Americká kukuřičná polévka s křupavou slaninkou

+ vege a vegan verze

Nové recepty

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

A je to tady! Třikrát hurá, třikrát sláva. Sluníčko, teplo, jaro je tu. Všechno se probouzí ze zimního spánku a vládne veselá...

Klasika jménem Pad Thai

Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské "národní jídlo" a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel,...

Vyrábím s láskou

Chladné říjnové počasí přímo svádí k tomu se pořádně zahřát. U krbu a s pořádným talířem vydatné horké polévky. A protože polévka je grunt, uděláme si jich v říjnu hned několik! A dnes začneme klasickou kukuřičnou polévkou inspirovanou Amerikou. Polévkou, která je plná chutné kukuřice, voňavého koření a křupavé slaninky, která všemu dodá krásně uzený nádech.

Takže jdeme na to. Hotová je raz dva.

• doba přípravy: 45 minut • počet porcí: 6

INGREDIENCE

  • 800 g kukuřice (mražené, ne konzervované)
  • 400 g brambor
  • 2 větší bílé cibule
  • 150 g anglické slaniny (vcelku nebo plátky)
  • cca 1 litr zeleninového vývaru
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • lžička a půl kurkumy
  • 1 velký stroužek česneku
  • olivový olej
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

k servírování

  • jarní cibulka
  • křupavý chléb
  • orestovaná slanina

VEGE A VEGAN VERZE

Stačí vynechat slaninu a nahradit ji třeba zprudka orestovanou hlívou ústřičnou. Když je pořádně vypečená, chutná dokonale a rázem máte skvělé vege a vegan jídlo.

POSTUP

1PŘIPRAVÍME SI SUROVINY A ORESTUJEME: Cibulku pokrájíme nahrubo, slaninu (nebo hlívu) na kousky a oloupané brambory na kostičky.

2ZÁKLAD NA POLÉVKU: Do většího hrnce dáme olivový olej a na mírném ohni zpěníme cibuli. Po chvíli přidáme slaninu a několik minut restujeme a mícháme, dokud se slanina neopeče a cibule nezačne zlátnout. Přidáme nakrájené brambory a kukuřici, promícháme a vše chvíli restujeme.

3PŘILIJEME VÝVAR A VAŘÍME: Vše zalijeme cca 1 litrem zeleninového vývaru a vaříme na mírném ohni zhruba 30 minut, dokud nejsou brambory zcela měkké.

4OCHUTÍME A MIXUJEME: Když jsou brambory měkké, přidáme prolisovaný česnek, tymián, kurkumu, sůl a pepř. Poté polévku rozmixujeme téměř do hladka, vůbec není na škodu, když v ní zůstane něco k zakousnutí. Doladíme hustotu vývarem a finálně dochutíme solí, pepřem a česnekem.

5SERVÍRUJEME: Hotovou polévku servírujeme s pokrájenou jarní cibulkou, opraženou slaninkou (nebo hlívou) a čerstvým chlebem.

Tak kterou verzi jste si vybrali? Se slaninkou a nebo s hlívou ústřičnou?

Dobrou chuť přeje Judit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Klasika jménem Pad Thai

Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské "národní jídlo" a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel,...

Sladké recepty

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Bezlepkové recepty

Nejjemnější avokádové guacamole

A jo tady. Po (alespoň pro mě) dlooooooouhé zimní sezóně konečně přichází jaro. Spousta lidí kolem mě říká, že zimu miluje. Že...

Cestování

Indonéská kuchyně: Kde se najíst a jak se domluvit + slovník

Jednou z nejdůležitějších cestovatelských otázek je ,,Kde se najíst a jak se domluvit.“ Angličtina totiž světu nevládne tak úplně všude a proto...

Doprava v Indonésii: Ty nejzajímavější postřehy

Chystáte se do Indonésie a váháte jakým způsobem cestovat? Na skútru, autobusem, vlakem, nebo třeba taxíkem? Nebo jste jen zvědaví, jak to...

Hotovo, zabaleno, letíme do Vietnamu

V minulém článku jsme si trochu úsměvně přiblížili způsoby cestování a teď mám pro vás první vyprávění z naší první cesty do...