Indonéská kuchyně: Tohle musíte ochutnat!

tradiční i výstřední jídla + ceny pro orientaci

Nové recepty

Vyrábím s láskou

spot_img

Indonéská kuchyně je rozmanitá jako Indonésie sama. Na každém ostrově a někdy dokonce v každém městě se připravují variace na tradiční jídla a místní speciality. Dalo by říct, že neexistuje recept, který je všude stejný. Je to asi jako s českou svíčkovou, každý ji dělá po svém a každý jí má nejlepší. V Indonésii sice svíčkovou nepřipravují, ale za to tu mají spoustu jídel, která stojí za to ochutnat.

A některé z nich jsem zpracovala také do receptů, tak mrkněte dále na blog. 🙂

V minulém článku o jídle jsem se zmiňovala, že Indonéská kuchyně nepatří zrovna k nejrozmanitějším na světě a navzdory představě o spoustě zeleniny a ovoce jsou jídla velmi nezdravá a smažená. Když se ale vymaníte z hromad smažené rýže, nudlí a kuřete a nakouknete trochu hlouběji, objevíte v Indonésii i zajímavá jídla plná chutí a koření. A o jídlech běžných i zajímavých si povíme v dnešním článku, který ukončí sérii o Indonéské kuchyni.

TOHLE MUSÍTE OCHUTNAT

  1. NASI GORENG – SMAŽENÁ RÝŽE: Národní smažená rýže, které se v Indonésii nevyhnete. Jí se totiž k snídani, k obědu i k večeři a patří mezi to nejlevnější, co na ulici najdete. Do smažené rýže se přidává vajíčko a dále různé druhy masa i zeleniny. Od použitých surovin se odvíjí název i cena. K nasi goreng se dává také volské oko, vaječná placka, zeleninová obloha a smažené lupínky krupuk. Není to ale pravidlem, každý kuchař to dělá po svém.

    Nejčastější varianty nasi goreng: biasa – obyčejné s vajíčkem, sayur – zeleninové, ayam – kuřecí, sapi – hovězí, udang – krevetové, special – masem a vnitřnostmi

    Cena: cca od 7 000 IDR/porce = 14 Kč (nasi goreng biasa) do cca 25 000 IDR/porce = 50 Kč (dvojitá porce nasi goreng special)
  1. MIE GORENG – SMAŽENÉ NUDLE: Mie goreng je nudlová obdoba nasi goreng, zkrátka smažené nudle na mnoho způsobů. Najdete je v podobných variantách jako nasi goreng a jsou časné jako snídaňové jídlo. Kromě klasických mie goreng můžete ochutnat také další druhy smažených nudlí jako jsou bihun goreng (smažené rýžové nudle) a kwetiaw (smažené placaté nudle).

    Nejčastější varianty mie goreng: biasa – obyčejné s vajíčkem, sayur – zeleninové, ayam – kuřecí, sapi – hovězí, special – masem a vnitřnostmi

    Cena: cca od 10 000 IDR/porce = 20 Kč (mie goreng ayam)
  1. AYAM GORENG/AYAM BAKAR/IKAN BAKAR – SMAŽENÉ KUŘE/PEČENÉ KUŘE/PEČENÁ RYBA: Smažené kuře (ayam goreng) nebo pečené kuře (ayam bakar) podávané s rýží, různými druhy chilli sambalu, rýží a oblohou. Za pár rupií si můžete přihodit kousek smaženého tofu (tahu) nebo tempehu (tempe). Ve stejném stylu se připravuje i kachna (bebek) a ryba (ikan). Další variantou tohoto jídla je ayam penyet, což je smažené kuře, které se následně podrtí paličkou, aby šlo lépe od kosti. Kusy smaženého kuřete můžete na ulici koupit i samostatně bez rýže a smažené kuře je opět oblíbenou indonéskou snídaní.

