Indonéská kuchyně: Tohle musíte ochutnat!

Tradiční i netradiční jídla Indonésie včetně fotek a orientačních cen.

To nejnovější

spot_img

Indonéská kuchyně je rozmanitá jako Indonésie sama. Na každém ostrově a někdy dokonce v každém městě se připravují variace na tradiční jídla a místní speciality. Dalo by říct, že neexistuje recept, který je všude stejný. Je to asi jako s českou svíčkovou, každý ji dělá po svém a každý ji má nejlepší. 🙂 V Indonésii sice svíčkovou nepřipravují, ale za to tu mají spoustu jídel, která stojí za to ochutnat.

Některé z nich jsem zpracovala také do receptů, tak mrkněte na blog a něco dobrého si uvařte i z pohodlí vašeho domova. 🙂

Nejlepší indonéská jídla

NASI GORENG – SMAŽENÁ RÝŽE

Národní smažená rýže, které se v Indonésii nevyhnete. Jí se totiž k snídani, k obědu i k večeři a patří mezi to nejlevnější, co na ulici najdete. Do smažené rýže se přidává vajíčko a dále různé druhy masa i zeleniny. Od použitých surovin se odvíjí název i cena. K nasi goreng se dává také volské oko, vaječná placka, zeleninová obloha a smažené lupínky krupuk.

Nejčastější varianty: biasa – obyčejné s vajíčkem, sayur – zeleninové, ayam – kuřecí, sapi – hovězí, udang – krevetové, special – masem a vnitřnostmi

Cena: cca od 7 000 IDR/porce = 14 Kč (nasi goreng biasa) do cca 25 000 IDR/porce = 50 Kč (dvojitá porce nasi goreng special)

MIE GORENG – SMAŽENÉ NUDLE

Mie goreng je nudlová obdoba nasi goreng, zkrátka smažené nudle na mnoho způsobů. Najdete je v podobných variantách jako nasi goreng a jsou časné jako snídaňové jídlo. Kromě klasických mie goreng můžete ochutnat také další druhy smažených nudlí jako jsou bihun goreng (smažené rýžové nudle) a kwetiaw (smažené placaté nudle).

Nejčastější varianty: biasa – obyčejné s vajíčkem, sayur – zeleninové, ayam – kuřecí, sapi – hovězí, special – masem a vnitřnostmi

Cena: cca od 10 000 IDR/porce = 20 Kč (mie goreng ayam)

AYAM GORENG/AYAM BAKAR/IKAN BAKAR – SMAŽENÉ KUŘE/PEČENÉ KUŘE/PEČENÁ RYBA

Smažené kuře (ayam goreng) nebo pečené kuře (ayam bakar) podávané s rýží, různými druhy chilli sambalu, rýží a oblohou. Za pár rupií si můžete přihodit kousek smaženého tofu (tahu) nebo tempehu (tempe). Ve stejném stylu se připravuje i kachna (bebek) a ryba (ikan). Další variantou tohoto jídla je ayam penyet, což je smažené kuře, které se následně podrtí paličkou, aby šlo lépe od kosti. Kusy smaženého kuřete můžete na ulici koupit i samostatně bez rýže a smažené kuře je opět oblíbenou indonéskou snídaní.

Cena: cca od 10 000 IDR/porce = 20 Kč (ayam goreng) do cca 40 000 IDR/porce = 80 Kč (ikan bakar)

BAKSO/MIE AYAM/MIE AYAM BAKSO – NUDLE, KNEDLÍČKY A POLÉVKA

Oblíbené pouliční jídlo, které budete potkávat pořád a stojí pár korun. Mie ayam jsou vařené nudle s kuřecím masem a špenátem zalité trochou vývaru. Bakso je masový karbanátek podávaný s vývarem a nudlemi. A když tyto dvě jídla spojíte dohromady, máte mie ayam bakso a to je podle nás nejchutnější. Vše se servíruje v misce a přidává se sambal (pálivá omáčka) a kecap (hustá sladká sójová omáčka). Někde si můžete vybrat z různých druhů knedlíčků i křupavých keksů. Někde pozor na kosti! Sekají tam celé kuře se vším všudy.

Cena: cca od 5 000 IDR/porce = 10 Kč (bakso polévka), cca od 10 000 IDR/porce = 20 Kč (mie ayam), cca od 12 000 IDR/porce = 24 Kč (mie ayam bakso)

SATE – ŠPÍZY

Pokud někde ucítíte vůni grilovaného masa, bude na blízku pravděpodobně saté. Tyto malé grilované špízky na špejlích se připravují z kousků kuřecího, kozího, hovězího a rybího masa a jsou společné také s Malajsií a Thajskem. Na Bali můžete ochutnat také vepřové nebo z mletého masa smíchaného s kokosem. Špízy jsou podávány s arašídovou omáčkou, různými druhy chilli sambalu a sladkou sójovkou kecap. Nejčastější přílohou je samozřejmě rýže, ale na východní Jávě se setkáte také s rýžovými knedlíčky lontong. Saté najdete buď v klasickém warungu, nebo přímo na ulici u pojízdných stánků a posedávajících prodejců.

