Indonéská kuchyně: Tohle musíte ochutnat!

tradiční i výstřední jídla + ceny pro orientaci

Nové recepty

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

A je to tady! Třikrát hurá, třikrát sláva. Sluníčko, teplo, jaro je tu. Všechno se probouzí ze zimního spánku a vládne veselá...

Klasika jménem Pad Thai

Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské "národní jídlo" a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel,...

Vyrábím s láskou

Indonéská kuchyně je rozmanitá jako Indonésie sama. Na každém ostrově a někdy dokonce v každém městě se připravují variace na tradiční jídla a místní speciality. Dalo by říct, že neexistuje recept, který je všude stejný. Je to asi jako s českou svíčkovou, každý ji dělá po svém a každý jí má nejlepší. V Indonésii sice svíčkovou nepřipravují, ale za to tu mají spoustu jídel, která stojí za to ochutnat.

A některé z nich jsem zpracovala také do receptů, tak mrkněte dále na blog. 🙂

V minulém článku o jídle jsem se zmiňovala, že Indonéská kuchyně nepatří zrovna k nejrozmanitějším na světě a navzdory představě o spoustě zeleniny a ovoce jsou jídla velmi nezdravá a smažená. Když se ale vymaníte z hromad smažené rýže, nudlí a kuřete a nakouknete trochu hlouběji, objevíte v Indonésii i zajímavá jídla plná chutí a koření. A o jídlech běžných i zajímavých si povíme v dnešním článku, který ukončí sérii o Indonéské kuchyni.

TOHLE MUSÍTE OCHUTNAT

  1. NASI GORENG – SMAŽENÁ RÝŽE: Národní smažená rýže, které se v Indonésii nevyhnete. Jí se totiž k snídani, k obědu i k večeři a patří mezi to nejlevnější, co na ulici najdete. Do smažené rýže se přidává vajíčko a dále různé druhy masa i zeleniny. Od použitých surovin se odvíjí název i cena. K nasi goreng se dává také volské oko, vaječná placka, zeleninová obloha a smažené lupínky krupuk. Není to ale pravidlem, každý kuchař to dělá po svém.

    Nejčastější varianty nasi goreng: biasa – obyčejné s vajíčkem, sayur – zeleninové, ayam – kuřecí, sapi – hovězí, udang – krevetové, special – masem a vnitřnostmi

    Cena: cca od 7 000 IDR/porce = 14 Kč (nasi goreng biasa) do cca 25 000 IDR/porce = 50 Kč (dvojitá porce nasi goreng special)
  1. MIE GORENG – SMAŽENÉ NUDLE: Mie goreng je nudlová obdoba nasi goreng, zkrátka smažené nudle na mnoho způsobů. Najdete je v podobných variantách jako nasi goreng a jsou časné jako snídaňové jídlo. Kromě klasických mie goreng můžete ochutnat také další druhy smažených nudlí jako jsou bihun goreng (smažené rýžové nudle) a kwetiaw (smažené placaté nudle).

    Nejčastější varianty mie goreng: biasa – obyčejné s vajíčkem, sayur – zeleninové, ayam – kuřecí, sapi – hovězí, special – masem a vnitřnostmi

    Cena: cca od 10 000 IDR/porce = 20 Kč (mie goreng ayam)
  1. AYAM GORENG/AYAM BAKAR/IKAN BAKAR – SMAŽENÉ KUŘE/PEČENÉ KUŘE/PEČENÁ RYBA: Smažené kuře (ayam goreng) nebo pečené kuře (ayam bakar) podávané s rýží, různými druhy chilli sambalu, rýží a oblohou. Za pár rupií si můžete přihodit kousek smaženého tofu (tahu) nebo tempehu (tempe). Ve stejném stylu se připravuje i kachna (bebek) a ryba (ikan). Další variantou tohoto jídla je ayam penyet, což je smažené kuře, které se následně podrtí paličkou, aby šlo lépe od kosti. Kusy smaženého kuřete můžete na ulici koupit i samostatně bez rýže a smažené kuře je opět oblíbenou indonéskou snídaní.

