Americká kukuřičná polévka s křupavou slaninkou

+ vege a vegan verze

Nové recepty

Vyrábím s láskou

spot_img

Chladné říjnové počasí přímo svádí k tomu se pořádně zahřát. U krbu a s pořádným talířem vydatné horké polévky. A protože polévka je grunt, uděláme si jich v říjnu hned několik! A dnes začneme klasickou kukuřičnou polévkou inspirovanou Amerikou. Polévkou, která je plná chutné kukuřice, voňavého koření a křupavé slaninky, která všemu dodá krásně uzený nádech.

Takže jdeme na to. Hotová je raz dva.

• doba přípravy: 45 minut • počet porcí: 6

INGREDIENCE

  • 800 g kukuřice (mražené, ne konzervované)
  • 400 g brambor
  • 2 větší bílé cibule
  • 150 g anglické slaniny (vcelku nebo plátky)
  • cca 1 litr zeleninového vývaru
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • lžička a půl kurkumy
  • 1 velký stroužek česneku
  • olivový olej
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

k servírování

  • jarní cibulka
  • křupavý chléb
  • orestovaná slanina

VEGE A VEGAN VERZE

Stačí vynechat slaninu a nahradit ji třeba zprudka orestovanou hlívou ústřičnou. Když je pořádně vypečená, chutná dokonale a rázem máte skvělé vege a vegan jídlo.

POSTUP

1PŘIPRAVÍME SI SUROVINY A ORESTUJEME: Cibulku pokrájíme nahrubo, slaninu (nebo hlívu) na kousky a oloupané brambory na kostičky.

2ZÁKLAD NA POLÉVKU: Do většího hrnce dáme olivový olej a na mírném ohni zpěníme cibuli. Po chvíli přidáme slaninu a několik minut restujeme a mícháme, dokud se slanina neopeče a cibule nezačne zlátnout. Přidáme nakrájené brambory a kukuřici, promícháme a vše chvíli restujeme.

3PŘILIJEME VÝVAR A VAŘÍME: Vše zalijeme cca 1 litrem zeleninového vývaru a vaříme na mírném ohni zhruba 30 minut, dokud nejsou brambory zcela měkké.

4OCHUTÍME A MIXUJEME: Když jsou brambory měkké, přidáme prolisovaný česnek, tymián, kurkumu, sůl a pepř. Poté polévku rozmixujeme téměř do hladka, vůbec není na škodu, když v ní zůstane něco k zakousnutí. Doladíme hustotu vývarem a finálně dochutíme solí, pepřem a česnekem.

5SERVÍRUJEME: Hotovou polévku servírujeme s pokrájenou jarní cibulkou, opraženou slaninkou (nebo hlívou) a čerstvým chlebem.

Tak kterou verzi jste si vybrali? Se slaninkou a nebo s hlívou ústřičnou?

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

spot_img

Vyrábím s láskou

spot_img

Vege a vegan recepty

Sladké recepty

Bezlepkové recepty

Cestování