Chladné říjnové počasí přímo svádí k tomu se pořádně zahřát. U krbu a s pořádným talířem vydatné horké polévky. A protože polévka je grunt, uděláme si jich v říjnu hned několik! A dnes začneme klasickou kukuřičnou polévkou inspirovanou Amerikou. Polévkou, která je plná chutné kukuřice, voňavého koření a křupavé slaninky, která všemu dodá krásně uzený nádech.
Takže jdeme na to. Hotová je raz dva.
• doba přípravy: 45 minut • počet porcí: 6
INGREDIENCE
- 800 g kukuřice (mražené, ne konzervované)
- 400 g brambor
- 2 větší bílé cibule
- 150 g anglické slaniny (vcelku nebo plátky)
- cca 1 litr zeleninového vývaru
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- lžička a půl kurkumy
- 1 velký stroužek česneku
- olivový olej
- čerstvě mletý pepř
- sůl
k servírování
- jarní cibulka
- křupavý chléb
- orestovaná slanina
VEGE A VEGAN VERZE
Stačí vynechat slaninu a nahradit ji třeba zprudka orestovanou hlívou ústřičnou. Když je pořádně vypečená, chutná dokonale a rázem máte skvělé vege a vegan jídlo.
POSTUP
1PŘIPRAVÍME SI SUROVINY A ORESTUJEME: Cibulku pokrájíme nahrubo, slaninu (nebo hlívu) na kousky a oloupané brambory na kostičky.
2ZÁKLAD NA POLÉVKU: Do většího hrnce dáme olivový olej a na mírném ohni zpěníme cibuli. Po chvíli přidáme slaninu a několik minut restujeme a mícháme, dokud se slanina neopeče a cibule nezačne zlátnout. Přidáme nakrájené brambory a kukuřici, promícháme a vše chvíli restujeme.
3PŘILIJEME VÝVAR A VAŘÍME: Vše zalijeme cca 1 litrem zeleninového vývaru a vaříme na mírném ohni zhruba 30 minut, dokud nejsou brambory zcela měkké.
4OCHUTÍME A MIXUJEME: Když jsou brambory měkké, přidáme prolisovaný česnek, tymián, kurkumu, sůl a pepř. Poté polévku rozmixujeme téměř do hladka, vůbec není na škodu, když v ní zůstane něco k zakousnutí. Doladíme hustotu vývarem a finálně dochutíme solí, pepřem a česnekem.
5SERVÍRUJEME: Hotovou polévku servírujeme s pokrájenou jarní cibulkou, opraženou slaninkou (nebo hlívou) a čerstvým chlebem.
Tak kterou verzi jste si vybrali? Se slaninkou a nebo s hlívou ústřičnou?
Dobrou chuť přeje Judit