Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a bylinkami

lehce pikantní, tak trochu jiná

Nové recepty

Vyrábím s láskou

spot_img

A je to tady! Třikrát hurá, třikrát sláva. Sluníčko, teplo, jaro je tu. Všechno se probouzí ze zimního spánku a vládne veselá nálada.

Nevím jak vy, ale já jsem se nemohla dočkat, protože jak už tu několikrát padlo, zimu mám v neoblibě. Na jaru mě nejvíc baví, jak příroda začne žít. Loni jsme to propásli v Indonésii, ale zařekli jsme se, že o jaro už přijít nechceme. Je to to nejhezčí období a to hned z několika důvodů. Zima za námi, léto před námi. A všechno je tak krásně barevné. Na zahradě nám samovolně začalo kvést snad úplně všechno a všude i když to tam nikdo nezasadil a tudíž tomu ani nevěnoval péči. O to větší překvapení to je, když se postupně objevují fialky, barevné petrklíče a kouzelné podléšky, které obsypaly polovinu zahrady.

Je to prostě nádhera a ta nádhera mě inspirovala k pořádné jarní polévce. K detoxikační zdravé a veganské polévce, chcete-li. V obchodě jsem potkala velký pytel čerstvého špenátu a už se to vymýšlelo. Není žádným tajemstvím, že miluju kokosové mléko a tak nebude chybět ani v dnešním receptu. Jarní špenátová polévka s kokosovým mlékem a čerstvými bylinkami potěší nejen příznivce špenátu, ale také vegany a milovníky thajské kuchyně, jako jsem právě já.

A tady je recept. Jednoduchý, rychlý a zelený.

• doba přípravy: 30 minut • počet porcí: 6-8

INGREDIENCE

  • 500 g čerstvých špenátových listů
  • 1 hrnek zeleného hrášku (já použila zmrazený, ale čerstvý je vítaný)
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 400 ml kokosového mléka (použila jsem husté krémové)
  • 2 lžíce zelené kari pasty
  • 1 palec čerstvého zázvoru
  • 2 červené a 2 bílé cibule
  • 4 stroužky česneku
  • hrst čerstvého koriandru a máty
  • 1 limetka
  • sůl, pepř
  • olivový nebo kokosový olej

POSTUP

1 ZÁKLAD NA POLÉVKU: Očistíme na hrubo pokrájíme cibule, zázvor a česnek. Ve větším hrnci si rozpálíme olej, do kterého přidáme lžíci kari pasty a za stálého míchání ji necháme asi minutku provonět. Poté přidáme pokrájenou cibuli a zázvor a restujeme zhruba 2 minutky, dokud se vše nespojí a nezačne vonět. Nakonec přidáme česnek a ještě chvíli restujeme. Pokud se začne kari pasta připalovat, přilijte malinko zeleninového vývaru a promíchejte.

2ČAS NA ŠPENÁT: Do připraveného základu přidáme omyté špenátové listy a opatrně promícháme, aby se špenát propojil s ostatními ingrediencemi. Nakonec vše zalijeme polovinu vývaru a necháme listy “povadnout”. K povadlým listům přidáme hrášek. Vše vaříme na mírném ohni asi 10 minutek tak, aby byl špenát tak akorát ponořený.

3ROZMIXUJEME: Když je vše provařené, přidáme bylinky a rozmixujeme polévku tyčovým mixérem do hladka. Poté přilijeme kokosové mléko, promícháme a vrátíme zpět na mírný oheň, aby se chutě spojily.

4DOCHUTÍME: Nakonec polévku podle dochutíme kari pastou, limetkovou šťávou, solí a pepřem. Pokud se nám zdá příliš hustá, zředíme ji vývarem.

5SERVÍRUJEME: Servírujeme s oblíbeným pečivem a kapkou kokosového mléka.

Těším se na vaše komentáře!

Dobrou chuť přeje Judit

Napište komentář

Napište komentář
Zde napište své jméno

Tak to jsem já

spot_img

Vyrábím s láskou

spot_img

Vege a vegan recepty

Sladké recepty

Bezlepkové recepty

Cestování