Americká kukuřičná polévka s křupavou slaninkou

+ vege a vegan verze

Nové recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Nejjemnější dýňová polévka s kokosovým mlékem

Podzim asi nepatří mezi nejoblíbenější roční období. Ale přece jen je na něm mnoho krásného. Když se zářivě zelené listy okolních stromů...

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Vyrábím s láskou

Chladné říjnové počasí přímo svádí k tomu se pořádně zahřát. U krbu a s pořádným talířem vydatné horké polévky. A protože polévka je grunt, uděláme si jich v říjnu hned několik! A dnes začneme klasickou kukuřičnou polévkou inspirovanou Amerikou. Polévkou, která je plná chutné kukuřice, voňavého koření a křupavé slaninky, která všemu dodá krásně uzený nádech.

Takže jdeme na to. Hotová je raz dva.

• doba přípravy: 45 minut • počet porcí: 6

INGREDIENCE

  • 800 g kukuřice (mražené, ne konzervované)
  • 400 g brambor
  • 2 větší bílé cibule
  • 150 g anglické slaniny (vcelku nebo plátky)
  • cca 1 litr zeleninového vývaru
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • lžička a půl kurkumy
  • 1 velký stroužek česneku
  • olivový olej
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

k servírování

  • jarní cibulka
  • křupavý chléb
  • orestovaná slanina

VEGE A VEGAN VERZE

Stačí vynechat slaninu a nahradit ji třeba zprudka orestovanou hlívou ústřičnou. Když je pořádně vypečená, chutná dokonale a rázem máte skvělé vege a vegan jídlo.

POSTUP

1PŘIPRAVÍME SI SUROVINY A ORESTUJEME: Cibulku pokrájíme nahrubo, slaninu (nebo hlívu) na kousky a oloupané brambory na kostičky.

2ZÁKLAD NA POLÉVKU: Do většího hrnce dáme olivový olej a na mírném ohni zpěníme cibuli. Po chvíli přidáme slaninu a několik minut restujeme a mícháme, dokud se slanina neopeče a cibule nezačne zlátnout. Přidáme nakrájené brambory a kukuřici, promícháme a vše chvíli restujeme.

3PŘILIJEME VÝVAR A VAŘÍME: Vše zalijeme cca 1 litrem zeleninového vývaru a vaříme na mírném ohni zhruba 30 minut, dokud nejsou brambory zcela měkké.

4OCHUTÍME A MIXUJEME: Když jsou brambory měkké, přidáme prolisovaný česnek, tymián, kurkumu, sůl a pepř. Poté polévku rozmixujeme téměř do hladka, vůbec není na škodu, když v ní zůstane něco k zakousnutí. Doladíme hustotu vývarem a finálně dochutíme solí, pepřem a česnekem.

5SERVÍRUJEME: Hotovou polévku servírujeme s pokrájenou jarní cibulkou, opraženou slaninkou (nebo hlívou) a čerstvým chlebem.

Tak kterou verzi jste si vybrali? Se slaninkou a nebo s hlívou ústřičnou?

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Domácí baklava s vlašskými ořechy

Loni jsme na chatě měli takovou nadílku vlašských ořechů, že je zpracovávám až doteď. A jedním z receptů, ve kterém mají vlašáky...

Sladké recepty

Domácí čokoládové pralinky alias truffles

Vánoce nám klepou na dveře a čas pečení je tady. Z kuchyně se line vůně perníčků i vanilkových rohlíčků a všichni uzobávají,...

Bezlepkové recepty

Italské těstoviny s čerstvými rajčaty a bazalkou

Nic nechutná ze zahrádky lépe než domácí rajčata. Barevná, šťavnatá a hlavně voňavá rajčátka, na která se stačí jenom podívat a sbíhají...

Cestování

Za svým snem

Pět měsíců v Indonésii už bude brzo za námi, a kromě hromady zážitků a zkušeností si s sebou domů povezeme šílenou chuť...

20 věcí, které byste měli vědět, než se vydáte do Indonésie

Indonésie to jsou hory, moře, rýžová pole, nekonečně dlouhé cesty a hlavně lidé s těmi nejširšími úsměvy, které jsme kdy na cestách viděli. Je to země...

Indonéská kuchyně: 15 faktů a zajímavostí

Poznávání místní kuchyně patří na cestách k mým největším zálibám. Jídlo pro mě nikdy neznamenalo jen “najíst se”. Běžet o polední pauze...