    Cena: cca od 10 000 IDR/porce = 20 Kč (ayam goreng) do cca 40 000 IDR/porce = 80 Kč (ikan bakar)
  1. BAKSO/MIE AYAM/MIE AYAM BAKSO – NUDLE, KNEDLÍČKY A POLÉVKA: Oblíbené pouliční jídlo, které budete potkávat pořád a stojí pár korun. Mie ayam jsou vařené nudle s kuřecím masem a špenátem zalité trochou vývaru. Bakso je masový karbanátek podávaný s vývarem a nudlemi. A když tyto dvě jídla spojíte dohromady, máte mie ayam bakso a to je podle nás nejchutnější. Vše se servíruje v misce a přidává se sambal (pálivá omáčka) a kecap (hustá sojová omáčka). Někde si můžete vybrat z různých druhů knedlíčků i křupavých keksů. Někde pozor na kosti! Sekají tam celé kuře se vším všudy.

    Cena: cca od 5 000 IDR/porce = 10 Kč (bakso polévka), cca od 10 000 IDR/porce = 20 Kč (mie ayam), cca od 12 000 IDR/porce = 24 Kč (mie ayam bakso)
  1. SATE – ŠPÍZY: Pokud někde ucítíte vůni grilovaného masa, bude na blízku saté. Tyto malé grilované špízky na špejlích se připravují z kousků kuřecího, kozího, hovězího a rybího masa a jsou společné také s Malajsií a Thajskem. Na Bali můžete ochutnat také vepřové nebo z mletého masa smíchaného s kokosem. Špízy jsou podávány s arašídovou omáčkou, různými druhy chilli sambalu a sladkou sojovkou kecap. Nejčastější přílohou je samozřejmě rýže, ale na východní Jávě se setkáte také s rýžovými knedlíčky lontong. Saté najdete buď v klasickém warungu, nebo přímo na ulici u pojízdných stánků a posedávajících prodejců.

    Nejčastější varianty sate: sate ayam – kuřecí, kambing – kozí, sapi – hovězí, ikan – rybí, babi – vepřové, lilit – mleté, bakso – karbanátkové

    Cena: cca od 15 000 IDR/porce = 30 Kč (10 ks sate ayam) do cca 25 000 IDR/porce = 50 Kč(10 ks sate sapi), na Jávě jsou ceny o trochu vyšší
  1. MASAKAN PADANG: Proslulé mističky s masitými přílohami, které jsou nejen v Indonésii častým způsobem stravování. V mističkách najdete různé maso a vnitřnosti v omáčkách, nechybí ani smažené. Masakan padang má speciální jídelny, které poznáte díky velkému nápisu na výloze a vyskládaným mističkám s jídlem. Psaná nabídka neexistuje, jen přijdete a ukážete. ?

    Cena: cca od 20 000 IDR/porce = 40 Kč
  1. NASI CAMPUR – MIX RÝŽE S NĚČÍM: Další tradiční jídlo rozšířené nejen v Indonésii. Nasi campur je rýže s nejrůznějšími přílohami od masa a nudle až po zeleninu a pálivé sambaly. Častá nabídka je smažené kuře, tempeh a tofu, ochucená zelenina jako jsou fazolky nebo lilek, vařené vejce, kus slané ryby, smažené nudle. A tak dále a tak dále. Zkrátka ukazujete prstem co hrdlo ráčí. Obyčejnější nasi campur koupíte také zabalené v banánovém listu u cesty, nebo na trajektech.

    Cena: cca od 12 000 IDR/porce = 24 Kč
  1. NASI TIMBEL, NASI UDUK, NASI KUNING: Rýže připravovaná tradičními způsoby. Nasi timbel je rýže vařená v banánovém listu, nasi uduk v kokosovém mléce a nasi kuning v kokosovém mléce s kurkumou a kořením. Rýže se podává s kouskem masa, ryby, vajíčkem, tofu nebo tempehem a chilli sambalem. K nasi timbel je také někde podávána zeleninová polévka sayur asem.

    Cena: od 20 000 IDR/porce = 40 Kč
  1. BUBUR AYAM – RÝŽOVÁ KAŠE S KUŘECÍM MASEM: Oblíbené snídaňové jídlo, které kupodivu není smažené. ? Bubur ayam je rýžová kaše na kterou se sypou kousky kuřecího masa, smažená šalotka, zelená cibulka a arašídy. Vše se podle chuti zalévá kecapem a sambalem. K bubur ayam se také podávají smažené lupínky krupuk a špízy z křepelčích vajíček a kuřecích jatýrek.

