Chladné podzimní počasí přímo svádí k tomu se pořádně zahřát. Nejlépe u krbu a s pořádným talířem vydatné horké polévky. Polévky jsou jedním z mých nejoblíbenějších (nejen) zimních jídel a tak jich u mě na blogu najdete už pěknou řádku. 🙂 Dnes si připravíme krásně žlutou kukuřičnou polévku plnou vůní a chutí, která je hotová doslova za chvíli.
• doba přípravy: 40 minut • počet porcí: 6
INGREDIENCE
- 800 g mražené kukuřice
- 400 g brambor
- 2 větší bílé cibule
- 150 g anglické slaniny nebo 1 balení hlívy ústřičné (hrst si necháme bokem na servírování)
- cca 1 litr zeleninového vývaru
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 1 a půl lžičky kurkumy
- 1 lžička uzené papriky
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- čerstvě mletý pepř
- sůl
k servírování
- orestovaná slanina nebo hlíva ústřičná
- jarní cibulka
- oblíbené pečivo
VEGETARIÁNSKÁ A VEGANSKÁ VERZE
Stačí vynechat slaninu a nahradit ji zprudka orestovanou hlívou ústřičnou s trochou uzené papriky pro správné aroma. Když je hlíva pořádně vypečená, chutná dokonale a rázem máte skvělou veg verzi.
POSTUP
1PŘÍPRAVA INGREDIENCÍ: Cibule nakrájíme nahrubo, slaninu (nebo hlívu) na malé kousky a oloupané brambory na kostičky. Tip: Nezapomeňte si dát stranou hrst slaninky nebo hlívy na závěrečné orestování do křupava k servírování.
2ZÁKLAD NA POLÉVKU: Ve větším hrnci rozpálíme olej na středním plameni, přidáme cibuli a necháme zpěnit. Po chvíli přidáme slaninu (nebo hlívu) a několik minut restujeme a mícháme dokud se neopeče a cibule nezačne zlátnout. Poté přidáme nakrájené brambory a kukuřici, promícháme, vše společně orestujeme a nakonec zalijeme vývarem tak, aby byly ingredience ponořené.
3OCHUTÍME A VAŘÍME: Nyní do hrnce přidáme prolisovaný česnek a koření (tymián, uzenou papriku, kurkumu, sůl a pepř). Polévku vaříme cca 30 min na mírném plameni dokud brambory nezměknou.
4ROZMIXUJEME A DOCHUTÍME: Provařenou polévku rozmixujeme tak na půl až 3/4. ? Tedy ne na úplně hladký krém, aby v ní zůstalo také něco k zakousnutí. Nakonec ji finálně dochutíme. V této fázi si také do křupava orestujeme slaninu nebo hlívu k servírování.
5SERVÍRUJEME: Polévku servírujeme s pokrájenou jarní cibulkou, opraženou slaninou nebo hlívou a oblíbeným pečivem.
Dobrou chuť přeje Judit