    Cena: cca od 10 000 IDR/porce = 20 Kč (ayam goreng) do cca 40 000 IDR/porce = 80 Kč (ikan bakar)
  1. BAKSO/MIE AYAM/MIE AYAM BAKSO – NUDLE, KNEDLÍČKY A POLÉVKA: Oblíbené pouliční jídlo, které budete potkávat pořád a stojí pár korun. Mie ayam jsou vařené nudle s kuřecím masem a špenátem zalité trochou vývaru. Bakso je masový karbanátek podávaný s vývarem a nudlemi. A když tyto dvě jídla spojíte dohromady, máte mie ayam bakso a to je podle nás nejchutnější. Vše se servíruje v misce a přidává se sambal (pálivá omáčka) a kecap (hustá sojová omáčka). Někde si můžete vybrat z různých druhů knedlíčků i křupavých keksů. Někde pozor na kosti! Sekají tam celé kuře se vším všudy.

    Cena: cca od 5 000 IDR/porce = 10 Kč (bakso polévka), cca od 10 000 IDR/porce = 20 Kč (mie ayam), cca od 12 000 IDR/porce = 24 Kč (mie ayam bakso)
  1. SATE – ŠPÍZY: Pokud někde ucítíte vůni grilovaného masa, bude na blízku saté. Tyto malé grilované špízky na špejlích se připravují z kousků kuřecího, kozího, hovězího a rybího masa a jsou společné také s Malajsií a Thajskem. Na Bali můžete ochutnat také vepřové nebo z mletého masa smíchaného s kokosem. Špízy jsou podávány s arašídovou omáčkou, různými druhy chilli sambalu a sladkou sojovkou kecap. Nejčastější přílohou je samozřejmě rýže, ale na východní Jávě se setkáte také s rýžovými knedlíčky lontong. Saté najdete buď v klasickém warungu, nebo přímo na ulici u pojízdných stánků a posedávajících prodejců.

    Nejčastější varianty sate: sate ayam – kuřecí, kambing – kozí, sapi – hovězí, ikan – rybí, babi – vepřové, lilit – mleté, bakso – karbanátkové

    Cena: cca od 15 000 IDR/porce = 30 Kč (10 ks sate ayam) do cca 25 000 IDR/porce = 50 Kč(10 ks sate sapi), na Jávě jsou ceny o trochu vyšší
  1. MASAKAN PADANG: Proslulé mističky s masitými přílohami, které jsou nejen v Indonésii častým způsobem stravování. V mističkách najdete různé maso a vnitřnosti v omáčkách, nechybí ani smažené. Masakan padang má speciální jídelny, které poznáte díky velkému nápisu na výloze a vyskládaným mističkám s jídlem. Psaná nabídka neexistuje, jen přijdete a ukážete. 🙂

    Cena: cca od 20 000 IDR/porce = 40 Kč
  1. NASI CAMPUR – MIX RÝŽE S NĚČÍM: Další tradiční jídlo rozšířené nejen v Indonésii. Nasi campur je rýže s nejrůznějšími přílohami od masa a nudle až po zeleninu a pálivé sambaly. Častá nabídka je smažené kuře, tempeh a tofu, ochucená zelenina jako jsou fazolky nebo lilek, vařené vejce, kus slané ryby, smažené nudle. A tak dále a tak dále. Zkrátka ukazujete prstem co hrdlo ráčí. Obyčejnější nasi campur koupíte také zabalené v banánovém listu u cesty, nebo na trajektech.

    Cena: cca od 12 000 IDR/porce = 24 Kč
  1. NASI TIMBEL, NASI UDUK, NASI KUNING: Rýže připravovaná tradičními způsoby. Nasi timbel je rýže vařená v banánovém listu, nasi uduk v kokosovém mléce a nasi kuning v kokosovém mléce s kurkumou a kořením. Rýže se podává s kouskem masa, ryby, vajíčkem, tofu nebo tempehem a chilli sambalem. K nasi timbel je také někde podávána zeleninová polévka sayur asem.

    Cena: od 20 000 IDR/porce = 40 Kč
  1. BUBUR AYAM – RÝŽOVÁ KAŠE S KUŘECÍM MASEM: Oblíbené snídaňové jídlo, které kupodivu není smažené. 🙂 Bubur ayam je rýžová kaše na kterou se sypou kousky kuřecího masa, smažená šalotka, zelená cibulka a arašídy. Vše se podle chuti zalévá kecapem a sambalem. K bubur ayam se také podávají smažené lupínky krupuk a špízy z křepelčích vajíček a kuřecích jatýrek.