    Cena: cca od 10 000 IDR/porce = 20 Kč do cca 15 000 IDR/porce = 30 Kč (bubur ayam a několik špízků z vajíček a jatýrek)
  1. BABI GULING – VŠE Z PRASÁTKA: Výhradně balijská specialita, kterou jinde v Indonésii není, protože na Bali je velká koncentrace hinduistů, kteří s oblibou jedí vepřové. Babi guling jsou vlastně takové vepřové hody, při kterých se zpracuje celé prase jako při české zabijačce. Z kostí se vaří polévka, z kůže jsou křupky, z vnitřností klobása, z horšího masa jsou mleté špízky s kokosem a nejlibovější maso se jí pokrájené nebo na špízech. To všechno dostanete na proutěný talíř s rýží, sambalem a různými druhy strouhaného kokosu se zázvorem a limetou.

    Cena: cca 20 000 IDR /porce = 40 Kč
  1. GULE/GULAI KAMBING – KOZÍ POLÉVKA: Vynikající silná kozí polévka z vývaru z kostí a vnitřností, do kterého se přidává koření, limeta, chilli a kokosové mléko. Polévka je servírovaná jak čistá, tak s masem a někdy i s vnitřnostmi. Na gule kambing polévku narazíte tam, kde mají kozí saté. Podává se s rýží i bez a někdy pěkně pálí!

    Cena: cca od 10 000 IDR/porce = 20 Kč
  1. SOP BUNTUT/SOTO AYAM – POLÉVKA Z HOVĚZÍ OHÁŇKY/KUŘECÍ SUPER POLÉVKA: Sop buntut je obdoba klasické hovězí polévky, je připravená z hovězí oháňky a kromě masa v ní najdete zeleninu, cibulku a listy petržele. Soto ayam je hustá kuřecí polévka připravená z vývaru, bylinek, nudlí a kousků kuřecího masa. Navrch se přidává celé vařené vejce, smažená cibulka, limeta a chilli sambal. Soto ayam se běžně podává také s rýží jako hlavní jídlo pojmenované nasi soto.

    Kromě těchto dvou výborných polévek ochutnejte také soto ayam ceker, což je polévka s kuřecími pařátky. Za zmínku určitě stojí také soto babat (dršťková polévka), soto babi (vepřový vývar – Bali), sop ikan (rybí polévka), sayur asem (zeleninová polévka s kukuřicí – Jakarta a okolí) a soto betawi (hustá vývarová polévka s kokosovým mlékem).

    Cena: cca od 10 000 IDR/porce = 20 Kč (obyčejné vývarové polévky), do cca 15 000 IDR = 30 Kč/porce (soto ayam s rýží)
  1. CAP CAY – ZELENINOVÁ SMĚS: Zeleninová směs připravovaná z mrkve, květáku, špenátu, zelí, kukuřice, fazolek a kousků masa, nebo krevet. Použitá zelenina záleží na kuchaři, druh masa vybíráte vy. Cap cay se podává s rýží nebo nudlemi.

    Nejčastější varianty cap cay: cap cay biasa – obyčejné, ayam – s kuřecím, udang – s krevetami.

    Cena: od 10 000 IDR/porce = 20 Kč (cap cay ayam)
  1. KARI: Voňavá omáčka, kokosové mléko, koření, křehké maso a kousky zeleniny jako je mrkev, brambory, lilek i fazolky. Indonéské kari může být vynikajícím jídlem, jen najít to pravé, druhů je totiž celá hromada a co kuchař, to recept.

    Cena: od 25 000 IDR/porce = 50 Kč
  1. SEA FOOD – UDANG/IKAN/KEPITING – KREVETY, RYBY, KRABÍCI: Skvělé rybí pokrmy v omáčkách podávané s rýží, špenátem a samozřejmě sambalem. V rybím warungu si můžete si vybrat úpravu, velikost porce, typ ryby. Na výběr je většinou grilovaná, pečená, na másle a nebo v omáčce. Vynikající jsou v omáčce a se špenátem!

