeme, osušíme a zprudka osmahneme na olivovém oleji smíchaným s máslem. Začínáme kůží nahoru a během restování každou stranu osolíme, opepříme, zlehka posypeme sušeným česnekem a lehce zakápneme citronem. Celá příprava filetů trvá jen pár minutek, dokud nejsou z obou stran krásně zlatavé.

5OSTATNÍ PŘÍPRAVY: Než se nám orestuje ryba, je ideální čas na dodělání detailů jako je příprava bylinkového oleje. Hrst petržele a pažitky si pokrájíme a smícháme s prolisovaným česnek a olivovým olejem, lehce dochutíme pepřem. Připravený olej servírujeme k rybě i sýru.

6DODĚLÁVKY A SERVÍROVÁNÍ: Džuveč promícháme a přidáme do něj hrst pokrájených bylinek. Rybu lehce potřeme bylinkovým olejem. Pokrájíme si balkánský sýr, připravíme olivy a vše společně servírujeme s citronem a vychlazeným bílým vínem.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Polévka z červené řepy s pečenou cizrnou

Co v zimě zahřeje víc, než opravdu horká krémová polévka. A do takové polévky se nejlépe hodí pořádná zelenina, která dodá vitamíny....

Sladké recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Bezlepkové recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Cestování

Za svým snem

Pět měsíců v Indonésii už bude brzo za námi, a kromě hromady zážitků a zkušeností si s sebou domů povezeme šílenou chuť...

Doprava v Indonésii: Ty nejzajímavější postřehy

Chystáte se do Indonésie a váháte jakým způsobem cestovat? Na skútru, autobusem, vlakem, nebo třeba taxíkem? Nebo jste jen zvědaví, jak to...

Indonéská kuchyně: Tohle musíte ochutnat!

Indonéská kuchyně je rozmanitá jako Indonésie sama. Na každém ostrově a někdy dokonce v každém městě se připravují variace na tradiční jídla...