Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

lehce pikantní, tak trochu jiná

Nové recepty

Indonéská kuchyně: Udang asam manis, krevety ve sladkokyselé omáčce

Tak a je to tu! Konečně jsem se pustila do dlouho slibovaných indonéských receptů, které jsem si dovezla z naší půlroční cesty....

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Grilované batáty s chilli a limetkou

Grilování. Ó grilování. Věděli jste, že grilovat se dá v podstatě cokoli? Nejrůznější druhy šťavnatého masa, ryby, domácí burgery a kofty. Chutné...

Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

A je to tady! Třikrát hurá, třikrát sláva. Sluníčko, teplo, jaro je tu. Všechno se probouzí ze zimního spánku a vládne veselá...

Klasika jménem Pad Thai

Pad Thai, nebo také Phat Tai. Thajské "národní jídlo" a klasika všech klasik, kterou nejde nemilovat. Je to jedno z nejslavnějších jídel,...

Vyrábím s láskou

A je to tady! Třikrát hurá, třikrát sláva. Sluníčko, teplo, jaro je tu. Všechno se probouzí ze zimního spánku a vládne veselá nálada.

Nevím jak vy, ale já jsem se nemohla dočkat, protože jak už tu několikrát padlo, zimu mám v neoblibě. Na jaru mě nejvíc baví, jak příroda začne žít. Loni jsme to propásli v Indonésii, ale zařekli jsme se, že o jaro už přijít nechceme. Je to to nejhezčí období a to hned z několika důvodů. Zima za námi, léto před námi. A všechno je tak krásně barevné. Na zahradě nám samovolně začalo kvést snad úplně všechno a všude i když to tam nikdo nezasadil a tudíž tomu ani nevěnoval péči. O to větší překvapení to je, když se postupně objevují fialky, barevné petrklíče a kouzelné podléšky, které obsypaly polovinu zahrady.

Je to prostě nádhera a ta nádhera mě inspirovala k pořádné jarní polévce. K detoxikační zdravé a veganské polévce, chcete-li. V obchodě jsem potkala velký pytel čerstvého špenátu a už se to vymýšlelo. Není žádným tajemstvím, že miluju kokosové mléko a tak nebude chybět ani v dnešním receptu. Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a čerstvými bylinkami potěší nejen příznivce špenátu, ale také vegany a milovníky thajské kuchyně, jako jsem právě já.

A tady je recept. Jednoduchý, rychlý a zelený.

• doba přípravy: 30 minut • počet porcí: 6-8

INGREDIENCE

  • 500 g čerstvých špenátových listů
  • 1 hrnek zeleného hrášku (já použila zmrazený, ale čerstvý je vítaný)
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 400 ml kokosového mléka (použila jsem husté krémové)
  • 2 lžíce zelené kari pasty
  • 1 palec čerstvého zázvoru
  • 2 červené a 2 bílé cibule
  • 4 stroužky česneku
  • hrst čerstvého koriandru a máty
  • 1 limetka
  • sůl, pepř
  • olivový nebo kokosový olej

POSTUP

1 ZÁKLAD NA POLÉVKU: Očistíme na hrubo pokrájíme cibule, zázvor a česnek. Ve větším hrnci si rozpálíme olej, do kterého přidáme lžíci kari pasty a za stálého míchání ji necháme asi minutku provonět. Poté přidáme pokrájenou cibuli a zázvor a restujeme zhruba 2 minutky, dokud se vše nespojí a nezačne vonět. Nakonec přidáme česnek a ještě chvíli restujeme. Pokud se začne kari pasta připalovat, přilijte malinko zeleninového vývaru a promíchejte.

2ČAS NA ŠPENÁT: Do připraveného základu přidáme omyté špenátové listy a opatrně promícháme, aby se špenát propojil s ostatními ingrediencemi. Nakonec vše zalijeme polovinu vývaru a necháme listy “povadnout”. K povadlým listům přidáme hrášek. Vše vaříme na mírném ohni asi 10 minutek tak, aby byl špenát tak akorát ponořený.

3ROZMIXUJEME: Když je vše provařené, přidáme bylinky a rozmixujeme polévku tyčovým mixérem do hladka. Poté přilijeme kokosové mléko, promícháme a vrátíme zpět na mírný oheň, aby se chutě spojily.

4DOCHUTÍME: Nakonec polévku podle dochutíme kari pastou, limetkovou šťávou, solí a pepřem. Pokud se nám zdá příliš hustá, zředíme ji vývarem.

5SERVÍRUJEME: Servírujeme s oblíbeným pečivem a kapkou kokosového mléka.

Těším se na vaše komentáře!

Dobrou chuť přeje Judit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tak to jsem já

Vyrábím s láskou

Vege a vegan recepty

Hustá fazolová polévka s rajčaty s nádechem Toskánska

Babí léto. Čas posledních letních rajčátek a malin, které právě dozrávají na zahrádce. Čas kdy pořád sedíme do noci venku, ale už...

Sladké recepty

Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Domácí zmrzlina. Oblíbený dezert, který všichni milují, ať je zima nebo léto. My si doma nejčastěji připravujeme ovocné zmrzliny, protože jejich příprava...

Bezlepkové recepty

Indonéská kuchyně: Soto ayam, kuřecí vývar, který vás postaví na nohy

Velké podzimní polévkování pokračuje. Protože pořádná horká polévka je stejně nejlepším lékem na zahřátí a každé podzimní nachlazení. A dnes to platí...

Cestování

Za svým snem

Pět měsíců v Indonésii už bude brzo za námi, a kromě hromady zážitků a zkušeností si s sebou domů povezeme šílenou chuť...

11 důvodů, proč je super cestovat ve dvou

Cestování s vaším partnerem nebo partnerkou z vás udělá pár snů. Naučíte se respektovat jeden druhého a vaše cesty budou bezpečnější.

Doprava ve Vietnamu: 29 tipů pro bezpečné cestování na skútru

Rozhodli jste se pro Vietnam, nebo jinou asijskou zemi a stále váháte, jakým způsobem cestovat? Asi vás moc nepřekvapí, když napíšu, že...