    Cena: cca od 10 000 IDR/porce = 20 Kč do cca 15 000 IDR/porce = 30 Kč (bubur ayam a několik špízků z vajíček a jatýrek)
  1. BABI GULING – VŠE Z PRASÁTKA: Výhradně balijská specialita, kterou jinde v Indonésii není, protože na Bali je velká koncentrace hinduistů, kteří s oblibou jedí vepřové. Babi guling jsou vlastně takové vepřové hody, při kterých se zpracuje celé prase jako při české zabijačce. Z kostí se vaří polévka, z kůže jsou křupky, z vnitřností klobása, z horšího masa jsou mleté špízky s kokosem a nejlibovější maso se jí pokrájené nebo na špízech. To všechno dostanete na proutěný talíř s rýží, sambalem a různými druhy strouhaného kokosu se zázvorem a limetou.

    Cena: cca 20 000 IDR /porce = 40 Kč
  1. GULE/GULAI KAMBING – KOZÍ POLÉVKA: Vynikající silná kozí polévka z vývaru z kostí a vnitřností, do kterého se přidává koření, limeta, chilli a kokosové mléko. Polévka je servírovaná jak čistá, tak s masem a někdy i s vnitřnostmi. Na gule kambing polévku narazíte tam, kde mají kozí saté. Podává se s rýží i bez a někdy pěkně pálí!

    Cena: cca od 10 000 IDR/porce = 20 Kč
  1. SOP BUNTUT/SOTO AYAM – POLÉVKA Z HOVĚZÍ OHÁŇKY/KUŘECÍ SUPER POLÉVKA: Sop buntut je obdoba klasické hovězí polévky, je připravená z hovězí oháňky a kromě masa v ní najdete zeleninu, cibulku a listy petržele. Soto ayam je hustá kuřecí polévka připravená z vývaru, bylinek, nudlí a kousků kuřecího masa. Navrch se přidává celé vařené vejce, smažená cibulka, limeta a chilli sambal. Soto ayam se běžně podává také s rýží jako hlavní jídlo pojmenované nasi soto.

    Kromě těchto dvou výborných polévek ochutnejte také soto ayam ceker, což je polévka s kuřecími pařátky. Za zmínku určitě stojí také soto babat (dršťková polévka), soto babi (vepřový vývar – Bali), sop ikan (rybí polévka), sayur asem (zeleninová polévka s kukuřicí – Jakarta a okolí) a soto betawi (hustá vývarová polévka s kokosovým mlékem).

    Cena: cca od 10 000 IDR/porce = 20 Kč (obyčejné vývarové polévky), do cca 15 000 IDR = 30 Kč/porce (soto ayam s rýží)
  1. CAP CAY – ZELENINOVÁ SMĚS: Zeleninová směs připravovaná z mrkve, květáku, špenátu, zelí, kukuřice, fazolek a kousků masa, nebo krevet. Použitá zelenina záleží na kuchaři, druh masa vybíráte vy. Cap cay se podává s rýží nebo nudlemi.

    Nejčastější varianty cap cay: cap cay biasa – obyčejné, ayam – s kuřecím, udang – s krevetami.

    Cena: od 10 000 IDR/porce = 20 Kč (cap cay ayam)
  1. KARI: Voňavá omáčka, kokosové mléko, koření, křehké maso a kousky zeleniny jako je mrkev, brambory, lilek i fazolky. Indonéské kari může být vynikajícím jídlem, jen najít to pravé, druhů je totiž celá hromada a co kuchař, to recept.

    Cena: od 25 000 IDR/porce = 50 Kč
  1. SEA FOOD – UDANG/IKAN/KEPITING – KREVETY, RYBY, KRABÍCI: Skvělé rybí pokrmy v omáčkách podávané s rýží, špenátem a samozřejmě sambalem. V rybím warungu si můžete si vybrat úpravu, velikost porce, typ ryby. Na výběr je většinou grilovaná, pečená, na másle a nebo v omáčce. Vynikající jsou v omáčce a se špenátem!

    Cena: podle typu ryby a úpravy, patří ovšem k nejdražším jídlům – kolem 150 Kč za porci
  1. GADO GADO A PECEL – SALÁTY: Klasické indonéské “saláty” s arašídovou omáčkou připravené z fazolek, různých výhonků a listů vodního špenátu kale. Hlavní rozdíl mezi těmito jídly je v tom, že do gado gado se přidávají kousky tempehu, tofu, vařené vejce a brambory. Pecel i gado gado se podávají samotné, s rýží, nebo v oblastech východní Jávy s rýžovými knedlíčky lontong. Na ulicích můžete potkat také nasi pecel (salát + rýže), nebo pecel lele (salát + kousek ryby).

