Hustá kukuřičná polévka s křupavou slaninkou nebo hlívou ústřičnou

Pořádná hustá polévka pro chladné dny.

To nejnovější

spot_img

Chladné podzimní počasí přímo svádí k tomu se pořádně zahřát. Nejlépe u krbu a s pořádným talířem vydatné horké polévky. Polévky jsou jedním z mých nejoblíbenějších (nejen) zimních jídel a tak jich u mě na blogu najdete už pěknou řádku. 🙂 Dnes si připravíme krásně žlutou kukuřičnou polévku plnou vůní a chutí, která je hotová doslova za chvíli.

• doba přípravy: 40 minut • počet porcí: 6

INGREDIENCE

  • 800 g mražené kukuřice
  • 400 g brambor
  • 2 větší bílé cibule
  • 150 g anglické slaniny nebo 1 balení hlívy ústřičné (hrst si necháme bokem na servírování)
  • cca 1 litr zeleninového vývaru
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 a půl lžičky kurkumy
  • 1 lžička uzené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

k servírování

  • orestovaná slanina nebo hlíva ústřičná
  • jarní cibulka
  • oblíbené pečivo

VEGETARIÁNSKÁ A VEGANSKÁ VERZE

Stačí vynechat slaninu a nahradit ji zprudka orestovanou hlívou ústřičnou s trochou uzené papriky pro správné aroma. Když je hlíva pořádně vypečená, chutná dokonale a rázem máte skvělou veg verzi.

POSTUP

1PŘÍPRAVA INGREDIENCÍ: Cibule nakrájíme nahrubo, slaninu (nebo hlívu) na malé kousky a oloupané brambory na kostičky. Tip: Nezapomeňte si dát stranou hrst slaninky nebo hlívy na závěrečné orestování do křupava k servírování.

2ZÁKLAD NA POLÉVKU: Ve větším hrnci rozpálíme olej na středním plameni, přidáme cibuli a necháme zpěnit. Po chvíli přidáme slaninu (nebo hlívu) a několik minut restujeme a mícháme dokud se neopeče a cibule nezačne zlátnout. Poté přidáme nakrájené brambory a kukuřici, promícháme, vše společně orestujeme a nakonec zalijeme vývarem tak, aby byly ingredience ponořené.

3OCHUTÍME A VAŘÍME: Nyní do hrnce přidáme prolisovaný česnek a koření (tymián, uzenou papriku, kurkumu, sůl a pepř). Polévku vaříme cca 30 min na mírném plameni dokud brambory nezměknou.

4ROZMIXUJEME A DOCHUTÍME: Provařenou polévku rozmixujeme tak na půl až 3/4. ? Tedy ne na úplně hladký krém, aby v ní zůstalo také něco k zakousnutí. Nakonec ji finálně dochutíme. V této fázi si také do křupava orestujeme slaninu nebo hlívu k servírování.

5SERVÍRUJEME: Polévku servírujeme s pokrájenou jarní cibulkou, opraženou slaninou nebo hlívou a oblíbeným pečivem.

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

spot_img
spot_img

Z našich cest