Takové krásné nedělní ráno, kdy slunce svítí, tráva voní a ptáci zpívají, bylo právě v ten den, kdy bych nejraději sbalila batoh a vyrazila na cesty. A protože letos žádnou pořádnou cestu asi nestihneme, přemýšleli jsme, že by to mohlo být “alespoň” Chorvatsko.
Tedy někdo by řekl “alespoň”, ale já Chorvatsko miluju. 🙂 A navíc to koupání a šnorchlování. To není nikde lepší. Kam se hrabou oceány a písčité pláže, které vypadají kouzelně na fotce, ale ve skutečnosti se tam nedá koupat kvůli proudům, vlnám nebo kamenům.
No a právě během toho krásného nedělního rána, kdy nebyla žádná cesta na obzoru, jsem dostala šílenou chuť na chorvatský džuveč doplněný o rybku, která nám trůnila v lednici.
Zavzpomínala jsem na chutě Chorvatska, pročetla pár inspirací, spojila to nejlepší z nejlepšího… a tady je recept.

• doba přípravy: 45 minut • počet porcí: 4
INGREDIENCE
na džuveč
- 300 g kulatozrnné rýže (např Arborio)
- cca 600 ml zeleninového vývaru
- 4 dcl bílého vína
- 2 červené cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 bílé papriky
- 1 červená paprika
- 400 g krájených rajčat v plechovce
- 2 lžičky červené papriky
- 1 lžička chilli
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- olivový olej
- 2 lžíce másla
- hrst čerstvé petržele
- čerstvě mletý pepř
- sůl
na bylinkový olej
- olivový olej
- hrst čerstvé hladkolisté petržele
- 2 stroužky česneku
- čerstvě mletý pepř
k servírování
- sýr feta (nebo balkán)
- černé olivy
- bílé víno
VEGANSKÁ VERZE
Pro vegan verzi vynechte máslo a feta sýr nahraďte třeba neochuceným tofu smíchaným s bylinkami, česnekem, solí a pepřem.
VERZE S RYBOU
Pokud zvolíte verzi s rybou, stačí orestovat filety a dochutit je solí, červě mletým pepřem a pár kapkami citronu.
POSTUP
1 PŘÍPRAVA A ZÁKLAD NA DŽUVEČ: Cibuli a papriky nakrájíme na drobno a rozpálíme si hlubokou pánev, do které dáme olivový olej a máslo. Zprudka orestujeme cibuli se zeleninou a poté přidáme suchou rýži. Opět pár minut restujeme, poté stáhneme plamen na mírný a zalijeme vínem. Necháme vyvařit a přidáme krájená rajčata.
2OCHUTÍME A VAŘÍME: Do základu přidáme podrcený česnek a koření (sůl, pepř, tymián, červená i uzená paprika a chilli). Přidáme naběračku vývaru, promícháme a vaříme pod pokličkou za občasného míchání cca 30 minut. Během vaření podle potřeby přiléváme vývar a vaříme na mírném ohni, dokud není rýže měkká a vše krásně propojené.
3DOCHUTÍME A NECHÁME ODSTÁT: Uvařený džuveč finálně dochutíme, odstavíme z plotny a vmícháme lžíci másla na zjemnění. Necháme odstát a nakonec vmícháme hrst pokrájené petržele.
4BYLINKOVÝ OLEJ: Během této chvíle si můžeme připravit bylinkový olej. Smícháme jemně pokrájenou petržel s prolisovaným česnekem a olivovým olejem, dochutíme pepřem.
5SERVÍRUJEME: Džuveč podáváme s opečenou rybkou, feta sýrem, olivami a bylinkovým olejem, který si přidáváme podle chuti. Jídlo skvěle doplní sklenka vychlazeného bílého vína.
Dobrou chuť přeje Judit