    Cena: cca 10 000 IDR/porce = 20 Kč
  1. TEPMEH PENYET – SMAŽENÝ TEMPEH S CHILLI SAMBALEM: Vynikající a hodně pikantní tempeh (lisované fermentované sojové boby) s pikantní omáčkou s česnekem, cibulí, rajčaty a chilli. Podává se s mátou pro osvěžení, rýží a čajem. Vynikající věc.

    Cena: cca 10 000 IDR/porce = 20 Kč
  1. MARTABAK A TERANG BULAN – SLANÉ A SLADKÉ “PALAČINKY”: Duo na ulici pečených dobrot, které vyjíždějí do ulic hlavně večer. Martabak je slaná vaječná palačinka, do které se přidává maso, párky, sýr i cibulka. Terang bulan je vyšší sladká palačinka s banány nebo bez, která se po upečení potírá máslem, polévá sladkým mlékem a sype čokoládou, oříšky a sýrem. Místní moc rádi kombinují sýr a čokoládu, my máme nejraději s banány a čokoládou.

    Varianty terang bulan: susu – s kondenzovaným mlékem, coklat – s čokoládou, keju – se sýrem, pisang – s banány, kecang – s oříšky, všechny druhy se mezi sebou kombinují

    Cena terang bulan: cca od 10 000 IDR = 20 Kč do 20 000 IDR = 40 Kč (podle druhu)

    Varianty martabaku jsou například: ayam – s kuřecím, sosis – s párkem, special – se vším možným

    Cena martabaku: cca od 15 000 IDR = 30 Kč do cca 30 000 IDR = 60 Kč (podle druhu)
  1. LAK LAK – LÍVANEČKY: Lak lak jsou balijské zelené lívanečky podávané se strouhaným kokosem a sladkým cukrovým sirupem. Podivnou zelenou barvu mají díky pandanovým listům.

    Cena: od 5 000 IDR/porce = 10 Kč(5 ks malých lívanečků)
  1. GORENGAN – SMAŽENÉ ZOBÁNÍ: Všudypřítomné smažené kousky pečiva plněné vším možným od masa a zeleniny až po banány. K těm slaným variantám dostanete do sáčku čerstvé chilli papričky i omáčku.

    Cena: od 1 000 IDR = 2 Kč/kus

A tak dále a tak dále, jídel je tu opravdu hodně, ale všechny jsou podobné. Vždy se kombinují suroviny jako je rýže, nudle, maso, ryby, vejce, tofu a tempeh. Jako koření se používá česnek, šalotka, zázvor, citronová tráva a chilli.

Více o ingrediencích indonéské kuchyně najdete v tomto článkupraktický česko-indonéský slovník jídel najdete přímo tady.

Tak co říkáte? Zaujala vás indonéská kuchyně? 🙂 Tak můžete zažít ochutnávat hned! V pohodlí domova s některými z mých receptů a nebo rovnou na místě! A pokud si netroufáte na cestu na vlastní pěst, zájezdy do Indonesie na vás čekají.

Judit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Krémová batátová polévka s červenou čočkou

,,Jaké je tvé nejoblíbenější jídlo?“ Zeptá se čas od času babička nebo děda a já nedokážu nikdy odpovědět. Když jsem byla malá,...

Sladké recepty

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Bezlepkové recepty

Pikantní kuřecí křidélka Sriracha Chicken Wings

Taky vás vždycky zajímalo, jak na křupavá kuřecí křídla obalená v marinádě? Mě tedy ano, protože tuhle chuťovku jsem si vždycky moc...

Cestování

Indonéská kuchyně: 15 faktů a zajímavostí

Poznávání místní kuchyně patří na cestách k mým největším zálibám. Jídlo pro mě nikdy neznamenalo jen “najíst se”. Běžet o polední pauze...

Jak se cestuje ve Vietnamu?

Znáte ty dny na silnicích kdy si říkáte, kde se bere tolik lidí? A kam teď všichni jedou? Je přece sobota a...

Jak koupit skútr v Indonésii

Když padlo rozhodnutí, že to bude právě Indonésie, která nám půl roku bude dělat domov, bylo taky hned jasné, že bez skútru...