Nejčastější varianty: sate ayam – kuřecí, kambing – kozí, sapi – hovězí, ikan – rybí, babi – vepřové, lilit – mleté, bakso – karbanátkové

Cena: cca od 15 000 IDR/porce = 30 Kč (10 ks sate ayam) do cca 25 000 IDR/porce = 50 Kč(10 ks sate sapi), na Jávě jsou ceny o trochu vyšší

MASAKAN PADANG

Proslulé mističky s masitými přílohami, které jsou nejen v Indonésii častým způsobem stravování. V mističkách najdete různé maso a vnitřnosti v omáčkách, nechybí ani smažené. Masakan padang má speciální jídelny, které poznáte díky velkému nápisu na výloze a vyskládaným mističkám s jídlem. Psaná nabídka neexistuje, jen přijdete a ukážete.

Cena: cca od 20 000 IDR/porce = 40 Kč

NASI CAMPUR – MIX RÝŽE S NĚČÍM

Další tradiční jídlo rozšířené nejen v Indonésii. Nasi campur je rýže s nejrůznějšími přílohami od masa a nudle až po zeleninu a pálivé sambaly. Častá nabídka je smažené kuře, tempeh a tofu, ochucená zelenina jako jsou fazolky nebo lilek, vařené vejce, kus slané ryby, smažené nudle. A tak dále a tak dále. Zkrátka ukazujete prstem co hrdlo ráčí. Obyčejnější nasi campur koupíte také zabalené v banánovém listu u cesty, nebo na trajektech.

Cena: cca od 12 000 IDR/porce = 24 Kč

NASI TIMBEL, NASI UDUK, NASI KUNING

Rýže připravovaná tradičními způsoby. Nasi timbel je rýže vařená v banánovém listu, nasi uduk v kokosovém mléce a nasi kuning v kokosovém mléce s kurkumou a kořením. Rýže se podává s kouskem masa, ryby, vajíčkem, tofu nebo tempehem a chilli sambalem. K nasi timbel je také někde podávána zeleninová polévka sayur asem.

Cena: od 20 000 IDR/porce = 40 Kč

BUBUR AYAM – RÝŽOVÁ KAŠE S KUŘECÍM MASEM

Oblíbené snídaňové jídlo, které kupodivu není smažené. Bubur ayam je rýžová kaše na kterou se sypou kousky kuřecího masa, smažená šalotka, zelená cibulka a arašídy. Vše se podle chuti zalévá kecapem a sambalem. K bubur ayam se také podávají smažené lupínky krupuk a špízy z křepelčích vajíček a kuřecích jatýrek.

Cena: cca od 10 000 IDR/porce = 20 Kč do cca 15 000 IDR/porce = 30 Kč (bubur ayam a několik špízků z vajíček a jatýrek)

BABI GULING – VŠE Z PRASÁTKA

Výhradně balijská specialita, kterou jinde v Indonésii není, protože na Bali je velká koncentrace hinduistů, kteří s oblibou jedí vepřové. Babi guling jsou vlastně takové vepřové hody, při kterých se zpracuje celé prase jako při české zabijačce. Z kostí se vaří polévka, z kůže jsou křupky, z vnitřností klobása, z horšího masa jsou mleté špízky s kokosem a nejlibovější maso se jí pokrájené nebo na špízech. To všechno dostanete na proutěný talíř s rýží, sambalem a různými druhy strouhaného kokosu se zázvorem a limetou.

Cena: cca 20 000 IDR /porce = 40 Kč

GULE/GULAI KAMBING – KOZÍ POLÉVKA

Vynikající silná kozí polévka z vývaru z kostí a vnitřností, do kterého se přidává koření, limeta, chilli a kokosové mléko. Polévka je servírovaná jak čistá, tak s masem a někdy i s vnitřnostmi. Na gule kambing polévku narazíte tam, kde mají kozí saté. Podává se s rýží i bez a někdy pěkně pálí!

Cena: cca od 10 000 IDR/porce = 20 Kč

SOP BUNTUT/SOTO AYAM – POLÉVKA Z HOVĚZÍ OHÁŇKY/KUŘECÍ SUPER POLÉVKA

Sop buntut je obdoba klasické hovězí polévky, je připravená z hovězí oháňky a kromě masa v ní najdete zeleninu, cibulku a listy petržele. Soto ayam je hustá kuřecí polévka připravená z vývaru, bylinek, nudlí a kousků kuřecího masa. Navrch se přidává celé vařené vejce, smažená cibulka, limeta a chilli sambal. Soto ayam se běžně podává také s rýží jako hlavní jídlo pojmenované nasi soto.