    Cena: podle typu ryby a úpravy, patří ovšem k nejdražším jídlům – kolem 150 Kč za porci
  1. GADO GADO A PECEL – SALÁTY: Klasické indonéské “saláty” s arašídovou omáčkou připravené z fazolek, různých výhonků a listů vodního špenátu kale. Hlavní rozdíl mezi těmito jídly je v tom, že do gado gado se přidávají kousky tempehu, tofu, vařené vejce a brambory. Pecel i gado gado se podávají samotné, s rýží, nebo v oblastech východní Jávy s rýžovými knedlíčky lontong. Na ulicích můžete potkat také nasi pecel (salát + rýže), nebo pecel lele (salát + kousek ryby).

    Cena: cca 10 000 IDR/porce = 20 Kč
  1. TEPMEH PENYET – SMAŽENÝ TEMPEH S CHILLI SAMBALEM: Vynikající a hodně pikantní tempeh (lisované fermentované sojové boby) s pikantní omáčkou s česnekem, cibulí, rajčaty a chilli. Podává se s mátou pro osvěžení, rýží a čajem. Vynikající věc.

    Cena: cca 10 000 IDR/porce = 20 Kč
  1. MARTABAK A TERANG BULAN – SLANÉ A SLADKÉ “PALAČINKY”: Duo na ulici pečených dobrot, které vyjíždějí do ulic hlavně večer. Martabak je slaná vaječná palačinka, do které se přidává maso, párky, sýr i cibulka. Terang bulan je vyšší sladká palačinka s banány nebo bez, která se po upečení potírá máslem, polévá sladkým mlékem a sype čokoládou, oříšky a sýrem. Místní moc rádi kombinují sýr a čokoládu, my máme nejraději s banány a čokoládou.

    Varianty terang bulan: susu – s kondenzovaným mlékem, coklat – s čokoládou, keju – se sýrem, pisang – s banány, kecang – s oříšky, všechny druhy se mezi sebou kombinují

    Cena terang bulan: cca od 10 000 IDR = 20 Kč do 20 000 IDR = 40 Kč (podle druhu)

    Varianty martabaku jsou například: ayam – s kuřecím, sosis – s párkem, special – se vším možným

    Cena martabaku: cca od 15 000 IDR = 30 Kč do cca 30 000 IDR = 60 Kč (podle druhu)
  1. LAK LAK – LÍVANEČKY: Lak lak jsou balijské zelené lívanečky podávané se strouhaným kokosem a sladkým cukrovým sirupem. Podivnou zelenou barvu mají díky pandanovým listům.

    Cena: od 5 000 IDR/porce = 10 Kč(5 ks malých lívanečků)
  1. GORENGAN – SMAŽENÉ ZOBÁNÍ: Všudypřítomné smažené kousky pečiva plněné vším možným od masa a zeleniny až po banány. K těm slaným variantám dostanete do sáčku čerstvé chilli papričky i omáčku.

    Cena: od 1 000 IDR = 2 Kč/kus

A tak dále a tak dále, jídel je tu opravdu hodně, ale všechny jsou podobné. Vždy se kombinují suroviny jako je rýže, nudle, maso, ryby, vejce, tofu a tempeh. Jako koření se používá česnek, šalotka, zázvor, citronová tráva a chilli.

Více o ingrediencích indonéské kuchyně najdete v tomto článkupraktický česko-indonéský slovník jídel najdete přímo tady.

Tak co říkáte? Zaujala vás indonéská kuchyně? ? Tak můžete zažít ochutnávat hned! V pohodlí domova s některými z mých receptů a nebo rovnou na místě! A pokud si netroufáte na cestu na vlastní pěst, zájezdy do Indonesie na vás čekají.

Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

spot_img

Vyrábím s láskou

spot_img

Vege a vegan recepty

Sladké recepty

Bezlepkové recepty

Cestování