Kromě těchto dvou výborných polévek ochutnejte také soto ayam ceker, což je polévka s kuřecími pařátky. Za zmínku určitě stojí také soto babat (dršťková polévka), soto babi (vepřový vývar – Bali), sop ikan (rybí polévka), sayur asem (zeleninová polévka s kukuřicí – Jakarta a okolí) a soto betawi (hustá vývarová polévka s kokosovým mlékem).

Cena: cca od 10 000 IDR/porce = 20 Kč (obyčejné vývarové polévky), do cca 15 000 IDR = 30 Kč/porce (soto ayam s rýží)

CAP CAY – ZELENINOVÁ SMĚS

Zeleninová směs připravovaná z mrkve, květáku, špenátu, zelí, kukuřice, fazolek a kousků masa, nebo krevet. Použitá zelenina záleží na kuchaři, druh masa vybíráte vy. Cap cay se podává s rýží nebo nudlemi.

Nejčastější varianty: cap cay biasa – obyčejné, ayam – s kuřecím, udang – s krevetami.

Cena: od 10 000 IDR/porce = 20 Kč (cap cay ayam)

KARI

Voňavá omáčka, kokosové mléko, koření, křehké maso a kousky zeleniny jako je mrkev, brambory, lilek i fazolky. Indonéské kari může být vynikajícím jídlem, jen najít to pravé, druhů je totiž celá hromada a co kuchař, to recept.

Cena: od 25 000 IDR/porce = 50 Kč

SEA FOOD – UDANG/IKAN/KEPITING – KREVETY, RYBY KRABÍCI A DALŠÍ

Skvělé rybí pokrmy v omáčkách podávané s rýží, špenátem a samozřejmě sambalem. V rybím warungu si můžete si vybrat úpravu, velikost porce, typ ryby. Na výběr je většinou grilovaná, pečená, na másle a nebo v omáčce. Vynikající jsou v omáčce a se špenátem!

Cena: podle typu ryby a úpravy, patří ovšem k nejdražším jídlům – kolem 150 Kč za porci

GADO GADO A PECEL – SALÁTY

Klasické indonéské “saláty” s arašídovou omáčkou připravené z fazolek, různých výhonků a listů vodního špenátu kale. Hlavní rozdíl mezi těmito jídly je v tom, že do gado gado se přidávají kousky tempehu, tofu, vařené vejce a brambory. Pecel i gado gado se podávají samotné, s rýží, nebo v oblastech východní Jávy s rýžovými knedlíčky lontong. Na ulicích můžete potkat také nasi pecel (salát + rýže), nebo pecel lele (salát + kousek ryby).

Cena: cca 10 000 IDR/porce = 20 Kč

TEPMEH PENYET – SMAŽENÝ TEMPEH S CHILLI SAMBALEM

Vynikající a hodně pikantní tempeh (lisované fermentované sojové boby) s pikantní omáčkou s česnekem, cibulí, rajčaty a chilli. Podává se s mátou pro osvěžení, rýží a čajem. Vynikající věc.

Cena: cca 10 000 IDR/porce = 20 Kč

MARTABAK A TERANG BULAN – SLANÉ A SLADKÉ „PALAČINKY“

Duo na ulici pečených dobrot, které vyjíždějí do ulic hlavně večer. Martabak je slaná vaječná palačinka, do které se přidává maso, párky, sýr i cibulka. Terang bulan je vyšší sladká palačinka s banány nebo bez, která se po upečení potírá máslem, polévá sladkým mlékem a sype čokoládou, oříšky a sýrem. Místní moc rádi kombinují sýr a čokoládu, my máme nejraději s banány a čokoládou.

Nejčastější varianty terang bulan: susu – s kondenzovaným mlékem, coklat – s čokoládou, keju – se sýrem, pisang – s banány, kecang – s oříšky, všechny druhy se mezi sebou kombinují

Cena: cca od 10 000 IDR = 20 Kč do 20 000 IDR = 40 Kč (podle druhu)

Nejčastější varianty martabaku: ayam – s kuřecím, sosis – s párkem, special – se vším možným

Cena: cca od 15 000 IDR = 30 Kč do cca 30 000 IDR = 60 Kč (podle druhu)

LAK LAK – LÍVANEČKY

Lak lak jsou balijské zelené lívanečky podávané se strouhaným kokosem a sladkým cukrovým sirupem. Podivnou zelenou barvu mají díky pandanovým listům.

Cena: od 5 000 IDR/porce = 10 Kč(5 ks malých lívanečků)

GORENGAN – MALÉ SMAŽENÉ PEČIVO

Všudypřítomné smažené kousky pečiva plněné vším možným od masa a zeleniny až po banány. K těm slaným variantám dostanete do sáčku čerstvé chilli papričky i omáčku.

Cena: od 1 000 IDR = 2 Kč/kus

Více o ingrediencích indonéské kuchyně najdete v tomto článkupraktický česko-indonéský slovník jídel najdete přímo tady.

Tak co říkáte? Zaujala vás indonéská kuchyně?

Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

spot_img
spot_img

Z našich cest